icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

lili153
30. aug 2020

@bosorkabb a este bohvie ako by to bolo ked mam uz jedno dieťa v pestúnskej...asi by mi zanikol narok na opakovany prispevok nahradnemu rodicovi na toto dieta ktore uz mam a dali by mi matersku na toto dalsie

rebekarebekova
30. aug 2020

@lili153 narok na ten prispevok ti podla mna zanikne tak, ci tak, nie?
Aj keby ti boli byvali to neodkladko schvalili, ci?

lili153
30. aug 2020

@rebekarebekova tak to nvm ale ak by som ju mala v predosvojiteskej vtedy by som mala narok aj aj.. Nvm musim to pozisťovať... Lebo zase neni to take jednoduche... Pridem o prijem z prace plus ešte o ten prispevok..

rebekarebekova
30. aug 2020

@lili153 noo to sa mi nezda, ze v predosvojitelske by ostal.. co ja viem, ide tam o to, ze by si bola na MD a poberala materske/RP. Ale nech ti radsej poradia skusenejsie. ;)

bosorkabb
31. aug 2020

@lili153 príspevok by ti mal ostať, keďže je to príspevok pre dieťa.
Príprava na pestunstvo je rovnaká ako na osvojenie.
Ono v pestunstve budete čakať kým malá nebude právne voľná. Potom môžeš požiadať dokonca hneď o osvojenie. Keďže v pestunstve nieje potrebne mať dieťa 9 mesiacov ako v predosvojitelskej.

rebekarebekova
31. aug 2020

@bosorkabb lili spominala opakovany prispevok pre pestuna, ci pre dieta? Lili?
A bosorkabb - v pestunstve netreba mat dieta 9 mesiacov pred osovojenim? Nam povedali ze treba.

lili153
31. aug 2020

@bosorkabb mala som na mysli opakovany prispevok nahradnemu rodicovi... Dnes idem na urad tak sa popytam. A myslis ze budeme musiet pockat na podanie navrhu kym nadobudne právoplatnosť toto neodkladne.. Zamietnute?

lili153
31. aug 2020

@rebekarebekova ano mala som na mysli opak9vany príspevok náhradnému rodičovi

bosorkabb
31. aug 2020

@lili153 aha príspevok pestunovi. O to podľa mňa prídeš keď budeš poberať materskú. Ešte berieš opakovaní príspevok pre dieťa ten ostane.
Podľa mňa nemusíš čakať ale istá som si nie.

@rebekarebekova nieje potrebné mať dieťa v pestunstve 9 mesiacov. Zákon nič také nehovorí.
Len čo súd to iné pravidlá. Každý súd si evidentne zákon vykladá inak.

lili153
31. aug 2020

@bosorkabb to som si zistovala pred tym nez sme celu adopciu zacali riešiť.. Pokial by slo o osvojenie príspevok na ine dieta by mi ostal aj v pripade ze by som brala matersku na toto nove dieťa... Skor som vsetko zistovala pretože niesom zas tak financne skvelo nam tom aby som si mohla dovolit prist o 500 euro. Kedze pridem aj o príjem.. Ale pokial by to bolo na mesiac dva to by sa este dalo, kym by sme z pestunstva presli na osvojenie..

bosorkabb
31. aug 2020

@lili153 vždy môžeš stiahnuť návrh na pestunstvo a podať na predosvojitelsku. Úprimne finančne je výhodnejšie pestunstvo.

lili153
31. aug 2020

@bosorkabb je to hrozne ze clovek pri tom vsetko co preziva musi riešit este aj financie... Ale ked idem do toho idem stym aby detom nic nechybalo.

lili153
31. aug 2020

@bosorkabb este ma napadlo keby som brala matersku v pestunstve malá by mala narok na prispevok dieťatu?

bosorkabb
31. aug 2020

@lili153 áno mala by nárok plus jednorazový 500 eur

lili153
31. aug 2020

@bosorkabb takze idem z kurateli neda sa uz potom preklasifikovat z pestunstva na osvojenie po novom... Takze len pockat kym bude pravne volna a potom skusit 2v 1

bosorkabb
31. aug 2020

@lili153 veď zákon sa nemenil.

