icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

evkasus
12. nov 2020

Ak mozem este, prisli mi papiere zo sudu k predosvojitelskemu konaniu. Okrem ineho vyzva na doplnenie fokumentov z nasej strany. Ale je to tam tak vseobecne napisane. Myslela som, ze presne vypisu, co chcu.
Nspr. Chcu dokladovanie osobnych a majetkovych pomerov. Mam si pod tym predstavit original sobasny list (kopiu som im poslsla uz s navrhom), doklad o ptijme manzela a u mna, ze poberam matersku a pripadne vypis z katastra o vlastnictve nehnutelnosti? Toto ma tak napadlo, sle neviem, ci staci.
Potom samozrejme chcu potvrdenie o zdravotnom stave nas aj dietata. To mi je jasne.
A na zaver cestne vyhlasenie o pravnej sposobilosti a bezuhonnosti. Som myslela, ze budu skor vypis z registra trestov. Hm.

miriamkaaaa
13. nov 2020

Ahojte, dnes sme boli v TT podpisat papiere a sme zaradeny do zoznamu a sme na cisle 100. Odhadnut cca kedy sa nam ozvu s👶🏼 Nam nevedela povedat ze tento rok maju odost menej deti ako po minule roky.

gelinka75
13. nov 2020

@evkasus ano original sobasneho aj u nas chceli k nahliadnutiu, ine veci nie, lebo my sme vsetko dokladovali uz pri podani, ak chcu aj majetkove pomery, tak list vlastnictva a vypisy uctov, ja myslim, ze ak date vypis z registra trestov original nic sa nestane

juliagas
14. nov 2020

@miriamkaaaa ahoj ak sa môžem spýtať aké máte požiadavky keď ste na čísle 100?

malarebeka
14. nov 2020

@tulipan43 ahoj,chcem sa spytat,vy ste z trnavskeho kraja...aka je u Vas ustretovost,co sa tyka rychlosti sudov,ked Vam schvalovali dietatko do pestunskej?...boli ochotni DD aj nejak uchrychlit proces presunu dietata na hostovsky pobyt alebo ste cakali dlhsie?

miriamkaaaa
14. nov 2020

@juliagas dieta 0-3roky. ,,polo romske” bez vyberu pohlavia, ochorenia ktore sa daju liecit,utajovany porod. A vy ste na akom cisle.

santamonica
14. nov 2020

@evkasus ahoj, my sme zmenili trvaly pobyt maleho po preosvojitelskom sude. Mály bol vedený ako bezdomovec, nemal uvedené bydlisko po biomatke, ale iba BA obvod. A keďže my sme boli iný obvod, tak nám to pretiahlo čakanie na termín o cca 6 mesiacov. Naša sudkyňa síce odsúhlasila neodkladko ale predosvojitelsky sa jej asi nechcel riešiť, tak to poslala na justícak, že nech to rieši malého obvod. Tam potom o pár mesiacov poslali rozhodnutie, že nie, patrí to vám, podľa nášho bydliska. Teraz nam to aj kurátorka poradila, aby sme mali rovnaké bydlisko s malým, aby sa situácia neopakovala, keďže sme sa presťahovali do iného okresu.

santamonica
14. nov 2020

@evkasus určite im dajte výpis z registra trestov Čerstvý. A napr. môj muž pred predosvojitelskym prišiel o prácu, tak nemal príjem, ale dal cestne prehlásenie o majetku. LV sme dali tiež.

joannita
14. nov 2020

@evkasus ano bezne sa doklada k navrhu vypis z registra trestov, ale je to inak uplne zbytocne, pretoze kazdy sudca si automaticky vyziada vas ODPIS z registra (co je viac ako vypis, lebo je tam uvedene uplne vsetko, aj zahladené činy, ktore vo vypise uz niesu). Asi preto neziadaju od vas vypis.
Nic ale nepokazis ked ho prilozis (vypis)

tulipan43
16. nov 2020

@malarebeka ahoj, tak prvý krát to bolo veľmi rýchle a všetko bolo rýchlo, neodkladne vydalo OS Piešťany, DD ústretový, malý bol po mesiaci na hosťovskom pobyte. Druhý krát za trest, neodkladne zamietnuté a právoplatnosť v nedohľadne OS Senica, DD neprístupné, žiadny hosťovsky pobyt, poviem ti celé zle.

