icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

tecko28
3. nov 2020

@djura ano, poznam minimalne 1 par co tam tych 26h isto neodsedel

hariet
3. nov 2020

Este doplnim, ze ziadost a vsetky dokumenty staci poslat na krajsky UPSVaR aj doporucene postou, netreba ist osobne. Ak im bude nieco nahodou chybat, tak vam budu volat @jazlyn

rebekarebekova
3. nov 2020

@berginkan
@joannita ma napadlo, ze ked si pozerate fotky, nemate tam aj profi, fotky z interakcii atd? Aj pri tom sa da postupne nieco hovorit, ci?

joannita
3. nov 2020

@rebekarebekova nie nemame fotky profi mamy, ani z interakcii, my sme mali zakazane fotit aj komunikovat s profi mimo domova.
V tom ale nevidim problem, ten pociatocny imulz nieje problem najst, uplne bude stacit fotka tehotnej zeny a pribeh je na svete....

jazlyn
3. nov 2020

@djura dakujem za odpoved .. mam teda zopar otazok ak nevadi 🙂 co sa tyka byvanie musime Mat dom/byt kupeny alebo nevadi ak sme v podnajme ?

A psychologicka priprava vyzera asi Ako coto je? 🙂

bayuska
4. nov 2020

ahojte baby, tiez zaciname uz tuho rozmyslat nad adopciou, este nas caka navsteva centra, ale manzel navrhol, aby sme uz rovno rozmyslali aj nad touto moznostou, este to nemame uplne prediskutovane, zatial len zhromazdujem info, ale chcela by som sa opytat, aka cca je cakacia doba v Košiciach a tiez, ci mate niekto skusenost s tym, ak sme slovaci s trvalym pobytom na SVK ale zijeme v zahranici? Je voebc taka adopcia mozna? A ako sa v taky cas postupuje? Kontroluju slovensky pobyt (aj ked fyzicky tam nebyvame, priestor by tam "na ukazku" bol) alebo realne, kde sa zdrziavame? A co vlastne take kontroluju na byvani, musi byt priestor uz "babyproof" alebo ako to je? A tiez by ma zaujimalo ohladom dokladovania prijmu. Je tam nejaka hranica, kolko musime zarabat? A treba dokladovat prijem alebo staci vypis z uctu? Dakujem, viem, ze vela otazok, tak snad si niektora najdete trosku casu 🙂 Drzim vsetkym palce.

djura
4. nov 2020

@jazlyn nevadi podnajom, psychologicka vam da testy bezne psychologcke, a ostatne stretnutia s vami bude rozoberat vase detstvo rodinu ako si sa s manzelom zoznamila a spolocny zivot, a bude vas ucit zvladat osvojenie pripadne traumy.
Priblicne som vycuc urobila 😉

djura
4. nov 2020

@bayuska s tym zahranicim bude problem podla mojho nazoru a to s dochadzkou na sedenia povinne, urcite by som nezacala adopciu tym ze im ukazem "moje byvanie a nebyvam tam, ale ak by ste aj prekonali tieto prekazky tak dieta ktore Vam pridelia do starostlivosti az do sudu nesmiete svojvolne vyviezt z krajiny. Ak som dobre pochopila podmieky.
Prijem chceli zdokladovat nie vypis z uctu.

djura
4. nov 2020

@bayuska *samozrejme to je len moj nazor vo vacsine komentu.
A este ma napada ze obec alebo mesto kde zijete sa pisomne tiez musi vyjadrit aky ste obcania tak tiez tam to moze padnut.

andrea_82
4. nov 2020

@bayuska ja si tiež myslím, že do konečného súdu nebudete môcť dieťa vyviezť len tak z krajiny. Inak, bývanie nemusí byť hneď prispôsobené dieťaťu, ale budú sa vás asi pýtať, ako si to do budúcna predstavujete, kde bude mať dieťa svoje miesto. Oni kontrolujú skôr miesto, kde sa zdržiavate. Mne pani na úrade povedala, že tam nemusíme mať trvalý pobyt.
Čo sa týka príjmu - ja som mala potvrdenie z práce a manžel daňové priznanie. Ale nie je určené, koľko máte zarábať, len by ste mali mať príjem alebo sa preukázať aspoň úsporami.

jazlyn
4. nov 2020

@djura dakujem 🙂

andrea_82
4. nov 2020

@jazlyn my keď sme riešili prípravu, tak sme bývali u mojich rodičov. Takže dom nebol ani náš ani sme neboli v podnájme. A nebol žiadny problém.

jazlyn
4. nov 2020

@andrea_82 super a ja som cely cas v tom ze dom/byt musi byt nas
Inac tie psichologicke testy... je to nieco narocne ??
Nikdy predtym som nic take neriesila ako je adopcia a vecy okolo toho

hariet
4. nov 2020

@bayuska ahoj, pre zacatie procesu adopcie nemozete byt v zahranici. Viem to, lebo najprv sme aj my tak uvazovali, ze ved cakat mozeme aj tam a potom sme mali aj tak v plane sa prestahovat na Svk. My sa aj kvoli tomu vratili domov, aby sme do adopcie mohli ist.

andrea_82
4. nov 2020

@jazlyn psychologické testy boli pre mňa tiež premiéra, dovtedy som ich nerobila. Dali nám papiere, ktoré sme vypísali, pýtala sa nás rôzne otázky. Najlepšie je neriešiť, nebáť sa dopredu a odpovedať pravdu.

