icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

ivana2703
Autor odpoveď zmazal
berginkan
12. sep 2021

@very_sad tak ono naozaj zalezi od zamestnavatela. ale velmi malo sa stava ze vyhodia. boja sa

very_sad
12. sep 2021

@berginkan ako myslíš, boja sa? Máš na mysli zákony, alebo skôr fungovanie firmy?

berginkan
12. sep 2021

@very_sad zakony nie su, ale meno firmy je dolezite. preto vravim, ze zalezi od firmy ako sa k tomu postavi a to ak tam clovek robi nejaky cas, vie vycitit a zistit si.

anina1211
12. sep 2021

Ono záleží ,akú zmluvu máš,či na určitú dobu ,alebo neurčitú. Ja som odchod na materskú oznámila den vopred. A nič sa nedialo.

anina1211
12. sep 2021

Ja sama som bola v šoku ,že idem na materskú. Ja som nezistovala poradovník

indiankaindi
13. sep 2021

@cellesta popravde ani nie. Viac má ona záujem, ale aj ten je iba veľmi zriedkavý a skôr v rovine že by chcela kontakt, ale keď poviem, že to vybavím, tak cúvne a nechce. Rodičia sú "zastrešení" sociálnymi pracovníčkami z obce, takže záujem je skôr zo strany sociálnych pracovníčok ako rodičov.

santamonica
14. sep 2021

ahojte žienky,
tak práve som sa dozvedela, ze po vyše 3 týždňoch vyvolavania, vypisovania, studovania zákonov atď som ten spor s Upsvarom vyhrala a RP mi budu vyplácať tak ako sa má a síce 3 roky od 1.ho súdneho rozhodnutia.
Pani, ktorá nás chcela obrat o vyse 2000€ a hlavne este čas s naším malym, tak stále trvá na svojom, povedať prepáčte u nej nehrozí, ale ma to potvrdene z ústredia na papieri, takze tak.
Tešíme sa a keby sa niekomu stalo niečo podobné, napíšte mi správu, dám vám kontakt na správne osoby. A bojujte. Tiež by ma zaujímalo, či niektoré rodiny takto v DS neukratili o RP. Pretože mi tvrdili, ze to predsa takto roky vyplacali.Achjaj. Ale u nás je radosť. Pekný deň.

berginkan
14. sep 2021

@santamonica gratulujem!!!!! a velmi dolezite info a situacia pre inych.

marcelarefat
14. sep 2021

@santamonica gratulujem, presne poznám ten pocit výťztva aj keď v mojom prípade sa jednalo len o 1 mesiac.

rebekarebekova
14. sep 2021

@santamonica tesim sa, ze dobojovane a stastlivo. Ale aspon jedno prepacte by bolo k veci..
Drzte sa 😘

joannita
14. sep 2021

@santamonica no huraaa, tesim sa s vami 😁
A ta dotycna osoba asi nebude celkom v poriadku ked napriek vsetkemu si stale ide svoje 🤦‍♀️ To uz je tak trosku aj na doktora.
Ja osobne by som na nu urcite podala staznosti, aby tak neukratila aj dalsie pary...a aj by som tam spomenula, ze vlastne sa to dialo po cele roky.

djura
14. sep 2021

ahojte dievčatá, tak už mám bobky ... 16.9. za predpokladu ideálnych podmienok máme súd na PS a koncom mesiaca si podáme žiadosť na osvojenie... znie to úplne ukážkovo ale samozrejme nebude to také :-/ Hlavne že ho máme domka 🙂 tak prosím držte palce nech niesme odročení :-/

hariet
14. sep 2021

@djura 🍀🍀🍀 drzime palce. Ozaj a to druhe babo, co sa bio malo narodit vam teda ponukli? Tusim si nieco take spominala pred casom.

hariet
14. sep 2021

@santamonica 💪🏼 Super, ze si to pre vasu rodinu vybojovala. 😎☺️

djura
14. sep 2021

@hariet ďakujemeee .... nie nepodarilo sa, porodila anonymne :-/

miriam439
14. sep 2021

@santamonica
Gratulujem a teším sa spolu s vami.

Som rada, že pravda znova zvíťazila. 👍
Však to by bolo naozaj fest nespravodlivé a padnuté na hlavu, aby náhradný rodič stratil nárok na RP len preto, že si vzal z DeD dieťatko trošku staršie a počas RP ho osvojil.
My sme brali dieťa do pestúnskej takmer ročné a RP som bez problémov dostala do jeho 4 rokov... (tri roky od právoplatnosti neodkladného),
prečo by ste rovnaký nárok nemali mať aj vy ako osvojitelia?
No fakt, ani vo sne by ma nenapadlo, že sa takto skreslene dá vysvetliť znenie zákona, ako si ho vysvetľujú u vás na UPSVAR.

