Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
prosim mate niekto skusenost s tymto? muz by cerpal poslednych 28 tyzdnov materskej a ja by som sa vratila do zamestnania, rata sa tych 28 tyzdnov do 3 rokov veku? alebo do pravoplatnosti neodkladneho opatrenia, dakujem za radu
Ahoj, do 3 r veku dieťaťa.
@gelinka75 ...do 3 rokov veku dieťaťa - takúto odpoveď som dostala na Sociálnej poisťovni.
@gelinka75 materka do troch rokov veku dietata, rodicak na 3 roky od zverenia najviac do sest rokov veku dietata. Mam osobnu skusenost. Malu sme brali trojrocnu a na matetsku sme uz narok nemali iba na rodicak
OK dakujem dievcata ano je to do 3 rokov, pisomne mi to potvrdili z ustredia, takze to znamena, ze ked muzovi konci materska moze ist na ten zbytok do pravoplatnosti na rodicak?
@gelinka75 ano na rodicak, ten bude brat tri roky, bez ohladu na to, ci nastupi do prace
@kikuska_wedge to naozaj???? Ja som tu stale citala ze od zverenia do 6 rokov dietata.....to stihame len tak tak maly ma 2, 5 😏
@tanuska28 ano tri roky
@kikuska_wedge pockaj teraz nechapem, lebo ja som na rodicaku, on ide teraz na matersku28 tyzdnov a ako to ze este 3 roky potom moze ist na rodicak?
@gelinka75 3 roky celkovo som myslela
Ahojte, viem ze toto nie je zoznamka 🙂 ale nie je tu nahodou zo Senca alebo okolia co ma alebo planuje srdieckove deticky a rad by pokecal? V okoli nemame nikoho kto by mal skusenost s adopciou, pripravu sme mali cez urad takze tam sme sa tiez nezoznamili s inymi parmi , tak by mi dobre padlo pokecat s niekym co si presiel niecim podobnym aj na zivo 😉
@tatiana198888 ahoj, ja nie som zo Senca, ale rada pokecam, kľudne mi napíš správu 🙂sme ešte len cakatelia, len pre upresnenie.
@tatiana198888 ahoj, chorvátsky grob, minuly týždeň zapísaní, čakáme na pestunsku. Prípravu sme robili cez úrad🙂. Kľudne napis
@tatiana198888 ja som z blizkeho okolia kludne pis 😉
Ahojte. Caka nas coskoro sud o osvojeni. Mozem sa spytat na par praktickych rad? Uz sa tu o tom pisalo ale neviem to dohladat.
Ziadat novy rodny list mozem ist hned po sude na matriku do mesta, kde sa maly narodil? (sud mame v inom meste aj okrese) Chceli by sme to urychlit a mat ho cim skor. Jeho rodne mesto nie je od nas daleko.
Viem, ze sud posiela rozhodnutie na matriku a ta potom vie ho vystavit. Ale da sa to urychlit? Zda sa mi, ze niekto tu pisal, ze sud nam da rozhodnutie o osvojeni a ak nebudeme chciet sa odvolat tak bude hned pravoplatne. Ale asi nam to nedaju v den sudu, ci?
Chceme tiez menit krstne meno, tak to predpokladam bude mozne napockanie na matrike, akonahle bude na svete novy rodny list...ci?
@evkasus ahoj, my sme to riešili pred pár mesiacmi, akurát bez zmeny krsneho mena, iba priezviska. Sudkyňa nám spravoplatnila rozsudok hneď na pojednávaní, ale museli sme čakať na položku o vykonatelnosti. To trvalo presne 14 dní. Súd to automaticky zasiela aj na matriku aj všade kde treba. Takže ja som zatelefonovala na malého matriku a keďže sme na 2. deň náhodou práve išli do Bratislavy, tak som sa tam zastavila pre nový RL. Veľmi ochotne milé zienky tam pracovali a ešte mi aj poradili ohľadom iných vecí.
Aj sa normálne platí poplatok 5 alebo 10€ za vydanie dokladu, ale že pri adopcii nie.
@santamonica Aha, dakujem za vysvetlenie. Takze hned po sude nevybavim nic. Bude treba pockat na tu vykonatelnost.
Este sa spytam, kde vsade treba este zmenu rodneho cisla nahlasit okrem zdravotnej poistovne? Aby som nieco neopomenula.
@evkasus ešte sme hlásili na obecnom úrade kvôli trvalému pobytu a na upsvar som posielala scan rozhodnutia , na sociálke a v poisťovni to dostali zo súdu, tam som len vybavila novú kartičku poistenca......este pôjdeme nový pas vybaviť, to nám nejak neponáhľa. Tuším všetko.
@santamonica dakujem
@evkasus
Možno teraz napíšem hlúposť, lebo možno mám zlé info - my sme ešte osvojenie neriešili, tak určite viac poradia žienky, ktoré tým prešli.
Ale zmena krstného mena sa robí až po súde o osvojení? Nepíše sa to náhodou už do návrhu na súd, že po osvojení mu chcete dať také alebo onaké meno a priezvisko? A potom sa to už všetko naraz vybaví na matrike?
Alebo som zle pochopila tvoju otázku?
@miriam439 Sud zmeni len priezvisko. My sme skusali aj meno, ale nepreslo to.
@jesienka22
@joannita
Aha, tak som mala len zlé info. Dobre vedieť ☺️
Díky žienky za objasnenie.

@very_sad ak mozem aj my sme to mali tak podobne s tymi obavami. niekedy je to tazke lebo maly je narocny sinter ale je to uzasne a ver ze to bude to naj co sa vam stane