Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita neviem ake su vase skusenosti, ale ja pomaly vsade kde som nieco riesila som aj dotycnym "kompetentnym" vysvetlovala ako to ma byt.
Topka bola - zasmejte sa - ked som uctovnicke odovzdavala vsetky veci ku MD (vedela vsetky okolnosti ze adipcia a tak) a vypytala si odo mna potvrdenie od gynekologa. 🤦♀️
@rebekarebekova nie to mi len na úrade u nás povedala pani a tá sa musí poradiť na ústredie,že ako sa to vlastne ráta 😂
@rebekarebekova 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ strasne 😁
Ja som nasla tetaz ma nete v poradni tuto otazku a odpoved pravnika, mozete mi to niekto vysvetlit? 😐 Tak RD bud 3 roky od zverenia, alebo 3 roky od skoncenia MD?? To uz ste poculi? Otazka je z roku 2019
Naša zamestnankyňa uznesením Okresného súdu o zverení maloletého dieťaťa prevzala dňa 5. 11. 2018 do predosvojiteľskej starostlivosti dieťa, ktoré sa narodilo 26. 7. 2018. V súčasnosti čerpá materskú dovolenku a následne požiada o rodičovskú dovolenku. Aká sa v jej prípade má poskytnúť rodičovská dovolenka. Iba do 3 rokov veku dieťaťa, t. j. do 26. 7. 2021? Alebo má v tomto prípade nárok na rodičovskú dovolenku v trvaní troch rokov odo dňa prevzatia dieťaťa, t. j. do 5. 11. 2021 vrátane?
Legislatívna úprava:
zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZP”)
Pohľad autora na problematiku:
Podľa § 166 ods. 2 ZP je na prehĺbenie starostlivosti o dieťa zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnankyni, ktorá o to požiada, rodičovskú dovolenku (RD) až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 3 roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť jej RD až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na 1 mesiac.
Zamestnávateľ sa môže so zamestnankyňou dohodnúť, že RD možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 5 rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 8 rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa predchádzajúceho odseku nečerpala.
Toto však všeobecné ustanovenia ZP, vzťahujúce sa na zamestnancov, ktorým nebolo dieťa zverené súdom do starostlivosti (biologickí rodičia).
Podľa § 169 ZP má nárok na MD a RD aj žena a muž, ktorý prevzal na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, ktoré mu bolo zverené rozhodnutím príslušných orgánov na neskoršie osvojenie alebo do pestúnskej starostlivosti, alebo dieťa, ktorého matka zomrela.
Vo vašom prípade (ide o ženu) sa MD poskytuje odo dňa prevzatia dieťaťa v trvaní 28 týždňov (osamelej žene v trvaní 31 týždňov a žene, ktorá prevzala 2 alebo viac detí, sa v trvaní 37 týždňov), najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 3 roky veku.
RD sa jej poskytuje v trvaní 3 rokov, a to buď odo dňa skončenia MD (čo je vzhľadom na vek dieťaťa váš prípad) alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši 3 roky veku, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku. Ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa poskytuje v trvaní 6 rokov odo dňa skončenia MD alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši 3 roky, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku.
Aj v tomto prípade sa môže zamestnávateľ so zamestnankyňou dohodnúť, že ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, RD možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 8 rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa predchádzajúceho odseku nečerpala.
Záver:
Vo vašom prípade zamestnávateľ poskytne zamestnankyni RD v trvaní 3 rokov odo dňa skončenia jej MD, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku (pokiaľ pôjde o „zdravé” dieťa).
@rebekarebekova tsk toto je pecka 😂😂😂
@berginkan opytam sa v práci na osobnom úrade a dám vedieť, ale riadili sa par. 166 ods. 1,2. Aj nechcú uznať treba napísať na inšpektorát práce Bratislava na mail ip.bratislava@ba.ip.gov.sk
@tulipan43
@joannita ano potvrdenie z upsvaru, ze budem dostavat rp do 3 rokov od zverenia, som dostala aj ja. Ale baba tu pise o rodicovskej dovolenke (dokedy ti zamestnavatel musi dat RD) nie o dlzke poberania RP.
Mne ale nedava logiku, preco by to malo byt rozdielne, ze RP poberam 3 roky od zverenia dietata ale na RD mozem byt len do jeho 3r.
