icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
7. mar 2021

@rebekarebekova tiez ma to napadlo ked citam ze syn s nevestou sa snazia o dieta 🤦‍♀️

@wodanka teraz ked si odkryla aj toto pozadie, tak by som o dieta veru zabojovala. Cele toto trosku meni situaciu (50 rocna pani ktora si chce nechat male babo, neplodny syn s nevestou a nezdravy vztah s vlastnymi detmi) 🤦‍♀️ chudak dieta.

wodanka
7. mar 2021

@joannita @rebekarebekova @tecko28 nemyslím si, že ho chce pre syna. Ona ho chce pre seba, lebo nadobudla dojem, že sa k nám nehodí a žeby mu nebolo u nás dobre. To, že sa k nám nehodí nám napriamo aj povedala. My sme taka dynamická rodina, stále vonku s inými deťmi, výlety do prírody a oni su takí usadlici doma na dvore. A malého furt ľutuje, čo všetko sa mu v živote už stalo a co všetko ešte môže prísť. Proste úplný opak toho, ako sme my s mužom.
Ďakujem vám všetkým za komentáre, ešte sa budem s manželom o tom rozprávať a na základe vašich postrehov to ešte zvážime.
Viem, že máte vo veľa veciach pravdu a my sme to možno správne nevyhodnotili. Bolo to pre nás nečakané, keď na 4 interakcii povie že ho chce ona.

tecko28
7. mar 2021

@wodanka prepac, este musim 😀 Ona vyhodnotila, ona nema co hodnotit, nie je psycholog ani iny odbornik.Dieta zrkadli a prebera vzorce od rodicov, v tomto pripade od nej. To dieta by bolo ale uplne ine ked pride k vam. Lebo preberie vas styl zivota. Sama vidis ako manipuluje so svojimi detmi a toto iste caka toho chlapceka. Na hodnotenie su tu ini odbornici a kedze vam dieta bolo ponuknute a presli ste uz 4 interakciami, tak vo vas problem nie je. Dieta je velmi "plasticke" a prisposobi sa prostrediu v ktorom zije. Ta pani ma zrejme problem. Prajem ti, aby ste nazbierali odvahu a zabojovali. U vas mu bude lepsie, viac podnetov, surodenec s mensim vekovym rozdielom, aktivni rodicia.

tanuska28
7. mar 2021

@wodanka keby si nenapisala ze ho ma od narodenia myslela by som si ze mas aj ty nasu profi 😀. Aj nasa vyhodnotila ze sa k nam nehodi ze ona byva v dome ze tam ma sliepocky a ze pri bratislave mu tak dobre nebude .

rebekarebekova
7. mar 2021

@wodanka ja este rypnem z jednej strany. Pre vase dobro, neber to v zlom.
Stale mi nejde do hlavy, ze uz 2 profimamy sa vas "zlakli" (?) a rozhodli sa dieta si radsej nechat?
Chodit medzi inych a do prirody je uplne ok, ak to nejde proti potrebam dietata..
Nie je tam taketo nieco? Ci som uplne mimo?

rebekarebekova
7. mar 2021

@tanuska28 moje nervy to co za panicky odbornicky na vsetko ste s Wodankou schytali?
Aku rolu v tom celom zohraval psycholog?

wodanka
7. mar 2021

@tecko28 to presne som jej aj povedala, že to dieťa je také, akým ho robia oni. Ze keby je u nás, tak aj on bude iný. Lenže to je to, čo sa jej nepozdáva, náš "životný štýl", ona to má proste nastavené inak.

wodanka
7. mar 2021

@rebekarebekova neboj, nerypes. Ono ta prvá profi sa ho rozhodla si ho nechať, keď my sme ho z iných dôvod odmietli po druhej interakcii. A ona si ho potom zobrala do NOS.

tecko28
7. mar 2021

@wodanka do vasho zivotneho stylu je jej vies co 🙂 Vy ste riadne presli pripravou a dokonca jedno dieta vam uz tento system dal. Takze ste OK a ak by ste neboli zasa len ona s tym nic nema, to riesia ini. Takze dakujete za nazor, ale vobec vas nemusi zaujimat.

aliziana
7. mar 2021

@wodanka waw, u nas to bolo tiez tak ze 1,5 rocny chlapcek a dost naviazana 50-nicka profi, to mi ani nenapafdo, ze by si ho mohla nechat, nastastie to dobre dopadlo...

