icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

butterfly333
18. feb 2025

@mata71 nádherné prajem všetko dobré.

butterfly333
18. feb 2025

@vjerka2218 tak to presne ako ja tiež tak volávam a dúfam že sa tento rok usmeje na nás šťastie a zavolajú nám a budeme konečne rodina.

fowi
19. feb 2025

@butterfly333 aj môj muž volával každý mesiac, niekedy aj 2x 😂 pri druhom trochu menej a teraz pri treťom tak raz za 2-3 mesiace

butterfly333
19. feb 2025

@fowi môj zas nie to on necháva na mňa ale tešíme sa velmi obaja spoločné dieťa nemáme za tých 8r čo sme spolu sa nad nezadarilo ani prirodzene ani ivf.

evkasus
21. feb 2025

Dievčatá, chcem sa spýtať, ak ste mali nirktorá podobnú situáciu. Dieťatko z utajeného pôrodu, bez mena...s rodným listom bez určeného mena. Po prebehnutí súdu, kde jej bolo meno určené sa mu vydáva nový rodný list aj s iným rodným číslom? Alebo rodné číslo zostáva?

andrea_82
21. feb 2025

@evkasus mali sme to presne tak. Rodne cislo zostalo, to sa meni az po osvojeni a zapisani novych rodicov.

molly22
21. feb 2025

@evkasus R.č. ostáva a ako píše Andrea sa mení číslo za lomítkom až po osvojení.

evkasus
21. feb 2025

@andrea_82
@molly22 Ďakujem vám. A pamätáte si, nové meno ste si dali zapísať s akým uznesením? O zmene mena?
Viem, pýtam sa ako blbá...ale to preto, že my sme mali predosvojiteľský súd a k nemu časovo pripojili aj súd ohľadne určenia mena, na ktorom sme ale neboli prítomní. Domov nám prišlo uznesenie, že dieťa (už s uvedením mena) sa nam zveruje do predosvojiteľskej starostlivosti. Ale neprišlo nám uznesenie o určení mena. Tak som zostala na pochybách...možno nám ho ešte pošlú. V pondelok skúsim zavolať na súd.

kikuska_wedge
21. feb 2025

@evkasus v tom konani o urceni mena, nie si ucastnik. Takze ti ho posielat nebudu. Novy rodny list s menom bude vybavovat este upsvar a on ti ho vyda.

molly22
21. feb 2025

@evkasus Meno a priezvisko už bolo uvedené pri pred osvojiteľskom súde, uznesenie o určení mena nám neposlali nič.

molly22
21. feb 2025

@molly22 A nový rodný list sme si boli vyzdvihnúť sami na matrike. Nám v úpsvar nič nedali.

andrea_82
21. feb 2025

@evkasus my sme tiez neboli ucastnici sudu o urceni mena. Rodny list nam vyzdvihli a postou poslali z upsvaru.

kikuska_wedge
21. feb 2025

@molly22 ale myslis asi rodny list po osvojitelskom sude. To si uz kazdy vybavuje sam. Ale pri urceni mena, ak dieta nemalo ziadne meno urcene, to riesi upsvar.

molly22
21. feb 2025

@kikuska_wedge Osvojitelsky súd sme ešte nemali.

evkasus
21. feb 2025

Aha, ďakujem. Takže upsvar by to mal. No...snáď budú teda nápomocní. Skúsim im zavolať. Nechcem sa rozpisovať, ale doteraz to bolo také, že sme boli ponechaní trošku na seba. Všetko som si sama obvolávala. Prešlo to z upsvaru v jednom meste na upsvar v druhom meste.

kikuska_wedge
21. feb 2025

@molly22 prepac, som ta nejak nepochopila. Vyrozumela som, ze ste mali meno a po predosvojitelskom sude ste riesili novy rodny list. A som celkom zmatena, ze preco vam teda vydavali novy rodny list.

molly22
22. feb 2025

@kikuska_wedge My sme mali dieťa bez mena ut. pôrod aj rodný list meno neurčené neurčené . Po predosv. súde sme si boli po nový r. list už s našim menom kvôli vybaveniu materskej a kocikovnemu.

torpilla123
26. feb 2025

@all Ahoj mamky, buduce mamky, ale skor uz tie adopcne skusene. Bola tu pred par rokmi (3-4) aj tema o tom, kedy konci presne rodicovska dovolenka, a nejake info ohladom uradov, ze nechceli uznat, ze nie vekom dietata, ked dovrsi 3r., ale 3 roky odo dna, ked ste si ho z nemocnice brali domov. Bol tu tusim aj screen zakona. Nemate niekto po ruke tu informaciu? Chystam sa na socialku, v lete bude mat maly 3 roky, ale brali sme si ho domov 3,5 tyzdnoveho, a strasne by sa mi hodili tie tyzdne este na rodicovskej. Dakujem za info!
PS: neviem, ako si tu info mozem v diskusii vyhladat. Aj k tomu mi mozete hodit info. Dakujem este raz a pekny den

santamonica
26. feb 2025

@torpilla123 ahoj, áno, to sa týkalo aj mňa, nás chceli obrat o vyše 5 mesiacov, nechceli to za svet pripustiť, ale bojovala som a nakoniec to museli uznať. Nedaj sa, budú ti možno tvrdiť opak, ale máš na to právo. Pohľadám číslo na pani na Upsvar, ktorá to ma na starosti, neskôr ti to pošlem. Tiež mi pomohla pani Zuzka z Návratu, ktorá Ti to tiež potvrdí.
Držím palce

