icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

djura
22. jan 2022

@miriam439 jasne, ďakujem krasne ♡

ja1986
22. jan 2022

@kattyb my sme to menili na pojednávaní kde sa riešilo aj osvojenie, takže áno.. ale nám žiadosť písala pani z úradu nie my..

joannita
22. jan 2022

@kattyb pri osvojeni (posledny sud) sa riesi priezvisko. Meno sa riesi na matrike

rebekarebekova
Autor odpoveď zmazal
kikuska_wedge
22. jan 2022

@liduska_haa to je teda pekna priprava. Aj nas strasili. Ze ako chceme zvladnut adopciu starsich deti a este k tomu dvoch. A ked sme povedali, ze na rodicovskej bude manzel, tak to uz ich mdloby obchadzali. My sme sme si stali pevne ale velmi pevne za svojim a mame dve krasne deti, ktore lubia nas a my ich. Su moje vsetko. Samozrejme ich bio rodina a system NRS poznacili. Prisli s tym, ze najma starsi aj 2 roky zaostaval za rovesnikmi. Nevedel rozpravat, nechapal vyznam beznych slov. Stacilo iba pozornost a vela vela lasky, povzbudzovania. Teraz je maly jednotkar. A najvacsi mojkac. Nedajte si natarat hluposti, riadte sa vlastnou hlavou a srdcom.

janakjk
22. jan 2022

@liduska_haa
ake to bude zle...
ako su vsetky deti zle ...
aj z adopcie novorodenca nebude nikdy "normalny" clovek...
To akože fakt????? Toto vám nejaká pani na príprave bola schopná povedať??? 🤦🤦🤦
No akokeby biologické deti nemali žiadne problémy 🤦🤦🤦 .
Mňa už takéto reči vážne začínajú vytáčať...

Naše poklady.

Áno, niekdy poslúchajú, niekedy nie, niekedy je ľahší deň, niekedy ťažší... Ale všetko, čo prežívame my s adoptovanými deťmi, také isté starosti aj radosti prežívajú aj naši známi s ich biologickými deťmi... ( Veľa krát aj ťažšie s bio deťmi)... Toto škatulkovanie adoptovaných detí sa už preháňa....

A vyjadriť sa že ,,adoptované dieťa nikdy nebude normálne", to už je fakt sila...

kattyb
22. jan 2022

@joannita
@ja1986 ďakujem,nám tiež sľúbila pani z kurately , že nám pomôže.Ale nevedela ako s tým menom.Takze meno nahlasim až potom na matrike keď budeme vybavovať nový rodný list?

joannita
22. jan 2022

@kattyb my sme to tak dali, sudkyna nam povedala, ze ona neriesi krstne meno 🤷‍♀️
Takze ked sme isli riesit novy RL na matrike, tak sme zmenili meno, je to otazka 3 minut

jesienka22
22. jan 2022

@kattyb my sme ziadali zmenu mena aj priezviska; sudkyna nam povedala, ze moze zmenit len priezvisko, meno musime na matrike

magimary
22. jan 2022

Ako kedy, "našej" poslednej Malej sudkyňa pred pár týždňami zmenila meno s návrhom od žiadateľov (jej budúcich nových rodičov), resp. jej ho určila (a to ešte ani nie je v osvojení, je v novej rodine zatiaľ len na nedokladko) a robí to tak vždy, ak má dieťatko meno (príp. aj priezvisko) neurčené, čiže sudkyne rozhodne riešia aj mená 🙂
/akurát teda len v prípade, keď je dieťa s menom Neurčené/

very_sad
23. jan 2022

Ahojte kočky z trenčianskeho kraja, idem Vás trošku potešiť🙂, v septembri deviaty a teraz piaty, takže hýbe sa to 🙂 peknú nedeľu

very_sad
23. jan 2022

https://www.sefam.org/cs/pohadky/medvidek-mojko/
Toto som objavila cez jednu kočku na ig , čo ma ado babatko, tak si to dovolím dat aj sem 🙂

miriam439
23. jan 2022

Aj ja sa chcem podeliť - práve som dopozerala film, ktorý išiel na Jednotke v nedeľu 9.1.2022 s názvom Naša rodina. Ak sa vám niekomu podarí nájsť ho v archíve alebo na YouTube či niekde inde, možno vás zaujme.
Ide o príbeh, kde otec zavraždil matku 3 chalanov a ako sa tí chalani vyrovnávali so životom v novej rodine a tiež, ako to niesol bio syn tých rodičov, ktorí sa začali o nich starať.
Mne sa film veľmi páčil.

miro100
24. jan 2022

Ahojte, dnes nám volala tetuska z úradu, že majú pre nás ak by sme chceli dievčatko 😊😊
Ale že je z utajeneho pôrodu,všetko v poriadku, pôrod normalny a malinká je zdravá. Zajtra sa ideme zoznámiť ☺☺. Moja otázka znie, čoho sa obávať-neobávat, poprípade načo sa pýtať lekárov. Ďakujem všetkým za rady 😉

very_sad
24. jan 2022

@miro100 mooc gratulujem k telefonátu, z akého si kraja?

