icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

very_sad
11. apr 2021

@stastnamama33 ja zas mam doma manžela a ten po bio synovi túži tiež, ale nie je nám to bohužiaľ dopriate, mat vlastné 😥 ale keďze viem, ako veľmi, veľmi túži po chlapcovi, moje presvedčenie o dievčatku sa mení. Mrzí ma, že ado trvá tak dlho a nemôžeme si potom adoptovat znova, čo už, vek nezastavis...

nikadomi
11. apr 2021

@stastnamama33 áno. My pbaja s mižim sme túžili po dievčatku už dlho predlho. Pri prvej žiadosti sme si podmienku na pohlavie však nedali, nechali sme to na vyššiu moc. A keďže prvý bol chlapček, pri druhom sme už zadefinovali, že chceme dievča.

santamonica
11. apr 2021

@stastnamama33 ahoj, ja som vždy túžila po dievčatku, ale do požiadaviek sme to nedali. A správne som vytušila, že to bude chlapcek❤. A ani na pol sekundy mi to neprišlo ľúto, nemenila by som ho za nič na svete. Ani manzel.

jesienka22
11. apr 2021

@santamonica
@very_sad ak si nedate do poziadaviek dievcatko, je velmi velka pravdepodobnost, ze sa vam ozvu s chlapcom. Specialne poziadavky na chlapca su vraj zriedka, zatial co dievcatko dava do poziadaviek cast ziadatelov. Na dievcatko sa caka dlhsie.

jazmina87
11. apr 2021

@tulipan43 presne tak, chcelo by to zmenu.... logiku to ma jedine v tom, ze ak vam oznamia ze mozete prist pozriet dietatko, tak tam viete byt obratom, ale popravde, keby mi volali aj z konca reubliky, bola by som ochotna sadnut do auta a ist...skor vidim nevyhodu v tom, ze takto je vyssia sanca stretnut aj bio rodinu a pod....a ovsem ta "nespravodlivost" ze niekde cakate pomaly 10 rokov a inde rok. Kludne mohol byt centralny register a ludia, co by neboli ochotni cestovat cez pol republiky by si zaskrtli len kraje na ktore su ochotne reagovat....

very_sad
11. apr 2021

@jesienka22 my sme dali bez výberu pohlavia. Ako to myslíš, že špeciálne požiadavky na chlapca?

very_sad
11. apr 2021

@nikadomi ak môžem, z akého ste kraja?

jesienka22
11. apr 2021

@very_sad ze je o dost menej ziadatelov chlapcov ako dievcat; tym padom ziadatelov bez preferencie pohlavia kontaktuju hlavne s chlapcami

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
stastnamama33
11. apr 2021

@very_sad prečo si nemôžete adoptovať znova?ked teraz dáte vedieť, že by ste radi aj dievčatko neskor... Známym sa ozvali po čase, že sa narodil biologicky súrodenec ich adoptovaneho dieťaťa. Oslovili ch, či by si ho zobrali. My sme chceli vždy viac detí, ale syn ma už 8 rokov a súrodenci neprichádzajú. A túžba stále rastie. Uvidíme, ako to dopadne.

stastnamama33
11. apr 2021

@nikadomi a koľko už na ňu čakáte? S prvým dieťatkom ste ako zvládali začiatky?

stastnamama33
11. apr 2021

@santamonica a co by si tak odporučila budúcim mamičkám, na čo si majú dat pozor, na čo sa pripraviť?? To je možno aj taka všeobecná otázka pre vás všetky, ktoré už pokladík doma mate💖.

nikadomi
11. apr 2021

@very_sad jasnee. Sme BA.

nikadomi
11. apr 2021

@stastnamama33 chlapčeka máme doma od 03/2016, čakali sme naň 9 mesiacov. A aj dievčatko už je u nás od 02/2021 a na ňu sme čakali dva a pol roka. Začiatky s oboma bez problémov- on mal 3,5mes keď prišiel, ona 6týždňov.

nikadomi
11. apr 2021

@jesienka22 my máme prvého z Prešova 😅 tiež sme si zažili svoje. Ale takto. Natrafili sme na perfektný DD.. my na nich tak s láskou spomíname. Aj pri druhej to bolo bez problémov, ale srdečnosť pracovníkov v PO nemá obdoby. Od nich by som pristála ešte aj na tretie 🙈😅

stastnamama33
11. apr 2021

Predsa ešte jedna otázka. Je tu niekto, kto nemal určené pohlavie a ozvali sa vám, že majú pre vás dievčatko??

stastnamama33
11. apr 2021

@nikadomi to je krasne💖. Nech mate bez problémov celý život. Držte sa.

