Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@gunhild píšem IP.
Ahojte rada by som sa opýtala ohľadom trvalého pobytu adoptovaneho dieťaťa je to automaticky po mne alebo to dieťatko musím ísť osobne nahlásiť pýtam sa z dôvodu že sme v prenájme a trvalý pobyt mam u rodičov tak ci to treba nejako takto riešiť a mať teda aj od nich nejaký súhlas alebo ako 🙂 ďakujem za radu 🙂
@mimka8899
Ak ti pomôže naša situácia, ale dieťa máme v pestúnskej starostlivosti.
Keď sme mali právoplatné riadne rozhodnutie o zvereni do pestúnskej starostlivosti, tak som šla osobne na MU v mieste nášho trvalého bydliska a podala žiadosť na TP aj pre dieťa. Ten dom nie je náš, je vo vlastníctve rodičov, ale nespomínam si, žeby pýtali ich súhlas.
Ale potom treba hneď poriešiť aj poplatky za komunálny odpad na to dieťatko.
@andrea_82 No ja som to bola vybavovať sama s malým, hneď som za neho zaplatila aj poplatok za kôš. Takže neviem, ako to majú. My s manželom tam máme od svadby trvalý pobyt, takže dieťa možno nemuselo dokladať?
Lebo, keď som nedávno vybavovala prechodný pobyt v malej obci, kde sa všetci poznáme, súhlas mojich rodičov-vlastníkov nehnuteľnosti teda pýtali, to viem isto.
@mimka8899 no dieťa má automaticky trvalý pobyt po matke. Myslím že netreba súhlas vlastníkov ved čo by bolo dieťa bezdomovec ak by nesúhlasili vlastníci ???????? Kde by ho zapísali na pobyt potom . Od nás chceli napr. Rozsudok ale koloniek nebolo treba keď som ich konfrontovala Stačil nový rodný list
@miriam439 pri pestunstve TP riesit? To sa mi nezda..
@rebekarebekova
Takto sme to chceli poriešiť, lebo keď sme boli v nemocnici, tak vznikli nejaké problémy pri vypisovani dokladov na príjme. Išla som na náš MU s právoplatným rozhodnutim súdu o PS a oni nemali žiaden problém s tým, že chcem dieťa k nám prihlásiť na TP.
nemate prosim niekto vzor na finalny navrh na adopciu? dakujem
Aj ja by som poprosila,prosiiiiiiiiiiim 🙏
Aj ja poprosim, ak moze niekto posunut. Dakujem ❤
Ahojte, ak by sa našla ochotná duša ja by som potrebovala 2v1 neodkladne a predosvojitelsku vzor
Vsetci ziadatelia by si podla mna mali povinne pozriet toto video a precitat popis a uvedomit si, ze aj na prvy pohlad z nie idealneho dietata, moze vyrast super clovek.
@joannita ked mi to prestane strajkovat, urcite pozriem. Ja len tolko, ze idealne dieta a ani dospely clovek neexistuje 😄. A moj nazor je a priznvam bola to cesta kym som k nemu dospela, ze ak nemozem mat dieta vlastne, tak by som si asi nemala vyberat a davat kadejake kriteria ( mimo veku) ale poskytnut domov tomu, kto ho potrebuje. Co ale musi prebehnut je vzajomna sympatia a take to chvenie, ze ked to dietatko uvidis tak vies, ze to je ono. A keby sme nezrusili vsetky nase povodne kriteria a neposunili aj vek, tak sa dnes nemozeme tesit z nadhernych, sikovnych deti, ktore nikto na Slovensku nechcel a boli strcene v domove. A veru castokrat si vravim, ci by nase vlastne boli vobec take sikovne a pekne (aj ked vzhlad pre mne nie je alfa omega). Este pred rokom to boli ustrachane, chorlave sive mysky, mladsia dokonca vyzerala ako clapcek a dnes je z nej rozkosne dievcatko, ktore si uz nikto nepomyli s chlapcom.
Ahojte, prosim vas, od akeho datumu ma nasa pestunska dcera na opakovany prispevok?
Zase mam pocit, ze niekto chce 2 mesiace "usetrit". 🙈
@rebekarebekova pokial viem od datumu kedy vam bola pravoplatne zverena. My sme mali od datumu pravoplatnosti na neodkladnom opatreni.
@amienne my teda tiez tak. Nema to byt od vykonatelnosti?
@rebekarebekova nie, oni to beru od datumu pravoplatnosti
@rebekarebekova nám opakovany prispevok začali posielat po právoplatnosti, ale doplatili nam ho spätne odo dňa prevzatia maleho z DD, bolo to v roku 2018.
@rebekarebekova Pozerala som na výmery z UPSVAR a na bankové výpisy. My sme dieťa brali v 2017 na neodkladné opatrenie a nám veru dali ten príspevok dieťaťu hneď za mesiac, v ktorom sme dieťa prevzali z DeD (a brali sme ho koncom mesiaca). Vyplatili to síce o dva mesiace neskôr, ale máme vyplatené všetko.
Prídavky sme dostali prvý krát za ten mesiac, v ktorom nadobudlo NO právoplatnosť.
@rebekarebekova Koľko vám DeD prispieval? 2€ na deň? Aj nám toľko dával DeD, ale povedali nám, že to je namiesto prídavkov, lebo tie sú zo zákona až od právoplatnosti.
@rebekarebekova
Ešte ak by pomohlo toto - je to naskenované zo zákonov, tie zákony sa dajú nájsť v aktuálnom znení na stránke slov-lex. V tých ustanoveniach civil. mimospor. por. sa stále hovorí o vykonateľnosti aj §365 aj 367.
Možno by stálo za to, zavolať do BA na Ústredie a opýtať sa, prečo niekto dostane tak a niekto inak. Však niekedy môže byť právoplatnosť aj o niekoľko mesiacov neskôr. A to je už potom dosť vysoká suma.

@marcelarefat ja som síce zamestnancom iného štátu ako AT ale bývam na SVK , dieťa takisto osvojivane na SVK a doteraz nemám materskú, vybavujem to už 14 mesiacov a pravdepodobne ešte to určitý čas potrvá kým sa dozviem ,,čo so mnou,,🙄😏zatiaľ neviem aky status mám či som mamička na materskej alebo na neplatenej dovolenke