icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

rebekarebekova
6. mar 2021

@wodanka ufff, zvlastna situacia.. len nad tym uvazujem inak. Co na to CDR?
Nasa profi si tiez chcela "nechat" dietatko, ktore u nej dlho bolo a vzali jej ho.
Viem si predstavit, ze ak by sa toto co tebe stalo u nas, nas CDR by dieta mozno aj presunul dieta inej profi.
Trochu ma prekvapuje, ze sa vam to nestalo prvy raz. Kolky teda? A stale ten isty CDR?
Toto by sa nemalo diat.

A navyse vy uz mate za sebou dlhu cestu, nie?
My kym sme len videli 1. krat dieta, tak tolko ziadosti a schvaleni medzi "nasim" upsvar, "ich" upsvar a CDR. Chcem tym povedat len tolko, ze aby sa nestalo, ze sud jeh NOS neodklepne a "vase" dieta skonci u inej profi..

tanuska28
6. mar 2021

@wodanka joj presne nasa situacia...ale my sme sa nedali, manzel strasne "bojoval" ja som to chcela vzdat, lebo presne neublizujme dietatku ked ma rado niekoho kto ho tiez velmi chce...a teda urcite ine je pre nas prave ..ale bohuzial je to tak, ona je zamestnana a uvolni sa jej miesto pre dalsie dietatko...ktore ak bude dlho u nej bude lubit, nebude chciet dat atd. Ak je s tym psychologicka ok ze bude u vas a vy ho chcete, pokracujte

wodanka
6. mar 2021

@rebekarebekova @tanuska28 no vyzeralo to, že CDR je s tým ok, že si ho necháva, nikto nič proti tomu nenamietal.
A niečo podobné sa nám stalo, boli sme na druhej interakcii a nevyvijalo sa to vpred a ukázali sa aj ďalšie veci (ohľadom bio matky), tak sme od toho ustúpili a dieťatko si nechala profi mama v NOS.
A do tretice to bolo hneď po prvej interakcii, keď profi matka vôbec nespolupracovala a vyjadrila sa, že si malú chce nechať. Bolo to v novovzniknutom CDR a ti vôbec nevedeli zaujať stanovisko.
Takže 3 prípady, 3 rôzne CDR a výsledok ten, že dieťa zostalo u profi.

tanuska28
6. mar 2021

@wodanka akoze ja uz by som nevladala. Rozhodnete sa urcite spravne. Ale porozmyslajte, ci ide o dieta, alebo o profi matku. Lebo ked odmietnete dietatko kvoli tomu, ze je velmi naviazane na profi, chcete teda take ktore nebude mat s profi vztah ? To pri 1,5 rocnom dietatku by bolo cudne a vtedy by som uvazovala ci je s dietatkom vsetko ok. A ak ho odmietnete kvoli tomu ze ho chce profi...tak to nie je voci vam fer. Vela deti si tymto prechadza bohuzial toto je adopcia, ze deti ziju u profi mam a prebiehaju tam vazby. Viem ake je to tazke rozhodnutie. Uz by som to nechcela zazit. Drzim palce

wodanka
6. mar 2021

@tanuska28 no v prvom prípade sme odstúpili my, lebo sa ukázali dodatočne veci ohľadom bio matky a následne si zobrala profi do NOS.
V druhom prípade, to dieťatko bolo od nás viac ako 150km a keď profi mama robí problémy na prvom stretnutí, tak sme do toho nešli a ona si ho nechala.
A teraz v treťom prípade sme ho chceli, ale ísť sa súdiť proti nej, nie je v súlade s tým, ako to cítim.

rebekarebekova
6. mar 2021

@wodanka nechaaaapem. A normalne mi zastal rozum ako sa toto moze diat.
Strasne ma to mrzi, aku smolu ste mali/mate.
Mozem sa opytat na kraj? Vsetky 3 CDR z jedneho kraja?

tecko28
6. mar 2021

@wodanka na Urade ste uviedli tento dovod preco davate od toho ruky prec? A hoci to tak citis, ty sa nejdes sudit proti nej, ty pokracujes v zacatej ceste, tebe bolo dieta ponuknute, ona nema ziadne pravo sa on uchadzat. Vyznie to blbo, ale ona je len zamestnanec a je povinna dieta pripravit na novu rodinu

