Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@wodanka Este ma k tomu napadlo, vy chcete pestunstvo ci osvojenie? Lebo ak je dieta pravne volne, su argumenty v prospech osvojenia dost jednoznacne - nezrusitelnost, dedenie atd.
@wodanka podla mna si zamestankyna CDR nemoze robit co chce a teda len tak bez psychologicky podat navrh na sud. Podat sice moze ale nebudu tam prilohy takze to nic neznamena a cdr by si to mal s nou vyriesit. tato praca je obdivuhodna, ale toto by sa malo stat vynimocne. Nie ze to je pravidlo. A to ze o neho budete bojovat neznamena ze bojujes v zlom. V tomto systeme to ide malokomu hladko. Treba bojovat problemy mozu prist so sudom uradom atd. My mame dodnes strasne problemy nedoriesene ani neviem co bude, ale nepride mi, ze by som nemala bojovat, lebo asi nie je pre nas ten pravy.
@jesienka22 no asi si praveze nerozumieme 🙂 Spoliehat sa v tomto systeme neda na nic a ani neziadam prihliadat na city zaujemcov v nejakych pravnych ukonoch, zaujem dietata je samozrejme vzdy prvorady. Hovorim konkretne o tom, ze sa ako tu citame deje, ze si profi moze pocas prebiehajuch interakcii toto rozmysliet a zmarit proces. Ze to evidentne nie je nieco uplne vynimocne a wodanke sa to stalo dokonca viac krat. Mne to pride ako porusenie prac. discipliny, pretoze ich job je dieta pripravit na rodinu, alebo teda podat si ten navrh predtym, ako o neho prejavi zaujem realna rodina. Toto mi pride ako nieco, cim by sa ochranili city a predislo traumam na strane zaujemcov. Akoze po 4. interakcii si viem predstavit aj velmi dobre naviazanie sa na dieta a este ked je do toho zatiahnuty aj surodenec. Su veci, ktorym sa ako zaujemca proste nevyhnes, ale v tomto pripade by stacilo aj pravidlo, ze toto proste profi nesmie urobit uz pocas prebiehajucich interakcii pretoze okrem ineho to nie je uplne vhodne ani pre to dieta.
@jesienka22 tu je možné len pestunstvo. Osvojenie asi nebude možné, nakoľko neustále prebieha záujem zo strany bio rodiny.
@tanuska28 ak poda aj bez priloh je to platne podanie :(
@hariet urcite by to bolo idealne, ale realita je zial ina
@wodanka V tom pripade je (podla mna) vas hlavny argument vek profi, pripadne vek surodencov. Ak do toho pojdete, deklarovala by som aj zaujem osvojit, ak to bude pravne mozne.
@wodanka ja som to takto aj pochopila. Ale to, že o neho požiadala profi mama neznamená, že nie je ten pravý pre vás. Možno si ho len musíte troška "zaslúžiť" alebo "vybojovať". Ak by profi mama požiadala v čase, kedy ste sa o ňom len dozvedeli, tak nepoviem. Vtedy by som asi myslela na to, že to asi nie je to pravé, a že je to zrejme zásad osudu, aby malý zostal s ňou. Ale 4 interakcie prejdú a profi mama sa zbadá až potom, to mi príde skôr ako príležitosť. Lebo potom nečakáte na dieťa, ale na dieťa, pri ktorom nebude vôbec žiadna prekážka. A ako to tu tak čítam, na také budete čakať poriadne dlho.
@jesienka22 inak aj to, ze navrh podala az po interakciach, je dost jasny dokaz toho, ze maleho vlastne az tak nechcela, dokial nezistila, ako je odputanie bude pre nu citovo narocne; to je ale jej osobny dovod, ktory s blahom dietata nena nic spolocne.
Ja si pamatam este prastare debaty profi na tomto fore, ze ked si chceli nechat dieta, museli to proste planovat dopredu, nez zacali nejake interakcie. Vtedy by im ho dokonca nedali bez toho, aby nemali pripravu na pestunstvo predtym nez podavali navrh na sud.
@tecko28 takže už som volala aj s kuratorkou, ta bola z toho tiež prekvapená, ale ze súd bude prihliadať na väzbu medzi profi a dieťaťom.
Tiež som si zavolala aj s psychologickou, ktorá nevie nateraz zaujať stanovisko, že interakcii bolo málo. A neviem si ani reálne predstaviť ako ona ako zamestnankyňa toho istého CDR ako profi pôjde proti nej.
Je mi zle z tohto systému. Nejdem strácať svoj čas a energiu na boj s veternými mlynmi. Všetci dali od toho de facto ruky preč, nik nie je na našej strane.
@indiankaindi nemám problém bojovať, ale už určite nie v tomto prípade.
A ak aj ďalšie dieťa nebude, môj život sa nezruti, pôjde ďalej tak ako išiel vždy doteraz.
@wodanka ta kuratorka je zlaty klinec zlyhania systemu :(. Nema zmysel bojovat podla mna.
Uz len dufat, ze v pripade osvojenia by to fungovalo inak. Ak nie, tak to moze byt jeden z dovodov dlhych poradovnikov, ak maju profi "prednost".
Smutne na tom je, ze vlastne ide asi o pohodlnost vsetkych zucastnenych uradnikov riesit nieco zlozitejsie. Pre nich je ta NOS vlastne najjednoduchsie riesenie.
