icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

jesienka22
9. mar 2021

@rebekarebekova najhorsie je, ze nikto tieto veci nebude riesit na vyssej urovni. Na ten upsvar sme zial vsetci odkazani :(

hariet
9. mar 2021

@wodanka otras.. A mas pravdu, ze psychologicka by velmi tazko sla proti svojej kolegyni.. Tam sa na nejaky nezavisly odborny usudok vobec neda spolahnut. Vy sa vyskytnete a odidete a oni dve budu spolu nadalej robit.

wodanka
9. mar 2021

@jesienka22 upsvr je jediný, kto je na našej strane

jesienka22
9. mar 2021

@wodanka kuratorka je tiez upsvar :( a ta to podla mna pokaslala najviac, lebo ona by sa mala na to pozerat z pohladu dietata. Samozrejme neviem, ako to je, ale pripada mi to tak, ze vas upsvar sa tak iba tvari, ze je na vasej strane, inak by som cakala, ze vas kontaktuje hned, ako sa to dozvie a bude iniciativny, aby vam navrhoval riesenia a sam konal.

rebekarebekova
9. mar 2021

@nikadomi ta 6. (Opakovany pre dieta) tak je zle oznacene, nie?

rebekarebekova
9. mar 2021

@wodanka pomohla? A nie su tam oni nejake naj kamky? Zhrozena som.

wodanka
9. mar 2021

@rebekarebekova ja už neviem, čo si mám myslieť 🙄

tecko28
9. mar 2021

@wodanka tak uz s tym ozaj nic neurobite, ale toto je totalne zlyhanie. Na mnohych stranach. A stale sa moze stat, ze jej vzhladom na vek tu NOS-ku sud neoklepne, smutne.

rebekarebekova
9. mar 2021

@wodanka takze definitivne ani nepodate a ste s tym ok, hej?
Lebo este sud ma posledne slovo..Dobre napisany navrh.. toto dieta je BB kraj?

wodanka
9. mar 2021

@rebekarebekova nepodáme, a sme s manželom s tým vysporiadaní. Nie sme už najmladší, takže nebudeme strácať čas a pri rýchlosti slovenských súdov a ešte k tomu covid situácii, si to nemôžeme dovoliť.
Náš úmysel bol čistý a jasný od začiatku, malého si zobrať do pestúnskej. A myslím, že sme si zaslúžili férové jednanie. Ale toto bol podraz od všetkých, aký sme skutočne nečakali a nevieme sa cez to preniesť.

tanuska28
9. mar 2021

@wodanka chapem, ze do toho uz nejdete. Ja neviem, ale mohli by ste dat uradom vediet, ze toto je nemyslitelne pripadne nech im urad zavola do CDR , ze toto sa nesmie stavat. Aby to pre nich nezacala byt bezna prax.

rebekarebekova
9. mar 2021

@wodanka vela sil prajem. Koncite alebo pockate na dalsie dietatko?

wodanka
9. mar 2021

@tanuska28 náš úrad je o tom informovaný, ešte to preberieme aj osobne na najbližšej návšteve
@rebekarebekova nekončíme zatiaľ, ešte dáme tomu šancu do konca tohto roka

tecko28
10. mar 2021

@wodanka velmi ti drzim palce,aby to uz s dalsim dietatkom vyslo. Mozem sa spytat preco ste sa rozhodli pre pestunstvo a nie adopciu, ked prvy syncek je adoptovany? Planujete ak sa bude dat to buduce dietatko adoptovat ci idete do toho s tym, ze len pestunstvo?

wodanka
10. mar 2021

@tecko28 ďakujem
Pre pestunstvo sme sa rozhodli kvôli čakacej dobe, tiež vzhľadom na náš vek a aj preto, že nám táto forma osvojenia neprekáža. Ale ak by bolo potom možné osvojenie, tak by sme si dieťatko osvojili.
Napr teraz to bolo dokonca tak, že bio rodina chlapčeka býva len 2 km od nás. My hlavne s mužom cítime, že máme ešte potenciál ľúbiť aj ďalšie dieťa a starať sa oň

tecko28
10. mar 2021

@wodanka pytam sa preto, ze my tiez este rozmyslame nad dalsim a tiez nam napadlo ci by sme teraz nesli cestou pestunstva, dakujem

berginkan
10. mar 2021

Ok. Ale toto mozne nie je ked si v procese adopcie ak sa nemylim nie? My sme mali to iste, ale ked sme to zistovali tak nam bolo povedane ze my mame prednost a ze profi mama nema moznost si ho nechat pokial je ponuknute..,

