icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
3. nov 2021

@louboutins my sme po 2,5 roku na 120 mieste v celkovom poradi. A na etnicke sme sa prepadli z 5 na 15 miesto a po mesiaci este o dalsie 3 miesta. Takze vlastne cuvame.

ellen2016
3. nov 2021

@very_sad nas pribeh: v novembri sme boli zaradeni do zoznamu, a kedze este v tom case nebolo "in" mat zaujem o romske deti, povedali nam, ze to pojde rychlo a ze sme v prvej desiatke (chceli sme vyslovene len romske dievcatko do 2och rokov) na upsvar som volala v decembri, aj v januari, kedze sme sa potrebovali zariadit v praci a pod. v januari mi pani uradnicka povedala, ze nemam vyvolavat, ze ony sa ozvu 🙂 ja som sa ale tu na MK v tom case zoznamila s @bosorkabb, ktorej este nepovedali, ze nema vyvolavat a mali tie iste poziadavky v rovnakom zozname. ona teda na upsvar zavolala. volala mi s tym, ze jej povedali, ze nie su ziadne deti, ani biele, ani hnede, ani nijake. vtedy som sa uvolnila, hodila mobil do kabele, nasadila sluchatka a zacala sa venovat praci. rozumej - dovtedy som mala mobil na stole, furt som ho hypnotizovala a cakala na telefonat z upsvaru. medzitym som este skocila za sefom, ze nastup novej zamestnankyne, ktoru sme hladali 2 mesiace, mozeme odlozit o mesiac, cize s nastupom o 3 mesiace, lebo mala 2 mesacnu vypovednu lehotu. opadol zo mna stres a ako si tak sedim so sluchadlami na usiach vola nezname cislo. zdvihla som s tym ze je to teleshopping, pripravena podakovat sa a zlozit s tym, ze nemam zaujem. ale volal upsvar🙂 mali pre nas dievcatko (cca 45 min. po tom ako @bosorkabb povedali, ze nie su ziadne deti. jej volali na druhy den, tiez s dievcatkom) utekala som s telefonom na wecko, a ked som vysla, uz kolegovia, co zaculi moje prekvapenie, ze upsvar a dievcatko boli nastupeni a len nemo na mna pozerali. ja som sa zmohla len na: asi som prave porodila! sef sa ma opytal, ze ci to co som mu povedala pred 15timi minutami uz neplati🙂 neplatilo. na druhy den sme boli pozriet spis, ukazali nam fotku malej ciernej gulky, ktora ale ze vobec nezodpovedala tomu ako mala naozaj vyzerala a o par dni sme ficali cez celu republiku na prvu interakciu. po tyzdni na druhu,vtedy nam ju uz dali na prespavacku (v hoteli) a na tretej interakcii sme si ju brali domov navzdy. musim ale uviest, ze nebola pravne volna a mali sme ju v pestunskej starostlivosti vyse roka, kym neprebehlo osvojenie. poucenie: tie najlepsie veci v zivote pridu, ked to najmenej cakas!

tulinka85
3. nov 2021

@kikuska_wedge juj nepotešila si ma... My taktiež BA kraj - čakáme takmer 2,5 sme na 115 mieste, Momentálne sme po aktualizácii, zmenili sme etnikum na nezáleží + bežné malé choroby ale poradie ešte neviem ako sa zmenili.. o týždeň - dva skúsim zavolať. 🤷Už nech je to čím skôr.

joannita
3. nov 2021

Pred par dnami tu pisali v inej diskusii 2 baby z Ba, ze cakali na biele babo 4 roky, teraz posledne mesiace. Ako ostala som ako obarena, lebo co viem tak sa caka tak asi 7 rokov. Aj mam znamu, ktora cakala takto prednedavnom na biele babatko a po 4 rokoch cakania boli este len na 50 mieste (vsetci vieme ze prvych 50 miest ide najpomalsie)
Nerozumiem tomu naozaj ako je to mozne a ci existuju 2 poradovniky, ale je to divne

kikuska_wedge
3. nov 2021

@tulinka85 daj potom vediet, co ti povedali

andreasmola
3. nov 2021

@joannita to je asi aj tým že rodičia sa hladajú pre bábo a nie opačne podla mňa ..neviem

bejulik
4. nov 2021

@joannita už som to tu niekoľkokrát písala, a dnes som práve telefonovala na upsvar, my sme zapísaný v r. 2015 a sme 29.v poradí.

