icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

janakjk
20. júl 2021

@petka515 pokiaľ javi záujem, kým ešte dieťa nie je osvojene, čiže tým pádom dieťa ani nejde na adopciu, ostáva v profi rodine, prípadne ide do pestunskej rodiny.
Aj ju máte riadne osvojenu, ma vaše priezvisko, vy ste zapísaní v RL ako rodičia, tým pádom koniec, žiadne práva už bio nemá. A ak ti na úrade povedali iné, tak buď tá úradníčka zle pochopila, v akom vzťahu vy už ste s malou, alebo je úplne padnuta na hlavu.
V žiadnom prípade sa nenechaj pomýliť , nemá nárok.

srdiecko35
20. júl 2021

@bosorkabb ahoj pravdepodobne prevzala list, lebo ju našli..ale neviem kedy presne, ale dakujem.

berginkan
20. júl 2021

@petka515 nie to nie je pravda. ziadna taka medzera neexistuje. vy nieste pestuni ani. tam by ti este bolo mozne. nechcem aby to znelo necitlivo samozrejme dieta sa moze vo vyssom veku rozhodnut ale bio nema ZIADNE pravo s vy nieste povinny robit nic. ziadny kolotoc sa nerozbehol neboj. klud. nechaj si poradit tu su skusene baby

joannita
20. júl 2021

@petka515 😲😲 toto ti povedali na upsvr?? To teraz ti povedali? Normalne mi zabehlo.
Ziadna diera v zakone NEEXISTUJE. A s tou uradnickou by som si to este vydiskitovala, nech nezavadza dalsich.
Bio matka mala 6 alebo 8 tyzdnov po svojom rozhodnuti pravo bez boja, uplne jednoducho vziat si svoje dieta spat. Po uplynuti tejto doby mala vsak este stale cas rozmysliet si to, az do posledneho sudu (osvojitelskeho), to vsak by uz nebolo bez boja a musela by velmi dokazovat a snazit sa, ale aj tak by jej dieta pravdepodobne uz nedali. V teoretickej rovine je to vsak stale mozne, az do posledneho sudu. Po poslednom sude vsak uz ma absolutnu smolu, nemoze NIC. Vy ste rodicia a koniec, definitivum, niet cesty spat. A viem to na 100%.

bosorkabb
20. júl 2021

@petka515 nemá. Vy ste rodičia podľa zákona.
Ona je z pozície zákona neznáma žena. To by na úrade mali vedieť. Rodičia dieťaťa sú zapísaní v rodnom liste dieťaťa a týto ľudia sa považujú za rodičov dieťaťa.
Niektoré úradníčky by mali radšej mlčať ako trepnut blbosť.

berginkan
20. júl 2021

@bosorkabb boze ja som v soku. to co je za ťapu?
@joannita ale ved jej nebude branit a dieta to pochopi, ze ako 5 rocne asi rozumiet nemohlo. pokial budu mat normalnu vazbu a vztah tak to nenastane.

@petka515 pani uradnicka nehovori pravdu, ona ma zjavne medzery. ved si len zober logicky by to ako bolo?

raja95
Odpoveď bola odstránená
tecko28
20. júl 2021

@raja95 pár príspevkov vyššie je to krásne popisane

zuzlicek44
20. júl 2021

@petka515 normálne ak by asi chcela môžeš mi dať meno a priezvisko pani na úrade ktorá ti to povedala,rada sa jej ozvem a vysvetlím jej to. Tá ženská musí vedieť takuto základnú vec. Veď koľko vzťahov môže pokaziť...😱😱

bosorkabb
20. júl 2021

@berginkan takých neznalých je na úrade mnoho. Osobná skúsenosť.

berginkan
20. júl 2021

@bosorkabb ved ano ale toto je uz velmi za ciarou

berginkan
20. júl 2021

@zuzlicek44 presne 😔😔😔

rebekarebekova
20. júl 2021

Ahojte, dnes som ostala fakt smutna a stale musim mysliet na jednu zenu.
Robi velmi zasluznu pracu, rozdava sa mnohym ale kedze zevraj nezaraba "dost", nemoze svojou laskou zahrnut to "svoje" dieta.

