icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

andrea_82
16. júl 2025
@jazmina87

@andrea_82 @janetinka27 ďakujem pekne, pojdem teda ziadat prispevok pri zvereni.... Inak, tie urady, pokial viem tak v nasom meste su adoptovane deti, a pozerali na mna, akoby nikdy nikto s adopciou za nimi neprisiel😎 😅

@jazmina87 ja mam, chvalabohu, iba dobre skusenosti. Aj socialna poistovna, aj upsvar boli uplne bezproblemovi. 🙂

ellen2016
17. júl 2025
@jazmina87

@andrea_82 @janetinka27 ďakujem pekne, pojdem teda ziadat prispevok pri zvereni.... Inak, tie urady, pokial viem tak v nasom meste su adoptovane deti, a pozerali na mna, akoby nikdy nikto s adopciou za nimi neprisiel😎 😅

@jazmina87 toto je zial bezny jav. my mame taku istu skusenost, je to az neuveritelne, ale ci v Kosickom ci v Bratislavkom kraji sa urady spravali, ako keby to bola ich prva skusenost s adopciou a vela pre nas dolezitych informacii sme paradoxne ziskali od rodicov z tejto skupiny. Mozno je to aj tym, ako su ti zamestnanci ohodnoteni a casto fluktuuju, nas zarmutil aj pristup niektorych ludi. Nastastie sme stretli aj par, ktory nas podporuju doteraz🙂

katka_1102
17. júl 2025
@andrea_82

@jazmina87 ako pise @janetinka27 vyssie. Aj nam vyplatili na zaklade podaneho navrhu na predosvojitelsku starostlivost prispevok pri zvereni. Urcite sme nemali rodny list s nasimi menami. Trvaj na tom, podaj ziadost a nech sa ti vyjadria pisomne.

@andrea_82 prosím Vás,aká je hranica veku pri tomto príspevku pri zvereni? Mame NO a termín na predosvojitelsky.Mala bude mať rok. Ďakujem

nikadomi
17. júl 2025
@katka_1102

@andrea_82 prosím Vás,aká je hranica veku pri tomto príspevku pri zvereni? Mame NO a termín na predosvojitelsky.Mala bude mať rok. Ďakujem

@katka_1102 do 6. tich mesiacov veku musí byť podaný návrh na súd na zverenie.. nezálezí, či NO alebo predosvojiteľský. Ak ste prvý navrh podávali pred dovŕšením 6.tich mesiacov dieťaťa, vzniká naň narok..

katka_1102
18. júl 2025
@nikadomi

@katka_1102 do 6. tich mesiacov veku musí byť podaný návrh na súd na zverenie.. nezálezí, či NO alebo predosvojiteľský. Ak ste prvý navrh podávali pred dovŕšením 6.tich mesiacov dieťaťa, vzniká naň narok..

@nikadomi Ďakujem 🙂 u nás už bezpredmetné 🙂

vjerka2218
18. júl 2025

Ahojte. Poprosila by som ak máte skusenosti, ponúkli nám dieťatko,len matka údajne dlhodobo na pervitíne a podobne ,maličké malo aj v moči po pôrode, na druhý deň aj abstinenčné príznaky, podali nejaké tie lieky a vraj neskôr už dieťatko lepšie, bez príznakov. Ideme pozrieť,popýtať sa Dr. Chcela som poprosiť kto máte skúsenosti s podobnou situáciou a dieťatko doma ,ako sú na tom neskôr, či sú tam nejaké vážne problémy potom ? Ďakujem

kikuska_wedge
18. júl 2025
@vjerka2218

Ahojte. Poprosila by som ak máte skusenosti, ponúkli nám dieťatko,len matka údajne dlhodobo na pervitíne a podobne ,maličké malo aj v moči po pôrode, na druhý deň aj abstinenčné príznaky, podali nejaké tie lieky a vraj neskôr už dieťatko lepšie, bez príznakov. Ideme pozrieť,popýtať sa Dr. Chcela som poprosiť kto máte skúsenosti s podobnou situáciou a dieťatko doma ,ako sú na tom neskôr, či sú tam nejaké vážne problémy potom ? Ďakujem

@vjerka2218 ja mam dcerku. Abstinencne priznaky nemala, len moc mala pozitivny. Ma 3 roky a je uplne zdrava.

kate06
18. júl 2025

Ahojte, máte prosím niekto skúsenosti. Podávali sme návrh na neodkladné opatrenie. Súd určil za opatrovníka nie nás, ale príslušný Úpsvar. Má niekto obdobnú skúsenosť? Aký bude ďalší postup? Vďaka

nikadomi
18. júl 2025
@vjerka2218

@vjerka2218 naša má takto teraz 4,5 roka a žiadne komplikácie..

nikadomi
18. júl 2025
@kate06

Ahojte, máte prosím niekto skúsenosti. Podávali sme návrh na neodkladné opatrenie. Súd určil za opatrovníka nie nás, ale príslušný Úpsvar. Má niekto obdobnú skúsenosť? Aký bude ďalší postup? Vďaka

