icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

very_sad
5. okt 2021

@tecko28 ale to potom musel byť niekto s dieťatkom namiesto teba na tie 4 hodiny, či? Alebo máš na mysli staršie a potom jasle?

tecko28
5. okt 2021

@very_sad mala mala 7 mesiacov, ked prisla k nam, pracovala som 2 dni v tyzdni a ano bolo to pokryte babkami a manzelom, na matersku som nastupila neskor na par tyzdnov, len aby som mohla poberat ten vyssi rodicak

jesienka22
5. okt 2021

@very_sad Ja som potrebovala vykryt hostovsky pobyt, kedze dovolenka nestacila a aj som potrebovala podokoncovat nejake projekty. Pracovala som na ciastocny uvazok home office. Dalo sa, ale bolo to len z nudze a len par tyzdnov. Dobrovolne by som si to nevybrala, lebo to bolo velmi narocne obdobie. Ale zavisi aj od dietata. Male babatka vacsinou vela prespia.

tanuska28
6. okt 2021

@very_sad asi zalezi na dietatku ake je. Podla mna je to nerealne dve hodky denne. My sme davali 300percent času malemu a myslim ze zbytocne striedanie ludi okolo neho zhorsi situaciu. Ale to je asi fakt individualne ako dieta reaguje

jesienka22
6. okt 2021

@very_sad ja by som tiez nestriedala ludi

rebekarebekova
6. okt 2021

@very_sad realna je podla mna ta hodinka denne, ak je tam moznost, aby bol vtedy s dietatom tato.

andrea_82
6. okt 2021

@very_sad ja by som sa napríklad bála aj toho, že by mi to mohlo poškodiť na súde, ak by vysvitlo, že na dieťa vlastne nemám čas, lebo stále pracujem. Aj keď len z domu.

tecko28
6. okt 2021

@andrea_82 mame za sebou uz osvojenie a neposkodilo nam to v nicom, ak to ma rodina riadne zorganiovane a dieta je v pohode nie je dovod riesit a pri homeoffice uz vobec

joannita
6. okt 2021

@andrea_82 toto urcite nieje dovod, aby to mohlo poskodit na sude

janetinka27
8. okt 2021

ahojte, rada by som sa opytala - buduci tyzden koncime pripravu, mali by nas oboznamit s tou zaverecnou spravou. kolko potom trva, nez nas zaradia do poradovnika? dakujem

ellen2016
8. okt 2021

@janetinka27 par tyzdnov

tecko28
8. okt 2021

@janetinka27 my sme z poslednej pripravy s cerstvo napisanou spravou od psychologicky isli priamo za tetami na kuratelu a boli sme zaradeni este v ten den

janetinka27
8. okt 2021

@ellen2016
@tecko28 dakujem vam. dufam teda, ze to bude mozne, kuratela sedi takmer oproti pani psychologicke

nikadomi
8. okt 2021

@janetinka27 u nás 3-4týždne..

very_sad
8. okt 2021

@tecko28 my máme teraz tiež druhú aktualizáciu a musím povedať, že som dosť sklamaná. Keď sme začínali s prípravou pred 4 mi rokmi, mali sme veľmi milu pani, pred dvomi rokmi ďalšia pani tiež super a teraz úprimne, po prvých 10 minútach som mala chuť zdvihnúť sa a odísť, total nesympaticka, divná pani, aj manžel mal ten istý pocit....pôsobila totálne neprofesionálne, trepala niečo v tom zmysle, že dieťa nám môžu dat aj zo dňa na deň, a ja si v duchu hovorím, že ona asi nemá ani šajnu ako to chodí. Však najskôr treba neodkladne opatrenie, najlepšie 2 v 1 a ak pôjde všetko po masle, tak cca do týždňa, 10 dní nám dajú bejby, to som spomenula ten úplne ideálny prípad, priamo z pôrodnice. Ale povedzme si pravdu, realita je úplne iná, môže nastať hostovsky a veľa situácii. Ja mam normálne pocit, že viem o tejto problematike viacej než ona.... Úprimne, dosť ma to "znechutilo" cakame 4 roky 3 mesiace a ona trepne že mozeme aj šesť rokov.. Hovorím jej, sme 7 v poradi a ona aha, tak to môže byť aj za 2 mesiace. Hovorím, totalne nepripravena, neprofesionálna. A ako bodka toho vsetkeho, bol tam cudzí chlap, že ona ho zaúča. Úprimne, dosť ma to vytočilo, nikto sa nás na nič nepýtal, že či s tým súhlasíme aby tam bol, preberáme tam veľmi súkromné veci, mam co robiť s tým hovoriť to žene a navyše ešte aj nejakému chlapovi? Hovorím, cele zle. Potrebovala som to zo seba dostať a zároven sa spýtať, či aj vy máte takéto zlé skúsenosti z aktualizácie.