lili153
31. aug 2020

@bosorkabb tak mi to povedali na kuratele

bosorkabb
31. aug 2020

@lili153 mne tam toho nakecali toľko blbosti (a nie len mne) že už im neverím ani nos medzi očami 😂

lili153
31. aug 2020

@bosorkabb to mas pravdu ale sama si nvm rady

ellen2016
31. aug 2020

@lili153 skus cez tu pravnicku, nech ti s tym pomoze. my sme tiez isli touto cestou (2v1 pest), inak by sme na malu cakali skoro rok. nasa biomatka totiz nemala trvaly pobyt a tym sa veci nesmierne predlzuju. inak, biorodicia mozu zacat riesit az do dna osvojenia,ak by mali vazny zaujem. no nedeje sa to skoro nikdy.

11simca16
31. aug 2020

@lili153 ahoj, da sa to ale nechcu to tak riešiť.To je naozaj hrozne.

juliagas
31. aug 2020

Ahojte, tak žiadosti sme už odniesli na úrad, chcem sa spýtať keď ste podali žiadosť tak kedy vám od vtedy prišli skontrolovať dom?

lili153
31. aug 2020

@11simca16 je to smutné. Su plne detske domovy. My osobne s manzelom mame prveho chlapca adoptovaneho dievča máme v pestunskej a do tretice vybavujeme toto do adopcie. Ani pri jednom sme nemali take problemy ako teraz.. Mam pocit ze to je z roka na rok horšie a miesto toho aby to ľuďom ulahcovali to sťažujú a su velmi neochotny. Nemaju v sebe kus ľudskosti.Predtym nam pisala na sud navrhy kuratela teraz ze sami alebo cez pravnika.. A dnes mi povedia ze sme si dali žiadosť na neodkladne unáhlene lebo malá este neni pravne voľna... To nevedeli pred tyzdnom?! No vela záleží na koho človek natrafí.

tanuska28
31. aug 2020

je strasne ze to tak natahujú a neulahčujúm. Tiez mame vybrateho chlapceka zo spisu ale kedze v DD maju dovolenly uz cakame mesiac kym ho vobec prvykrat uvidime...to nepocitam ani dalsie vybavovacky...prejdu dalsie mesiace jeho zivota kym bude u nas. My si ho najskor berieme do pestunstva neviete niekto prosim vas ci sudy idu rychlejsie ak to je pestunstvo? Tiez chceme poslat najskor neodkladko +pestunstvo

lili153
31. aug 2020

@tanuska28 no tak vám držím palce nech vam to ide rýchlo... Človek mysli že to čakanie kým vám zavolajú že majú pre vás dieťatko je najhorsie ale podľa mňa je to ešte horšie keď už to dieťatko máte a predsa nemáte... Mne je strašne ťažko bez malej a to nechcem myslieť nato že to ma byť takto ešte mesiace.Videli sme je v porodnici ako 10 dňovú a teraz už má 2 mesiace a ešte sme vlastne nič nevybavili.. Je mi stoho na nič

bosorkabb
31. aug 2020

@tanuska28 záleží od súdu. Ale ak schvália neodkladne tak vám to môže byť jedno.

tanuska28
31. aug 2020

@lili153 dakujeme tiez drzim palce!....
@bosorkabb snad schvalia uvidime malý je z lučenca takze bud BB sud alebo v BA

bosorkabb
31. aug 2020

@tanuska28 tiež máme s Lučenca, prvý súd bol v BB do pol roka. Osvojenie už v BA.

hariet
31. aug 2020

@lili153 ach jaj, mna to hrozne mrzi, co prezivate ☹ Ano, niektori ludia su ako bez citu. V tomto je to loteria, ze vsetko zalezi na ludoch..Suhlasim, ze najhorsie je, ked uz dietatko poznas a nemozes s nim byt.

hariet
31. aug 2020

a taktiez suhlasim s tym, ze ti ludia, ktori by mali vediet co a ako a poradit, lebo je to ich PRACA, nevedia dokopy nic, resp. daju ti aj zle informacie ako vo vasom pripade. 🙈