@kate06 áno, takto to býva, kým dieťa nie je oficiálne vaše. Nepotrebujete podnikať žiadne ďalšie kroky, ale my sme napr. pri vycestovaní do zahraničia na dovolenku zahlásili úradníčke túto skutočnosť. Taktiež sa k vám môžu zahlasiť na šetrenie/návštevu- to bude vždy aj pred každým ďalším súdom..

janetinka27
18. júl 2025
@kate06

@kate06 ahoj, aj my sme to tak mali, boli sme na sude, u nas bolo porucnikom mesto, boli u nas na navsteve.o par tyzdnov bol prefosvojitelsky sud, pirucnici sme my, ale mesto nadalej vykonava u nas setrenie kazdych 6m

butterfly333
18. júl 2025
@janetinka27

@kate06 ahoj, aj my sme to tak mali, boli sme na sude, u nas bolo porucnikom mesto, boli u nas na navsteve.o par tyzdnov bol prefosvojitelsky sud, pirucnici sme my, ale mesto nadalej vykonava u nas setrenie kazdych 6m

@janetinka27 ak sa smiem spýtať to je aj pri adopcii? Že poručnikom je mesto či úrad?

nikadomi
18. júl 2025
@butterfly333

@janetinka27 ak sa smiem spýtať to je aj pri adopcii? Že poručnikom je mesto či úrad?

@butterfly333 do trvalého osvojenia to tak býva. Podľa toho, koho určí súd za poručníka a koho za kolízneho opatrovníka.

andrea_82
18. júl 2025
@kate06

@vjerka2218 nas mal tiez v moci metamfetaminy, abstinencne priznaky ale vraj nemal. Ma cez 2 roky a nemam pocit, ze by to na nom nejako bolo vidiet. Sice netrha rekordy vo vyvojovych tabulkach, ale je v norme.

@kate06 nam tiez urcili ako opatrovnika upsvar. V nicom nas to neovplyvnilo, v pohode sme na zaklade neodkladneho vybavili aj obciansky a cestovali sme s nim. Na urad som ale volala, vedeli, ze cestujeme.

janetinka27
18. júl 2025
@butterfly333

@butterfly333 ahoj, ano, aj v procese adopcie.ale po uplnom osvojeni to pominie

vjerka2218
18. júl 2025

Ďakujem žienky,to som veľmi rada. Prebrali sme dnes všetko aj s pani primárkou, malinké je úžasné, všetko vyzerá dobre,a sme oveľa kľudnejší, takže dúfame, že bude všetko fajn a onedlho budeme doma všetci spolu ❤️

kate06
19. júl 2025
@andrea_82

@vjerka2218 nas mal tiez v moci metamfetaminy, abstinencne priznaky ale vraj nemal. Ma cez 2 roky a nemam pocit, ze by to na nom nejako bolo vidiet. Sice netrha rekordy vo vyvojovych tabulkach, ale je v norme.

@kate06 nam tiez urcili ako opatrovnika upsvar. V nicom nas to neovplyvnilo, v pohode sme na zaklade neodkladneho vybavili aj obciansky a cestovali sme s nim. Na urad som ale volala, vedeli, ze cestujeme.

@andrea_82 ďakujem, práve doklad na cestovanie potrebujeme vybaviť

kate06
19. júl 2025
@nikadomi

@kate06 áno, takto to býva, kým dieťa nie je oficiálne vaše. Nepotrebujete podnikať žiadne ďalšie kroky, ale my sme napr. pri vycestovaní do zahraničia na dovolenku zahlásili úradníčke túto skutočnosť. Taktiež sa k vám môžu zahlasiť na šetrenie/návštevu- to bude vždy aj pred každým ďalším súdom..

@nikadomi vďaka, presne toto, chceli sme vycestovať už aj s dieťaťom. Na úrade nám povedali úplne odlišné informácie.

michaelis
19. júl 2025
@vjerka2218

Ďakujem žienky,to som veľmi rada. Prebrali sme dnes všetko aj s pani primárkou, malinké je úžasné, všetko vyzerá dobre,a sme oveľa kľudnejší, takže dúfame, že bude všetko fajn a onedlho budeme doma všetci spolu ❤️

@vjerka2218 z akého ste kraja ak sa smiem spýtať?

butterfly333
19. júl 2025
@janetinka27

@butterfly333 ahoj, ano, aj v procese adopcie.ale po uplnom osvojeni to pominie

@janetinka27 ďakujem

butterfly333
19. júl 2025
@nikadomi

@butterfly333 do trvalého osvojenia to tak býva. Podľa toho, koho určí súd za poručníka a koho za kolízneho opatrovníka.

@nikadomi ďakujem za vysvetlenie.

vjerka2218
20. júl 2025
@michaelis

@vjerka2218 z akého ste kraja ak sa smiem spýtať?

