icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

katka_1102
27. máj 2025
@tulipan43

@katka_1102 máte nárok na vyčerpanie celej dovolenky, otázka znie, či Vám ju zamestnávateľ poskytne alebo či Vás počká po materskej a rodičovskej dovolenke. Samozrejme môžete si ju dať aj preplatiť.

@michaelis
@tulipan43 Dakujem vám veľmi pekne za odpoveď 🙂

santamonica
28. máj 2025
@katka_1102

Dievčatá 🙂 Skúsenosti s deťmi v budúcnosti, ktorých mamy brali drogy počas tehu? Dieťatko ma 10 mesiacov,bolo bez abstinencnych príznakov, apgar skore 9,všetky testy v poriadku. Posudok od psychologicky je v poriadku.... prosím Vás o skúseností. Ďakujem 🙂

@katka_1102 ahoj, náš malý mal biomamu narkomanku, mal 1,2kg, predcasniatko, skoro zomrel po pôrode, abstinencne priznaky nemal, vyšetrenia na hrane, pohyb aj reč trosku opozdene, teraz je prvák, beha a hýbe sa ako srnka, číta, píše,atď bez problémov, zlate, krasne, šťastné deculo.
Drogy sú vraj menej nebezpečné ako keď je matka alkoholicka, naša neurologicka vravela, že tieto detičky bud veľmi zle, alebo práve že sú silné a zvládnu to, o našom synovi tvrdila od začiatku, že to zvládne. Tak dúfam, že mu to zdravie vydrží.

katka_1102
29. máj 2025
@santamonica

@katka_1102 ahoj, náš malý mal biomamu narkomanku, mal 1,2kg, predcasniatko, skoro zomrel po pôrode, abstinencne priznaky nemal, vyšetrenia na hrane, pohyb aj reč trosku opozdene, teraz je prvák, beha a hýbe sa ako srnka, číta, píše,atď bez problémov, zlate, krasne, šťastné deculo.
Drogy sú vraj menej nebezpečné ako keď je matka alkoholicka, naša neurologicka vravela, že tieto detičky bud veľmi zle, alebo práve že sú silné a zvládnu to, o našom synovi tvrdila od začiatku, že to zvládne. Tak dúfam, že mu to zdravie vydrží.

@santamonica Ďakujem veľmi pekne za skúsenosť ;) Želám všetko dobré 🙂

jennifer130
3. jún 2025

Dobrý večer potrebovala by som poradiť . . je tu niekdo kdo má dieťa v pestúnstve a píše správu o dieťatku raz pol ročne na súd ďakujem . . .

clovekoj
12. jún 2025
@jennifer130

Dobrý večer potrebovala by som poradiť . . je tu niekdo kdo má dieťa v pestúnstve a píše správu o dieťatku raz pol ročne na súd ďakujem . . .

@jennifer130 U nás správu píšu úradníčky na UPSVARe, nikdy sme ju nepísali my.

magimary
13. jún 2025
@jennifer130

@jennifer130 my sme písavali každý polrok.
Len jeden jediný súd v BA to vyžadoval a aj keď nám preniesli miestnu príslušnosť do nášho mesta, táto povinnosť nám zostala.

joannita
17. jún 2025

Baby toto sa týka koho, pestúnov?
https://www.cas.sk/spravy/domace-spravy/nahradn...

mata2
17. jún 2025
@joannita

Baby toto sa týka koho, pestúnov?
https://www.cas.sk/spravy/domace-spravy/nahradn...

ivanka2201
17. jún 2025

Dobrý deň vie mi niekto poradiť kontakt na psychológa do Trnavy konci nám príprava potrebujeme aktualizáciu

butterfly333
17. jún 2025
@ivanka2201

Dobrý deň vie mi niekto poradiť kontakt na psychológa do Trnavy konci nám príprava potrebujeme aktualizáciu

@ivanka2201 ešte nie ste na rade? Na akom mieste sa nachádzate? Ja budem robiť tiež aktualizáciu v októbri 1.10 nám konci. Ja som bola v PN na upsvar

timiniky
17. jún 2025

Baby je možné zmeniť počas prípravy psychologičku?

katka_1102
17. jún 2025
@timiniky

@timiniky urcite ste podpisovali dohodu ohľadom prípravy a viete ju vypovedať....rozhodli ste sa.pre prípravu inde?

