Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@tulinka85 ahojte takto sú detúrence podelené ?nám bolo povedané ,že ak sa narodí ďalší súrodenec,tak budú v prvom rade kontaktovať, nás aby boli spolu.Tak je zaujimavé že sú deti čo píšete v rôznych rodinách 🤷.
@floriss146 áno, my jediný máme súrodenecký pár , majú ešte 3 súrodencov.. najmladšia, že vraj je ešte s mamou vlastnou, ale pod dohľadom , dvaja chlapci sú v rodinách - adoptování a dvaja u nás - tých vraj nechceli už rozdeliť.
@floriss146 nasej dcere sa narodil brat cca po 14 mes, nikto nas nekontaktoval a je mozne, ze su este dalsi. Takze nie je to pravidlo
@tecko28 boli ste v zaradení v zozname?
ahojte idem vas poprosit o radu . . .mame dietatko zatedy na neodkladne opatrenie pravoplatne . . .neskor budeme riesit adopciu ale medzitym ideme na dovolenku a chceli by sme letecky.Idem si po radu ako to funguje v inej krajine ked prideme na letisko a on ma pas s jeho priezviskom . . .ci nam staci len ten papier zo sudu alebo mam este nieco ine vybavit . . .dakujem velmi pekne vopred za kazdu odpoved
@jennifer130 dajte ai uradne prelozit do AJ rozhodnutie sudu, ze vam je dietatko pridelene.. plus my sme nahlasovali koliznej, aj porucnikovi, odkedy do kedy budeme s dietatom odcestovani..
V zozname už sme. Volám včera na úrad že sa chceme vzdať možnosti odvolania aby sa nemuselo čakať 15 dni. Povedala pani že to sa nedá že 15 dni mame čakať kým sa im to v systéme zmení.
Dnes sme ale i tak elektronicky poslali že sa vzdávame nároku na odvolanie.
A tak volám do MA že aká je postupnosť čo ďalej . A že mame čakať kým nás príslušný úrad v BA vyzve a zavolá nám že majú pre nás deti že s MA úradom už nemáme nic.
Tak v pondelok volám zase do BA. 😀
@tulinka85 a čo sú už detičky v rodinách ako spomínate tak to sú pravdepodobne staršie, ako čo už máte vy že?ak áno tak ich tú rodinu neoslovili ,keď sa narodili tie čo máte Vy ?A ako ste sa dozvedeli o ďalších súrodencoch ? Boli detičky odobraté pre zlé životné podmienky ?lebo naše je z utajeného pôrodu a v tomto prípade mi o ničom a nikom z jej rodiny nevieme.Ale, že ak by sa narodil súrodenec a tiež by sa ho rodičia vzdali ,tak nás kontaktujú teda aspoň tak nám bolo povedané.
@tecko28 ,máte pravdu že to asi nebude pravidlo,lebo v mnohých veciach sa lišia zaležitosti,čo som sa tu stretla.Ale dúfala som že v tomto prípade to bude jednotné,aby boli spolu.
@floriss146 tak to vas budu kontaktovat asi tazko, lebo ani na urade oficialne nevedia, kto je matkou dietata. Jej udaje boli este v nemocnici zapecatene a odoslane na ministerstvo, na urade ani neboli. Takze nemaju na zaklade coho vas kontaktovat. Tiez mame syna z utajeneho porodu, uz to bola 8. gravidita a len boh vie, kde su zvysne deti.
@floriss146 súrodenci sú v rodinách takmer od narodenia - teraz majú 4 a 6 rokov, my sme našu dvojku vzali už v staršom veku Vikinka mala 5 rokov a Viktor 2 roky ( teraz už majú 8 a 5 rokov ) predtým boli v profi rodine spolu. Neviem ako to berú , našich chceli dať k súrodencom, ale keďže išlo už o 2 deti, asi si netrúfli. Keď sme si ich vybrali, deti mali spoločnú koliznu opatrovnicku, ťa mala info o vsetkých ich súrodencovi, kde su a tak... Cez ňu sme sa skontaktovali.
@andrea_82 tak toto som veru nevedela,že je to takto.Keď nám povedali ,že ak sa narodí dalšie....tak nás budú kontaktovať ako prvých.
@nikadomi a prosim vas kde nieco take najdem aby mi to prelozili . . .?
@jennifer130 ved rozhodnutie sudu, ktore mate doma, si dajte prelozit.
@jennifer130 vygoogli si Uradny preklad, idealne niekde vo vasom meste alebo najblizspm meste a na nich sa obratit, ze potrebujete prelozit tlacivo do AJ. Oni vas tam aj usmernia nakomplet ako ppstupovat a pod. Plati sa za to, ale naozaj je dobre to mat v zahranici.