Pred par rokmi si chcela adoptovat dietatko a povedali jej, ze nie je vhodna, lebo jej plat nie je dostacujuci, pritom ma stabilnu pracu aj zazemie. Roky presli, vek narastol, tuzba byt mamou ale pretrvava. Akurat teraz uz sklamanie zo systemu a pocit, ze je uz stara (40+) ju blokuju v akejkolvek iniciative.
Neviem sa zbavit pocitu, ze vtedy (pred rokmi) stretla na upsvar nespravnu osobu, ktora ju "odpinkala" namiesto toho, aby hladala sposoby ako zladit zivot slobodnej zeny a srdieckovej mamy.
Chcem sa preto tu opytat, ak mozem, su nejake finacne limity pre pozadovany plat ziadatelov? Specialne by ma zaujimali samoziadatelia, ake boli vasevskusenosti, ci vam robili niekde problem atd.
Budem velmi vdacna za akekolvek info sem alebo do sukromnej spravy.
Dakujem.

marcelarefat
20. júl 2021

@rebekarebekova ja som si ako samoziadatelka podala na úrad žiadosť vo veku 42 rokov. Malého som dostala 1 mesiac pred mojimi 45r. Prípravu aj aktualizáciu som robila tak ako ostatní samoziadatelia. Zapísaná som bola do zoznamu tiež riadne. Dokladovať som musela všetko to čo aj ostatní. Tiež som mala stabilnú prácu v zdravotníctve v ktorom sa nezarábajú horibilné sumy v jedosmemmej prevádzke. Môj čistú príjem bol v tej dobe okolo700€. Žiadosť som mala na novorodeniatko, zdrave

petka515
20. júl 2021

@zuzlicek44 mame dieťa adoptovane, dieťa bolo z utajeného pôrodu takže ja vôbec neviem ako sa o nás dozvedela BIO matka. Hlúposť najväčšieho zrna toto,a vraj ak jej neumožním styk tak ide na sud podať žiadosť ako neviem si predstaviť čo nás teraz čaká. A tá pani ani neviem ako sa volala na tom úrade co mi toto povedala ze sú medzeri v zákone dokonca povedala ze ako si ja predstavujem že BIO matka nebude mať žiadne práva na svoje vlastné dieťa? No podľa mňa prestala byť matkou ako sa dieťaťa vzdala!!!!!!

nikadomi
20. júl 2021

@petka515 keď bolo z utajeného- ako ste sa mohli stretnúť s BIO na súde? Si písala, že ste sa stretli na súde a bola účastníčkou konania, tak mala Vaše údaje…

berginkan
20. júl 2021

@petka515 nic vas necaka 🙂 ziadne sudy. tie uz vsetky prebehli. pani na urade je mimo. smutne taketo kravy. pardon za vyraz. byt tebou uz sa tym nezaoberam

berginkan
20. júl 2021

@marcelarefat niesom samoziadatel, ale nasa situacia teda bola velmi slaba ked sme ziadali. takze pochybuje, ze toto je dvod. podla mna mas pravdu v tom, ze ju odpinkali.

petka515
20. júl 2021

@nikadomi to bolo komplikovane najprv dala utajený potom dieťa chcela nazad všade kade tade chodila vriesklala dala si to dieťa zapísať a bola mu matkou potom sme prišli my na sud kde ju zbavili práv, my sme sa aj odsťahovali z miesta kde sme bývali aby náhodou sa neozvala predsa sa to stalo tak ja tomu nerozumiem ako je toto možné, vedela meno ale nie adresu, najprv to bol len list ale ten som odložila a dcére ho ukážem keď príde čas ja len neviem čo mám robiť

zuzlicek44
20. júl 2021

@petka515 hlavne kľud.sme s tebou...❤️ Dieťa je vaše,máte NATO rodný list,papiere zo súdu...ten tlak ktorý teraz musíš prežívať aj bezmocnosť,musí to byť ťažké....
Skus sa obrátiť poprípade na návrat,alebo rovno na úrad ( za riaditeľkou odboru ) a porozprávať sa,aj to možno pomôže,skúsenosti majú plno...
Nedaj sa zmiasť tou bio matkou,ona posplieta jedno s druhým....
Veľmi veľmi držím palce aby ste to čo najpohodlnejšie zvládli...🙄❤️

zuzlicek44
20. júl 2021

@petka515 a ešte to ako mohla povedať o Tom že či si predstavujes že bio nebude mať práva na svoje dieťa?
Počuj ono by bolo asi naozaj dobrre aspoň email napísať tak všeobecne na ten úrad žiadne mená nič len o preškolenie zamestnancov. Ak by si chcela tak aspoň povedz na ktorom úrade to bolo a ja napíšem email.( Naozaj v dobrom to myslím lebo toto by u mňa bolo na pokarhanie zamestnancov podať takúto informáciu...to sa nemôže stať že jeden zamestnanec v tak vážnych veciach môže podať takéto zavádzajúce a nepravdivé informácie...)

