icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

berginkan
7. nov 2019

@rebekarebekova tak myslime si, ze izolacia mala trvat dlhsie. Myslim ze tie dva mesiace by boli akurat my sme ho skor nosili medzi dospelych aj ho natahovali, vymklo sa nam to z ruk lebo sa zdalo ze je s tym ok. No neskor sa ukazalo ze to nebolo dobre a museli sme zopakovat cas len s nami.

mana85
8. nov 2019

@wodanka Ahoj , naša dcérka mala dva roky keď odchádzala už od druhej profi , brali sme si ju do osvojenia , bola na profi dosť naviazaná, sme stále v kontakte aj sa stala pred časom krstnou dcérke, často ju spomínala aj celú profi rodinu , stali sa akoby súčasťou našej rodiny, presne o tom je profesionálne rodičovstvo dieťa si tak buduje vzťah učí sa viazať na jednu osobu /rodinu tým by mal byť prechod do rodiny jednoduchší, jednoduchší po čase, čím je dieťa staršie tým je to ťažšie pre neho. Nemusí prísť hneď reakcia u dieťaťa na zmenu , no príde a aj po rokoch. záleží od povahy dieťaťa, prístupu profi rodiny a Vás.
Ak sa jedná o pestu môže aj nemusí to byť náročnejšie väčšinou deti ak niesu ešte právne voľné a môžu len pestunsku st. Tak majú "rodinu ktorá sa zaujíma" a to bude treba akceptovať a zas je možné že sa len úrad nečinil.

wodanka
8. nov 2019

@mana85 ďakujem za váš príbeh. Viem, čo obnasa pestunska starostlivosť, že je možný kontakt bio rodiny. Jediné čo ma zaskočilo je vek dieťatka. Nejako som nad tým predtým nerozmýšľala.

tecko28
8. nov 2019

@wodanka 6 mesacne je uplne super, uz nie uplne malicke, ale stale babätko, ja by osm do toho sla

rebekarebekova
8. nov 2019

@berginkan ono to niekedy tazko tak urcit ze ako dlho izolovat, ze? Tak snad to uz vas syncek zvladol ❤

wodanka
8. nov 2019

@tecko28 ďakujem, zatiaľ sme rozhodnutí do toho ísť. Zaujima ma ešte, že prečo sa tak dlho čaká, kým sa posunie dieťa z profi rodiny do pestúnskej. Napr. toto dieťa bio matka nekontaktovala viac ako 5 mesiacov. Prečo ho teda Ded nepostupil skôr? Co je za tým? Určite sa na to budem pýtať, len ma zaujíma aké boli dôvody u iných.

andrea_82
8. nov 2019

@wodanka predpokladam, ze matka sa nevzdala rodicovskych prav, takze nebolo pravne volne. Preto ho DeD nemohol dat na adopciu. Navrh na zbavenie rodicovskych prav mozu dat az po urcitom case nezaujmu. Bohuzial, casto to trva aj ovela dlhsie.

wodanka
8. nov 2019

@andrea_82 no lenže práve ono stále nie je právne voľné. My ak si ho zoberieme, tak môžme len do pestúnskej a až potom sa môžeme pokúsiť o zbavenie rodičovských práv bio matky. Preto ma zaráža, prečo ho neposunuli už skôr.

bosorkabb
8. nov 2019

@wodanka niekedy je chyba v systéme, inokedy matka javí záujem aspoň formálny, inokedy sa šetria pomery v širšej rodine. Je mnoho dovodou. Tiež sme malú mali v pestúnskej, teraz je už navždy naša. Všetko sme riešili my aj zbavenie matky rodičovských práv.

wodanka
8. nov 2019

@bosorkabb sama som zvedavá na odpoveď akú nám dajú. Lebo podľa info bio matka nejaví žiaden záujem, otec nie je v RL ani uvedený a rodiča bio matky nežijú, tak neviem, čo ešte presetrovali tak dlhý čas ☹️

rebekarebekova
8. nov 2019

@wodanka som zvedava, co ti povedia, napis potom prosim.

bosorkabb
9. nov 2019

@wodanka u nás súrodencov, tety a ujov matky.
Možno sa pravdu nikdy nedozvies, nám klamali. Zistili sme to len náhodou a len preto že sme čítali čo sme nemali.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
xenapena
9. nov 2019

@joannita ja žiadam ako jednotlivec - a úplne chápem ze uprednostnia pár , som pripravená čakať aj keď ma povzbudili ze keď chcem aj rómske dieťatko tak to môže byt vcelku rýchlo

vanesa1210
9. nov 2019

@xenapena v ktorom kraji čakáš??

joannita
10. nov 2019

@bambulienka25 ????? Ake hiv? Asi si si pomylila temu....

aliaska
10. nov 2019

Ahojte, kolko sa aktualne caka v NR na poloromske alebo romske dietatko? Caka niekto z vas aktualne na dieta do 3 rokov?

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
amienne
10. nov 2019

@wodanka nam prave pred mesiacom konecne pozbavili matku prav a vyslovili osvojitelnost ale kedze stale nie je pravoplatne to rozhodnutie, co moze trvat zase aj 2-3 mesiace, tiez nemozeme adoptovat. Ziadost o osvojenie ale uz je na sude aj tak podana 3 mesiace. My mame dieta na neodkladko rok a este ani vytycenie pojednavania na zverenie do pestunskej neprebehlo. To je skratka realita. Az kym rodic preukazatelne 9 mesiacov nejavi zaujem o dieta moze sa podat navrh na osvojitelnost.

wodanka
10. nov 2019

@amienne koľko malo dieťatko, keď ste si ho brali? Inak s tými súdmi som pripravená, že to bude nadlho. Pri osvojení prvého dieťatka to trvalo rok a to bol celkom jednoduchý prípad, kde bola možnosť osvojenia takmer hneď

joannita
10. nov 2019

@bambulienka25 😁😁😁 vobec neviem o com pises 🤷 Ale nevadi ved nemusime to riesit.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
tecko28
10. nov 2019

@bambulienka25 aky vyznam ma a preco sem tahas vyse 2 roky stare veci vytrhnute z kontextu? O co ti ide?

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
tecko28
10. nov 2019

@bambulienka25 ved ok, ale myslis, ze to niekto riesi po takej dlhej dobe?

joannita
10. nov 2019

@bambulienka25 no ako tiez som prekvapena preco to vytahujes. Ale ok ja si stojim za svojim, hiv positiv dieta by som si nikdy neadoptovala (ty si kludne adoptuj) Na to mam prilis rada svoju rodinu aj seba, aby som nas ohrozila. A toto odkial mas ze hiv pozitivne dieta nemoze niekoho nakazit? 😮
A viesco....pre mna je to velmi tazka diagnoza, pretoze sa na nu zomiera, aj ked viem ze zivot sa da teraz pekne predlzit ale dakujem pekne.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená