icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

vero_
17. júl 2021

Ahojte! Je tu prosím niekto z BB kraja kto ide do adopcie, resp. je v procese prípravy alebo aktualizácie? Prípadne niekto kto už čaká na dieťatko?

joannita
17. júl 2021

@petka515 po pravnej stranke nema samozrejme ziadny narok, toho sa bat nemusis, ale co ty vies coho je schopna? Co by rozpravala vasej dcere? Mozno by ju manipulovala proti vam, robila jej zmatok v hlave. Myslim si, ze ak to irobis, budes to lutovat neskor.
Nech uz bola v akejkolkvek situacii bio, ze sa musela vzdat dcery a nech ju akokolvek chapeme, toto je privelke riziko. Keby bola dcerka starsia, pred pubertou, bolo by to ine.

jesienka22
17. júl 2021

@petka515 ja by som sa asi opytala pestunov, kde dieta ma kontakt

berginkan
17. júl 2021

@petka515 samozrejme ze ano. zbierame co najviac info. ale toto nie

petka515
18. júl 2021

@berginkan ja som len chcela vedieť ako by ste sa k tomu postavili vy, samozrejme že nechcem o malú prísť v žiadnom prípade, tak komunikáciu úplne zruším, ešte sa chcem spýtať nemáte tu niektorá dietatko rovno z nemocnice ako ja? Naša malá sa narodila 31.8.2016 teraz bude mať 5. Rokov, tým najhoršim sme si už prešli, a mne prišlo dosť smutné že až teraz sa ozvala jej mamina BIO.. 🤔

nikadomi
18. júl 2021

@petka515 mne príee práveže dosť zvláštne, že sa vôbec ozvala 🤨

petka515
18. júl 2021

@nikadomi ozvala sa jak sa postavila na nohy, keď si dala život do poriadku, aspoň ja som to tak pochopila

zuzlicek44
18. júl 2021

@vero_ áno😉

berginkan
18. júl 2021

@petka515 ale ako na vas prisla?

tecko28
18. júl 2021

@berginkan ved vyssie bolo spomenute, ze nebola zbavena prav, tak bola ucastnicka konani, mala ich udaje

tecko28
18. júl 2021

@petka515 Nesudim bio mamu tvojho dietata, len polemizujem... Bola nesvojpravne, ked podpisovala suhlas na adopciu? Nemala nikoho, kto by jej pomohol, sirsiu rodinu- surodencov, rodicov, sesternice? Ako sa k tomu vtedy stavali? Co jej starsie deti, ako im vysvetlila, ze caka babo a nepriniesla ho domov? Co kolegyne, kamosky.... Vela zvlastnych okolnosti okolo toho je. Ale rozhodne by som ju odstrihla, sudne rozhodnutie nie je trhaci kalendar, dieta 5 rokov vyrasta u vas, ste jeho rodicia. je pekne, ze to lutuje, ale jej rozhodnutie je uz dlho nezvratne

miriamkaaaa
18. júl 2021

@tecko28 presne uplne moj nazor ste napisali….len si to neviem predstavit ako by som to vysvetlila dietatu ked bude starsie a bude sa pytat na bio matku ci sa onu zaujimala….lebo dieta to moze brat tak ze bio mama ju chcela naspät…a ado rodic tomu zabranil.

joannita
18. júl 2021

@miriamkaaaa ano toto aj mna napadlo, aby to potom nevycitala ze jej branila styku a bio. Aj ked teda ja osobne by som aj napriek tomi mesuhlasila so stretnutim.
Bolo by fajn poradit sa s upsvarom, alebo usmecom, navratom....

janakjk
18. júl 2021

@miriamkaaaa ale kde by sme takto došli my adoptivni rodičia, keby sa tak všetky bio matky po troch, piatich...rokoch spamätali a ozvali, že chcú dieťa späť, alebo byť s nim v kontakte? A čo adoptivny rodič je stroj, že sa preprogramuje, čo my nemáme žiadne city? Na jednej strane je to ťažká situácia, povedať potom dieťaťu že sa bio mama zaujímala, ale na druhej strane, to je podľa mňa istý začiatok konca, povoliť takéto stretnutia...

vero_
18. júl 2021

@zuzlicek44 Ďakujem! Píšem SS.

miriamkaaaa
18. júl 2021

@janakjk jasne aj ja to tak vnimam. Je to extremna situacia a dufam ze sa do takej nedostaneme. Neviem si to ani predstavit co ado rodicou musia zazivat….ale asi by som bola nekompromisna a nepovolila ziaden styk. Mala by som strach zeby mi dieta pomalicky citovo ,,kradla”😔

ii9
18. júl 2021

@vero_ Ahoj, ja som BB kraj aktualne v priprave cez navrat

berginkan
18. júl 2021

@tecko28 ja som si to nevsimla dik.
@miriamkaaaa urcite nato existuje "navod". ved nie je ani prva ani posledna. a vysvetlila by som, ze bola prilis mala. to dieta ak zije normalne a vsetko funguje, nebude adoptivneho rodica odsudzovat.

