icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
8. dec 2019

@jesienka22 neexistuje? Cize poznas zakon kde je definivane, ze pri osvojeni zena nema oznamovaciu poninnost 1 mesiac? Das nam sem nejaky link?
A u neferoveho zamestnavatela by som ja nepracovala, treba si vyberat ferovych a potom aj ty/vy sa ferovo zachovat. A ano na materskej a rodicovskej ta sice vyhodit nemoze, ale hned prvy den po ich skonceni moze. Mna keby zamestnankyna takto podrazila, tak by som sa s nou hned prvy den po navrate z rodicovskej rozlucila.

miriam439
8. dec 2019

Baby, robila som vyše 20 rokov prácu, ktorá doslova bola závislá na znení zákonov. Takže viem o tom, ako sa zákonodarcovia niekedy vyjadrujú, že vás môže z toho rovno poraziť.
ALE pozrite si presné znenie zákonníka práce, ktoré som dnes poobede odfotila k danej problematike.
A verte mi, toto je riešené tak, že je tu zakomponovany aj nástup na materskú a rodičov. dovolenku aj tých, ktorí idú z titulu NRS.
Však čítajte slová: najmenej jeden mesiac vopred... predpokladaný nástup... rozumiete? Nemá nikto stanovené, že to musí oznámiť presne mesiac dopredu a presný dátum nástupu. Však môžte oznámiť aj viac dní dopredu a povedať, že presný termín upresníte.
Ani tehotná žena nevie presne kedy porodí. Jeden deň je v práci, druhý deň drží dieťatko v náručí, hoci termín pôrodu stanovený oveľa neskôr. Stáva sa to dosť často.
Ale ak písomne oznámila svoje tehotenstvo, zamestnávateľ mal s tým rátať a ak to mal na háku, jeho problém.
Takže, ak ste už na predných miestach v poradovníku, odporúčam mať na zreteli znenie zákona.
A ak vás bude chcieť vyhodiť, vyhodí vás, dôvod si nájde... alebo vám spraví zo života peklo a budete radi, keď naposledy za sebou zavriete na firme dvere.
Mám osobnú skúsenosť s dobrotou a ferovosťou zamestnávateľa. Viac ako 10 rokov som si myslela, že sme so šéfovcami ako rodina. Teraz mám zlé sny zakaždým, keď si na nich spomeniem. Všetko sa zmenilo odo dňa, keď som oznámila, že si už naisto ideme vziať dieťatko z DeD. Zatiaľ som tam síce stále papierovo zamestnaná, ale čo bude, keď mi skončí RD, to netuším. A ani na to radšej ešte nemyslím.

floriss146
8. dec 2019

@andrea_82 ja som volala minuly týždeň,tak to vy môžte byť už pre nami 😉 skuste si zavolať,asi sa to o niečo pohlo 😉

floriss146
8. dec 2019

@very_sad super som zvedavá,ako ste sa posunuli ,my sme začínali na 82 mieste teraz 47,v marci to budú 2 roky.

hariet
9. dec 2019

ja som to zamestnavatelovi oznamila asi tyzden pred nastupom na MD, ked sme uz vedeli, ze nam schvalili neodkladko. Nechcela som z viacerych dovodov hovorit skor..o tej mesacnej lehote som ani nevedela a nebol to v mojom pripade problem. A aj tak je to velmi individualne, zalezi od prace, od vztahu so zamestnavatelom, atd., to uz si kazdy musi zvazit sam v akej sa nachadza situacii. Ked chce zamestnavatel robit problemy, tak bude a ked nie, tak vsetko sa da..

jesienka22
9. dec 2019

@miriam439 Ten zamestnavatel bol dostatocne ferovy na to, aby ti nedal vypoved este predtym, ako si nastupila na matersku. Ak by ano, stratila by si narok na matersku. Niektory zamestnavatel by mohol urobit aj taky podraz.
Ano, zial, materska a rodicovska casto zamiesaju karty v zamestnani, s tym treba ratat vzdy, pri NRS an pri bio.

teleskop
9. dec 2019

@tulipan43 odkial ste prosim? lebo my myme 43 a bolo nam naznacovane ze uz sme starsi a cheme poziadat 🙂 a v akom ste okrese?

very_sad
9. dec 2019

@floriss146 a vy ste na úrade v Trenčíne? Či? Teda ak nevadí, že sa pýtam.

tecko28
9. dec 2019

@teleskop Ahoj, ja som mala 41 ked sme ziadali, co nie je az taky velky rozdiel. Samozrejme po triezvom uvazovani sme si upravili poziadavky, aby sme nemuseli dlho cakat.

berginkan
9. dec 2019

@teleskop zakon to neupravuje, takze darmo vam naznacuju, nemozu vas diskriminovat, my sme mali v skupine 46 rocnu samozivitelku a ma dieta. Chodte do toho, ak sa nato citite a chcete tak nemate problem. Jedine vsak ze ste otvoreni inemu etniku, lebo na biele to mate tak 5rokov cca ak nie viac a to uz napriklad ja by som do toho nesla. Pestunska neviem ako je na tom casovo

andrea_82
9. dec 2019

@floriss146 Skôr si myslím, že sme za vami, lebo my sme boli zaradení do poradovníka až po vás. Tuším si písala, že vy v marci, my až v júni. A začínali sme tiež na podobnom mieste ako vy, boli sme 81. 🙂

andrea_82
9. dec 2019

@berginkan zákon to síce neupravuje, ale nám vravela pani z UPSVaR, že u nás robila problémy sudkyňa. Síce to boli rodičia, ktorí mali až cez 50, ale sudkyňa im vraj nechcela priklepnúť novorodenca, lebo nie je "primeraný vekový rozdiel".

