icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

jazlyn
9. dec 2020

Baby aj Na romske alebo polovicne deti sa Tak dlho caka ?? Ja s romskymi nemam problem no ideal by bol ak by bolo polovicne

simona2007
9. dec 2020

@erio dakujem💓

saskia_98
9. dec 2020

@martusianka78 no aj tak je to super. My sme po kraj a okolo 100vky a pani na urade nam povedala že čakačka na biele dieta tak 10 rokov, čiže rozmyslame sa prestahovat.

tanuska28
9. dec 2020

@jazlyn musís byť pevne rozhodnutá, či romske chceš, aj ked problém nemáš, aby si neskor nelutovala a neublizila dietatku aj sebe. Romske bude pravdepodobne tmavšie, ale nemusí byť...ja osobne si myslím, že rozdiel tam nie je žiaden je to dietatko a ked vidím to moje romske doma , vobec nevnímam že romske je. Určite sa na rómske čaká menej ako polorómske. Ale ak chceš radsej polo radšej si počkaj. Je to na celý život

tarrra
9. dec 2020

@jazlyn my máme dvoch súrodencov, kategorizovanych ako poloromskych. Ono to poloromske znamená viac menej že otec je neznámy vo väčšine prípadov.
Našich mala jedna matka, Rómka, a každého s iným otcom, čo aj vidno. Andrej je tmavší, Alexandra biela. Čakali sme asi 9_10 mesiacov.
Brali sme si ich ako 5 a 3 ročných.
Za nás môžem vrelo odporučiť, nikto absolútne nerieši ci sú tmavší ci nie, my to tiež neriešime, proste sú to naše deti a sú také ako iné.

amienne
9. dec 2020

@jazlyn caka sa menej ale tiez zalezi aky kraj. V BA sme boli po zmene kriterii na dieta etnicke aj s moznostou pestunstva osloveni do 2 mesiacov. Inak sme boli 50ty po 4 rokoch cakania na neetnicke, bez vazneho poskodenia zdravia do jedneho roka. Nam ani vtedy nepovedali, ze je moznost dat poloromske alebo poloeskimak 😉 a pod. Skratka ine etnikum..ja si myslim, ze je to aj tak jedno ci polo alebo cele 😉. Mame 2 kusky, surodenci. Prisli k nam spolu naraz ako 4r a 9mesacne. Obe deti poloromske, obe modroocka, jedno blond vlasky a druhe bledohnede. Mensie pokozka ako snehulienka a druhe volame capucinko 😉. Kazdy si mysli ze su nase a uz sa aj deti smeju ked nam ludia vravia ako sa nas velmi podobaju a ako maju modre oci po tatovi a tvar po mame 🙈.

amienne
9. dec 2020

@tarrra ❤ zlaticka

tecko28
9. dec 2020

@jazlyn my mame takuto cokoladku-mama romka, otec neznamy, cakali sme 11 mesiacov. Je velmi sikovna a rozhodne nelutujeme

erio
9. dec 2020

@tarrra ako už vyrástli, zlatíčka krásne. Prajem Vám krásne sviatky. 😊

amienne
9. dec 2020

@tecko28 modelka. Tie ocka krasne ❤. Veru sikovne su tie dietky ked maju moznost vyrastat v rodine. Ja sa tiez velmi tesim ako to nasim pali. Lebo boli sme pripraveni na vselico. Jedine co pozorujem, je neustaly a u nas ozaj hlasny spev od rana do vecera. Susedia sa smeju, ze mame zive koncerty na dennom poriadku. V obchode, kaviarni atd. mi vravia : jeeej to mate super ked vam takto cely den spievaju. No obcas by som aj chvilku ticha prijala 😂 ale inak ozaj nevidim nic ale ze vobec nic co by ich malo odlisovat. Poslusne, poriadkumilovne, skromne, vesele, sikovne. Skratka nase zlaticka

jesienka22
9. dec 2020

@jazlyn Nasa je isto cista Romka, aj ked otec neznamy. Pre vacsinu ludi je hned aj na pohlad Romka, alebo aspon Indka, alebo ina exotika. Zavisi aj od ucesu a oblecenia 😁. Romovia na nu velmi reaguju (zatial nikdy v zlom) a bezpecne rozoznavaju, ze nie je moje bio dieta. Nedavno sa ma jeden pytal, ci som jej ucitelka 😂. Niekedy nas v obchode sleduje SBSkar. Ale s tym vsetkym sme ratali a milujeme ju najsamviac presne taku, aka je. Ja by som sa vsak teda nespoliehala na to, ze povod na dietati nebude vidno.