tecko28
10. mar 2021

@berginkan presne toto mi vcera napisala nasa profi, ked som sa jej na to pytala. Ak je uz dieta v procese interakcii, dokonca ked uz je poziadavka na kontakt, tak si moze profi (prepac za vyraz ), ale trhnut. Dokonca v ich CDR je toto na rozviazanie pracovneho pomeru, ze akonahle by poziadala o NOS na dieta, ktore ma zverene, tak by skoncila. Takze ako som uz pisala tu ide o zlyhanie viacerych subjektov. A mozno ak by to @wodanka zacala riesit vyssie, tak by zrejme "padali hlavy", ale zasa verim a uznavam, ze nema chut sa dotahovat

jesienka22
10. mar 2021

@berginkan Mne to nepride rozdiel :(; ked wodanka pise, ze kurator argumentuje tym, ze sud prisudi tomu, kto ma s dietatom vztah. Nezabranis profi, aby si dala navrh na sud na NOS.

santamonica
10. mar 2021

fuuuu, toto čo tu čítam.....no, vdakabohu za našu profimamu, na interakcie sme chodili k nej domov, po 3. isiel maly k nám a s ňou sme doteraz kamaráti, stretávame sa aj s jej rodinou a keď potrebujem poradiť, volám jej👍❤.
Toto je cele zle, veď profirodicia majú byť profesionali.

miriam439
11. mar 2021

@santamonica
V CDR majú byť všetci profesionáli a každému jednému z nich by malo ísť hlavne o dobro detí... kurátorom a sudcom takisto, aspoň tak sa to všade deklaruje.
Bohužiaľ to tak nie je, však tu čítame rôzne scenáre... až dakedy rozum zastavuje...
Ja napríklad viem o prípade jedného dieťatka, ktoré tiež malo ísť do NRS. Interakcie bežali, budúci rodičia dochádzali cez pol republiky, všetko na dobrej ceste bolo. Ale stalo sa nešťastie a budúci otec zomrel, no pani naďalej chcela dieťatko, pokračovala v interakciach, no naťahovalo sa to kvôli byrokracii, lebo musela všetko konať nanovo...
Zrazu sa ozvala bio starká dieťaťa a ona chcela dieťa - aj ho dostala. Chvíľu ho mala, ale keď zistila, že z bio otca nevytrieska veľké prachy, tak dieťa vrátila, že ho nezvláda (ona mala ešte aj svoje vlastné neplnoleté deti). Dieťa sa teda vrátilo späť do CDR... ale oni ho už dali do inej profi rodiny, nie do tej, v ktorej bolo od narodenia - hoci tá profi matka bola práve voľná, čakala práve na prijatie nejakého malého dieťatka a keď sa dozvedela, že toto dieťatko je späť v CDR, tak prejavila záujem o neho. No ako naschvál ho dali inej profi a nie tej pôvodnej.
Tak čo ešte dodať?

rebekarebekova
11. mar 2021

@miriam439 chce sa mi plakat uz len ked to citam. ;(

wodanka
11. mar 2021

@tecko28 @berginkan @jesienka22 ono to súvisí s tým, že profi predtým robila v tomto CDR vychovávateľku, takže v rámci starých dobrých vzťahov jej nikto nerobil prieky

berginkan
11. mar 2021

@wodanka no a sme doma. Ale nie je to legalne! Dnes som sa nato pytala

berginkan
11. mar 2021

@jesienka22 profi je v prvom rade profi. Akoby to bolo keby to takto fungovalo? To by kazdy siel robit profi kvoli tomuto. A tak sa aj deje co poznam teraz nove su v poradovniku a robia profi. Cele zle. Ale nesmu si dieta brat ak ma interakcie. Naco by ho potom ponukali?

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
santamonica
11. mar 2021

Maminy, prosimvas, my sme sa presťahovali do iného kraja, malého máme v predosvojitelskej, dali sme tu žiadosť na posledný súd na novom súde a dnes nam prišlo predvolanie, ale iba na vypočutie k veci......zazili ste to niekto?
je to normálne? plus budeme musieť tam ísť aj s malým, keďže naši sú v inom okrese a my sme čierny. Vďaka za každú odpoveď, mám trochu stres.

jesienka22
11. mar 2021

@santamonica Podla mna to mate normalne pojednavanie, na ktorom rozhodnu o osvojeni. Vas predvolavaju, aby vas vypoculi a potom rozhodli.

santamonica
11. mar 2021

@jesienka22 ježiš, tak to by bolo úžasné, bodaj by si mala pravdu. Len som uz trochu pesimistická, keďže súdy v Bratislave sa nám ťahali vyše dva roky, toto by bolo extrémne rýchlo.

tecko28
11. mar 2021

@santamonica Ak bude sud v mensom meste tak to je dost rychlo. My sme mali dieta osvojene 11 mes odkedy prisla k nam