callisia
7. mar 2021

Tak to, že profi matka nechce dať dieťa ma docela vytočilo. To sa profi matkou akože môže stať hocikto? Neabsolvujú psychotesty?
@wodanka prepáč, ale mala by si trochu zabojovať. Očividne by mu u vás bolo fajn, mal by o čosi staršieho súrodenca a parťáka. Vieš mu dať aktivity. Nemusí predsa skysnúť niekde na dvore. A ak to chodí tak ako baby píšu, že keď ho ty odmietneš, ponúknu ho druhým, tak terajšia profi si môže stejne trhnúť. Akurát, že chlapec už nebude váš.

wodanka
8. mar 2021

@callisia no ona si ide dat návrh na súd na NOS a ak jej ho súd priklepne, tak už nepôjde k nikomu inému (ak si to ona sama nerozmysli)
@tecko28 ďakujem za všetky postrehy, dnes ideme zavolať do CDR, či sú oni s tým ok a ak nie, tak ja chcem osobne zbehnúť za psychologickou
A na úrade dám pozastaviť ukončenie interakcií, ak to ešte nespravili

tecko28
8. mar 2021

@wodanka riesila by som v prvom rade Urad, ze o dieta mate zaujem, ale profi robi problemy a potom CDR, lebo ona je zamesnankyna a samozrejme ak vy lahko odstupite, tak s tym budu OK. Mna by na tvojim mieste zaujimalo co povie psychologicka na to, ze vy dieta chcete. A navrh by som na pestunsku podala, lebo ako sme ti uz pisali, jej mozu NOS ku odmietnut a dieta pojde inam

wodanka
8. mar 2021

@tecko28 na úrade som to pozastavila a volali sme aj do CDR. Tí sa vyjadrili, že sú s tým ok, tak som ešte požiadala o stretnutie s psychologickou. Tak čakám, či nám vyhoveju.
A inak profi si už dnes podáva návrh na NOSku. A súdna prax u nás hovorí, že dieťa ide k tomu, ku komu ma vytvorenú väzbu 😕
Tak uvidím, nechce sa mi rok čakať, kým súd rozhodne a možno tak zbytočne strácať čas. Lebo počas toho by sme boli pozastavení v poradovniku a neboli sme oslovení s ďalším dieťatkom.

tanuska28
8. mar 2021

@wodanka NOS sa moze podat bez posudku psychologicky?

jesienka22
8. mar 2021

@wodanka divna sudna prax. Vyzera, ze bude vyhodnejsie sa stat profi ako ist do nekonecneho poradovniku :(

jesienka22
8. mar 2021

@wodanka no cele zle :( ja by som asi tiez necakala, kym rozhodnu o tej NOS. Dala by som ale este jeden telefonat s kuratorom dietata, ake vyjadrenie da k tomu NOS navrhu na sud. Lebo to mi pride klucove pre rozhodovanie sudu.

jesienka22
8. mar 2021

@tanuska28 podla mna sa moze podat vsetko, sud si vyziada, co mu chyba

tecko28
8. mar 2021

@wodanka mas pravdu, ale dieta v tomto veku sa este nevie vyjadrit a prave preto ma co k tomu povedat kolizna. Jednoducho boli ste s dietatom riadne osloveni po urcitej dobe cakania, absolovali ste riadne interakcie a zrazu si zamesnanyna CDR zmysli, ze ho chce ona. Ak to "pritiahneme za vlasy" tak dieta si vytvori vazbu ak k svojmu tyranovi, lebo nevie co je dobre a ako to ma byt. Vy mate z CDR spravy o nadviazani kontaktu, na zaklade toho treba konat a podat navrh. A fakt velmi spolupracovat s koliznou dietata, aj sa jej narovinu spytat ci sa prikloni na stranu profi, alebo mate sance vy ( ako planuje vypovedat na sude)

wodanka
8. mar 2021

@tanuska28 neviem, s psychologickou som sa ešte nestretla, čakám, či sa vôbec ešte ozvú. Ja som o stretnutie požiadala

wodanka
8. mar 2021

@tecko28 kto mi môže dať kontakt na koliznu? Náš úrad?