jazlyn
9. dec 2020

@tecko28 krasa ❤️

jazlyn
9. dec 2020

@tarrra krasa ❤️

jazlyn
9. dec 2020

Baby... tak nebudem kazdej zvlast odpovedat
Nemyslim si ze kazdy rom je hnedy teda viem ze Nie mam x znamych romov modrooky biely ale zase nie kazdy rom je rom poznam slusnych romov no poznam teda nie osobne ale vidim aj Inych tych z osad
A jedine co ma trochu brzdi ten ich temperament zistuje sa vopred z akej rodiny pochadza dieta ? teda ci je matka z romakej osady alebo ja Neviem ..??
Ako hovorim nie kaZdy rom je taky isty ... ale ty z osad mam strach ze az by dieta bolo starsie by sa to prejavovalo nejako predsa krv Nieje voda a dieta sa da vychovat a nucit no nie vybit to co uz v sebe ma zdedene po rodicov ci rodine.
ja sama som poloromka moja Mamka je poloromka moj oco je biely takze sme taka polo rodinka 😂😂 a dokonca aj Manzel je polo ocino rom Mamina biela takze viem o com hovorim romov poznam velmi vela a tu nit o com vychovany cisty atd atd ... len mam strach ze dieta sa narodi konkretne na nejakej hroznej osade .. 🤭🤭 nechcem aby ste si mysleli ze som zla len mam Obavy a preto sa Pytam na rovinu .. je to normalne ak sa clovek v takej situacii vsetko pyta alebo to je automaticke ze hned nam vsetko povedia odkial je dietatko atd?

tanuska28
9. dec 2020

@jazlyn tak deti z osady byvaju vacsinou odobrate ako malicke. Vela toho este nezazili. A v spise budes mať rodinné pomery aspon približne, takze si budes vediet odovodnit ako žili rodicia. Vacsinou nie moc dobre, to je jasné. Samozrejme su vynimky.

jesienka22
9. dec 2020

@jazlyn My o pomeroch v rodine nevieme skoro nic. Temperament teda ma. Mozno by niekto povedal, ze ma crty ADHD, ale ja to povazujem skor za temperament, ktory treba trochu viac ukocirovat. Ale kazdy temperament ma svoje dobre aj zle stranky. Pre mna je jej temperament obohatenim, aj ked niekedy tie situacie nie su lahke.

saskia_98
9. dec 2020

@jazlyn ja poznam jedneho roma, hnedy je jak čokoladka a ma modre oči. Kks ale take krasne oči som dlho nevidela. Inač moj muž je biely ale ma pokožku jak cigančik 😂🙈 večne hnedu. A ja zas biela jak vapenka. 😁 taze netreba riesit pigment. A inak, ja byvam vedla osad a ti romovia co sice ziju v osade ale chodia robit do anglicka su uplne iní ako tí, co ziju v rozpadnutych chajdach ... Taze toho by som sa dajak nebala, lebo nie je osada jak osada.

jesienka22
9. dec 2020

@saskia_98 Romovia sa nelisia od majoritneho len farbou pokozky, ale aj fyziognomiou.

saskia_98
9. dec 2020

@jesienka22 ja viem ale tym, ze ja zijem v blizkosti osad, neberiem ich crty nejak inak.. Šak človek jak človek

jazlyn
9. dec 2020

@saskia_98 jasne poznam Aj ja takych ktory Su v zahranici a uz su Iny ale to vsetko su peniaze vies .. ale zase poznam takych ktory nepotrvali daleky svet aby vedeli normalne zit studovat pracovat atd .. ja necakam ze nejakej super rodine odobrali dieta je jasne ze ak romske tak romska osada len .. som rozmyslala ze su kade jake pripady Maloleta otehotnie a nechce to dat prec tak da babo na adopciu a podobne pripady ... ale zase je to jedno uplne ... aj keby z osady ak babo ma clovek od malick tak vsetko sa da vychovat naucit atd 🙂 a vobec mi nevadi ak By bolo... hnedsie aj ked by sa ludia divili kolko deti je na osadach z blond vlasmi a zelenymi ocami niekedy si hovorim ze ako je to mozne ze su take krasne stacilo by ich len umyt 🤭🤭😂😂

jazlyn
9. dec 2020

@tanuska28 ved jasne s tym som pocitala ... aj to by som zvladla aj ak by bolo hnedsie nevidim Natom nic zle vobec...

jazlyn
9. dec 2020

@jesienka22 Co konkretne myslis ... ? Ak nevadi ze sa Pytam..

