icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
27. jan 2020

@mana85 podávali sme tiež taky návrh. Naša nepreberala žiadnu poštu ani so súdu. Všetko sa vrátilo neotvorene.

kikuska_wedge
27. jan 2020

@jasomzabka ja som sa rozhodovala srdcom. Namiesto bábätka mám doma dvoch školákov a nedala by som ich ani za 1000 bábätiek či z utajeného pôrodu, hniezda alebo adopcie so súhlasom. Ak chceš rozumnú odpoveď, tak všetko má svoje výhody aj nevýhody. Výhodou adopcie so súhlasom matky je, že by si sa mohla dozvedieť niečo o zdravotnej a sociálnej situácii bio rodiny. Zámerne píšem, že mohla, lebo tie správy sú neúplné a množstvo vecí sa ani dozvedieť nemusíš. Druhé pozitívum je, že poznáš údaje o biologických rodičoch. Je to skôr výhoda pre dieťa ako pre teba. Moji sú už vo veku otázok a je fajn, vedieť im pravdivo odpovedať na niektoré otázky ohľadom bio rodiny. Na druhej strane pri utajenom pôrode alebo hniezde záchrany máš absolútnu anonymitu, čo niekomu môže viac vyhovovať. Za mňa je viac informácií lepšie ako žiadne.

joannita
27. jan 2020

@continental bio matka ma pravo rozhodnut sa minimalne 6 alebo 8 tyzdnov (zalezi ako rodila ci utajene alebo nie), ale pokial neprebehol sud o pozbaveni jej rodicovskych prav, moze si to rozmysliet az do tohto sudu a to bez nejakych vacsich problemov. Avsak aj po prebehnuti tohto sudu si to moze stale rozmysliet, ale uz by to bolo pre nu komplikovane kedze by musela sudu dokazovat preco...... Definitivne moze bio zabojovat az do predosvojitelskeho sudu.
A dieta "patri" nahradnym rodicom az po poslednom sude, rozhodne nie predtym. Predtym niesu ani jeho zakonni zastupcovia, aj napriek tomu ze je im zverene sudom.

joannita
27. jan 2020

@jasomzabka uprimne, nikdy ma nenapadlo mat taketo kriterium a si prva od ktorej to pocujem 🤷‍♀️ zaujimal ma zdravotny stav, vek, ciastocne etnikum a koniec. Matka nasho maleho dala suhlas tesne po porode, ale bolo by mi jedno aj keby bol z utajeneho.
Baby ti uz vysvetlili pozitiva a negativa, ale otazka na teba skor je, ze coho konkretne sa ty obavas? Lebo mi to tak pripada, tak to napis a my ti to vyvratime alebo potvrdime 😉

amienne
27. jan 2020

@jasomzabka asi sa nieco zmenilo ale my ked sme davali ziadost sme nemohli mat kriterium ci utajeny porod alebo nie. Pytal sa na to niekto v priprave a bolo povedane, ze to si clovek nevybera. Zaroven, ked ta oslovia a dieta nebude z utajeneho porodu, mozes dieta odmietnut. Osobne vidim v utajenom porode viac rizik ako pozitiv.

berginkan
27. jan 2020

@joannita nie som si ista, ale ak sa bio neozyva tak je malopravdepodobne ze by uspela. Ak je dieta v rodine je to aj v jeho zaujme nie? Neviem si predstavit ze jedieta v rodine co ja viem dva roky a este by vedelo ist spat k bio? To sa take deje?

berginkan
27. jan 2020

@amienne podla mna to je mozne ale ti to nenapadne a ak sa ta nespytaju na urade pri vypisovani tak uz vobec sa k tomu nedostanes..