@wodanka
Nam povedali v cdr Po 4 interakciach, ze ich bolo malo, presne ako vam, ale my sme povedali ze prideme este na dve viac uz nie. A maly teda nebol na nas priputany ani na 6, ale sme povedali ze chceme hostovsky. Ten nam dali prisli k nam a on bol u nas spokojny. Bolo to ine ked sa budil u nas ako ked sme ho kazdu interakciu trhali od profi. ked ma profi cez 50 ako mala aj nasa, nebolo pre nas realne nechat ho u nej, ved uz len pri vybere so strednou skolou by asi velmi nevedela pomoct. Mali vam dat sancu a hostovsky pobyt. Tu uz to podla mna zlyhalo aj na tom, ze ste povedali ze dalej nejdete, ked si vravela ze vam asi aj na urade ukoncili interakcie. Keby ste boli dohodnutì na termine dalsej interakcie asi by nepodala NOS.
Ale je to tak, kurator ma najvacsie slovo a ten nas uz s nami ani nekomunikuje. Nejde vsak vzdy vsetko lahko. Ale vyzera ze uz aj tak ste spokojna rodinka a Drzim palce dalej v zivote, vsetko dobre 🙂
@tanuska28 ako mam ísť do ďalších interakcií ak profi nepripravuje dieťa na odchod, keď ho doma ubezpečuje, že ona ho nedá? To dieťa ani nedostane šancu na "spoluprácu" s nami a bude proti nám, lebo tak to bude mať naučené od mamy.
A naša profi už bola na poslednej interakcii rozhodnutá dať NOS, už to mala "odobrene" CDR a už aj úrad bol informovaný. My s mužom sme sa to dozvedeli ako posledný.
To všetko vyplavalo napovrch dnes, keď som so všetkými tými ľuďmi volala.
@wodanka čítala som aj ďalšie tvoje správy. V tomto prípade by to skutočne bol boj s veternými mlynmi. Ale ja by som to na tvojom mieste asi nenechala tak, zrejme by som sa sťažovala, pretože sa čudujem, že tým na úrade, aj v cdr nie je hlúpo z toho, ako sa zachovali. Je mi z toho zle a určite by som to tak nenechala. Jednoznačne nechránia záujmy dieťaťa a vy máte tiež právo na ochranu svojich citov, lebo podľa mňa po 4 interakciách sa človek namotá. Je mi to fakt ľúto a držím palce.
@wodanka " naša profi už bola na poslednej interakcii rozhodnutá dať NOS, už to mala "odobrene" CDR a už aj úrad bol informovaný."
Tak toto je teda uz moc.
Ak mas na to sily, tak toto by som uz riesila na vyssej urovni. Nie je mozne, ze sa taketo nieco udeje.
Ahojte všetci chcem sa spýtať ci ste niektorá co ste v procese adopcie žiadali o príspevok pri narodení. Príspevok pri zvereni do starostlivosti mame no podľa zákona by sme mali mat nárok aj na príspevok pri narodení keďže ho nepobrala matka chcem sa sp, tat ci ste to niektorá riešili podľa tohto by sme mali mat nárok aj keď som si otvorila priamo znenie toho zákona malo by to platiť v predosvojitelskej starostlivosti a keďže dieťatko je od 2 týždňov u nás a bio to ani prebrať nemohla mali by sme mať nárok http://adopcia.sk/home/a-pre-dospelych/socialno....
Ďakujem za každú radu ❤️
@ereska No ja neviem, kde vzali, ze sa moze vyplatit prispevok pri narodeni.
Oprávnená osoba tam je:
matka, ktorá dieťa porodila,otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela alebo po nej bolo vyhlásené pátranie alebo bolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti otca na základe právoplatného rozhodnutia súdu.
Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa nevzniká oprávnenej osobe, ak:
pre dieťa neuzatvorila dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti ,pred uplatnením nároku na príspevok pri narodení dieťaťa dala privolenie na osvojenie dieťaťa ,najmenej jedno z detí oprávnenej osoby narodených pred narodením dieťaťa, na ktoré si uplatňuje nárok na príspevok pri narodení dieťaťa, je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starosltivosť rodičov ,sa dieťa narodilo v cudzine a príslušná inštitúcia krajiny, v ktorej sa dieťa narodilo, vyplatila oprávnenej osobe príspevok alebo inú dávku toho istého druhu.je maloletá a nemá súdom priznané rodičovské práva a povinnosti vo vzťahu k osobnej starostlivosti o dieťaod štvrtého mesiaca tehotenstva do pôrodu sa nezúčastňovala raz za mesiac na preventívnych prehliadkach u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo alebo na obdobných prehliadkach v cudzine, za účasť oprávnenej osoby na preventívnej prehliadke v príslušnom mesiaci sa považuje aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti tejto oprávnenej osobe v ústavnej zdravotnej starostlivosti ( ide o oprávnenú osobu - matku dieťaťa), alebopo pôrode opustila zdravotnícke zariadenie bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti ( ide o oprávnenú osobu - matku dieťaťa)
@ereska Pre nahradku je predsa Jednorazový príspevok dieťaťu pri zverení do náhradnej starostlivosti.
@ereska Pozeram, ze to je stranka Navratu. No som sama zvedava, ci niekto toto poberal. Podla mna podla zakona tam jednoznacne nie je narok. Mozno by stalo za to kontaktovat Navrat.
@ereska zlatko, pozri, či Ti to korešponduje s týmto.. ja sa idem riadiť tým https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/OSSD/...
@wodanka ja uz len dufam, ze toto je nejaka VIP profi

@hariet rozumieme sa 🙂, ja len ze sa naozaj neda v tomto systeme spoliehat na to, ze by niekto prihliadal na city zaujemcu. Ale teda zaujem dietata je v tomto pripade dolezity, tj viac by som to riesila s uradmi z pohladu dietata, ako z pohladu zaujemcu. @wodanka