tanuska28
6. mar 2021

@wodanka Nam robila profi taky stres, ze som mala zaludocne krce kazde stretnutie. Neuzila som si ani jednu interakciu a to som si myslela ze boze to bude uzasne uvidim svoje dieta. Este ti poviem poslednu radu odo mna, zavolaj psychologicke a spytaj sa ze ak pojdete este do 2 interakcii , ci je ochotna dat k vam dieta na prvy hostovsky. Ak dieta chce umiestnit bude na vasej strane. A profi nezmoze nic a nedojde k ziadnemu sudeniu o dieta. Uisti sa vsak, ze ak to bude prve mesiace tazke s dietatkom, nebudes si hovorit ze nemali ste ho brat. Je to tazke prve mesiace. My sme ani na 4.interakcii nevedeli co dalej bala som sa pytat jedine co som videla bol chlapec privinuty na profi mame ktora robila maximum aby nebol náš. Uprimne plakala som doma, ze sa nechcem "sudit" ako ty hovoris, o dieta, ze je stastny a ja chcem brať dieta s cistym svedomim. Ale mali sme 6 interakcii a drobec je u nas. Najlepsie a najkrajsie dieta

wodanka
7. mar 2021

@tecko28 áno, uviedli sme to ako dôvod. Áno, je len zamestnanec, ale ak nespolupracuje, tak ani to dieťa nepripravi na odchod do novej rodiny, proste všetko len bude komplikovať. A keď sa nad tým tak zamyslím, tak ona by sa asi psychicky zrútila, keby ideme proti nej. Je to postarsia pani, ktorá to veľmi prežíva.

wodanka
7. mar 2021

@rebekarebekova 2x to bol TN kraj a 1x BB

wodanka
7. mar 2021

@tanuska28 a takto nejako by to prebiehalo aj u nás. A to ja nechcem. To dieťatko to všetko cíti a vníma a nesie si to so sebou. Ak mu profi mama s tým nepomáha a nepripravuje ho, tak je oveľa horšie. Dosť, že je to aj tak pre všetkých náročné.

jesienka22
7. mar 2021

@wodanka Kolko rokov ma postarsia pani? Je to naozaj v zaujme dietata, aby si ho nechala?

wodanka
7. mar 2021

@jesienka22 profi na 50 a chlapček rok a pol.

tecko28
7. mar 2021

@wodanka o to viac, ze je to uz ako pises postarsia pani - prepac, ale to je proti prirode, aby takej raz hovoril mama, dalej ak ho ziska do NOS-ky mozno aj pojde na "rodicovsku dovolenku", resp. kazdopadne bude pre zamestnavatela "odstavena". Vsetko co pises je skor vo vas prospech. A kedze nespolupracuje a vy ste pravdivo povedali na Urade ako to je, tak jej mozu dieta vziat a dat inej profi, ktora dieta pripravi, ale uz nie pre vas, kedze ste ho odmietli. Teraz sa riadies emociami, ale celkom realne mozes casom banovat. A este by som riesila ako to citi tvoje prve dieta, ked ste mu uz predstavili potencialneho surodenca a zrazu nic z toho nebude. Ten uz z toho moze mat pripadne traumu? Kto ne neho vezme ohlad? Celkom uzvlastne je mi aj to, ze profi bola pritomna na interakciach. Nam dieta ukazali a nechali nas s nou samych, obcas nakukli cez sklo do miestnosti. Na druhej interakcii sa nas na konci spytali ci sa chceme s profi stretnut-rozpravala som sa s nou o malej asi pol hodinu a na tretej ju tiez priniesla a nechala nas s nou samych, potom sme spolocne isli za pediatrickou, kde sme boli s profi na poradni. Do interakcii nam nezasahovala. Teba by malo zaujimat len jedno, ci vam je dieta mile a ci ste ochotni ho prijat , ak ano treba dat navrh na sud. A vela do toho co ma povedat kolizna. Nemyslim si, ze je v zaujme dietata viac vyrastat s postarsou panou ako v stabilnej rodine s bratom. Je este dost maly, aby sa krasne naviazal a zakratko na profi zabudol. A ak ho ma naozaj rada, tak by bolo v jej zaujme, aby sa neodula a poprosila vas, aby ste boli v kontakte a mohla ho vidiet rast. Ved ona by v podstate mohla by ako jeho dalsia babicka, neprisla by onho. Takto jej realne hrozi, ze o dieta pride. Lebo aj na sud o NOS-ke pride kolizna a kedze bol zaujem o dieta aj inde pojde myslis prozi zaujmom dietata? Akurat citam kolko ma profi.to je naozaj skor na babickovsky ako mamickovsky vztah

jesienka22
7. mar 2021

@wodanka S tym vekom mi to pride na hrane. Je podla mna otazka na psychologa, kde bude dietatu lepsie, podla toho, aka je osobnost, ci aj v jej veku dokaze dat dietatu co potrebuje, co nie je nemozne samozrejme. 1.5rocne dieta si chce nechat kazdy - male, zlate, nekladie odpor. V jej veku je mozne, ze v 3 rokoch si zacne uvedomovat, ze to nebude take ruzove a v puberte sa za hlavu chytat.

