icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

juliet86
2. jún 2021

@wodanka ahoj. vela 6mesacnych deti este len zacina s prikrmami. vela.dirta hejtuje kocik. niektore nastastie oen docasne ze ue to obdobie. alebo mozno mu nesedi ten konkretny kocik... a niektore deti nemaju rady obliekanie. aj bio deti. ja mam bio dieta a ako 6mesacna len sme.zacinali s prikrmami. pri obliekani vyzliekani sem tam proteztuje a mala obdobie okolo 5.-6. mesiaca ze v kociku max 10min a uz protestovala a mohla som skudat cokolvek. na hlavu sa postavit. myslim ze nemusis byt sama so svojimi pocitmi byt trbou kontaktujem psychologicku z pripravy. vela.stastia to date

wodanka
2. jún 2021

@miriam439 @berginkan @hariet @juliet86 ďakujem za reakcie. Ja som to nemyslela ako vycitku, ale skôr taký povzdych nad tým, že je to ťažké. Nemám nič proti profi, ona je úplne skvelá a láskavá mama.
Možno som to len chcela niekomu povedať, resp. napísať, lebo v mojom okolí nie je nikto, kto by tomu rozumel, čo prežívam a ako sa cítim.

berginkan
2. jún 2021

@wodanka to je v pohode, to chapem a jasne pis ale len si nemyslim, ze to co pises je nejako divne a nenormalne a zanedbane

miriam439
2. jún 2021

@wodanka Áno, v kľude píš tu svoje pocity, treba to dostať von zo seba.
A niekedy pomôže aj poznať iný názor, pohľad na danú vec od iného človeka... otvorí nám to trošku iný pohľad na to, s čím sa práve trápime, alebo stačí, že vieme, že aj iní mali podobné pocity a už si nepripadáme tak blbo, čudne či zúfalo...

nikadomi
2. jún 2021

@wodanka ono pre dieťatko je mega zmena už len nové prostredie, vône, osoby, akustika. A pre vás je zmena to dieťatko. Nechajte ho najprv zvyknúť si na to. Ak je mu lepšie celý deň v overale- nech bude. Ešte pokojne môže byť týždeň dva na mliečku. Pre neho sů to mega zmeny. Mne je jasné, že ak by to bolo jediné dieťatko v rodine, prispôsobíte sa jednoduchšie. Keďže je tam starší súrodenec, treba ísť aj von aj nastaviť si inak program. Skús pouvažovať postup- ako postupne ho u vás adaptovať. Pokojne začni so zvykaním si na kočík. Nech ide v overale. A čo? Koľkokrát moja ide- lebo vstane a šup len bundičku a utekáme pre staršieho do škôlky. Ak zvládnete jednu métu aspoň scasti- prejdite na druhú.. je prirodzené, že to nejde naraz. Najdôležitejšie je zvyknúť si na seba navzájom.

wodanka
2. jún 2021

@berginkan ale ved ja som ani nepísala, že je to divne, nenormálne a zanedbane. Píšem len, že je veľmi ťažké. Ani jedno z toho co si napísala ma vôbec nenapadlo.

berginkan
2. jún 2021

@wodanka prepac ale som asi zle pochopila vetu, ze by to mal mat ;) a urcite je to tazke ale za par mesiacov sa nad tym pousmejes. drzte sa

tanuska28
2. jún 2021

@wodanka asi ti nepomoze ked budeme pisat ze to zvelicujes a 5 mesacne babo este nema vediet nic z toho ale je to tak. Ber to nezavaznejsie, bude iny ako ten co mate , mozno narocnejsi, ale ked si u vas zvykne a bude vacsi budu partaci a bude to fajn. Viem si predstavit ake je to tazke, ale skutocne aj ja ked sa obzriem naspat vela veci náš vediet nemohol ktore som mu hovorila a vidim to az teraz. Aj mama co ma dve svoje bio to ma zrazu brutalne tazke s dvoma detmi , nic uz nie je ako predtym a pohodlie a pohoda sa zase vytrati, ale len na nejaky cas. Aj toto babo bude mat tri roky a ty super dve deti velku rodinku.

kikuska_wedge
3. jún 2021

Pana beka dievcata nestraste ma. Ked citam posledne prispevky, tak ma normalne chytili obavy. Ja som take male mimco nemala. Nasi boli uz dost velky. Jasne, tiez sme riesili kopec veci a zvladli sme to. Akurat tu sedim, pijem kavu a rozmyslam, ze ako sa ten maly drobcek ma. Neskutocne sa na nu tesim uz teraz. Nemam na nu, ani na seba ziadne ocakavania. Pri prvych som mala, aki budu, aka budem ja a prd makovy sa naplnilo. Ambicie sme odlozili bokom a kludne vozim deti do skoly v nocnej koseli. Samozrejme si na nu dam bundu. A tak to planujem aj pri malej. Hlavne ze sme vsetci zdravi a spokojni. Dnes som napriek nocnej kosely, dostala rano v aute od malej 6 pusiniek a to je hlavne.