hariet
8. mar 2021

Baby ja nechapem, ze sa toto moze diat, pri tak byrokratickom a casovo a psychicky narocnom procese, ked nas preveruju z kazdej strany a aj niekolko krat, ked sme v tomto celom ten najposlednejsi clanok vydani na milost a nemilost psychologiciek, sudcov a inych zainteresovanych, tak ked uz mas konecne interakcie, profi si to rozmysli a moze zmarit cely proces. To fakt nikto nemysli na to, aky dopad to ma na zaujemcu? fakt sa pytam, ako je toto vobec mozne? A ano, nechces sa sudit, nechces sa stazovat, aby si si nahodou nepohorsila a nevysla z toho zle..

jesienka22
8. mar 2021

@wodanka Podla mna hladas kuratora, kolizny opatrovnik je tusim ak je zakonny zastupca niekto iny, ale neviem urcite. Hladaj na urade, pod ktory patri dieta.

jesienka22
8. mar 2021

@wodanka ale vlastne ak mate pestunstvo, tak moze byt kolizna - bude zrejme na urade, kam dieta patri

jesienka22
8. mar 2021

@wodanka na vasom urade by vam mali vediet povedat

tecko28
8. mar 2021

@wodanka ano, chod cez vas urad, nemas sa coho bat, povedz a popis celu situaciu, ze o dieta po 4 interakciach je stale zaujem, len si zrazu profi zmylslela. Oni to bud zacnu riesit, alebo ti daju priamo kontakt na tu konkretnu paci co ma na starost maleho. A ak by ta "odpinkali" tak aspon budes vediet na com si

indiankaindi
8. mar 2021

@wodanka Je mi ľúto, čo prežívate ako rodina, myslím si, že v tomto náročnom procese a v tom, čo ste museli pre to zatiaľ spraviť, je to nefér. Chápem aj profi mamu, reagovala by som presne tak isto ako ona, preto profi mamu nerobím. Ten proces odlúčenia je náročný, ale ak si to vieme predstaviť my všetky, mala by si to vedieť predstaviť aj ona a rozmyslieť si vopred, či bude toto zamestnanie vykonávať. Čo sa tvojho postoja týka, tomu nerozumiem, ale nekritizujem ťa. Tvrdíš, že tento chlapček nebol pre vás ten pravý. Bojím sa ale, či vôbec nejaký tým pravým bude. Pri tom prvom dieťati to bolo skutočne také jednoduché, že ste prišli, videli, vzali a bolo? Lebo podľa mňa každý jeden prípad adopcie je svojim spôsobom komplikovaný a je to boj. Po 4 interakciách som ja už mala k dieťaťu vzťah, resp. by som ju nedala za nič na svete a jednoduché sme to teda vôbec nemali ani my. Príprava na odchod z CDR bola nulová, problémy boli aj na strane bio matky, ale nevzdali sme sa. Aj tehotenstvo a pôrod sú taký malý "zápas" o drobca, myslím, že prekonať prvotný odpor profi matky bude menší problém. A mala by si pri tom myslieť na drobčeka, ty musíš cítiť, či malému chlapčaťu bude lepšie so staršou pani, ktorá bude mať možno onedlho vnúča, alebo s mladými rodičmi a súrodencom, kde bude môcť prežiť plnohodnotný život so všetkým, čo potrebuje. Pani je zjavne profi mamou preto, lebo nemá dostatočný príjem. Nič viac.

jesienka22
8. mar 2021

@hariet Na zaujemcu naozaj nikto nemysli :(, zial, ale v tomto pripade tu ide zaujem dietata.

wodanka
8. mar 2021

@indiankaindi ja som nenapísala, že nebol ten pravý, my sme ho s mužom chceli a preto sme išli do interakcií a plánovali sme v nich pokračovať. Ze nebol ten pravý bolo myslené v zmysle, že si o neho požiadala profi mama a celé to tým skomplikovala

hariet
8. mar 2021

@jesienka22 jasne, ze samozrejme ze ide o dieta v prvom rade vzdy- aspon by malo ist a vsetci sa na tom zhodnu. Ale chcela som poukazat na to, ze aj my mame city a prezivame to velmi citlivo lebo ide o nasu zivotnu prioritu. Znesieme vela, ale niktorym veciam by sa fakt mohlo predist.