Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
marcelarefat prislo mi upozornenie, ze si mi nieco pisala, ak nechces verejne, napis mi do IP 🙂
Žienky, zatiaľ máme viaceré osobnú skúsenosť takú, že zákony pre nás s deťmi v NRS platia takto:
* materská dovolenka a dávka od sociálnej poisťovne s názvom materské patrí 28 týždňov (resp. 31 u matky samoživiteľky).... komu by nevznikol nárok na materské podľa zákona o sociálnom poistení, tak dostáva aj počas materskej dovolenky dávku rodičovský príspevok
Doba 28 týždňov sa ráta od prevzatia dieťaťa z DeD, samozrejme podľa rozhodnutia zo súdu, teda nie počas hosťovského pobytu
* po skončení materskej dovolenky môžeme nastúpiť na rodičovskú dovolenku a poberať od UPSVAR dávku rodičovský príspevok
RP patrí až do obdobia, kedy uplynú tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu o zvereni dieťaťa do NRS. Takže to môže reálne trvať aj viac ako 36 mesiacov od prevzatia dieťaťa z DeD, nakoľko keď vezmeme do úvahy, že sú nejaké zákonné lehoty na doručenie písomného rozhodnutia súdu účastníkom poštou a na prevzatie... a na odvolanie. U nás to vtedy išlo rýchlo a aj tak to trvalo cca mesiac.
Ale napríklad u nás inému rozhodnutiu zo súdu to trvalo viac ako tri mesiace od pojednávania po právoplatnosť.
Takže ten čas poberania RP by sa mohol podľa zákona o RP natiahnuť aj nad tri roky od začiatku nástupu na materskú dovolenku.
* rodičovskú dovolenku sme našli riešenú v §169 ods. 2 zákonníka práce v trvaní tri roky od skončenia materskej dovolenky.
Žiadala som o vysvetlenie aj Ministerstvo. Dva mesiace neodpovedali, písala som znovu žiadosť.
Ale reálne si myslím, že ak sa to dostane do rúk tej istej osobe, odpovedia tak, ako písala @bosorkabb ... v horšom prípade tak, ako dopadla zatiaľ odpoveď z Ústredia UPSVAR pre @marcelarefat
Zákony sa dajú vysvetliť rôzne... a často my obyčajní ľudia môžme mať pravdu, ale nevydobyjeme si ju v praxi.
A navyše, aj tak si myslím, že väčšina z nás aj tak zrejme nevyužije tú možnosť, byť doma tri roky po skončení MD, nakoľko vlastne už nebude poberať RP a teda ostane bez príjmu.
A mám ešte také tušenie, že to môže mať ešte nejaký zádrhel v praxi ohľadom naviazanosti na iné zákony (keďže už nebude poberať RP), zatiaľ som skúšala pozerať naviazanosť na zákon o SP a ZP. Tam som zatiaľ nič závažné nezistila, ale mohlo mi niečo uniknúť alebo ma ešte nenapadla nejaká súvislosť, ktorá v praxi môže urobiť problém.
@tecko28 nie boli tam chyby tak som to zmazala. Na základe čoho si prevzala dieťa z DeD. Ja ti napíšem môj prípad.:
Malého som mala doma na hostovskom pobyte od 5.5.2017, 31.5. 2017 nadobudlo rozhodnutie súdu právoplatnosť od vtedy mi bola na základe tohto rozhodnutia a právoplatnosti priznaná MD soc.poistovnou. Od 31.5.2017 som teda nastúpila na MD
@marcelarefat neodkladne opatrenie sme mali, cize podla toho co pisala @miriam439 mi narok vznikol toho 20.12. a trva do 3.7. 2020 (to je tych 28t) , som zvedava teda dokedy mi uznaju narok na rodicak, ci bude posledny za november 2022, alebo daju aj december, kedze materske budem brat za par dni v juni a 3 dni v juli
@tecko28 Ja som toho názoru, že 28 týždňov sa ti ráta od prevzatia dieťaťa z DeD na základe vykonateľnosti neodkladného opatrenia.
Ja som mala vykonateľnosť neodkladného asi 18-19.7. prevzatie dieťaťa z DeD na základe Protokolu o prevzatí bolo o cca týždeň neskôr teda koncom júla. Právoplatnosť až koncom augusta.
Na MD som nastúpila ňom fyzického prevzatia dieťaťa z DeD, teda koncom júla.
@tecko28 oj, ale to vies, ze si sa obrala uz o viac ako polku materskej, ze? Preco?? :(
@rebekarebekova lebo mam rodicak na starsieho syna +plat , aj na tie cca 2 tyzdne pojdem len preto, aby som sa potom neobabrala o ten vyssi rodicak.
@lienocka1988 ahoj, sama uznas, ze toto asi nir je uplne fer.. nejako sa dozvediet o dietati a chciet ho, ci? Kolko uz cakas a kolka si?
