Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@lili153 chapem ta, fakt skuste toho pravnika, my sme sice nevyuzili jeho sluzby, ale baby si tu dost pochvalovali. Mne pomohla @bosorkabb. Myslim, ze mozete podat aj nove neodkladne. A co dali ako odovodnenie, ze zamietaju?
@lili153 ak mas v rozhodnuti napisane, ze nie je mozne odvolanie, co asi mas, tak ti odvolanie urcite zamietnu.
@11simca16 co myslis, ze by mohol urobit pravnik?
@jesienka22 mozem sa odvolat do 15 dni.. Je napísané
@lili153 tak ja neviem, ale bud by som sa odvolala alebo napisala novu ziadost o neodkladne opatrenie, uviedla by som, ze tym a tym datumom {8. tyzden dietata} pominuli dovody na zamietnutie neodkladneho a je to proti pravam dietata, mozes sa odvolat aj na Dohovor o pravach dietata. Urcite by som spomenula aj momentalnu nestandardnu pandemicku situaciu. Vsak a ked osvojitelnost bude dajme tomu o 3 mesiace, tak este tolky cas tam bude? S navstevami tiez moze byt problem, to aj bez covidu. Nam najprv povedali, ze jasnee, mozete prist kedy chcete, ale potom sa im raz za tyzden zdalo az az vela🙈
@jesienka22 aspon na radu ked nie na zastupovanie pravnika. Kazdy pripad je individualny.Viem teraz o jednom pripade, ked Senica tiež zamietla neodkladne a nepomohli si.
@lili153 málo sudcov vyhovie a vydá neodkladne opatrenie ak podas len samotný návrh. Vadsinou vyžadujú 2v1 a vtedy schvália. Lebo v neodkladne vlastne vydajú do doby kým bude riadne pojednávanie v druhej veci.
Ak dieťa ešte nieje právne voľné tak ostáva podať neodkladne (ako návrh 1) a pestunsku starostlivosť (návrh 2).
Ak bude právne voľná tak vtedy neodkladne a predosvojitelsku. V neodkladnom napísať že žiadate ho vydať do doby riadneho pojednávania.
@lili153 to je ten lepsi pripad 🙂 v takom pripade by som kontaktovala pravnika, ci by vam pomohlo dat odvolanie a paralelne navrh na pestunsku
@lili153 pokial riaditel/ka domova bude proti tomu aby ste mali malu doma nic s tym neurobis.. mali sme podobny pripad..
@lili153 Aj nám tak zamietli neodkladné v odôvodnení stálo že dieťa nieje v ohrození života a v profesionálnej rodine má zázemie . ja som písala Naty Bláhovej aj Nocholsonovej ( angažovali sa v inej veci v našom DD a jednalo sa aj o tú istu kurátorku čo sme mali pridelenú my ) neviem teda či moje dotazovanie niečomu pomohlo ale predosvojitelsky súd nám vytýčili asi o mesiac , veľa známych radilo odvolať sa ale to by sa všetko oveľa viac predĺžilo . Bola som na prášky nechápala som v čom je problém mali sme za sebou 10 IA keď sme si podali žiadosť na predbežne neodporúčali nám len 3 ako stačí bežne dcérka toho už mala za sebou dosť , 3 mesiace sme dochádzali 2 x týždenne jeden a 1 krát v týždni vlakom 4 hodiny s 3 ročným synom a návšteva trvala dve max 3 hodiny , už ani neviem ako sme to zvládli . Určite upozornite na seba nieje to fér :( Držím päste nech dlho nečakáte ...
@mana85 no ja som volala na sud a este ani nevyticili pojednavanie na vyslovenie osvojitelnosti.My ju sice mozme mat na kratkodobych pobytoch to je 7 dni u nas a 5 u profi matky ale neda sa to pretože chodim do prace. Tym padom mala tu bude na vikend a vacsinu casu u profi matky.. Nechapem ze taketo veci sud nebere do uvahy.. Ved to dieta nas nebude ani poznat a doma sa uz bude citit pri profi... A casom nam ju aj tak budu musiet dat tak nechapem naco to predlžujú a trapia aj nas aj dieťa.. Dala som si ziadost ze chceme novorodeniatko a kym sa ku nam dostane bude mat polroka
@bosorkabb aj ziadost o neodkladne opatrenie sa dorucuje bio, nie?
@jesienka22 ak nie sú zbavení rodičovských práv tak áno.
@jesienka22 preto sa divím že ak im toto nevadilo tak kľudne môžu žiadať pestunstvo a do doby riadneho pojednávania žiadať o neodkladne. Kde popisu že dieťa neznáša dobre zmenu prostredia, cestu a podobne. Takýto istý názor by mala spísať aj kurátorka dieťaťa to by priložili k návrhu a jej súhlasné stanovisko že odporúča schváliť neodkladne. Sudcovia vadsinou rozhodnú tak ako chce kurátor.
@lili153 odporucam spravit ako pise bosorkabb.
Neodkladko + pestunstvo. A malu nozete mat asap a ty na MD.
@rebekarebekova skusim ist zajtra na kuratelu.. Nvm ci sa to vobec da. Ked sme si davali ziadost na osvojenie ci aj priprava sa neako tam nemeni alebo tak
@rebekarebekova
@bosorkabb neako nam nema kto poradit tato pani na kuratele je asi nova alebo co... Pojdem tam zajtra za tou co nas mala predtym.. Ked som riesila tieto deti co uz máme... Ale ked bude v pestúnskej nebudeme potom musiet čakať kym sa rodicia neozvu polroka a tak dat žiadosť na osvojenie?

@lili153 mozno ste podali este skoro - este neuplynuli tie dva mesiace, ked ste podavali, kedze ma 2 mesiace az zajtra. Niekedy su sudcovia takto prisni na datumy. Stalo sa nam nieco podobne. INak stale sa uvadza mylny termin 6 tyzdnov, ale je to 8 tyzdnov. ALe po uplynuti tejto doby uz naozaj nie je v jej zaujme, aby bola v starostlivosti institucie, aj ked teda asi je v profi rodine. Proti tomuto uz sudca nemal co namietat a vyhovel. Skuste sa poradit s pravnikom, drzim vam palce, viem ake to je tazke, ked ju chcete mat co najskor doma. Ved vzhladom aj na pandemiu, je nutne, aby bola v domacnom prostredi, kedze tieto presuny do Ded su narocne a po psychickej stranke ani nehovorim...