Ako som pisala, na nete som nasla viac clankov, kde sa pise ze RD je 3r. Od zverenia.
Dala som to zistit nasej asvokatke....
@rebekarebekova no celé na tom je sranda, že keď som prestupoval z MD na RD tak ma sama pani úradníčka upozornila,že mám nárok ,3 roky od prevzatia dieťaťa na základe zverenia súdom.. Čiže do ,31.5.2017, do 30.5.2017 dom bola zamestnanec, na MD som nastúpila 31.5.2017 tak ak rátajú 36 mesiacov, nemôžu ich rátať od mája lebo malého som dostala až toho 31.5., takže by mali rátať 36 mesiacov od 31.5. , mne to tak logicky vychádza. No ale uvidíme čo povie vyssia moc úradov.
@joannita určite je 3 roky od prvého právoplatného zverenia súdom
Žienky, super, že ste tu opätovne začali riešiť túto tému. Práve to riešim tento rok aj ja, už som začiatkom marca písala dotaz priamo na Ministerstvo práce a soc. vecí, ale keďže neodpovedali, znova som im tento týždeň písala žiadosť o vysvetlenie zákona.
Ja som na MD nastúpila koncom 7/2017 dňom prevzatia dieťaťa - to malo vtedy skoro rok.
Po MD hneď na RD (v 2/2018 - teda po uplynutí 28 týždňov MD) a na potvrdeniach z UPSVAR mi stále píšu, že nárok na RP mám do konca 8/2020 - lebo v 8/2017 nadobudlo právoplatnosť neodkladné opatrenie o zvereni dieťaťa do NRS.
Toto všetko je OK, mám to overené aj v zákone o rodičovskom príspevku.
Na Ministerstvo som však písala presne kvôli tomu, čo tu teraz priložila jedna z vás o tej RD tri roky po skončení MD - čo riešil nejaký právnik na nete.
Ja som to našla v zákonníku práce a aj ja to tak podľa znenia zákona rozumiem, presne tak, ako to vysvetlil ten právnik. Len to chcem mať na papieri od vyššej autority, nakoľko pracujem v súkromnej firme a poznám svojich šéfovcov, že budú mať problém to pochopiť, nakoľko mám už skúsenosť s tým, aké bolo ťažké im vysvetliť znenie daňových a iných zákonov, ktoré sme aplikovali v praxi.
Prikladám vám skopírované aktuálne znenie zákonníka práce.
§ 169
(1)
Nárok na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku má aj žena a muž, ktorý prevzal na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, ktoré mu bolo zverené rozhodnutím príslušných orgánov na neskoršie osvojenie alebo do pestúnskej starostlivosti, alebo dieťa, ktorého matka zomrela.
(2)
Materská dovolenka alebo rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 1 sa poskytuje žene a mužovi odo dňa prevzatia dieťaťa v trvaní 28 týždňov, osamelej žene a osamelému mužovi v trvaní 31 týždňov a žene a mužovi, ktorý prevzal dve deti alebo viac detí, sa poskytuje v trvaní 37 týždňov, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 2 sa poskytuje v trvaní troch rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky veku, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa poskytuje v trvaní šesť rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku.
Na vysvetlenie ešte tých § 166 ods. 1 a 166 ods. 2 pre tie, ktoré nie ste zbehlé v zákonoch...
Podľa § 166 ods. 1 sa postupuje pri určovaní dĺžky materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky pre mužov (namiesto materskej dovolenky)
§ 166 ods. 2 hovorí o rodičovskej dovolenke, ktorá nasleduje po MD a je to na prehĺbenie starostlivosti o dieťa - to je u klasických bio rodičov ten čas, počas ktorého poberajú rodičovský príspevok po skončení MD, teda do 3 rokov veku dieťaťa.
Oba odstavce §166 teda riešia MD a RD bio rodičov, keďže pri náhradnej rodinnej starostlivosti sa pri určovaní dĺžky MD a RD postupuje podľa § 169.
No a tam je (okrem iného - celé znenie §169 je citované vyššie) práve toto uvedené:
"Rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 2 sa poskytuje v trvaní troch rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky veku, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku."
No a toto riešil ten právnik v tom priloženom článku.