kikuska_wedge
17. jún 2025
@timiniky

@timiniky mne pred casom povedali, ze pokial priprava nie je ukoncena, je mozne zmenit subjekt

ivanka2201
17. jún 2025
@butterfly333

@ivanka2201 ešte nie ste na rade? Na akom mieste sa nachádzate? Ja budem robiť tiež aktualizáciu v októbri 1.10 nám konci. Ja som bola v PN na upsvar

@butterfly333 ahoj nám konci príprava teraz 31.7. Chodili sme predtým do Senice ale tam už nemajú psychológa, ale už som dovolala budeme chodiť do TT

butterfly333
18. jún 2025
@ivanka2201

@butterfly333 ahoj nám konci príprava teraz 31.7. Chodili sme predtým do Senice ale tam už nemajú psychológa, ale už som dovolala budeme chodiť do TT

@ivanka2201 a na akom ste mieste?

ivanka2201
18. jún 2025
@butterfly333

@ivanka2201 a na akom ste mieste?

@butterfly333 neviem na ktorom mieste sme

butterfly333
18. jún 2025
@ivanka2201

@butterfly333 neviem na ktorom mieste sme

@ivanka2201 vôbec ste sa neinformovali na akom ste mieste? Ja som tiež TT kraj a volám vždy každé mesiace.

ivanka2201
18. jún 2025
@butterfly333

@ivanka2201 vôbec ste sa neinformovali na akom ste mieste? Ja som tiež TT kraj a volám vždy každé mesiace.

@butterfly333 nie momentálne sme sa neinformovali lebo mame momentálne adopciu na chvíľku pozastavenu

butterfly333
19. jún 2025
@ivanka2201

@butterfly333 nie momentálne sme sa neinformovali lebo mame momentálne adopciu na chvíľku pozastavenu

@ivanka2201 aha oki.

timiniky
20. jún 2025
@kikuska_wedge

@timiniky mne pred casom povedali, ze pokial priprava nie je ukoncena, je mozne zmenit subjekt

@kikuska_wedge áno už to mame poriesene

timiniky
20. jún 2025
@katka_1102

@timiniky urcite ste podpisovali dohodu ohľadom prípravy a viete ju vypovedať....rozhodli ste sa.pre prípravu inde?

@katka_1102 už to mame vyriešené,budeme chodiť bližšie,len musíme počkať

michaelis
22. jún 2025

Ahojte, v ČR majú inak nastavené celé toto obdobie čakania? Ako je možné že tam čakajú ľudia na adopciu, na biele detičky cca jeden rok?
Majú tých deti viac alebo to tam proste len lepšie funguje?
Veľmi ma mrzí že tu ľudia musia čakať aj 5-7 rokov..

Neviete ako je na tom teraz bb kraj?
Aké sú asi čakačky?

bejulik
22. jún 2025
@michaelis

Ahojte, v ČR majú inak nastavené celé toto obdobie čakania? Ako je možné že tam čakajú ľudia na adopciu, na biele detičky cca jeden rok?

Aké sú asi čakačky?

@michaelis prípravu sme začali v r.2014 a zapísaní sme v r.2015...čiže keby to bolo aspoň 7 rokov, boli by sme šťastní 🤷‍♀️

kikuska_wedge
22. jún 2025
@michaelis

Aké sú asi čakačky?

@michaelis v Cesku je proces osvojenia obdobny ako na Slovensku. Vyuziva sa tam ale koncept priamej adopcie. T.j. biologicky rodicia mozu dat suhlas k adopcii ku konkretnej osobe/osobam. Vtedy idu mimo proces a vhodnost osvojenia skuma az sud.

eullalia
11. júl 2025
@butterfly333

@butterfly333 Mozem sa opytat, aj my sme v TT kraj, aktualizácia konci teraz 19.12. a tiez volam kazde 3 mesiace. Ako vyzera u Vas poradie, pripadne ake poziadavky ste si dali? Nam povedali, ze tak cca 2 roky mame pocitat s čakaním. Dakujem pekne.