berginkan
9. dec 2019

@andrea_82 tak ano take pripady su. Ale nemozu to riesit uradnicky. Ale skusit to mozu. Ked sa nato citia

joannita
9. dec 2019

@andrea_82 s tym ale celkom suhlasim, lebo 50rocny vekovy rozdiel naozaj nieje prirodzeny.....

berginkan
9. dec 2019

@joannita to je samozrejme jasne. Tiez mam tento nazor

milionar
9. dec 2019

Baby NR kraj..neviem sa uz od minuleho tyzdna dovolat..neskusali ste niekto volat?

butterfly333
9. dec 2019

Ahojte mám otázku. Mám 40r rozmýšľame s manželom nad adopciou chceli by sme novorodenca myslíte že by nám ho schvalili aj keď mám 40r?

tecko28
9. dec 2019

@butterfly333 cim uzsie podmienky tym dlhsie cakanie, s rizikom, ze svojho vysnivaneho dietata sa nedockas. Podla mna, mozno ma ostatne skusenejsie zienky opravia sanca na novorodenca je minimalna, lebo priamo z nemocnice do rodiny ide len minimum deti, koli lehote, ktoru ma bio mama na rozmyslenie, v hre je tiez zbavenie rodicovskych prav matky, sudy konaju pomaly. Takze casto je uspech ak je dieta pravne volne ak ma pol roka a natrafis na sud, ktory dava neodkladne opatrenie alebo DeD ktory ti da dieta na hostovsky pobyt. My sme zacali pripravu ked som mala 41, poziadavky sme mali 0-5rokov, bez urcenia etnika. Cakali sme rok, dieta nie je idealne, ale keby velmi preberame neviem ci by sme sa dockali. Treba si ujasnit z coho dokazete ubrat, co ste ochotni akceptovat. Vacsina deti nie je od idealnych matiek.

joannita
9. dec 2019

@butterfly333 ahoj, ty si sem pisala uz niekolko x a davala si rovnaku otazku a my sme ti vzdy dali velmi vycerpavajuce odpovede......ako nic v zlom, len tomu trosku nerozumiem....

berginkan
9. dec 2019

@butterfly333 riesime to vyssie. Pani ma 43.

berginkan
9. dec 2019

@tecko28 to ma mrzi, ze to takto vnimas. Nase dieta uz ani lepsie nemohlo byt

butterfly333
9. dec 2019

@joannita čomu nerozumieš? Áno už som sem písala chceli sme skusit centrum a do konca roka keď sa nedarí riešiť adopciu tak snáď sa môžem spýtať.

butterfly333
9. dec 2019

@tecko28 ďakujem za info. A prepáčte ak otravujem.

tecko28
9. dec 2019

@berginkan tak to ti uprimne zavidim 😀 Kazdopadne si ma zle pochopila, nemyslela som idealne z mojho pohladu Ja som ani len nedufala, ze sa mi podari dostat vzhladom na vek k babatku a mam ho, este aj dievcatko, po necelom roku cakania. A predsa ho niekolko ziadatelov pred nami odmietlo... lebo to nie je ten ideal v ktory vela parov (cest vela vynimkam aj vratane teba)dufa. Snazila som sa otvorit pisatelke otazky oci, ze ked je otvorena aj inemu etniku, vacsiemu dietatu nielen novorodencovi tak ma sancu aj okolo 40-tky, ak ma vysnivane biele, zdrave, pardnove a hned pravne volne, tak to asi bude na velmi dlho. Ty mas maleho uz doma, naviazali ste vztah, jasne, ze je pre teba tym najdokonalejsim dietatom, ked bude moja doma par mesiacov tiez to pride som si tym ista, ale teraz je to zatial len take "moze byt" , splna ocakavania ohladom veku, je pravne volna co je velka vyhoda, je to dievcatko, ale zatial este nie je chemia. Tu som aj k bio synovi pocitila az po par tyzdnoch, dovtedy to bolo riadene mozgom-staram sa, lebo to treba. Neviem ci mi rozumies

tulipan43
9. dec 2019

@teleskop my patríme pod trnavský kraj. A čo sa týka veku nedajte sa.

joannita
9. dec 2019

@butterfly333 mozes sa opytat samozrejme, len pisem ze nerozumiem tomu, preco v urcitych casovych intervaloch sem pokladas stale tu istu otazku a my ti na na nu aj vzdy odpovedame. A za 2 mesiace sa pytas znova to iste a potom znova to iste. Tomu nerozumiem, je to proste divne.

berginkan
9. dec 2019

@tecko28 aha jasne. Rozumiem a uplne chapem. ♥️

ja1986
9. dec 2019

@tanuska28 my 5mesiacov PO kraj, Filip sa narodil 22.10 , 7.11 sme si ho priniesli domov.

teleskop
10. dec 2019

dakujem za odpoved, ta myslienka , ze sudca by mohol neodklepnut adopciu z dovodu vysokeho veku, ma sokovala, to by som teda nechela zazit

zuzlicek44
10. dec 2019

@teleskop ono by sa to asi ani nedostalo k sudcovi od psychológa...nato je tá príprava,že v niektorých veciach ťa psychológ usmerní a povie čo je pre teba dobre,snaží sa vysvetliť tie veci že reči nie atď...
😊