nikadomi
3. jún 2021

@kikuska_wedge ja sa tu, naopak, snažím situáciu upokojiť 🤗 treba si veci zjednodušiť, nekopmlikovať. Hlavne nebyť na seba nároční, keď veci nejdú ako by mali ísť. Nelámať veci cez palicu, Časom sa všetko utrasie. A ak sa neutrasie, zistiť, ako sa s tým popasovať, naučiť fungovať. Ísť zo dňa na deň a tešiť sa zdraviu. A dať to zo seba von. Pokojne aj tu 😉

darci17
3. jún 2021

Idem sa aj ja pochváliť, o týždeň končíme prípravu, teda v utorok podpisujeme záverečnú správu. A už budeme čakatelia. Ideme do pestúnskej starostlivosti, mame bio deti a vyšší vek, čakanie na novorodenca necháme iným párom🙂. Chceli by sme dieťatko do troch rokov, biele. Sme bratislavský kraj, tak som zvedavá na reálny čas čakania. Pani Haťapková nám písala rok, možno dva, možno oveľa kratšie 🙃. Mám doma dvojročnú dcérku, tiež to bude na začiatku veselé, kým sa utvorí režim, ale teším sa, že z nich budú neskôr partaci. Okrem malej mám ešte 12 a 19 ročnú slečnu. Veselo tu je🙂

berginkan
3. jún 2021

@nikadomi presne. niekedy si myslime, ze musime a musi byt vsetko tip top lebo je to nie bio. a ono to tak vobec nie je 🙂

tanuska28
3. jún 2021

@darci17 my sme mali pestunstvo romske a cakali sme skoro rok. Tak biele bude cez rok urcite skor tie dva roky...drzim palce 🙂

darci17
3. jún 2021

@tanuska28 myslím, že je to dosť nevyspytateľné, všetko ukáže čas.

magimary
3. jún 2021

@darci17 určite je 😉
naši (teraz už) priatelia v rovnakom kraji ako vy dostali dievčatko do pestúnstva (od nás) asi 2 týždne po tom, čo boli zaradení do poradovníka... (teda nieže fyzicky domov dostali, ale ponúkli im ho) a to si ešte "budúci ocino" menil prácu (išiel pracovať do zahraničia), že kým budú rodičmi, sa tam aspoň zabehne a zvykne si, a potom keď po roku, dvoch dostanú bábo, tak sa zase vráti späť...
a po skončení prípravy sa ešte vybrali na dovolenku do zahraničia a deň pred odchodom im volali, že majú pre nich (naše úžasné, krásne, dokonalé a biele) dievčatko ♥♥♥
Tak sa dohodli, že hneď po príchode z dovolenky si pôjdu pozrieť spis...
a odvtedy je "naša" Kráska už ich Láska...
...
nie oni čakali v poradovníku,
ale naša Babuľka tam čakala na nich (kým si niekto dokončí prípravu na pestu) 😉
takže, áno, potvrdzujem, že je to všetko nevyspytateľné

/a nebolo to tak dávno...pred 1,5rokom/

tanuska28
3. jún 2021

@magimary fiha zvlaštne, my sme tiez pred cca rok a pol cakali bez udania etniky na pestunstvo a trvalo to skoro rok. Asi je to nevyspitatelne ...🙂

magimary
3. jún 2021

@tanuska28 hej, nevyspytateľné...
a aj druhá naša Princezná (po tejto prvej) tak čakala v poradovníku na svojich pestúnov, ale o čosi menej mesiacov, ako tá prvá... (tiež dokonalá, krásna, šikovná a na pokožke biela, hoci nie z majoritného etnika)

darci17
4. jún 2021

@magimary presne tak to cítim aj ja, že niekde na nás čaká drobec, ktorý túži mat veľa sestier ❤️

djura
4. jún 2021

Božinku, milujem ho ♡
Prepáčte za nie prave najkrajšie fotky, ale upraviť sa a naplanovať si mojím malým fotenie nepripadá do úvahy 🙂
Chcela som sa len s vami podeliť o našu obrovskú radosť ♡

pellka
6. jún 2021

Ahojte najde sa tu Niekto kto si adoptoval romske alebo poloromske dieta? Najlepsie kosicky kraj.. ako dlho sa caka cca aspon orientacne ak by sa niekto ozval budem rada a este chcem podotknut ze ak by islo o novorodeniatko alebo par mesacne babo
Tolke ste tu tak snad sa tu najde aj Niekto z kosickeho kraja kto nedavno riesil alebo riesi este stale adopciu pekny den

sabina1996
6. jún 2021

@pellka my čakáme ale nie na rómske dieťa. Na rómske pokial viem tak do 2 rokov v Košickom kraji pokial chcete osvojenie a nie pestunstvo

pellka
6. jún 2021

@sabina1996 mozem sa spytat co obnasa pestustvo a aka je cakacia doba..?