jazmina87
16. júl 2025

Ahojte, potrebujem prosim poradit. Urcite to tu uz bolo, len neviem nájst info. Máme bábo (aktuálne uz v predosvojitelskej staroslivosti), islo k nam priamo z porodnice. Mame pravo na PRISPEVOK pri NARODENI? Na urade chcu, aby nase mena boli v rodnom liste, ibaze to bude az po poslednom sude, na ktory pojdeme o 9 mesiacov, cize babo uz bude starsie ako rok a pravo na prispevok zanika.... dakujem za rady

janetinka27
16. júl 2025
@jazmina87

Ahojte, potrebujem prosim poradit. Urcite to tu uz bolo, len neviem nájst info. Máme bábo (aktuálne uz v predosvojitelskej staroslivosti), islo k nam priamo z porodnice. Mame pravo na PRISPEVOK pri NARODENI? Na urade chcu, aby nase mena boli v rodnom liste, ibaze to bude az po poslednom sude, na ktory pojdeme o 9 mesiacov, cize babo uz bude starsie ako rok a pravo na prispevok zanika.... dakujem za rady

@jazmina87 ahoj, nemate narok na prispevok pri narodeni, ale na prispevok pri zvereni, su v podobnej vyske.
Nam stacilo pravoplatne neodkladko,lebo uz nim je dieta zverene do vasej starostlivosti a docitala som sa neskor, ze zaroven uz musi byt podany navrh na sud na predosvojitelsku.to sme splnali, ale neviem, preco je toto podmienka a kde sa o tom pise napr.v zakone
Nam tieznechceli prispevok vyplatit,ziadost nam nevzali, muz tam isiel druhykrat,som ho vyslala a mal to nastudovane a povedal,ze mu ziadost musia prevziat a ked mu prispevok zamietnu, on sa odvola.
Pani bola velmi ustretova, len nemala tuto vedomost,tak kontaktovala ustredie a tam jej potvrdili nas narok

andrea_82
16. júl 2025
@janetinka27

@jazmina87 ahoj, nemate narok na prispevok pri narodeni, ale na prispevok pri zvereni, su v podobnej vyske.
Nam stacilo pravoplatne neodkladko,lebo uz nim je dieta zverene do vasej starostlivosti a docitala som sa neskor, ze zaroven uz musi byt podany navrh na sud na predosvojitelsku.to sme splnali, ale neviem, preco je toto podmienka a kde sa o tom pise napr.v zakone
Nam tieznechceli prispevok vyplatit,ziadost nam nevzali, muz tam isiel druhykrat,som ho vyslala a mal to nastudovane a povedal,ze mu ziadost musia prevziat a ked mu prispevok zamietnu, on sa odvola.
Pani bola velmi ustretova, len nemala tuto vedomost,tak kontaktovala ustredie a tam jej potvrdili nas narok

@jazmina87 ako pise @janetinka27 vyssie. Aj nam vyplatili na zaklade podaneho navrhu na predosvojitelsku starostlivost prispevok pri zvereni. Urcite sme nemali rodny list s nasimi menami. Trvaj na tom, podaj ziadost a nech sa ti vyjadria pisomne.

jazmina87
16. júl 2025
@andrea_82

@jazmina87 ako pise @janetinka27 vyssie. Aj nam vyplatili na zaklade podaneho navrhu na predosvojitelsku starostlivost prispevok pri zvereni. Urcite sme nemali rodny list s nasimi menami. Trvaj na tom, podaj ziadost a nech sa ti vyjadria pisomne.

@andrea_82 @janetinka27 ďakujem pekne, pojdem teda ziadat prispevok pri zvereni.... Inak, tie urady, pokial viem tak v nasom meste su adoptovane deti, a pozerali na mna, akoby nikdy nikto s adopciou za nimi neprisiel😎 😅

janetinka27
16. júl 2025
@jazmina87

@andrea_82 @janetinka27 ďakujem pekne, pojdem teda ziadat prispevok pri zvereni.... Inak, tie urady, pokial viem tak v nasom meste su adoptovane deti, a pozerali na mna, akoby nikdy nikto s adopciou za nimi neprisiel😎 😅

@jazmina87 ahoj, no toto aj mna prekvapilo, ze nie sme prvi rodicia s adoptovanym dietatom, iste uz museli mat podobny pripad. Tak ako vybavili ziadosti pred nami?
To iste sa stalo aj pri ziadani o pridavky na dieta, tiez nam ich chceli dat az od predosvojitelskeho sudu, ale zakon hovoril,ze nam patria od rozhodnutia o zvereni do starostlivosti a to je uz aj neodkladko.tak nam ich potom spatne vyplacali.tak potom ti ziadatelia pred nami ktovie ako dopadli :/