icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
7. nov 2021

@louboutins tak ale vacsina parov to ma naopak.... Adoptuju si a az potom sa im zadari.
Pani psychologicka to urcite nemyslela zle, ale tak zas....uznaj 😄

janetinka27
8. nov 2021

@louboutins mozno je to aj trochu pochopitelne - ked je prve adoptovane, vacsinou je to preto, ze par nemoze otehotniet a adopcia je teda nahradna moznost ako mat dieta. ak sa potom zadari vlastne, tak to prve moze byt odstunute nabok - pretoze motivacia na adopciu bola nemoznost mat dieta inou cestou. ale ked je to naopak, ze je najprv dieta vlastne a potom pride adoptovane, tak je mozno vacsia pravdepodobnost, ze bude prijate a milovane, lebo bolo chcene na 100 % a nie ako nahradnik za vlastne. ale tym nechcem povedat, ze je to pravidlo - pretoze milion ludi moze milovat prve adoptovane dieta na 100 %. skor je tam proste to riziko.

nikadomi
8. nov 2021

@louboutins nič čudnejšie som dlho nepočula.. ako by sa toto dalo naplánovať 😅 ona má byť predsa od toho, aby zistila vnútornú motiváciu páru a odhadla správanie páru, poradila, usmernila 😌

berginkan
8. nov 2021

@louboutins to je ale iny pripad. ked mas vlastne. ak mas adoptovane a chces druhe tak v 90% musi byt mladsie
@andrea_82 mozno ano, ale realita je taka, ze to tak funguje. my sme aktualne riesili a jasne, ze ak sa inak neda tak aj starsie, ale nedeje sa to

andrea_82
8. nov 2021

@berginkan @louboutins áno, ja viem, o čom hovoríte. Nám to tiež na príprave tak hovorili, ale opakujem, je to len odporúčanie, aby sa predišlo problémom. Keby sme sa napriek tomu rozhodli, že chceme adoptovať staršie dieťa ako to, čo už máme doma a splnili by sme všetky ostatné podmienky, tak by nám to nezakázali.

berginkan
8. nov 2021

@andrea_82 no neviem asi ako kde. nam take doslova neponukli aj ked sme chceli povedali ze nie

zuzzi18
8. nov 2021

Ahojte, prosim vas co sa tyka cakacej doby, ktoru informacne uvedie urad, pocita sa tato doba od podania ziadosti alebo az od zapisania do zoznamu cakatelov?

berginkan
8. nov 2021

@zuzzi18 od zapisania

zuzzi18
8. nov 2021

@berginkan takze cakacia doba vlastne este o cca rok dlhsia nez tvrdia...lebo od podania ziadosti po zapisanie je to celkom doba

rebekarebekova
Autor odpoveď zmazal
rebekarebekova
8. nov 2021

@zuzzi18 pripravu a papiere viete stihnut za par mesiacov, cca pol rok.

janetinka27
8. nov 2021

@zuzzi18 je to asi aj o stasti. my sme dali kompletnu ziadost vo februari na krajsky urad, priprava zacala v polovici aprila, skoncila v polovici oktobra. a to sme nemali problem dohodnut si akykolvek termin pripravy, pracujeme "na tej istej ulici" ako je socialny urad. ale tak nejak sa to natahovalo. hovorili nam, ze tie tri-styri mesiace priprava, bolo to sest.

berginkan
8. nov 2021

@zuzzi18 tak ja neviem. pripravu sme ma mali ako treba plus papiere asi polroka to bolo. tak nemozu ta zapisat kym niesi “skontrolovana a vyskolena” to je logicke

zuzzi18
8. nov 2021

@berginkan hej tomu rozumiem len som tajne dúfala že je to už započítané do tej dlhociznej cakacej doby 🙂 v pondelok ideme podat žiadosť.

pellka
9. nov 2021

Ahojte da sa riesit adopcia dietata zo zahranicia ? Zijem v UK a chceli by sme si adoptovat dieta zo Slovenska … planujeme potom zit na Slovensku len Ten cely proces .. ktory je aby som bola aspon na poradovniku je narocny prenas aby sme cestovali na slovensko aj Kôli praci a hlavne kôli opatreniam a karantene …
Velmi dufam ze sa to da aj na dialku ak Ano mohli by ste mi prosim vas poradit ako Nato .. Dakujem 🙂

berginkan
9. nov 2021

@pellka trvaly pobyt mate tu? ak ano da. ale budete musiet cestovat, neda sa to uplne na dialku. a ak nato, vzdy si treba najst podla bydliska prislusny upsvar a oddelenie a tam ti vsetko povedia, aj napisu.

andreasmola
9. nov 2021

@pellka ja si myslim že to zavisí aj od toho na akých ludi natrafite na úrade napriklad s mojou psychologičkou u ktorej som robila prípravu by sa určite dalo dohodnúť na dialku bola velmi milá ústredova ale ja som tt kraj.

aliziana
9. nov 2021

@pellka ja si nie som celkom istá, či by to šlo na diaľku, hoci by aj napr. psychológ súhlasil, ale už len to, že Ti z UPSVaRu prídu "skontrolovať" domácnosť... alebo že sa vyjadruje aj obec...