bayuska
4. nov 2020

@djura ďakujem všetkým za odpovede. S dochádzaním by problém nebol, sme pendleri, Ale presne to som si aj myslela, že do toho súdu po 3/4roku nie je oficiálne dieťa naše a asi by to bol problém :-/ Na SVK sa nechystáme vrátiť :(

bayuska
4. nov 2020

@andrea_82 a v akej výške cca tie úspory? Finančne sme zabezpečený tak normálne, na všetko potrebné + ak niečo treba tak v priebehu 1-2 mesiacov to väčšinou vieme zariadiť a v najbližších rokoch sa to bude už len zlepšovať, keď nám konečne ubudnú úvery. + nejaké úspory mimo toho sú a chceme ich navyšovať práve pre dieťa hocktorou formou, aby sme sa vedeli obaja plnohodnotne venovať malému, len neviem, čo sú pre nich dostatočné úspory?

andrea_82
4. nov 2020

@bayuska to vôbec nie je stanovené. Musíte preukázať, že ste schopní sa o dieťa postarať aj po finančnej stránke.

joannita
4. nov 2020

@bayuska najlepsie urobite ked zajdete na upsvar, na oddelenie na to urcene, idealne na ustredie (tam vedia najviac, inde vam nemusia dat spravne info), alebo napises email a budes vediet urcite. Tuto co baby pisu, su asi len take dohady, uvahy.
Kazdopadne, treba si uvedomit, ze od momentu, kedy vam daju dieta, az do posledneho sudu to zvycajne trva zhruba rok a pol, niekedy aj 2 roky.

bayuska
4. nov 2020

@joannita dakujem 🙂 tiez sme sa zhodli, ze najlepsie bude zajst tam osobne, predsalen je to specificka situacia

amienne
4. nov 2020

Ahojte babulky, akosi mi blbne MK a nedari sa mi dohladat prispevky ohladom naroku na dlzku rodicovskej dovolenky. Momentalne sa natahujem so zamestmavatelom. Viem, ze aj tu bolo viacero vykladov a myslim, ze jedna babulka pisala aj na ministerstvo. Ja sa chystam tiez napisat ale velmi by mi pomohlo keby viem komu presne adresovať aby sa mi k tomu aj relativne rychlo niekto vyjadril. Prosim viete mi pomoct? Zamestnavatel si stale ide po svojom, ze musim nastupit ako dieta dovrsi 3 roky co je v mojom pripade uz za par tyzdnov. Ja stale tvrdim, ze mam minimalne narok na tri roky od zverenia, teda minimalne do doby kym mi je priznany rodicovsky prispevok (co by bolo do veku 4 rokov v mojom pripade). Velka vdaka vopred. Kazdy si tie zakony mam pocit vyklada po svojom.

jesienka22
5. nov 2020

@amienne Odkaz zamestnavatela na Zakonnik prace, tam to je vyslovne uvedene.
§ 169

(1) Nárok na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku má aj žena a muž, ktorý prevzal na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, ktoré mu bolo zverené rozhodnutím príslušných orgánov na neskoršie osvojenie alebo do pestúnskej starostlivosti, alebo dieťa, ktorého matka zomrela.

(2) Materská dovolenka alebo rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 1 sa poskytuje žene a mužovi odo dňa prevzatia dieťaťa v trvaní 28 týždňov, osamelej žene a osamelému mužovi v trvaní 31 týždňov a žene a mužovi, ktorý prevzal dve deti alebo viac detí, sa poskytuje v trvaní 37 týždňov, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 2 sa poskytuje v trvaní troch rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky veku, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa poskytuje v trvaní šesť rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku.

amienne
5. nov 2020

@jesienka22 vsak toto. Ja som im to poslala a oni si furt idu svoje🙈. Preto chcem pisat na ministerstvo nech to mam jasne cierne na bielom ale netusim kam presne, pripadne komu to adresovat aby to nezapadlo niekde.

tecko28
5. nov 2020

Ahojte, viem, že to tu už bolo spominane nespočetne veľa krat, ale chcem sa spytat, urobit si malicky prieskum. Kedy so svojimi detickami oslavujete "srdieckoviny"? V den, ked ste sa prvykrat stretli , alebo ked prislo dietatko domov? 🙂 Ja sa nejako neviem rozhodnut

marcelarefat
5. nov 2020

@amienne ja som mala ten istý problém, išli si svoje, povedala som, že sa obrátim na inšpektorát práce aby im to vysvetlil ten a behom 5 minút to mali tak naštudované a overené právnikom ako nikdy predtým. Netreba sa dať.

berginkan
5. nov 2020

@amienne musis na tom trvat! Moja kamoska to tiez teraz riesi. Otras. Proste od prevzatia tri roky a hotovo!

berginkan
5. nov 2020

@tecko28 ja som nad tym este vobec nerozmyslala. Ci vobec to budeme mat

joannita
5. nov 2020

@berginkan
@amienne 3 roky od skoncenia materskej dovolenky ma narok byt na rodicovskej dovolenke. Nie 3 roky od prevzatia. Samozrejme ze mozes byt aj 3 roky od prevzatia (dovtedy aj budes dostavat prispevok) ale narok mas byt dlhsie.
Inak sila, ze ani vyklad zakona im nestaci 🤦‍♀️

joannita
5. nov 2020

@tecko28 my zatial neoslavujeme srdieckoviny, ale ak raz zacneme, tak urcite v den, ked sme si ho priniesli domov. Lebo az odvtedy som mala pocit, ze je náš a ze sme rodina.

berginkan
5. nov 2020

@joannita ok tak ale ked dostavas iba dovtedy tak naco byt dlhsie? Nechapem