@tecko28
Ak patríš pod normálny UPSVAR (nie ako má smolu @marcelarefat), tak už viaceré máme z praxe skúsenosť, že by si mala rodičovský príspevok dostávať tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu o zvereni dieťaťa do NRS, teda v tvojom prípade aj za celý január 2023 (lebo tvoje neodkladné opatrenie nadobudlo právoplatnosť až 13.1.2020, teda +3 roky sú do 13.1.2023 a RP sa poskytuje vždy za celý mesiac, takže nárok na RP ti končí 31.1.2023)
Len sa nedaj odbiť, zákony máš citované v tejto diskusii pár strán dozadu.
@joannita môj muž bol na rodičovskej dovolenke vie o nej dosť.
Ja ti píšem moju skúsenosť ktorú som aj riešila na ministerstve sociálnych vecí a rodiny a ich odpoveď som sem napísala. Každý sa môže obrátiť na navrhovateľa zákona nech mu dané pojmy vysvetli. Ako som písala toto do zákona dali na podnet neziskovky Návrat ešte tuším v roku 2005(tu som si nie istá tým rokom).
@bosorkabb dakujeme.. inac len mne to uz dojde trochu na hlavu, co vsetko si musi clovek studovat??
@rebekarebekova no na Slovensku je to tak. Inak o túto správu sa môže oprieť ktokoľvek komu tvrdia že nemôže byť na rodičovskej dovolenke 3 roky od zverenia.
@joannita píšem že si musíš pozrieť dôvodovu správu k príslušnému zákonu tam sa dozvieš na ako dlho máš nárok na rodičovskú dovolenku. Lebo táto správa vysvetľuje kroky navrhovateľa zákona. Táto správa zároveň slúži aj na prípadné súdne konanie ak sa rozhodneš napadnúť rozhodnutie upsvar.
Čiže to čo si my myslíme nieje podstatne. Môžme sa tu o tom hádať ale nič nevyriesime keďže ani jedna z nás čo sme tu nieje tvorca daného zákona.
Zároveň musím skonštatovať že veľa ľuďom aj tu v skupine tvrdia že príspevok môžu dostávať len do veku 3 rokov dieťaťa. Tým je ten príspevok určený.
@bosorkabb naozaj sa nechcem dohadovat a hadat 🙏😊 bozechran. Cez pismenka to vyznie mozno inak, ale urcite sa nehadam 😁 Ale neviem ci si citala co som teraz napisala..... Mam pocit ze nie, rodicovska dovolenka nema s upsvarom nic spolocne. Rodicovska dovolenka je vecou iba zamestnanca a zamestnavatela.
Toto co si sem dala ty, tu osobitu cast, nema vobec nic spolocne s rodicovskou dovolenkou. To sa tyka len prispevku.
Zhrniem to.
-Na rod. Dovolenku (u zamestnavatela) mas narok 3 roky od skoncenia materskej dovolenky. A to nieje moj nazor, to je nazor aj pravnika, co som sem skopirovala par dni dozadu.
-Na rodicovsky prispevok mas narok 3 roky od pravoplatnehi zverenia sudom.
V oodstate to tu piseme aj s @miriam439 stale dokola. Nepisem to aby som si dokazovala ze mam pravdu, ale preto, aby aj ostatne baby vedeli na co maju narok a to ze maju narok na rod. DOVOLENKU az 3 roky od skoncenia MD.
@joannita ano na RD máš narok 3 roky od skončenia MD, je to tsk. Aj mne to môj zamestnávateľ teraz potvrdil, len keď ti skončí vyplácanie RP, tak ak za ostaneš ešte na tej RD tak už nemáš žiaden príjem. Ale určite je to tak. Môžeš byť teda doma na RD ale bez príjmu.
A ak nastupuje na rodičovskú dovolenku žena, ktorá predtým nepracovala, alebo jej nevznikol narok na materskú dovolenku, tak rodičovská dovolenka sa začína počítať 3 roky od ktorého dátumu?
@marcelarefat ano 👍 presne tak, potom uz nemas prijem (RP) a pravdepodobne si musis platit aj zdravotne a dochodkove poistenie (toto by bolo ale treba este zistit, nakolko si stale osoba starajuca sa o dieta do 6r, takze by si mohla byt teoreticky poistenec statu)
Myslím taký prípad, že by bola zamestnana,ale ešte nie taku dobu aby jej vznikol nárok na MD,ale proste by išla na RD (čiže je zamestnane,len jej ešte nevznikol narok na MD)
@janakjk Ak nevznikne narok na materske podla zakona o socialnom poistenie, este to neznamena, ze nevznikne narok na matersku dovolenku podla Zakonnika prace. Na matersku dovolenku je narok aj pri NRS (na zaklade rozhodnutia sudu), pokial ma dieta menej ako 3 roky. Takze aj v pripade, ze nie je narok na materske, ta rodicovska dovolenka by mala byt tiez 3r od skoncenia materskej dovolenky. Ak ma dieta viac ako 3r, nastupuje sa uz len na rodicovsku dovolenku.