amienne
27. jan 2020

@berginkan ok. Ale nedava mi to zmysel o to viac, ze je tolko cakatelov. Spominane kriterium je podla mna takmer istotou,ze sa dietata nedockas 😉

berginkan
27. jan 2020

@amienne suhlasim. No baba asi nema este info ako to chodi

amienne
27. jan 2020

@berginkan asi kazdy z nas vo vela veciach suvisiacich s nahradnym rodicovstvom neskor precitol 😄

joannita
27. jan 2020

@berginkan vsetko zalezi od okolnosti, ako pisem musela by silno dokazovat a musela by podavat navrh na sud o zrusenie osvojitelnosti. Po 2 rokoch v rodine by samozrejme zrejme ziadny sudca neodklepol ze ma ist spat k bio. Kazdopadne v teoretickej rovine, po pravnej stranke je to mozne urcite az do predosvojitelskeho sudu, niektori dokonca tvrdia ze az do uplneho osvojenia, ale to je o tom, ako si kto vylozi znenie zakona....
Viem to od mojej advokatky, od dalsieho advokata a potvrdili mi to v DeD Nitra a taktiez nasa kuratorka 🤷‍♀️
Ono sa o tom moc proste radsej nehovori..... A hlavne deje sa to minimalne, kedze bio matky ktore davaju deti na adopciu, povedzme si pravdu, netusia ako sa podava nejaky navrh na sud ze.....

bosorkabb
28. jan 2020

@joannita presne tak. Je to možné ak by veľmi chcela, tiež info od pravnicky. Ale pravdepodobnosť že sa to udeje je veľmi malá. To by jej niekto dosť dobre vzdelaní musel pomáhať.
@berginkan

hariet
28. jan 2020

tak neuvazovala som o anonymnom vs. neanonymnom ako o moznom kriteriu, to urcite nie. Ale to, ze tam od zaciatku nefigurovali ziadne ine mena ani adresy nam praveze vyhovovalo, maly ma len nas a je od zaciatku iba nas. Tak nejak to citime my.

jasomzabka
28. jan 2020

dakujem za nazory, mozno niekto napise co uz ma adoptovane, ci vidi pozitivum ze MAL alebo naopak NEMAL info o matke, zdrav. stave atd. Moc vsetkym dakujem zatial

cairka
28. jan 2020

@jasomzabka , veď ti tu niekoľko báb napísalo, ktoré majú doma adoptované dieťa 😉 Ono tých informácii je aj tak žalostne málo a napríklad keď sme my riešili nejaké zdravotné problémy, tak sme aj tak nevedeli povedať, či sa vyskytli v rodine,alebo nie....Darmo viem, ako sa biorodičia volajú, keď nemám info , či súrodenec/dedko/strýko.... mal napríklad poruchu sluchu. Ako píšu baby, je fajn vedieť povedať v puberte, tvoji rodičia sa volali XY a bývali v tom meste....ale v podstate moc viac sa aj tak nedozvieš, takže je naozaj zbytočné riešiť, či bude bábo s týmito pár info, alebo nie.

mana85
28. jan 2020

@jasomzabka Ja nechápem 🤦‍♀️🤷‍♀️ ešte aké iné info očakávate ? A prečo vlastne ? Viaceré sme sa podelili o skúsenosti. Mne to príde že chcete presne naopak a neviete sa rozhodnúť či porodiť anonymné alebo sa "iba" vzdať a podpísať papiere. Ak ide o to tak za mňa anonymne , občas je lepšie nevedieť a aj dieťa sa v budúcnosti nebude mať čím zapodievať tak ale to je len môj sebecký názor.

amienne
28. jan 2020

@jasomzabka mam dve deti. Jedno uz konecne paravoplatne osvojene, druhe v pestunskej. Su to surodenci. U mladsieho matka neuviedla otca, u starsej je znama matka aj otec. Matka sa ich vzdala a je nedostupna uz 2 roky ale som vdacna za kazdu info, co som v spise nasla aj ked je ich malo. Vyhladala som ju aj na FCB aj ked mi to trvalo 9 mesiacov sa nato odhodlat. Ale robim to pre tie deti. Ked sa raz budu pytat, a ze budu, aby sme im dali maximum informacii a nemali pocit,ze tato tema je tabu. Robim im knihu zivota, mimochodom. Co sa tyka otca pri druhej, vola si s nou. Takze ak by bol daky problem zdravotny je tam sanca na info z jeho strany. Kedze mladsie je informacne na tom ako z anonymneho porodu, pripravujem sa na situaciu kedy budem konfrontovana preco sestra pozna oboch bio rodicov a ona nie. Je tam vacsia pravdepodobnost tuzby hladat svojich bio rodicov a spoznat svoje korene. Tak asi tolko