jesienka22
7. mar 2021

@wodanka len tak nahlas uvazujem - NOS je v podstate zrusitelna, myslim - aby sa dietatu nestalo to, ze pani v 62 zisti, ze na pubertiaka nestaci a bude chciet tu NOS zrusit.

jesienka22
7. mar 2021

Musi to byt hrozne tazke pre tu profi, len, zial, to je ta nevyhoda tohto zamestnania, ktore ma inak len same vyhody (mas doma male zlate dietatko a este dostavas za to plat). Skoro kazda zena s nizkym prijmom by chcela robit profi, ak by nebolo treba sa s dietatom rozlucit.

wodanka
7. mar 2021

@tecko28 @jesienka22 ona ma doma svoju bio 8 ročnú a ešte argumentuje tým, že jej ďalšie dve dospelé deti sa v prípade potreby postarajú.
Neviem ako to s nimi dopadne, snáď to má ona dobre rozmyslené a vie čo robí.
Najväčší problém je to, že deti ktoré sa narodia a nie sú právne voľné, idú do profi rodín a nie rovno k pestunom. Potom sa stáva presne to, že profi sa naviaze a nechce potom spolupracovať pri odovzdaní

jesienka22
7. mar 2021

Som to asi trochu zovseobecnila, verim, ze vela profi to nema s detmi lahke a obetavo sa staraju aj o problemove deticky; ale rozumiem, ze to nie je tento pripad.

tanuska28
7. mar 2021

@wodanka asi si uz rozhodnuta, tak drzim dalej palce. Ale ver ze ziadne 1,5 rocne dieta sa neda pripravit na to, ze pojde prec, to nevysvetlis. A keby ho aj profi nechcela isiel by k vam s tym, ze ju ma rad a ublizi mu to. To ale 99percent detom.

jesienka22
7. mar 2021

@wodanka Este je otazka, co povie sud; je mozne ze jej tu NOS neschvali. Bolo by fajn vediet, ako sa k takymto pripadom stavaju sudy; najma co sa tyka veku.

tecko28
7. mar 2021

@wodanka dalsie 2 dospele deti sa (prepacte za vyraz) prd postaraju maju svoje vlastne zivoty, snad aj deti a nie je iste ci zdielaju nazor svojej mamy. Ta 8 rocna- dost velky rozdiel, teraz to babatko "zerie" ale o 10 rokov, ked ona bude chciet ist na rande a jej prestarnuta matka jej zavesi na krk pubertiaka, ktory nie je jej bio surodenec (aj keby bol by to bolo tazke pre nu) tak isto bude cela nadsena. Ako vidis, uz teraz deleguje starostlivost na inych, ma to premyslene, sebecky, ona ho chce a nech sa cela okolita rodina stara. Prepac, ale toto mi pride ako zmyslanie maleho de ka, ktore chce zvieratko, ale starat sa budu vsetci okolo. Super perspektova pre to chlapca

jesienka22
7. mar 2021

@tecko28 dospele deti 1.5 rocne babo asi miluju, otazka je, ci sa budu rovnako stavat k pubertiakovi

tecko28
7. mar 2021

@jesienka22 ved ano, aj im sa zivot niekam posunie a ak nemaju deti teraz, snad ich budu mat v buducnosti a to im uz to dieta nemusi byt take mile a zacne byt na obtiaz.

wodanka
7. mar 2021

@tecko28 áno je to od nej sebecké a to ze sa starší postarajú, tomu verim. Ona ich vychovala v úplnej závislosti na sebe. Jej dospelí synovia jej každé ráno volajú, že prišli do práce a popoludní, že idú domov. S jedným z nich a jeho ženou rieši ako riešiť umelé oplodnenie. Proste podľa mňa choré, úplná nezdrava závislosť. Ale ona to nazýva láskou a krásnym vzťahom.

tecko28
7. mar 2021

@wodanka nuz tak tu uz nie je co dodat. Mna to hrozne vytaca a urcite by som sa nedala, to dieta stoji za zabojovanie

rebekarebekova
7. mar 2021

@wodanka no nadhera, naozaj. Pocuvaj co tu baby pisu, dobre pisu.
A ja si tiez myslim, ze NOS jej neschvalia - ste OK S TYM, ze dieta pojde inde???
A druha vec - nechce to dieta pre neplodnu nevesticku????

tecko28
7. mar 2021

@rebekarebekova no toto je tiez super postreh, ze ho takto blokuje a o nahradku poziada syn s nevestou a velmi lahko pridu k dietatku.

malarebeka
7. mar 2021

Jejda,zachrante to dieta,nemyslim si,ze toto je cas na submisiu a ustupky.Plne chapem,ze sa nechcete "bit"o dieta,ale aspon sa nevzdavajte a posunte to rozhodnutie uradnikom

tecko28
7. mar 2021

@malarebeka krasne vyjadrene 👍