santamonica
14. sep 2021

@miriam439 ďakujem, no našťastie som našla správny kontakt na tu pani na ústredi Upsvar v BA. Tá bola z toho úplne rozhorčená a napísala im celý manuál. Tak aj to je super, ze snáď už tu v DS s tým nikto nebude mať problémy. Som jej aj telefonovala a spolu s malým sme jej poďakovali, tak myslím, že jej to aj dobre padlo. Tiež pani z Návratu nám veľmi pomohla. Kamarátka, ktorá ma syna po operáciách so zdrav. problémami mi vravela ze to isté sa deje v poisťovniach a s doktormi. Keď si sami nezistia a neoveria na čo majú nárok a nebojuju, tak im ani nič nepovedia, alebo nepriznaju, až po tahaniciach, no tiež celé zle. Smutné toto.

bejulik
16. sep 2021

Ahojte žienky, idem sa Vás opýtať na jednu vec, pretože už mám v tom zmätok. Dostaneme dieťatko iba z kraja, v ktorom sme zapísaní v poradovniku? (dostala som rôzne odpovede 🤦‍♀️)

tanuska28
17. sep 2021

Baby, ked sme sa vzdali odvolania , nie je to nahodou pravoplatne od toho dna sudneho procesu ? Prisiel nam datum pravoplatnosti s datumom o mesiac neskor...ja len ci je to ok...

tecko28
17. sep 2021

@bejulik Mozes dostat dieta z akehokolvek kraja, vela vsak zalezi na sikovnosti pracovnicok na kuratele, ako rychlo zareaguju ked je dieta ponukane medzikrajovo

andrea_82
17. sep 2021

@tanuska28 u vás v kraji dávajú prioritne deti narodené vo vašom kraji. Ale ak by v nejakom druhom kraji o nejaké dieťa nikto nemal záujem, tak ho po určitom čase posúvajú na medzikrajovú adopciu. Nás tak oslovili s chlapčekom z Košíc (sme TN kraj). Takže teoreticky môžeš mať dieťa narodené na opačnom konci republiky.

miriam439
17. sep 2021

@tanuska28 Tak podľa mňa by to malo tak byť, aj na UPSVAR som raz podpisovala, že sa vzdávam odvolania, aby čím skôr bolo ich rozhodnutie právoplatné...
Ale neviem o aké rozhodnutie súdu ide, ak od neodkladné opatrenie o zvereni dieťaťa do NRS, tak by to eventuálne malo byť v prospech teba, že máš neskôr právoplatnosť, lebo o ten mesiac budeš potom dlhšie dostávať RP a možno aj o dva mesiace, ak to vychádza nejak na prelomoch mesiacov. Bolo by treba viac informácií.

joannita
17. sep 2021

@bejulik v kazdom kraji maju 2 tyzdne na to, aby ponukalu "svoje" dieta svojim zaujemcom. Ak sa im nepodari do 2 tyzdnov dieta "umiestnit", ide automaticky do registra, do ktoreho maju pristup vsetky kraje. A ktore uradnicky z ktoreho kraja su sikovnejsie, tie si ho uchmatnu a ponukaju svojim.
Vobec to vsak nemusia byt deti, ktore doslova nikto nechcel, len sa proste nestihli umiestnit. My tak mame chlapca z ineho kraja a co viem, pred nami ho boli kuk len jeden par, co sa nejak cele natiahlo na tie 2 tyzdne, ale kedze mali zaujem o starsie dieta, odmietli ho nase uradnicky ho uchmatli. A to je krasne zdrave dieta od slusnej matky, ktora nepila a nedrogovala

lienocka1988
17. sep 2021

Ahojte zienky, vy mi vždy viete poradiť. Je možné zmeniť trvalé bydlisko dieťaťu v pestúnskej? Totiž malá má bydlisko u bio rodičov tak či je možné to zmeniť.

miriam439
17. sep 2021

@lienocka1988 Áno, my sme menili trvalé bydlisko, keď som mala v rukách právoplatné rozhodnutie súdu o PS (ale to riadne, nie to neodkladné opatrenie). Či sa to dá aj skôr, to už neviem.

lienocka1988
17. sep 2021

@miriam439 velmi pekne ti ďakujem. Ano uz mame pravoplatne rozhodnutie o pestunstve

11simca16
17. sep 2021

@lienocka1988 ano da sa to zmeniť, úplne v pohode, Nám ho dokonca zmenila sudkyňa pri zverovaní.

tanuska28
17. sep 2021

@miriam439 pestunsky sud , v strede jula bol sud a 16.augusta pravoplatnost. Takze dostanem teda az za august vsetko

miriam439
17. sep 2021

@lienocka1988 Tak choď na obecný / mestský úrad, kde máte vy TP, vezmi originál aj kópiu toho právoplatného rozhodnutia o PS a prihlás ho. Nezabudni, že bude treba aj zaplatiť poplatok za kom. odpad už aj za to dieťa. Ja som to robila hneď v ten deň, asi to žiadali ukázať, že som to bola na druhom oddelení zaplatiť.
U vás to ale môže byť inak.