joannita
4. nov 2021

@andreasmola to je sice pekne, ano, to nas vsetkych ucili na priprave.... ale by ma zaujimalo, preco sa niektori rodicia hladaju o 3 roky dlhsie ako ini? Ako uradnicky zhodnotili, na zaklade coho, ze tito rodicia sa hodia k tomuto dietatu viac ako henti ktori cakaju o 3 roky dlhsie? Takze nie, toto nieje tym co pises

joannita
4. nov 2021

@bejulik ale ty niesi z Ba, ci?

janetinka27
5. nov 2021

ahojte, vedeli by ste mi povedat, ako mam zistit, ci sme uz zapisani v zozname ziadatelov? od p. psychologicky sme vcera dostali spravu aj dohodu. bola vypracovana v polovici oktobra. sprievodny list odstupujuci spravu na krajsky urad je z nasledujuceho dna, cize tiez z polovice oktobra. pride nam z kraja nejake vyrozumenie, ze sme zaradeni? dakujem

janetinka27
5. nov 2021

este pre upresnenie - spravu aj dohodu sme videli/podpisali osobne na poslednej priprave v polovici oktobra. takze sme boli vtedy s nou oboznameni, ale do ruky sme ju dostali teraz.

tanuska28
5. nov 2021

@andreasmola ja si naopak myslim ze nase pani uradnicky robia prave pre ziadatelov dost a vyberaju im deti, co moze niekomu vyhovovat niekomu nie. Su sikovne ale my sme mali poziadavky pestunstvo a ked nam zavolali ze maju tri spisy na pestunstvo a prisli sme tam povedali ze dokonca im rano prisiel chlapcek na osvojenie a ukazali nam ho. keby sme chlapceka vzali mame osvojenie po roku cakania a známa co bola zapisana v ten tyzden co my dostala chlapceka na osvojenie az rok po nas. Lebo na osvojenie sa caka dlhsie...su to nahody vsetko , ale ja som napriklad nepotrebovala vidiet 4 spisy, radsej keby v ten den zavolali dalsich a dalsich ziadatelov. Spis naseho maleho mali od juna a v auguste nam volali, dovtedy mi vzdy povedali ze nie sme na rade. A ked sme boli mali sme velky vyber....

andreasmola
5. nov 2021

@tanuska28 ano je to jasné aj ja si myslim že robia ako môžu ja som tt kraj a poznám ich na úrade su veľmi zlaté skratka príde dieťa kedy to chce pán Boh … určite majú čo robyt pracujú ustavične kím som tam sedela jedna sa mi venovala a druhá pracovala a pritom dvíhala telefón. Inak odkial si a kolko si čakala na pestúnstvo? Aj ja čakam na pestunstvo požiadavky mám bez etnika dievčatko od 0 do 3e tt kraj

tatiana198888
5. nov 2021

Ahojte, prosim vas bola by niektora z vas ochotna preposlat mi navrh na predosvojitelsku? Mame ten na vyplnenie z uradu ale je to tam tak divne popisane a fakt netusim co tam vsetko napisat.

kattyb
5. nov 2021

@janetinka27 my sme dostali oznamenie o zaradeni do zoznamu ziadatelov poštou.

janetinka27
5. nov 2021

@kattyb ach, teda, tak sa asi nacakame, kym nas ozaj zaradia. uz je to vyse tri tyzdne od podpisania spravy aj dohody a nic :/

andrea_82
5. nov 2021

@janetinka27 oni vás zaradia k dátumu, kedy im bola doručená správa. Oznámenie nám síce prišlo neskôr, ale bolo to už len formálne oznámenie. Podľa mňa, keby si si zavolala na krajský úrad, tak by ti povedali rovno aj to, na akom mieste ste.