A ja som to tiež tak z toho znenia vyrozumela, že my (ktoré sme z DeD prevzali do starostlivosti dieťa mladšie ako 3 roky) máme nárok na materskú dovolenku a plus ešte k tomu aj na celé tri roky rodičovskej dovolenky.
ALE, ako som písala vyššie, potrebujem to mať potvrdené na papieri, že sa to takto môže aplikovať aj v praxi... LEBO z dlhoročnej praxe viem, že niekedy je takmer nemožné aplikovať literu zákona do praxe a tiež aj tu platí to, že: 100 ľudí, 100 chutí - teda, že to isté písané slovo si každý môže vysvetľovať po svojom (a samozrejme nie vždy správne).
Však stačí čítať vaše príbehy o tom, ako tie isté rovnaké zákony aplikujú v praxi rôzni sudcovia a úradníci....
No ja som vtedy obvolala dokola sociálku u nas v okrese, sociálku v kraji, nikde mi nevedeli povedať ako to je. Odporučili mi volať na súd, tak som volala aj na súd, ani tam nevedeli ... riešila som to niekoľko týždňov, fakt všade mi buď povedali že nevedia alebo že len do dovŕšenia troch rokov dieťaťa.
A tak som dostala na výber, buď nastúpim do roboty alebo rozviazanie pracovného pomeru. A ja som od malej nechcela ešte ísť, ona v tom čase ešte nebola pripravená na škôlku...
@miriam439 hm tak asi by to tak malo byt, poslala som to pravnicke, nech sa jej lepsie hlada.
Akoze ja by som oslata na RD kludne aj 3 roky od skoncenia MD, ale kedze RP dostavame len do 3 rokov od zverenia, tak je to asi bezpredmetne. Kedze bez prispevku..... aj ked to nieje vela, ale predsa......
Takze ale co je pre mna podstatne, je to ze 3 roky od zverenia by to mali byt urcite.
@berginkan kedy kamaratka "odisla" od dietata a ake nasledky ak sa mozem opytat?
@rebekarebekova dala ho do skolky ked mal dva lebo sa jej zdalo ze uz je pripraveny, javil sa tak. A co tyka nasledkov tak riesia teraz nedostatocnu rodinnu a citovu vazbu. Mali ho od4mes
@tulipan43 ono je to iste individualne a tazko to asi vieme, ale napriklad nam na priprave hovorili, ze tie tri roky by matka mala byt na materskej a neskracovat to. jasne, ze su aj pripady kedy to nevadi...kazdopadne, rok a pol - kolko boli spolu, je asi naozaj malo nato, aby bolo dieta pripravene ist
@rebekarebekova
Moja kamoška, špeciálna pedagogička, adoptovali dieťatko úplne maličké. Keď mal tri roky, vrátila sa do práce, jeho dali do škôlky, tiež sa jej zdalo, že je pripravený ísť. A nebol... museli ho nechať ešte rok doma pri babke, kým ona doobeda bola v práci... Keď nastúpil do škôlky o rok, tak úplne super, všetko už v poriadku bolo... A pritom on mal doma dvoch starších bratov, takže bol zvyknutý aj na iné deti, aj v susedstve mali viac detičiek...
Ja tiež teraz stojím pred rozhodnutím, čo ideme robiť, ale akosi mám taký vnútorný pocit, (hoci by bolo dobré dať ho medzi deti), že asi to ešte nie je správny čas. Tak neviem. Ale tiež to asi budem musieť riešiť ukončením prac. pomeru....
@rebekarebekova toto poznám na upsvare ma otočili že príspevok k narodeniu dieťaťa môžem dostať len ak donesiem potvrdenia od gynekológa že som navštevovala poradňu a pritom vedeli že sa jedná o predbežne opatrenie pri osvojení 🤣 nemali žiadne tlačivo nevedeli čo robiť , vtedy boli dva príspevky a mali sme nárok na ten nižší..

@janakjk tvoj zamestnavatel nemal pravdu, da sa to lahko dohladat aj na nete. V priebehu 2 minut som nasla
Materska dovolenka sa poskytuje do max. 3 rokov veku, rodicovska do 3 rokov od zverenia. 2 linky. Druhy poslem tiez
posledny odsek https://www.slovensko.sk/sk/agendy/agenda/_mate...