icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

michaela329
31. jan 2024

@sabina1996 tak to skúsime nejako zosmoliť 😀

andrea_82
31. jan 2024

@michaela329 ja som tiez mala hore napisane svoje meno, meno zamestnavatela a pod tym po mesiacoch vypisane, kolko som v tom mesiaci mala vyplatu. Muz bol pri poslednom sude SZČO a sudcovi stacilo aj čestne vyhlasenie, kolko spolu za posledny rok zarobil.

joannita
31. jan 2024

@michaela329 no teda ja som prekvapena a dost, ze tvoja mzdarka za 30.rokov nepocula o potvrdeni prijmu po mesiacoch. Ved to sa bezne dava zamestnancom, aj ked ziadaju hypoteku napriklad atd.
Normalna hlavicka zamestnavatela, meno, rodne cislo tvoje, resp. Datum narodenia, odkedy tam pracujes a tabulka a prijmami po mesiacov v cistom a hrubom. Dole podpis uctovnicky a razitko. Tak nejak to ma vyzerat...

michaela329
31. jan 2024

@joannita k hypotéke si to už banka pozrie sama a predtým mali banky svoje tlačivo. Ona sa nestretla s tým, že to pyta UPSVaR a že im nestačí to k RZD.

joannita
31. jan 2024

@michaela329 neviem ako je to teraz, ale ked som ja brala hypo (viac x) tak som musela priniest potvrdenie o prijme, ale nie na tlacive od banky, ale normalne papier z prace....tak narazam na to ze ked robi mzdarku 30rokov...
Ale ok to je vedlajsie, staci to tak ako sme ti napisali hore

michaela329
31. jan 2024

@joannita My sme už nič banke nedavali a sestra mali priamo z banky tlačivo. Ona celkovo asi nerada robí veci navyše. Aj mi povedala nakoniec zástupkyňa, že mi to napíše ona a riaditeľka podpíše ako vedúca radšej - veď podklady k mzdám aj tak robí ona, aj príkazy. Mzdárka je externá pre viaceré ZŠ, aspoň sa po to nemusím ťahať k nej.

klaudiahu
3. feb 2024

@jazmina87 ahoj prosim ako na tom ste? Boli sme v októbri na tom cca rovnako. NR kraj. Ja mám pocit že sa to naozaj sponaliilo .

sabina1996
3. feb 2024

Chcela by som sa informovať…. Kedy ste podávali návrh na osvojenie? 9 mesiacov od právoplatného NO alebo predosvojiteľskej starostlivosti? Čítam nejaké info o tom ale nikde vyslovene som nenašla že je to od predosvojiteľskej starostlivosti…

Ďakujem za info vopred 🫶🏼🙂

kikuska_wedge
3. feb 2024

@sabina1996 navrh podaj kludne aj skor, aj po 6 mesiacoch. Nez vam vytycia pojednavanie, ubehnu vam lehoty.

kikuska_wedge
3. feb 2024

@sabina1996 zakon o rodine § 103

(1) Pred rozhodnutím súdu o osvojení musí byť maloleté dieťa najmenej po dobu deviatich mesiacov v starostlivosti budúceho osvojiteľa.

Od NO sa to pocita, lebo uz odvtedy zabezpecujes starostlivost

joannita
4. feb 2024

@sabina1996 my sme sipodavali 9m od neodkladka. Bohuzial niektori sudcovia toto neuznavaju a pocitaju az 9m od predosv. Star.

Kazdopadne urcite podaj 9m od neodkaldka a uvidis.

sabina1996
4. feb 2024

Lebo presne to som ani ja nikde nenašla presne definované kedy to má byť. Podľa zákona 103 odsek 1 nepíšu že dieťa musí byt v predosvojiteľskej starostlivosti. Tak preto sa informujem u vás ako ste to mali vy. Lebo napríkad nám ani návrh na osvojenie asi nebudú písať na úrade…

molly22
4. feb 2024

@bejulik Dobrý deň, p. Hažírová je na dôchodku. Ja som tiež z PO kraja. Môžem sa opýtať na ktorom mieste ste v poradovníku?

fowi
4. feb 2024

@sabina1996 a prečo by vám návrh mali písať na úrade? Môžu vám dať nejaký vzor ale návrh píšete sami/môžte ho dať vypracovať právnikovi za poplatok. Dve strany vie človek napísať a prílohy aj tak musíte vy všetky pozháňať (register trestov, lekárske potvrdenia, daňové, sobášny, rodný list…)

fowi
4. feb 2024

@sabina1996 a teda nech odpoviem na otázku tak my sme podávali žiadosť 9mes od podania návrhu na NO, akurát v utorok nás čaká pojednávanie o osvojení

andrea_82
4. feb 2024

@fowi nam vsetky navrhy pisali na urade prace. Same to ponukli. My sme uz len doplnili, skontrolovali a podali.