jesienka22
9. dec 2020

@jazlyn Napriklad velmi tazko odolava pokuseniam na zmyslove zazitky, hoci ma uz skoro 5r (napr. kadeco len tak naschval rozsype, vylieva atd) a celkovo asi samoregulacia + tvrdohlavost.

nikadomi
9. dec 2020

@jesienka22 naše dietky by si rozumeli 🤩

tarrra
10. dec 2020

@erio áno už majú 8 a 10,dakujeme napodobne😊🎄tie vianoce sú úplne krásne s nimi

tarrra
10. dec 2020

@jesienka22 áno to máš pravdu. Nas Andrej ma tiež niektoré "špeciálne" vlastnosti😊
@jazlyn Temperamentni sú obaja, majú radi spev tanec a pohyb celkovo a co sa učenia týka tu už je to horšie. Jednotkari z nich nikdy nebudu, hlúpi niesu, myslí im to perfektne ale učenie im ide dosť ťažko, hlavne teda Adkovi, ale snažia sa...

bafka
10. dec 2020

Ahojte. Občas si čítam diskusiu a vážne vám každému doprajem vysnívané dieťa doma 🙏 ale stále mi nejde do hlavy a prosím vás, nejak mi to v krátkosti niekto zhrňte. Ako je možné, že sa toľko čaká na adopciu, keď sú plné domovy detí? Či tie deti nikto nechce? Lebo není možné, že niekde sa čaká aj 5 rokov na dieťa, keď jednoducho tie deti v domoch sú 🤔 nevyznám sa do problematiky, nechcem rýpať, snáď to takto nevyznieva, len ozaj neviem ako to funguje. Držím vám palce všetkým 🙏❤️

tecko28
10. dec 2020

@bafka nie su pravne volne, su tam velke surodenecke skupiny ktore nechcu/nemozu delit, prebieha sanacia bio rodiny.. tych pricin je vela. Nasa dcera sa narodila v obdobi, ked jej surodencov odoberali z bio rodiny. Ona dostala sancu, kedze tam neboli surodenecke vazby a matka ju nechala v porodnici rovnako ako jej o kusok starsiu sestru , jednu sestru (neviem akym sposobom) ma v pestunskej rodine a pred 5 mes sa jej narodil brat-ten tiez isiel do adopcie. Ale ti zvysni trcia v decaku. Nikto si nevezme do pestunstva 6 deti od 4-17 rokov.

berginkan
10. dec 2020

@jazlyn toto su take klasicke nevedomosti. Odporucam si precitat nieco o tom, hanzelova mao tom storky, cesta von to riesi, a kde mas okraje knizka. Tieto famy o dedeni su nepotvrdene. Nedajboze kradnutie, zle spravanie ci nizke iq atd. 80% je vychova. Ano su temperamentnejsie ale take najdes aj medzi bielymi. A nadovazok to co ty to dieta naucis bude robit. Tam je problem vseobecne iny, ze tie deti zazili odlucenie. A taktoez nejake zle zaobchadzanue. Z toho pramenia veci nie zRomstva. To ale bude na priprave. Ak teda budete robit cez usmev alebo navrat. A este k tej farbe pleti. Nie je dobre to riesit. Vobec. Ked je dieta belsie este moze zhnednut a potom co? Toto treba mat v sebe na 100% vyriesene

amienne
10. dec 2020

@bafka vies to je taka demagogia istych politikov co nemaju sajn alebo aj maju ale im vyhovuje splietat ako su plne domovy a zeny nemaju podstupovat umele oplodnenie. Deti pravne volnych, zdravych, "bielych" a navyse babatiek je malo, a prave o taketo deti je najvacsi zaujem. Navyse kazdym rokom stupa pocet neplodnych parov. Dieta, ktore nie je pravne volne nemoze ist na adopciu ale len do pestunskej rodiny alebo do profi rodiny. Takito nahradni rodicia nie su zakonny zastupca, skratka nemaju take prava ako adoptivni rodicia a musia povolit kontakt dietata s bio rodicmi. Toto nevie prekusnut hocikto a ako pestunska mama ti mozem povedat, ze je to ozaj napor na psychiku nielen dietata ale aj nas dospelych. V domovoch su deti nad 3 roky. Do 3 rokov minimalne by mali byt v profi rodine ale ani to nie je vzdy pravda (vid nas pripad). V DD je vela deti, ktore nie su pravne volne ani do pestunstva, su ineho etnika, maju rozne ochorenia ako napriklad zltacka typu C, mentalne poruchy, poruchy spravania atd. Su odobrate z rodin kde sa o nich zle starali. Do DD sa deti vhodne na adopciu dostanu vtedy ak si ich nikto adoptovat nechce, a to je preto lebo je tam nejaky problem. V skratke takto.