miro100
24. jan 2022

@very_sad ďakujem, Nitriansky kraj sme

miriamkaaaa
24. jan 2022

@miro100 juj to musi byt stastny pocit ze konecne ste dobehli do ciela pre svoj uzlik stastia🥰

bejulik
24. jan 2022

@miro100 ako dlho ste čakali? ♥️♥️

miro100
24. jan 2022

@miriamkaaaa to áno 😊😊 a hlavne prekvapená lebo sme to vôbec ale že vôbec nečakali takto skoro

miro100
24. jan 2022

@bejulik ani rok, v septembri sme boli na 112 mieste a dnes mi pani zavolala ☺☺ ja som bola zmierena že nejaké 3-4roky máme čas a ono to už prišlo. Sama sa divím že práve nám zavolala pani. Malá sa narodila 18.1. a ....máme zmiešané pocity

ereska
24. jan 2022

@miro100 myslim ze ked ju uvidis bude rozhodnute my sme sa pytali na apgar skore a tak co najviac ci porod prebehol v poriadku ci nebol priduseny ci nepili alkohol nebrali drogy a take drzim paste ale ja ked som uvidela maleho bolo rozhodnute asi ma vtedy nic nezaujimalo a uz mame 15 mesiacov tak to uteka

ereska
24. jan 2022

@miro100 a ake ste mali poziadavky

miro100
24. jan 2022

@ereska požiadavky máme biely novorodenec do 1 roka, bežné choroby

joannita
24. jan 2022

@miro100 chapem tvoju radost, ale radsej by som to tu nepisala verejne ak ti mozem poradit 😉 lebo ostatne pary v NR cakaju na bieleho novorodenca 4 az 5 rokov a aby sa niekto "nestazoval"
Niekedy sa takto preskocia ine pary, uz sa to tu riesilo viac x, nevieme preco sa to deje....

janakjk
25. jan 2022

@miro100 ak čakáte na bieleho novorodenca, tak práve na toto si dajte pozor, lebo z NR kraja mám práve v tomto skúsenosť, že oni núkajú aj iné etnikum, napriek tomu, že požiadavky sú biele dieťatko ...

joannita
25. jan 2022

@janakjk to robia vsade, v kazdom kraji. Pokial dieta vyzera "bielo" ponukaju ho ako biele.

janakjk
25. jan 2022

@joannita ale nemali by a už vôbec nie, keď čakáme v poradovníku dlhé roky a sme tesne pred cieľom...
Na mňa to vždy veľmi zle vplývalo... Keď sme boli pozrieť jedno dievčatko v pôrodnici a odchádzali sme s tým, že ho neberieme, preplakala som celý deň, čo som sa cítila kvôli tomu ako beštia, že to dieťatko odmietam...
(A to sa nás vtedy spýtala po návšteve v pôrodnici,či je veľmi vidieť, že je rómske, aby vedela, akých záujemcov ma ďalej osloviť...🤦)
A pritom sa takto tomu dievčatku zbytočne naťahoval čas, a teda aj iným detičkám, ktoré takto núkajú tam, kde ich odmietnu... Keby sa troška v tých papieroch ''pohrabali" a hneď oslovovali záujemcov s danými požiadavkami, rýchlejšie by sa tie detičky dostali ,,domov". Aj to dievčatko už tým pádom muselo ísť z pôrodnice do profi rodiny, už dlhšie nemohlo byť v pôrodnici...

A nás teda oslovili asi 4 krát nielen vtedy, keď dieťatko vyzeralo biele, ale aj keď bolo jasné, že to dieťatko je rómske, lebo tá pani na úrade povedala, že ona podľa toho nejde, keďže všetci chcú len biele a také sa podľa nej nerodia 🤔

Tak som ju vyslovene prosila, aby nás neoslovovala pri inom etniku...
Lebo oni si to možno na úrade neuvedomujú, ale ja som pri každom odmietnutí dieťatka, prežívala veľmi zlé dni...

miro100
25. jan 2022

@joannita máš pravdu, človek si to v takom čase ani neuvedomí ako to vplýva na ostatných 🙄

klaudiahu
25. jan 2022

@miro100 .....no presne máš prípad....NR kraj ..presne naše- vaše požiadavky...a už dva roky čakáme......a ešte vraj asi cca dva budeme...

miriamkaaaa
25. jan 2022

@joannita na to sa da rychlo odpovedat a to ze sa vyberaju najlepsi rodicia pre dieta nie dieta pre rodica…ja som to pochopila na priprave a verim v to ze uradnicky robia vsetko v zaujme dietata…