tecko28
11. apr 2021

@stastnamama33 my, v poziadavkach sme nemali uvedene pohlavie, len medzi recou, ked sme volali na urad sme spomenuli, ze asi predsa len radsej dievcatko, lebo syn chce sestru. A ma sestru

nikadomi
11. apr 2021

@stastnamama33 ďakujem veľmi pekne.. je to aj krásne, aj obohacujúce, aj náročné aj kadejaké. Tie adoptované bábätká/detičky k nám prichádzajú ako nepopísaný list a až časom z nich vykukne, čo dostali do vienka.. ❣️ Moja rada- ísť krok po kroku k cieľu. Ak niečo nevieš, poradiť sa tu. Nemať ružové okuliare. Neporovnávať (seba ani deti). Mať otvorenú myseľ a srdce. Do ničoho sa nenútiť.

very_sad
11. apr 2021

@stastnamama33 ako som spomenula kvôli veku, ja 38, manžel 43, čakáme už skoro 4 roky a cca rok, možno o trusku menej ešte budeme, takže nemám ružové okuliare, budeme najšťastnejší, keď budeme mať aspoň jedno ❤️

jesienka22
11. apr 2021

@very_sad zalezi len na vas, ci chcete 2

rebekarebekova
11. apr 2021

@stastnamama33 nam sa ozvali s dievcatkom..

rebekarebekova
11. apr 2021

@nikadomi super, ze uz mate druhe dietatko. 🙂 kolko mate vekovy rozdiel? Ako reaguje syncek?
Obe mate romske?
Takze 2,5 roka cakania na romske v Ba?

rebekarebekova
11. apr 2021

Ako je to s tymi surodencami? Treba byt v poradovniku alebo oslovia aj ked rodic(ia) nemaju podanu dalsu ziadost ma ado/pestu?

nikadomi
12. apr 2021

@rebekarebekova áno. Už máme dve. Vekový rozdiel rovných 5rokov. Obe rómske, čakali sme dva a pol roka ma dievčatko. Syn ju miluje od prvej chvíle, nedal by ju za nič. Ale vyžaduje veľa pozornosti- on stále vyžadoval. Malá je však pokojné bábo, tak sa nám to dá skĺbiť.

rebekarebekova
12. apr 2021

@nikadomi to asi vsetky adopciatka, vyzaduju vela, ci? 🥰
Skvele, ze ju tak lubi. Tak vela radosti doma prajem.

nikadomi
12. apr 2021

@rebekarebekova to neviem, mám doma len dve 🙈😊😅 ale myslím, že tieto naše spešl supertruper detičky majú svoje špecifiká, boliestky a kompenzujú si ich aj zvýšenou pozornosťou. Nerada porovnávam- malinká je však zatiaľ omnoho pokojnejšie, spinkavejšie, menej rušivé bábätko ako bol prvý. Ale zas mala onnoho jednoduchší štart do života, tak zatiaľ to pripisujem tomu. Ešte je malinká, všetko sa ešte bude meniť, ale hovorím, zatiaľ je pre mňa veľmi radostné, aká je pokojná a spokojná. Btw.. pri staršom už 5,5 roka nepoznám prespatú noc 🙈 tak je dosť možné, že som pri ňom mega vytrénovaná a len idem ďalej v zabehnutom tempe 😅🥰 a Ďakujeme

nikadomi
12. apr 2021
ivana2703
12. apr 2021

@stastnamama33 my sme nemali určené pohlavie a ozvali sa nám ohľadom 16 mesačného dievčatka.

nikadomi
12. apr 2021

Babyy zas a znova dookola sa pýtam aj ja. Malú máme z anonymn. pôrodu od 8.2. doma - najprv na hosťovskom a neodkladko nám bolo schválené 24.2. Dnes som volala na súd- už je aj právoplatné (pôjdeme si vyznačiť). Z Upsvar mám takéto inštrukcie.. je to oka? Návrh na predosvojiteľskú je už na súde. Na žiaden opakovaný príspevok nemáme nárok? A mne sa vidí, že rodičák plus prídavky by som mala mať od vykonateľnosti, že? Na materské mi nárok nevzniká. Potrebujem k tomu nejaké tlačivo zo Soc. poist? Ďakujeeeeem za každú radu.

Dobrý deň,
Ak máte uznesenie právoplatné a návrh na predosvojiteľskú starostlivosť s pečiatkou podania, môžete si uplatniť jednorázový príspevok pri zverení dieťaťa. Prídavok na dieťa vieme tiež dať od právoplatnosti a ak nemáte nárok na materské môžete si uplatniť rodičovský príspevok. Treba mať právoplatnosť a vykonateľnosť uznesenia.