joannita
26. feb 2025

@torpilla123 takto....rodičovská dovolenka (čiže voči zamestnávateľovi) je niečo iné ako rodičovský príspevok.
Na RP máš nárok 3 roky od PRAVOPLATNOSTI prvého súdneho rozhodnutia. Čiže vo vašom prípade asi neodkladne opatrenie keď ste ho brali ako 3 týždňového.
Na rodičovskú dovolenku ( čiže v práci) máš nárok 3 roky od skončenia materskej dovolenky. Čiže nejaký čas by si bola už bez príspevku ale zamestnávateľ je povinný zo zákona to akceptovať.
V čom ti pomôžu tie týždne?

mata71
26. feb 2025

@torpilla123 skopírované zo zákona o sociálnom poistení:
§ 49
(1) Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v období 28 týždňov od vzniku nároku na materské. Osamelý iný poistenec, ktorý sa stará o dieťa prevzaté do svojej starostlivosti, má nárok na materské v období 31 týždňov od vzniku nároku na materské a iný poistenec, ktorý prevzal do starostlivosti dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské 37 týždňov od vzniku nároku na materské. Iný poistenec má nárok na materské najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa, ak v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti bol nemocensky poistený najmenej 270 dní.
(2) Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti, je
a) otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela,
b) otec dieťaťa, ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok, s výnimkou, keď dieťa bolo zverené matke rozhodnutím súdu,
c) manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,
d) otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, a matka nepoberá materské na to isté dieťa alebo rodičovský príspevok,
e) manželka otca dieťaťa, ak sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela, alebo
f) fyzická osoba, ak sa stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu. ⏪
🔺
Nikde sa tu nepíše o právoplatnosti 🔺
A vyššie sa spomína hlavne prevzatie dieťaťa do starostlivosti...

mata71
26. feb 2025

@torpilla123 toto si vytlac a ziadaj nech si to nastuduju,,, mne tak aj inym maminam to doplatili potom maly mal 3 r v januaru a ja som februar, marec mla este navyse rodičovsku,,,

andrea_82
26. feb 2025

@mata71 ale citam spravne, ze toto je o naroku na materske, nie na rodicovsky prispevok?

joannita
26. feb 2025

@mata71 ale ty si dala zákon o materskej, nie o rodičovskej. Na Rodičovský príspevok má nárok 3 roky od právoplatnosti prvého súdneho rozhodnutia ako som napísala. Je to na 100% ver mi.

klaudiahu
26. feb 2025

Tak sa prosim spýtam priamo. Taktiež sa ma to týka.
Dieťa k nám prišlo ako 1,5 ročne .
Chápem správne že mám právo s ním byt na rodičovskej do 4,5 roka? Budem mať do tohto obdobia aj nárok na rodičovský?

andrea_82
26. feb 2025

@klaudiahu na rodicovsky PRISPEVOK mas narok v tvojom pripade do 4,5 roka. Ak si bola predtym na materskej, tak na rodicovsku DOVOLENKU mas narok 3 roky od skoncenia materskej, cize priblizne do 5-tich rokov. Toho pol roka ale budes doma "zadarmo".

joannita
26. feb 2025

@klaudiahu kedy bolo právoplatne prvé súdne rozhodnutie o zvereni? (Neodkladne opatrenie, alebo predosvojitelsky súd) To je dôležité, nie kedy k vám prišlo dieťa. Dieťa k vám mohlo prísť aj na hosťovsky pobyt, ale to je irelevantné.

klaudiahu
26. feb 2025

Noooo ja to mám moc mocc komplikovane a úplne sa v tom strácam. Dietatko prišlo na základe neodkladného rozhodnutia v apríli 24 . Nerada by som tu vypisovala všetko takto verejne. Nenašla by sa tu ochotná osoba čo sa v tom naozaj vyzná a vedela by poradiť. Na sociálke a aj úradoch sú tetušky síce ochotne ale myslím že aj oni sa v tom strácajú
Dakujem vám za ochotu a za odpoved joannita , andrea_82

andrea_82
26. feb 2025

@klaudiahu dolezite je teda to neodkladne opatrenie. Narok na rodicovsky prispevok by si teda mala mat do aprila 2027.

joannita
26. feb 2025

@klaudiahu no veď ja som ochotná osoba čo sa vyzna a radim ti 😄 aké iné rady ešte potrebuješ?
Nemusíš písať nič osobne, veď podľa dátumu neodkladneho ťa nikto nespozná.
No takže na rodičovský príspevok máš nárok 3 roky od PRAVOPLATNOSTI neodkladka. Takže ak dieťa máte na základe neodkladka ktoré bolo vykonateľné v apríli 24 a právoplatne napríklad až v máji 24, tak nárok na RP máš do konca mája 2027. (RP sa vypláca za celý mesiac čiže aj keď právoplatnosť by bola 1.5 tak za celý maj dostaneš ešte rodicak)
Toto čo ti píšem niesu moje domnienky, to sú fakty a sú na 100% pravdive ver mi.