janakjk
8. okt 2021

@very_sad čo sa týka toho,že dieťa zo dňa na deň, tak sa až tak úplne mýliť nemusí... Nám pondelok volali, že malý je na pôrodnici, v stredu sme ho išli pozrieť a piatok sme ho už niesli domov...

very_sad
8. okt 2021

@janakjk to ste mali tak rychlo neodkladko?

jesienka22
8. okt 2021

@very_sad my sme mali do 24h od telefonatu 🙂, hostovsky do neodkladka

janakjk
8. okt 2021

@very_sad áno, v stredu raz v pôrodnici a piatok domov 💙, schválené bolo dokonca sa mi zdá že už štvrtok, len tá pani z úradu nemohla vo štvrtok, tak piatok sme išli pre malého

very_sad
8. okt 2021

@janakjk a vybavovali ste to vy, alebo úradníčky?

janakjk
8. okt 2021

@very_sad všetko nám vybavovala tá pani z úradu

very_sad
8. okt 2021

@janakjk tak to ste mali skvelé 🙂 ďakujem za info

kikuska_wedge
9. okt 2021

@very_sad ja na jej obranu doplnim, ze okresne urady nemaju info o tom, kolki ste v poradi. Taktiez ani velke skusenosti so zverovanim. To vsetko ide cez krajsky urad. Oni nastupuju az od zverenia sudom. Takze podavaju len vseobecne a sprostredkovane info.

mana85
Autor odpoveď zmazal
miriam439
9. okt 2021

Žienky, ak máte čas, prečítajte si... ako veľmi smutné je to, že aj toto sa stáva, škoda, že tá pani natrafila na takýto prístup z DeD, mohla pomôcť ktovie koľkým deťom... hoci stačilo by aj, keby pomohla tomuto jednému...
https://spokojnamama.sk/profesionalny-rodic-sku...

tulipan43
9. okt 2021

@very_sad bohužiaľ s týmito psychológmi na úradoch je niekedy problém. Nechcem všetkých hádzať do jedného vreca, ale kým prvý krát sme mali super psychológa, s ktorým sa dalo úplne o všetkom diskutovať o otvorene hovoriť po jeho odchode sme pri aktualizácii dostali jednu veľmi nesympatickú psychologičku, ktorej vadilo na nás všetko, nevedeli sme sa s ňou zhodnúť na ničom, nebola ochotná akceptovať naše názory na život a iné veci ohľadom starostlivosti o deti, proste nedal sa s ňou viesť žiaden rozumný dialóg. Mne osobne to celé sprotivila, hlavne keď človek už v živote kadečím preskákal.

ellen2016
9. okt 2021

@tulipan43 aj za nas uplna strata casu....papiere (rozumej 150 otazkove testy) vytlacene na papieroch z roku pana; na nic nas nepripravila. hned na uvod nas ubezpecovala, ze nemame byt v strese... my vyvaleni, ze preco by sme mali byt, ved je to predsa priprava a my sa tesime. potom sme to brali ako povinnu jazdu🤫 podotykam, ze to bolo na UPSVARe, nie v neziskovke. mame ale naj dievcatko, napisala dobry posudok🙏

dia6
10. okt 2021

@miriam439 Mám deti osvojené a zároveň pracujem ako profesionálny rodič. Tento príbeh je takmer bežný. Ja by som nikdy nedokázala vziať si domov takto vážne choré dieťa... Vždy som mala doma iba deti do 3 rokov. No často sa stane, že nie sú úplne v poriadku. Majú traumy a ja som si už veľakrát poplakala, že už nemôžem.
Ale na druhej strane túto prácu mám rada. 😊
Ale je aj pravda, že každý profi. rodič sa môže kedykoľvek obrátiť na DeD, ale je aj pravda, že väčšinou nás len odbijú, že musíme vydržať!
A naozaj minimálna podpora. A psychologičky v DeD často ani nevedia ako sa drží bábo. Poznajú iba tabuľky a žiadny osobný prístup.

hariet
10. okt 2021

ten pribeh je smutny, tiez som si spomenula na psychologicku z Ded s ktorym mame skusenost my..mlada baba, co sotva vysla zo skoly, absolutne bez empatie a doteraz netusim, preco si vybrala tuto pracu.

miriam439
11. okt 2021

@dia6 My sme sa v DeD stretli s dobrou podporou, či od psychologičky a ešte viac od sociálnej pracovníčky. Profi mama, čo mala rok "naše" dieťa, tiež super žienka, dodnes sme v osobnom kontakte.
No v tomto DeD nastali potom zmeny vo vedení - a obrat o 180 st. - mám z viacerých zdrojov, že je to tam teraz na nevydržanie - odišli / museli odísť schopní ľudia a tí, čo sú tam teraz - no bieda - k profi rodičom sa tiež správajú veľmi zle, všetko to ide dolu vodou... škoda no, v takomto prostredí sa zle pracuje zamestnancom a zle žije detičkám...