petka515
20. júl 2021

@zuzlicek44 pekne ďakujem, lebo už som normálne v koncoch čo chce s nimi spraviť a zničiť mi rodinu, toto sa nesmie diať predsa, áno prihliadam na to že je jej matka, ale zase tiež sa vzdala toho dieťaťa, určite chcem aby ju aj mala poznala ale teraz je to ešte z môjho pohľadu skoro, bála by som sa straty malej a veci podobne. Toto som bola na upsvar v Bratislave, mala som to cestou, na 5ke.v Petržalke v istrocheme. A som z toho stále v šoku, a matka BIO mi tu bola pred domom a vravela ze má nejakú pani ktorá jej s týmto chce pomôcť,ako získať dieťa nazad, lebo vraj už nie jednej matke takto pomohla 😔 som z toho zronena 5rokov vychovávame dieta a potom si príde a vezme mi ju? No nie

joannita
Autor odpoveď zmazal
joannita
20. júl 2021

@petka515 ak je pravda to co pises, ja by som isla na policiu a jej by som to oznamila, ze to riesis s policiou. Ona vas nema co takto obtazovat a vyhrazat sa. Toto mne pride az take nebezpecne celkom.
A taktiez by som napisala maily a listy na urad, na ministerstvo a neviem kam este.
Ale nechapem, ved ti to tu radime dokola uz druhy den a ty stale pises ze nevies co mas robit, toto sa mi nejak nezda cele. Ja to nechcem naozaj spochybnovat, ale mne sa az verit nechce ze vyskolena uradnicka na upsvar ti toto povie, ze bio ma narok stale na dieta 🤨🤔

petka515
20. júl 2021

@joannita ako vravím s týmto som sa stretla prvý krát, preto sa vás všetkých nato pýtam, lebo mam strach z toho co som sa dozvedela, neviem z akého dôvodu mi to povedala pracovníčka úradu ale povedala inak by som to tu nepísala a nepýtala si rady, ok tak keď príde znova co i len list idem s tým na políciu a už to budem razantne riešiť, lebo už to presahuje moje všetky medze!!!!

tecko28
21. júl 2021

@petka515 ty si tiez ides stale svoje... Ak by aj bolo cele toto sci-fi pravdive, tak jednoznacne nema ziadnu moznost ani pravo. Budem sa opakovat- platila vyznivne tebe alebo statu cely ten cas? Ma na dieta papier? Pokial viem, tak aj keby bola zapisana v povodnom RL tak ho v ruke nema. Ako chce dokazat, ze dieta co ti beha po dvore je jej? Nechcem byt hnusna, ale ty sa s nou nemas tiez co bavit a co spietas o tom, ze si pristupna kontaktu s dietatom?? Dietatu treba dat dokumenty co mas, ked bude mat 18 a nech sa rozhodne same. Nemas ako o dieta prist. Mas vsetky rodicovske prava a povinnosti, kto by akoze toto dovolil? Ktora kuratorka, sud??? Aby dieta v takom veku bolo vytrhnute z rodiny , lebo si bio zmyslela. Na to mala casu dost, uz je neskoro. Ona sa ti nema co vyhrazat a neuspela by. Darmo sa ohana nieviem kym. Nemas sa coho bat. Zrusila by som vsetky socialne siete a razne by som jej dala najavo, ze ked ju uvidim v okruhu 10 m od dietata, tak ide na nu tresne oznamenie za obtazovanie. A dokonca by som jej tvrdila, ze dieta ani nie je jej, ze to o ktre bol sud na ktorom ste boli obe ste vratili.

joannita
21. júl 2021

@tecko28 mne to tiez pride ako scifi. Najskor som tomu verila, ale stale viac mi to pride nerealne. Na druhej strane nechapem, kto by si takto nieco vymyslel.....

bosorkabb
21. júl 2021

@petka515 veď ti tu baby radia. Urobila si chybu že sa s ňou bavíš.
Dôrazne ju upozorni že vás obťažuje, nepoznáš ju,jej dieťa nemáš a ak to mieni robiť podas na ňu trestné oznámenie. A je ti jedno čo a s kým podá na súd.
Ohrozuje tvoju rodinu vrátane tvojho dieťaťa a to je trestné. Tak nech ti dá pokoj.

Skúša to na teba a ty si na to skočila. Treba to zaraziť hneď.

janakjk
21. júl 2021

@petka515 a nemôže byť tá úradníčka nejako spojená priamo s tou bio matkou a takto ťa spolu chcú zmiasť?
Ja by som nečakala už ani sekundu, hneď by som na ňu podala trestné oznámenie za obťažovanie, zastrašovanie, vyhrážanie...
A aj s tou uradnickou treba urobiť poriadky, truba, buď nech si dostuduje zákony alebo nech ide robiť niečo iné, nie ničiť životy už aj tak dosť skusanym ľuďom...
Normálne som rozčúlena, mám doma 5,5 ročnú, tiež adoptovanu už ako novorodenca a keby mi teraz jej bio takto na drzovku sa ozve, tak za seba neručím..

aliziana
21. júl 2021

@petka515 zavolaj si rovno na UPSVaR na
Svoradovej uradnickam, ktore maju toto na starosti, a nie na nejakom lokalnom pracovisku, mozno tam maju na starosti len nezamestnanost alebo co...