bejulik
5. nov 2021

@joannita pardon, zabudla som dopísať, PO kraj

tanuska28
5. nov 2021

@andreasmola 9 mesiacov sme cakali. Bez etnika do 2 rokov vek a mohlo byt pestunstvo. Myslim ze v tt sa do pol roka dočkáš.

darci17
6. nov 2021

My sme od júna zaradení do zoznamu čakateľov s PC 232, my sme ale pestuni. Volala som dva týždne dozadu s pani Vavrovou, vraj cca pol roka čakať. A bum, už je to tu. Ponúkli nám zdravé, jednoročné dievčatko. V utorok mame prvé stretnutie.

louboutins
6. nov 2021

@kikuska_wedge my mame poloetnik.

miriam439
6. nov 2021

@janetinka27 No pokiaľ viem, asi v zákone je napísané, že do dvoch týždňov od doručenia správy o príprave od psychologičky, by vás mali zapísať do poradovníka.
Tak predpokladám, že ešte kým napíšu oznámenie o tom a príde poštou, tak dakedy v priebehu 1-2 týždňov by ste to mali mať doma. S tým, že dátum zaradenia by mal byť októbrový.

palculienka21
6. nov 2021

Ahojte mamičky, je tu nejaká, čo má v starostlivosti 1,5, 2,5 a 5 ročné dieťa? Resp.podobné vekové rozpätie. Máme adoptovaného 1,5 ročného chlapčeka a riešime s manželom, že by sme si ešte vzali jeho 2 súrodencov. Ja mám však obavy, ako by som to zvládla hlavne psychicky a fyzicky. Manžel chodí do práce, starostlivosť počas dňa by bola hlavne na mne. A predsa adoptované detičky maju náročnejšie potreby...

janetinka27
7. nov 2021

@andrea_82 dakujem🙂

berginkan
7. nov 2021

@palculienka21 pokual viem, dalsie adoptovane musi byt mladsie ako to co mate. pokial nejde o pestunstvo.

darci17
7. nov 2021

Maminky mám otázku, určite sa to tu riešilo, prosím vás reálne skúsenosti. Máte niektorá deti, ktorých maminka pila alkohol počas tehu? Aké majú deti následky? Viem, že alkohol je pliaga a mám teda obavy. Dievčatko, čo nám ponúkli má 15 mesiacov. Zatiaľ podľa správy od lekára sa vyvíja úplne super, je hravá a šikovná. No čo bude, to má zaujíma, chápem, že všetko je relatívne, no určite sa tu nájdu deti práve takých mamin. Ďakujem Vám

andrea_82
7. nov 2021

@berginkan zobrat mladsie dieta ako to, co mas doma, je len odporucanie. Nie je to povinnost ani pravidlo.

kattyb
7. nov 2021

@darci17 co sa tyka adoptovanych detí s tým skúsenosť nemám, ale máme taký prípad v rodine. Dotyčná v tehotenstve pila jak dúha, má 3 deti. Vsetky tri relatívne zdravé, žiadne závažné ochorenia. Najstaršie je však problémové dieťa so sklonom k závislostiam.

ellen2016
7. nov 2021

@darci17 ahoj, my mame a zatial (5r) je to spokojne a sikovne dievcatko. je trojjazycna a mozog funguje tak ako ma, povahovo kludna. okrem fyzickych znakov (drobna, potvrdeny FAS) sa ziadne problemy neobjavili, to ale neznamena, ze sa neobjavia. lepsie dieta pre nas sme si nemohli ani vysnivat.

louboutins
7. nov 2021

@andrea_82 nam povedala psychologicka praveze opacne. Vlastne dieta ma byt prvorodene, az potom si adoptovat. Lebo sme v cakacke na adopciu, vyzera to na niekolko rokov a zrovna sme sa o tom osobne bavili, ze ak by som otehotnela dovtedy, tak mame pockat, ze jednoznacne prve vlastne a potom adoptovane, v ziadnom pripade nie naopak, lebo vtedy vznikaju nejake problemy s detmi.