tecko28
16. nov 2020

Idem sa s vami podeliť o obrovskú radosť, osvojiteľský súd je za nami. Ďakujem za všetky cenné rady a pomoc. V diskusii ostanem a budem sa radovať s ďalšími novými maminami. Od kolíznej sme sa dozvedeli, že sa malej pred pár mesiacmi narodil braček Tobiasko, tak ak je tu jeho nova mamina, pozdravujeme. 🙂

malarebeka
16. nov 2020

@tulipan43 Cize co sa tyka hostovskeho pobytu to zavisi na aku psychologicku v DD narazis?alebo skor od sudcu na OS?

tecko28
16. nov 2020

@malarebeka co sa tyka hostovskeho tak skor by som povedala, ze to zavidi od riaditela / riaditelky CDR-ka

joannita
16. nov 2020

@malarebeka urcite to zavisi len od riaditela domova.

tecko28
16. nov 2020

@malarebeka *zavisi tam samozrejme malo byt 🙂

nikadomi
16. nov 2020

@tecko28 gratulujeeem... a teda vám súrodenca neponúkli prednostne? Či ste nemali záujem 😊

tanuska28
16. nov 2020

@tecko28 gratulujem! To vám slo teda velmi rýchlo. A Tobiaska ak je z Komarna sme videli v spise...pekné chlapčiatko. Ukazali nam spisov viac a Chceli sme staršie...ale váhala som a teraz ked to tu este aj vidim napísane búcha mi srdiečko. určite má tu spravnu rodinku.

tecko28
16. nov 2020

@nikadomi nie, uz sme neboli v poradovniku, ale bolo by to tazke ak by ponukli, lakalo by ma to, ale vekovy rozdiel je tam velmi maly (bio rodi kazdy rok), to by som nezvladla.

berginkan
16. nov 2020

@tecko28 gratulujem. Nas to caka zachvilu 🙏

lili153
16. nov 2020

@miriam439 a neodkladne musi mat tiez pravoplatnost ci ako?

lili153
16. nov 2020

@miriam439 myslim na vybavenie materskej... Ci neodkladne je hned pravoplatne?

tulipan43
16. nov 2020

@malarebeka to skôr záleží od toho na akú riaditeľku natrafíš a tiež sudcu. Na OS SE pani sudkyňa neodkladne neuznáva takže sme mali smolu. A o pani riaditeľke radšej pomlčím.

tulipan43
16. nov 2020

@lili153 na to ti stačí pečiatka vykonateľnosti, teda aspoň v TT stačilo.

tulipan43
16. nov 2020

@tecko28 gratulujem zo ❤️

anina1211
16. nov 2020

@lili153 Aj v No stačila pečiatka vykonavatelnosti.

ereska
16. nov 2020

@lili153 ahoj my sme to riešili nedávno podali sme návrh 2v1 neodkladne a predosvojitelsku keď sme prišli pre neodkladne podpísali sme a tým pádom že sme si ho prevzali bolo v ten deň právoplatne a mohli sme si ísť pre miminko a stým papierom vybavili materskú no sudca bol taky úžasný že keď sme prišli vyprázdniť súdnu sieň a urobil hneď pojednávanie o predosvojenie a podpísali sme že nechceme odvolať a tým dňom budeme mat aj predosvojenie úžasný prístup v prospech dieťatka výborný sudca ssme mu naveky vdacny

joannita
16. nov 2020

@lili153 tak ste podali znova? Schvalili?

jesienka22
16. nov 2020

@tulipan43 Minule tu niekto pisal, ze kurator im hovoril, ze (ne)schvalenie neodkladka navrhuje kurator dietata a ze sud to respektuje. Vcelku ma to prekvapilo, lebo som to pocula prvy krat, ale dava to zmysel. Ze my sice obvinujeme z neschvalenia sud, ale vlastne to cele "spiska" kurator.

jesienka22
16. nov 2020

Viete niekto podrobnejsie, ako v praxi funguju kuratori? Kto to moze byt atd.

tanuska28
16. nov 2020

@jesienka22 ahoj myslim ze aj ja som to spomínala. Teoreticky kurator by mal pracovať za práva dieťaťa a v jeho prospech. Prakticky nam osobne však neschvalil neodkladko aj ked sme uviedli dovody zdraviu ohrozujúce. Myslím, že kurátor zmože velmi vela v tychto procesoch. Ked odporuči neodkladné schválenie súd by musel mat velmi pádny dovod aby ho zamietol. A ked neodporučí na 99percent to súd bude rešpektovať.