icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

amienne
2. dec 2020

@joannita no my sme boli okolo 50teho miesta po 4 rokoch cakania v BA. Ked nas zapisali boli sme 103. Ako sme zmenili kriteria, prvy telefonat o tyzden ale tak to bolo uplne mimo aj naseho druheho zadania. 3 deti co prisli o maminku kvoli rakovine 10,7 a 14. Tak jej vravim, ze nemam skusenosti s detmi a po takej traume si vziat 3 deti v teenage veku je nieco nepredstavitelne pre mna. Cca do dvoch mesiacov potom uz volali za dnes uz nase dva poklady. Drzim palec.

ellen2016
2. dec 2020

@joannita ale su tu aj baby, co 2 roky cakaju na romske v BA. my sme cakali 2 mesiace pred 3omi rokmi.

joannita
2. dec 2020

@amienne ano aj my, po 4 rokoch sme boli na 25 mieste a vyzeralo to este na dlho, tak sme zmenili na poloetnicke a zachvilku sme mali babatko.
Teraz cakame rok a pol na poloetnicke...
Och chudaci deti ze prisli o mamu a asi nikoho nemali 😐 😐 Ale chapem, na to by som sa ani ja teda necitila....

joannita
2. dec 2020

@ellen2016 ano, to je preto, ze velmi vela ludi meni poziadavky na romske, poloromske. Pred niekolkymi rokmi ludia tomu neboli tak otvoreni, takze romske deti boli prakticky hned.

amienne
2. dec 2020

@joannita no veru som si aj poplakala ked mi vravela ten ich pribeh ale neviem si predstavit do akej rodiny by mali prist 3 sirotky aby to nejako fungovalo. V takom veku uz maju zazitych kopec veci, nejak boli vychovane a to uz clovek musi len akceptovat a nemoze chciet menit ak by mu to nevyhovovalo. Ako neviem si predstavit to zaclenenie do novej rodiny. Uvazovali sme o tom tak pol dna a potom sme jednoducho museli priznat,ze toto je nad nase sily a moznosti, schopnosti. Ja som fakt stastna, ze sme neplanovane "vyfasovali" nakoniec dve naraz hoci to bol zahul na zaciatku, lebo druhykrat by som sa veru do toho kolotocu vybavociek uz nepustala po nasich skusenostiach a ostali by sme len pri jednom.

lili153
4. dec 2020

Takze malá uz je právne volna vcera sme podali 2v1. Držte palce

tecko28
4. dec 2020

@lili153 teraz to uz pojde

juliagas
4. dec 2020

Ahojte prosím vás ako je na Tom momentálne TT kraj? Ďakujem

bosorkabb
4. dec 2020

@lili153 držím palce.

lili153
4. dec 2020

Prave mi volali z dd... Vytycili nam na 15teho pojednavanie na predosvojitelsku... Juj konečne.. Som šťastná ako blcha

hariet
4. dec 2020

@lili153 to je skvele, gratulujem! 🙂

lili153
4. dec 2020

@hariet ďakujem... Konečne

joannita
4. dec 2020

@lili153 uz teraz na 15.12? A vcera ste podali navrh? Waaw 👌👏 tak to je uzasne. Takze predbezko asi ani nebudete potrebovat nie?

lili153
4. dec 2020

@joannita asi to spravili tak aby nemuseli schvalit predbezko hned vytycili pojednavanie.. Je to super.. Len vcera sme podali ano a z dd to vedeli hned lebo im to chodí elektronicky tak mi volali

tanuska28
4. dec 2020

@lili153 to fakt ??? Tak ale ja uz nechapem nename ani schvalene neodkladko ani vytycene pojednavanie a sme ten isty sud aj DD. akoze funguju ako chcu.....uz som volala kuratorovi uradnickam . Uz neviem co viac mam urobit. Kazdopadne gratulujem. Aspon 1 pozitivna vec

tanuska28
4. dec 2020

@lili153 my riesime pestunsku starostlivost a nic sa nedeje uz od oktobra kedy sme podavali navrh. Normalne som zufala . Myslela som si ze takto funguje sud kedze v dd povedali ze neodkladko tam nikdy neschvalili. Je to pre vas plus ale co dalsie deti . Ako mame fungovat bez práce a bez materskej. Nechapem

joannita
4. dec 2020

@lili153 asi vam dobre napisala navrh ta pravnicka 😁 ked vam to takto posurili....

amienne
4. dec 2020

@tanuska28 je to hrozne tie sudy. My sme mali vychytenu pravnicku kancelariu, urgovali sudy, urady a aj tak nam vytycili pojednavanie na pestunstvo az o 13 mesiacov od podania ziadosti. 14 mesiacov sme za cakali na vytycenie pojednavania na osvojitelnost pre druhe. Na sude chybali sudcovia 🙈. Keby nam neschvalili predbezko tak konecna. A to nevravim, ze ked sme prisli na sud po tych 13tich mesiacoch, tak sudkyna odrocila konanie znova o dalsie 3 mesiace lebo sa nevedeli spojit s bio rodicmi - WTF. Hlavne, ze nas lustrovali policajti po susedoch. Drzim palceky, nech to mate coskoro poriesene.