Žienky ako ste prežívali druhú adopciu? My sme práve pred jej bránami. Mám na mysli prvú interakciu s dieťatkom. Ja by som chcela zažiť znova takú istotu, že je to to naše dieťa ale bojím sa, že to nebude také jasné tentokrát. Dali ste vždy na intuíciu?
Ja som sa pýtala preto, že sme boli dieťatko pozrieť a nemám to vôbec také jasné ako pri prvom. Či s tým mám proste rátať a dá sa ísť do toho aj tak že srdce nezahorí len tak jemne plápolá.
@evkasus my sme na prvé stretnutie pri prvej adopcii išli na stretko s tým, že sme vôbec nevedeli čo a ako a ja som radšej nečakala nič ak by z toho nič nebolo ale ako som našu malú zbadala, sa to všetko cezo mňa mega prevalilo a behom sekundy a prvého pohľadu som ju milovala najviac na svete (doslova láska na prvý pohľad) a na prvé stretko pri druhej adopcii som išla do toho, že budeme mať syna a všetko klapne a asi kvôli tomu tá povestná iskra vôbec nepreskočila, ešte som sa mužiho pýtala že čo včul? Išli sme do toho a po pár dňoch to bol tiež láskoš najväčší len teda som išla do toho už s veľkými očakávaniami a preto som to asi tak intenzívne neprežila. Staršia je u nás 4 roky a menší necelé 2 a sú to moje lásky najväčšie ❤️💙
@fowi Ďakujem veľmi za pozdielanie skúsenosti.
Podobne...pri prvom som ho ani nevidela a vedela som, že to bude on. Hneď v porodnici som povedala po prvom stretnutí, že ho chceme. Teraz kopec neistoty, keďže nepreskočila tá veľká iskra + možné zdravotné riziká (predčasniatko + iné veci) a je z toho úplný guláš v hlave aj v srdci. Ale stále som otvorená.
@ja1986 z celeho ❤ blahozelam
@evkasus ahoj. Ja si myslim, ze pri druhom uz trosku vies, do coho ides a mas uz tu skusenost s dietatom, co to vsetko obnasa, rozmyslas, ako sa zladite, ako to bude prezivat prve.. tak proste uz je ta hlava viac zatazena roznymi myslienkami. Pri prvom, to bolo ako prva laska, explozia emocii a splnenie sna, druhe u mna (aj ked biologicke) uz nebolo ako zasiahnutie amorovym sipom😁 stale krasne pocity, ale zmiesane uz s roznymi dalsimi.
Je to normalne, ze mas take pocity, drzim palce,nech vam to ide ako po masle (hlavne s uradmi)
@kikuska_wedge ďakujeme ❤️
Ahojte , v zozname sme. Paráda. Konečne.
Volala som dnes na úrad do BA, že aký je ďalší postup. Tak samozrejme mame čakať , a môžeme sa v októbri pripomenúť.
Do pestunstva majú chlapcov a hlavne surodencov veľa, dievcat menej, ale aj tak teda musíme počkať kým ich system “pusti” . Ze majú zalostne malo pestunov ale tak treba čakať.
Akože pani bola naozaj veľmi mila, zaujímala sa aby správne pochopila o aké deti mame záujem
lebo je ta naša požiadavka taká iná
ale tak že nebudeme dlho čakať do Vianoc snáď sa nejaké dieťatko najde.
Úprimne nečakala som to takto naozaj že nám budú ponúkať jeden spis jedného dievčatka pričom sama vravela že deti majú neúrekom pestunov malo .
Tak teda ideme čakať a v polovici októbra sa pripomenieme.
@ma5ma to som ti písala minule, že z mojich skúseností je dievčat málo,. detí relatívne veľa a pestúnov málinko a teda vyzerá to tak, že vo všetkých krajoch. V každom prípade držím prsty a stále si myslím, že s vašimi požiadavkami to bude rýchlovka a možno aj skôr ako na Vianoce
Tak dievcata, hlasim zavrsenie 7-rocneho procesu - dnes sme konecne vybavili novy rodny list a maly je uz definitivne nas. Uz len pobehat urady a vybavit novy obciansky. Dakujem vam vsetkym za cenne rady, aby som sa v tom mohla zorientovat. 🙂❤️

Huraaaa.
December 2023 sme začali
a dnes máme hotovo . Oficiálne sme zapísaní v zozname na NRS.
Myslela som, že keď tento deň príde budem skákať od radosti, a ja mám presne taký istý pocit ako pri našich deťoch, že to bude obrovská zmena, zodpovednosť, všetko okolo toho zvládnuť. Ale dala som to 5x tak to zvládnem aj 6x no nie ?!