ja1986
5. feb 2024

@molly22 ahoj, my sme tiež PO kraj, aké máte požiadavky a odkedy čakáte?

molly22
Autor odpoveď zmazal
molly22
5. feb 2024

@ja1986 A už vám ponúkali nejaké deti od kedy žiadate?

ja1986
6. feb 2024

@molly22 áno.. 4 🫤 3 mimo našich požiadaviek a jedno sme odmietli..

ryskka
6. feb 2024

Pekny vecer vsetkym mamickam otazka na vas ktore uz mate za sebou
Predosvojitelsky sud ako dlho ste cakali na pravoplatnost v kazdom kraji sa to lisi alebo vsade je to rovnake?
Patrime do Kosickeho Kraja
Caka nas tento sud o tyzden
Plati aj pri tomto 30 dnova pravoplatnost?
Na sude ktory sme mali ohladom osvojitelnosti
Kedze aj tam sme boli predvolany sme sa vzdavali niecoho na mieste uz neviem teda coho a tym padom ta lehota pravoplatnosti bola 15 dni ako je to pri tomto pojednavani? Dakujem za cas a odpovede

sabina1996
6. feb 2024

@ryskka my sme z KE kraja konkrétne z KE. Pri predosvojiteľskom súde sme sa vzdali odvolania na mieste tiež a ani nie do mesiaca sme mali právoplatnosť doma. Bolo to minulého roku na jeseň 😁

kikuska_wedge
6. feb 2024

@sabina1996 to závisí nielen od súdu ale aj od aktuálnej kapacity na súde. Napr. mi sme mali doručený rozsudok a právoplatnosť v decembri, ale reálne sa dala vyznačiť až v druhej polovici januára. Skôr to nebolo v systéme. Boli v tom sviatky a mali toho veľa. Každý súd ma infolinku, kde ti úradníčka povie cca kedy sa to bude dať vyznačiť.

andrea_82
7. feb 2024

@ryskka my sme sa odvolania vzdali na sude, ktiry bol 11.10. Presne o 15 dni vyhotovili Dolozku pravoplatnosti a vykonatelnosti a tu nam poslali postou. Ale datumy nadobudnutia pravoplatnosti a vykonatelnosti tam boli napisane uz 18.10.

sabina1996
7. feb 2024

@kikuska_wedge pani sa pýtala na skúsenosť 😁 a naša bola veľmi dobrá
@ryskka mali sme sudcu Barabasa

ryskka
7. feb 2024

@sabina1996 Dakujem za odpoved

kikuska_wedge
7. feb 2024

@sabina1996 áno pýtala sa na skúsenosť a napísala som jej našu z pred mesiaca. Či som niečo zle pochopila?

sabina1996
8. feb 2024

@kikuska_wedge ja som dnes volala s koliznou a ona tvrdila ze mame rátať radšej od predovojitelskej…Pýtala som sa jej že či možme podať aj tak 9 mes od NO tak mi nevedela povedať. Nemáte s tym skúsenosť? Či nám to hneď zamietnu alebo ako

kikuska_wedge
8. feb 2024

@sabina1996 kludne mozete podat. Neviete kedy vam vytycia termin pojednavania. Pri rychlosti akou prideluju terminy pojednavani, budete mat davno uplynute vsetky lehoty. My sme napr. na termin pojednavania cakali rok. Cim sme celu predosvojitelsku preskocili. Ziadali sme pani sudkynu rovno o osvojenie, lebo od NO uplynul rok kedy sme mali malu v starostlivosti. Sudkyna s navrhom suhlasila, vyjadrila sa ze s tym nema problem, ze lehoty tak ako sme uviedli v navrhu riadne uplynuli. Cize pani kolizna sa myli. Je to od NO. Tiez som sa toho bala a specialne som sa na to sudkyni pytala. Pre tvoj pokoj duse skus oslovit dievcata, ktore patrili pod vas sud, ako dlho cakali na pojednavanie. Nam odporucali podat skor aj na krajskom upsvare, uz pri prvej adopcii. Lebo nejde o termin podania, ale termin pojednavania. Pri pojednavani musia byt lehoty uplynute, nie pri podani.

sabina1996
8. feb 2024

@kikuska_wedge tak my sme mali mali predosvojitelsky súd do 2 mesiacov cca od NO a jedna známa tiež tak isto. Trošku má prestrasía ta kolizna keď som sa jej na to spýtala že či mozme skôr tak len zareagovala že nie je si istá ako to sudca bude brat keď to urobíme. Tak fakt neviem…