martusianka78
6. jún 2021

@pellka my čakáme 4 a 4.mesiace ale na biele bábo od narodenia do 1 roka adopcia momentálne sme na 3 mieste na chlapčeka a 4 na dievčatko.

sabina1996
6. jún 2021

@pellka pestunstvo je o tom že stále je ta biologická matka nadradená. Napríklad dostanete babo máte ho 1,5,10 rokov doma a jedného dňa si spomenie bio matka na neho tak Vám ho postúpom času zoberú a umiestnia k bio matke pokial bude schopná. Samozrejme vaše priezvisko a rodný list nebude vás. My sme v čakačke 1,5 roka na bábätko nie rómskeho pôvodu je nám jedno na pohlavie a max do 6 mesiacov. A keď mozem povedať začínali sme na 76 na dievča a 68 na chlapca. V januári sme boli na chlapca 58 a na dievča 63. Zhodou okolnosti robím v nemocnici a viem že boli utajené pôrody alebo hniezda takze mi nedal môj vnútorný hlas a som zavolala a bola som kolo prekvapená. Za 5 mesiacov sme sa posunuli o hodné a to 49 na dievča a 48 na chlapca. Myslím že ta covid doma nám celkom praje a je veľmi veľa ne(chcenych) detičiek.

pellka
6. jún 2021

@sabina1996 Tak to by som nedala ak by si bio matka ziadala dieta boze ani nechcem mysliet a co ak si zoberiem dieta do pestunskej starostlivosti a po pol roku roku zacnem riesit osvojenie ,? Nieje to lahsia cesta k osvojeniu? Len rozmyslam predsa babo uz mas doma ale riesis osvojenie ci to je nerealne bud jedno alebo druhe??

pellka
6. jún 2021

@martusianka78 to uz snad nebudete cakat dlho drzim palce coskoro babo mate doma 😍

sabina1996
6. jún 2021

@pellka matka sa musí papierovo vzdať dieťaťa a nie stále je to jednoduché nám psychologicky na sedeniach vysvetľovali že ta biologická matka je stále nadradená a pokial sme v pestúnskej starostlivosti tak úrady sa priklonia k bio rodičom. Ja by som to proste nedokázala. Máte za sebou už prípravu? Na tej príprave sme sa veľmi veľa dozvedeli.

pellka
6. jún 2021

@sabina1996 Fuha praveze nemame preto som sem napisala nech sa nieco dozviem som zvedava co ma caka nakolko manzel pracuje 12h denne obcas aj vikendy tak ani neviem ako zvladneme casovo Vsetko

sabina1996
6. jún 2021

@pellka my sme robili prípravu v n.o Úsmev ako dar, ponukali nám aj na úrade ale tak to funguje len cez pracovný týždeň počas pracovný deň a to sme si nemohli dovoliť. Oslovili sme Úsmev ako dar a čakali sme cca vyše pól roka kým sa začala príprava. Oni nazbierali viacero párov a potom robia prípravu. Pokial viem aspoň tak nám vraveli robia ju raz do roka, išlo o 30 hodín. Stretli sme sa 10x cca po 3 hodiny. Stále my pary sme si určovali kedy sa chceme stretnúť tak aby cca každý bol prítomný. Na sedení musíte byt obaja zdá sa mi že max 2x sme mohli vynechať. Na konci kurzu prišli ku nám zistiť majetkové a rodinne pomery a ešte sme robili psycho testy a psychologičke sme museli odovzdať list čo nás k tomu viedlo a Preco si chceme adoptovať dieťa, potom list matke a list pre dieťa. Tie listy nikomu nešli len psychologické a ona na základu všetkého nám dala psychologicky posudok či sme vhodný a toto rozhodnutie odnesieš na úrad a čakáš na čakačku len

pellka
6. jún 2021

@sabina1996 Mozem par otazok,??
Musim mat dom/byt alebo Mozem byt v podnajme popripade u rodicov?
Co sa tyka tych Listov ak nevadi ze sa pytam co vies napisat matke a dietatu?? Ako len si to nejako neviem predstavit Taky list