berginkan
18. júl 2021

@petka515 sme sa zle pochopili. my mu hovorime a hovorit budeme. ale o bio mame sa bude on rozhodovat sam ked bude vacsi ci ju chce poznat alebo nie. my kontakt nemame ani ju nepozname, vieme iba meno, ale urcite mu to nebudem davat skor ako ked bude mat pubertu atd. tak nam to aj odporucali. a neviem uz sa v tom stracam, kde ste robili pripravu? ako hore pisu baby, poradila by som sa s nimi, ved nie si iste jedina s takouto situaciou

srdiecko35
19. júl 2021

ahojte, neviete nahodu 🙂, že kolko dní ma matka na odpoved, ked ju vyzve súd ohladne záujmu o dieta? dakujem

tulipan43
19. júl 2021

@srdiecko35 ahoj, väčšinou jej súd dáva lehotu na vyjadrenie. Niekedy je to 7, 10 aj 14 dní od doručenia listu. Ak neprevezme list, neviem ako sa k tomu postaví sudca/kyna.

joannita
19. júl 2021

@srdiecko35 ako to myslis neviem celkom.... Akoze dokedy si to moze matka rozmysliet ci naozaj nechce dieta? Pri osvojeni?
@tulipan43 tam su tie lehoty 6 ci 8 tyzdnov nie?

bosorkabb
19. júl 2021

@srdiecko35 štandardne 18 dní. Ale to v prípade ak zásielku prevezme. Ak ju neprevezme môže to trvať dlho. U nás 3 mesiace.

miriam439
19. júl 2021

@srdiecko35 No, keď jej to doručovali poštou a ona to neprevezme, alebo ju poštárka nezastihne doma, uložia jej to na 18 dní na pošte, potom pošta vráti späť... súd by to mal ešte vyvesiť na úradnú nástenku a tam to "visí" 15 dní, potom sa to považuje za doručené. A mám taký pocit, že ešte potom jej plynie 14-15 dní na odvolanie.
Dúfam, že som to napísala správne, u nás to takto nejako prebiehalo, len už to bolo trošku dávnejšie, tak už presne nepamätám.

petka515
19. júl 2021

@berginkan ja som sa dozvedela ze BIO matka má celý život právo vidieť to dieťa pokiaľ javí záujem, aspoň to mi povedali na usvar, lebo ak ja to neodobrim tak matka si styk s dieťaťom bude žiadať súdnou cestou, lebo vraj zákon má medzeru 😔 lebo dieťa bude chcieť poznať svoj pôvod a ako sa bude namna pozerať potom ze som jej neumožní la styk s Matkou, je to pre mňa jak rozbehnutý kolotoč teraz

tecko28
20. júl 2021

@petka515 v prvom rade 99,99 percenta bio "materi" nema ako tusit kde jej dieta je. Si prvy pripad co som zaznamenala, ze si nieco ide po adopcii narokovat. To co pises je blud, ak mi tu medzeru najdes verejne sa ti tu ospravedlnim. Ona dala decko na adopciu, podpisala to, mala 6t na rozmyslenie. Dieta bolo osvojene, ma v RL zapisanych vas ako rodicov, v rozsudku je to jasne napisane, ze budete v RL uvedeny na mieste bio rodicov, rozsudkom ste sa stali rodicmi, dieta zmenilo identitu, rodne cislo za lomitkom... O akom naroku tu splietas? Zrejme si to pleties s pestunstvom, kde pestun ma umoznit kontakt s bio rodinou. Co si moze ziadat sudnou cestou kontakt s dietatom kde jej boli odnate prava a neplati nan vyzivne? Vy mate povinnost sa starat a po vas bude dedit. A jej neostava nic ine ako do 18roku suchat nohami a dufat, ze dieta bude riadne vediet od vas, ze je adoptovane a v dospelosti ju vyhlada. Lebo len dieta moze, opacne to nefunguje.
Takze by som tu pani slusne poziadala, aby sa na dlhsiu dobu odpratala inak podniknes pravne kroky

tulipan43
20. júl 2021

@joannita ja som to pochopila tak, že súd jej poslal výzvu na vyjadrenie. Inak tie lehoty sú tak ako píšeš

srdiecko35
20. júl 2021

@tulipan43 ahoj, vdaka za odpoved, áno myslela som na tu výzvu, aby sa vyjadrila...či má alebo nemá záujem, aby mala bola volná...súd odročili pred skoro 3 tyždnami...a nasli matku...tak jej poslali list, aby odpovedala...

srdiecko35
20. júl 2021

@miriam439 vdaka za info

srdiecko35
20. júl 2021

@joannita dakujem za info