joannita
28. jan 2020

@jasomzabka nerozumiem, ake info este ocakavas? Vsetky tu mame adoptovane deti a napisali sme ti to nie?
Ja viem o bio matke zo spisu ako sa vola, datum narodenia, rodne cislo, kde byva, ako ziju, kolko ma deti, mena a narodenia tych deti, vsetko ohladne porodu, jej zdravotny stav..... A mozno este nieco ale nespominam si. Tiez som ju nasla na FB a videla som tam ako vyzera a aj vsetky jej deti.
Pre mna ako nahradnu matku je lepsie vediet co najviac. Doktori sa ma bezne pytaju aky bol porod a aky bol zdravotny stav matky, vela to povie o tom preco dieta zacne napr. Neskor chodit alebo rozpravat.
Pre dieta je tiez dobre vediet kto boli jeho bio rodicia, niektori ak to nemozu zistit, vnimaju to v dospelosti ako stratu identity, nedokazu sa nejak zaradit a tazko to nesu. Nie vsak vsetci.
Ty ale asi fakt ides dat dieta na adopciu, tiez som to tak pochopila ze?

jasomzabka
28. jan 2020

dakujem moc za rady a odpovede, budem vdacna aj za dalsie nazory, IDEM ADOTPOVAT, nie davat dieta na adopciu...dakujem

joannita
28. jan 2020

@jasomzabka a ako dlho cakate na dieta?

jasomzabka
28. jan 2020

@joannita preco?

joannita
28. jan 2020

@jasomzabka 🙈🙈🙈 bezne sa tu pytame take otazky navzajom. Tak isto ako ty sa oytas nas na rady a my ti odpovedame. Viesco nechaj tak. Myslim ze niesi v spravnej teme.

tecko28
28. jan 2020

@jasomzabka odpoviem ti preco... lebo toto je taka banalita co tu riesis 😀 A predlzi to tvoje mozne cakanie. Z mojho pohladu si jedina co riesi takuto hlupost.

jasomzabka
28. jan 2020

@jesienka22 v com prosim napriklad?

jasomzabka
28. jan 2020

@amienne dockas neboj 🙂

joannita
28. jan 2020

@tecko28 ja neverim ze ona caka na adopciu. Ved vsetky co prejdeme pripravou a dlhym cakanim vieme, ze toto sa predsa neriesi. A pisala ze za par tyzdnov dostanu dieta. Ako moze vediet ze za par tyzdnov dostane dieta.... Neviem, ja by som na nu uz nereagovala.

tecko28
28. jan 2020

@joannita tiez mi prislo zvlasne to vyjadrenie, ale vsetko je mozne v nasej skorumpovaniej spolocnosti, alebo je len naivna. Este len robi pripravu a uz o par tyzdnov bude mat dieta-sen kazdej z nas 😀

jasomzabka
28. jan 2020

prosim vas neupadajte tu do hysterie a paranoje zeny! nevytvarajte bubliny a nenavist! dakujem kazdemu vlelmi moc kto mi inteligentne odpovie, opise svoje dojmy z pozitiv a negativ verejnej ci zamlcanej indetity bio matky jeho dietata. kto neche, chodte sa vykricat na balkon! dakujem!!!!

tecko28
28. jan 2020

@jasomzabka ale ved ti mnhe pisali, take co vedia kto je mama (otec je vzdy neisty, hoci moze byt oznaceny) aj take co maju z utajeneho porodu. A ty si musis vediet usporiadat v hlave co chces. Tak ci tak to dieta bude velka zahada, lebo aj to co sa dozvies nemusi byt pravda, ale pre niekoho lepsie ako nic. My pozname meno mamy, otec je neuvedeny, ale ma druha, tak je mozne, ze je to dieta jeho, viem kolko ma surodencov dcerka. Viem, ze 2 su tiez v nahradnych rodinach. Ale suma sumarum su to prazdne info, jej raz pomozu ak bude hladat bio rodinu

tecko28
28. jan 2020

@jasomzabka A ked sa uz pytas ty, skusim aj ja 🙂 To na ake dieta cakas, ked ho budes mat o par tyzdnov? A co je v tvojom ponimani par tyzdnov?