@michaelis Trenčiansky 🙂

butterfly333
20. júl 2025
@juliagas

Ahojte prosim vas neviete niekto ako sa hýbe poradovnik v Trnave?

@juliagas ahoj už ste dostali dieťa? Po akej dobe?

evkasus
26. júl 2025

Žienky, chcem sa vás spýtať, ako ste povedali svojim adoptovaním ďeťom, že sú adoptované?
Konkrétne...aké slovné spojenia a v akom veku?
Teóriu z prípravy vieme, len tá prax ide ťažšie. A už by bolo treba pokročiť, lebo malý je tak múdry ale aj citlivý a vnímavý. Bude mať 5 rokov a stále je to len v štádiu, že sa narodil zo srdiečka. Že niektoré deti sa rodia z bruška iné zo srdiečka. Že ako sme po ňom túžili dlho a keď sa narodil, tak sme hneď za ním išli do nemocnice a odvtedy sa ľúbime. Proste len takéto náznaky. Ach...ako to dať ďalej...

kikuska_wedge
26. júl 2025
@evkasus

Žienky, chcem sa vás spýtať, ako ste povedali svojim adoptovaním ďeťom, že sú adoptované?
Teóriu z prípravy vieme, len tá prax ide ťažšie. A už by bolo treba pokročiť, lebo malý je tak múdry ale aj citlivý a vnímavý. Bude mať 5 rokov a stále je to len v štádiu, že sa narodil zo srdiečka. Že niektoré deti sa rodia z bruška iné zo srdiečka. Že ako sme po ňom túžili dlho a keď sa narodil, tak sme hneď za ním išli do nemocnice a odvtedy sa ľúbime. Proste len takéto náznaky. Ach...ako to dať ďalej...

@evkasus skus si pomoct rozpravkou. Napr. mimonmi, ako sa z Grua a dievcat stala rodina.

janetinka27
27. júl 2025
@evkasus

@evkasus ahoj, my mame knizku dieta z neba - 8 pilierov detskeho sebavedomia, tak verim ze si s nou pri vysvetlovani pomozeme

evkasus
27. júl 2025
@janetinka27

@evkasus ahoj, my mame knizku dieta z neba - 8 pilierov detskeho sebavedomia, tak verim ze si s nou pri vysvetlovani pomozeme

@janetinka27 Ďakujem. Knižku máme aj my. Akosi mi to celkom nepomáha.

vjerka2218
29. júl 2025

Ahojte. Čítala som tu dávnejšie, že niekomu schválili aj tie dva týždne otcovskej,asi po neodkladku tipujem. Skúšal to ešte niekto? Ja som sa pýtala na sociálnej keď som podávala žiadosť na materskú ale pani mi tvrdila, že manžel nie je otec,takže nemá nárok. 🫠🤦‍♀️

evkasus
29. júl 2025
@vjerka2218

Ahojte. Čítala som tu dávnejšie, že niekomu schválili aj tie dva týždne otcovskej,asi po neodkladku tipujem. Skúšal to ešte niekto? Ja som sa pýtala na sociálnej keď som podávala žiadosť na materskú ale pani mi tvrdila, že manžel nie je otec,takže nemá nárok. 🫠🤦‍♀️

@vjerka2218 Nám to schválili minulý rok. Pri našom druhom dieťatku. Bolo to po neodkladku.
Viacmenej k tomu dopomohol zamestnavatel asi, lebo pani na HR povedala, ze poslime to a uvidime. Ak by sme sa sli spytat na socialku tak zrejme dostaneme od uradnicky odpoved ako vy.

hariet
30. júl 2025
@evkasus

@evkasus ahoj, tu knizku mame aj my, ale ani nam nejako nepasuje, maly ju ignoruje, aj ked som sa snazila mu ju parkrat citat. Pamatam si, ze som mala tiez problem, ako tuto temu “zacat”. Pravdupovediac, ta klasicka veta “narodil sa zo sediecka” sa tiez nestretla s pochopenim, lebo to prisli otazky, ci mi rozrezali srdiecko .. atd. U nas veci dal do pohybu fakt, ze druhe dieta mame bio. Zacal sa pytat, a tomu sa uz nedalo vyhnut. Ale hovorim im to obom tak, ze kazdy mi svoj uzasny jedinecny pribeh, ako k nam prisiel. Ze sme dlho boli smutni s ockom, cakali sme vela vela rokov na telefonat od tety, ktora nam povedala tu fantasticku novinu, ako som volala ocinovi, ze (meno). sa uz narodil, ako sme nasadli do auta a uhanali do (mesto), aby sme si ho konecne mohli pritulit. Toto si aj casto vyzadoval prerozpravat, hrali sme sa. ze mi zvoni telefon a ze on je akoze babo v perinke, ktore prvykrat vidim a aka som dojata a nadsena. Teraz obcas povie, ze sa narodil v inom meste ako sestra, ze sa narodil prvy, atd. Dalsie otazky pridu casom, ale uz z toho nemam az taky strach ako predtym.