hariet
9. nov 2021

@pellka ahoj, ja ta sklamem, ale trvaly pobyt na SVK nestaci. V ziadosti uvadzas aj prechodny pobyt, zamestnavatela, poistovnu...a je z toho jasne, kde sa s manzelom zdrziavate. Nam dala takuto zlu info (ze trvaly pobyt staci) pracovnicka na okresnom urade a ziadost nam na krajskom urade nezobrali s tym, ze musime zit na SVK. Tiez sme rozmyslali ako vy, ze kym sa prestahujeme domov, tak si trochu skratime cakanie. Bohuzial sa to tak neda.

magimary
9. nov 2021

NIe, "na diaľku" sa to určite nedá.
a nemá to nič s ochotou vs. neochotou pracovníčiek na úrade,
na to sú presne a jasne stanovené pravidlá.

janetinka27
9. nov 2021

@pellka oni zistuju vsetko, takze aj kde pracujete, dokladujes prijmy od zamestnavatela. zistuju aj kde ste sa zoznamili, kde ste napriklad mali sobas, ako travite volny cas. pise sa to podrobne aj do zaverecnej spravy. mozno by sa to dalo tak, ze tu budete zit, urobite si pripravu a vratite sa na par rokov do zahranicia a ked sa bude blizit "vas cas", tak sa vratite na slovensko. ale kazde dva roky je aktualizacia pripravy.
nepytala som sa, takze neviem, ci by ste museli hlasit taku zmenu ako je odchod do zahranicia a zivot tam. ale mozes sa opytat na urade, ako to zladit.

andrea_82
9. nov 2021

@janetinka27 nám bolo povedané, že každú zmenu musíme hlásiť - zmenu zdravotného stavu, zamestnania, počtu detí, bydliska... Takže by sa mohlo stať, že keď by odišli do zahraničia, tak ich z poradovníka vyradia.

janetinka27
9. nov 2021

@andrea_82 neviem, ci by to mohla byt prekazka zostat v poradovniku. lebo na dieta sa caka roky a clovek by musel cele tie roky travit niekde na jednom mieste. mozno to staci oznamit, neviem

andrea_82
9. nov 2021

@janetinka27 nie, nemusí byť na jednom mieste, my sme sa tiež počas čakania presťahovali. Ale stále sme na Slovensku a aj nové bývanie museli znova prísť skontrolovať, či vyhovuje.

joannita
9. nov 2021

@andrea_82 museli vas prist skontrolovat len na zaklade toho ze ste sa prestahovali?
My ked sme sa prestahovali, nahlasili sme to, ale na kontrolu prisli az ked sme dostali maleho domov.
Podla mna nechodia standardne na kontrolu domacnosti len z dovodu prestahovania, u vas ano, ale bezne asi nie.
A podla mna po zapisani do poradovnika nevidim dovod vyradenia z neho len preto, ze sa niekto na nejaku dobu prestahuje do zahranicia.

@pellka ja by som sa ich na to ani dopredu nepytala, ale oznamila im to az po zapisani, ze sa stahujete na docasnu dobu. Nas za 4 roky cakania nikto nekontaktoval z uradu, im je akoze uplne jedno kde zijete a cakate. Si myslim.... Lebo inak by to bolo dost divne podla mna.

kikuska_wedge
9. nov 2021

@pellka ja ti odporucim pozriet si zakon. Tam su jasne stanovene podmienky, ktore musite pre nahradnu rodinnu starostlivost splnat. Ked som to studovala, tak nic take limitujuce, ako je praca v zahranici, tam nebolo. Toho sa treba drzat. A tolko aj od uradov vyzadovat. Niekedy ma urad, psycholog, neziskovka atd. plno odporucani. Ale tie nemozu byt vylucujuce, ak splnate zakonne podmienky. A toho sa treba drzat.

luciskooo
9. nov 2021

@darci17 ahoj, my mame malého, ktorého mamina pila alkohol a pravdepodobne aj brala drogy. Brali sme ho keď mal 15 mesiacov. Je v poriadku, bez akýchkoľvek diagnóz. Je to veľmi individualne. Verim že vam srdce napovie 😉 nie je to ľahké rozhodnutie ale my neľutujeme to naše ani na sekundu.

kattyb
9. nov 2021

@pellka môj muž pracuje v zahraničí, prípravu sme museli robiť spoločne na UPSVaR v mieste trvalého pobytu. Dalo sa s psychologickou dohovoriť na termínoch, ale neskutočne sa nám tým príprava natiahla. A to ešte nebola korona....

hariet
9. nov 2021

praca v zahranici ako taka problem nie je (tyzdnovky), ale @pellka pise, ze pracuju aj ziju v UK, to je nieco ine.

pellka
9. nov 2021

Dakujem kocky ak sa zajtra dovolam Tak dam Vediet do buducna aj pre
Ine baby.. ako to chodi… ci sa s tym Nieco da alebo neda robit…
Keby mi aspon povedali ako dlho ta priprava trva mesiac dve ?? Ci viacej? Ak by sme na sk sli na mesiac tak ci by sme stihali.. behom mesiaca aspon nieco…