amienne
4. dec 2020

@lili153 gratulujem

berginkan
4. dec 2020

@amienne inak nasi policajti sa cudovali ze co to maju robit ze to este nezazili. No a aj my sme mali pravnu a pomohlo iba malo

lili153
4. dec 2020

@tanuska28 nvm.. Myslim ze ide o to ako je napisany navrh.. Tie peniaze stali zato... A nvm mozno beru v uvahu to ze mala je pravne volna tak uz to neni preco predlžovať. Mozno pestúnsku riesia inak.. Kazdopadne je to otras.

rebekarebekova
4. dec 2020

@lili153 ved uz minule bola pravne volna, nie?

lili153
4. dec 2020

@rebekarebekova teraz len nadobudlo právoplatnosť

rebekarebekova
4. dec 2020

@lili153 no vidis, tak predsalen ai nedavala dobry navrh v dobrom case, nemohla si davat na predosvojitelsku predtym.. resp. bolo jasne, ze to neprejde. Ci ja som sa uz stratila?
V kazdom pripade sa tesim teraz uz s vami. 🙂

tanuska28
5. dec 2020

@rebekarebekova lenže teraz im tiež neschvalili neodkladko ale o 14 dni vytycili termin. My máme správny navrh pestunskej, ale na sude sudkyna odvovodnuje že maly nie je volny do osvojenia. Co my ani nechceme kedze matka bio je v base . Asi budeme bez sudu 8 rokov kym vyjde z basy ...každopadne zvlastne veci sa deju ze my cakame uz 40 dni na súd len preto že to je pestúnstvo. Dieťa je to v oboch pripadoch ci pestunska ci osvojenie.

amienne
5. dec 2020

@tanuska28. Pocuj ale to su mylne info. Pravne volny moze byt aj ked je matka vo vazeni. Ked sa preukaze, ze po dobu 9mesiacov (alebo 6 teraz neviem presne ale pravnik bude vediet, u nas bolo 9m) nepreukazuje realny zaujem o dieta, mozete poziadat o vyslovenie osvojitelnosti. Tiez sa moze bio matka zriect svojich prav na dieta, to je tiez na robotu pravnikov a kuratorky -skontaktovat matku, prejst jej situaciu a jej plany s dietatom do buducna (samozrejme nemam na mysli ziadne natlaky na bio matku). Nasa starsia mala bio otca vo vazbe, po mesiaci co bola u nas ho prepustili ( o rok a pol skor ). Volali mi z prace, ze sa po mne zhana nejaky clovek co zhana mojho muza lebo ma jeho dceru. Vies si predstavit ten infarktovy stav, ze ti daju dieta po 4 rokoch na cakacke a po mesiaci ta nahana jej bio otec, ze ju chce spat. V skratke, ubehli 2 roky a stale je u nas. Uz ani nevola a mohli by sme ziadat o vyslovenie osvohitelnosti, nas pravnik len caka na pokyn. Neviem ci vobec plati statu vyzivne. To vyzivne je inak dobry bod, preco sa bio rodicia mozu rozhodnut vzdat svojich prav.

tanuska28
5. dec 2020

@amienne to je strašné fakt, to by som nechcela zažiť. Ano viem inak, že su to mylné info, neozvala sa 5 mesiacov potom hej, lebo ma za to body v base pravdepodobne. Celkovo aj dovod preco je v base je taký, že dieťa nedostane späť... Ale ona je v base na roky, to proste možeme mat pestunstvo či ona dieťa chce či nie...sud schválil dieťa do pestúnstva...a nechapem súd naozaj, že to teraz takto rieši, bez neodkladka bez pojednácania nič.

amienne
5. dec 2020

@tanuska28 treba tlacit na kuratora, vyvolavat na sud. Dieta predsa nemoze byt len tak vo vzduchoprazdne. Ked bude nejaboze potrebovat do nemocnice, kto to bude riesit a kto tam s nim bude. Oni si neuvedomuju, ze ked nemate papier, ze vam bolopravoplatne bolo zverene, ste vzduch. Ja som mala problem aj u obvodaka ked nebolo predbezko schvalene. Je to hrozne co pisem ale je to tak. Okrem toho vy mate narok aj na pestunsky prispevok a rovnako aj dieta. Drzim vam silno palce.

amienne
5. dec 2020

@tanuska28 ano v base su zato body. Aj v nasom pripade listy vypisoval, vyvolaval ( to este ked bola v DD). Tie listy aj mam. A pomohlo mu to k predcasnemu prepusteniu i ked uz sedel X krat a teda posledne to bolo zavaznejsieho charakteru. Aj sa strasne zacala do vsetkeho montovat jedna nemenovana "neziskovka", tlacili velmi zvlastnym sposobom na osobne stretnutie, iniciativa od otca velmi slaba a ukazalo sa, ze ho do toho kontaktu tlacili oni. Rozviazali sme s nimi spolupracu, do ktorej nas v podstaate namocila byvala detska kuratorka lebo sme chceli psychologa pre dieta a UPSVar vraj nemal ziadneho k dispozicii. A zazracne odvtedy sa neozyva a ma v pazi.

tanuska28
5. dec 2020

@amienne ako vidím, niektoré pripady su naročné od súdu až po bio rodičov...mali ste to ťažké.celkovo to, že si ludia beru detičky co su na pestunstvo, by sa mohlo viac ceniť aspon tým, že súd bude bez problémov