icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
15. feb 2022

@joannita tazko poradit. My sme to s nasimi riskli a vyslo to. Ale rovnako to aj vyjst nemusi. Ale ak by to bolo takto dohodnute, tak by som do toho sla. Nevies ten hostovsky prekryt pnkou?

berginkan
15. feb 2022

@joannita nie som skusena, ale hrozi, ze by ste dieta nedostali vobec? ak nie, tak by som pockala. mesiac nie je taka strasna doba a uprimne sa mi to zda velmi riskantne najma kvoli tej matke. viete nieco o nej? neradili ste sa s tymi, kde si robila pripravu? lebo mojej kamoske dost pomohli. a hostovsky sa mi nepaci ze chcu len takto. preco vlastne? vec to nemusi byt tym podmienene alebo? tvoje volno vyries inak. to je zial najmenej podstatne

joannita
15. feb 2022

@berginkan ako to myslis, ci hrozi ze by sme dieta nedostali vobec?
O matke vieme nieco, ale hlavne sme z jedneho mesta, takze aj toho sa bojim.
Neradila som sa s usmevom zatial...
Ten hostovsky tak robi vela CDR, ze az po podani navrhu mizes. Aj s prvym sme zo tak mali

joannita
15. feb 2022

@kikuska_wedge pn mi nikto nechce dat len tak, skusala som...
Ale hostovsky je aj tak pase tym padom, lebo na hostovsky davaju dieta az po podani nasho navrhu....

bosorkabb
15. feb 2022

@joannita váš právnik má pravdu. Stačí vedieť toto.

joannita
Autor odpoveď zmazal
jesienka22
16. feb 2022

@joannita necitala som uz vasu situaciu, len ti chcem napisat, ze podmienky, ktore dava CDR nemusia byt definitivne. Pokial viem, nie su ziadne zakonne pravidla, ako to maju robit, tj je to na ich rozhodnuti a teda to moze byt predmetom diskusie. Ked sme my brali prvu, nechceli nam ju dat na hostovsky najskor vobec. Riaditelka (vtedy DD) vsak na moje velke naliehanie nakoniec ustupila a dostali sme ju na hostovsky. Riaditelka vtedy argumentovala, ze je za dieta zodpovedna a nevezme si na zodpovednost, ze sa dietatu nieco stane atd. Ja som jej ponukala, ze kazdy den sa mozme ozvat cez skype, ze sa mozme prist ukazat kazde 2-3 dni (nemyslela som to uplne vazne, lebo to bolo dochadzanie cez 100km), apod. Sama som bola prekvapena, ze riaditelka nakoniec suhlasila s tym, ze sme sa chodili "ukazat" kazdych 8 az 10 dni tusim cez ten hostovsky.
My sme inak jedno dieta odmietli, lebo islo o pestunsku a bio byvala asi o 2 ulice od nas.

jesienka22
16. feb 2022

@joannita este chcem dodat, ze najlepsie (moj subjektivny pocit) zabral argument, ze ine DD hostovsky pobyt povoluju

andreasmola
16. feb 2022

Ahojte máme NO a aj dieťa sme priniesli včera a otáska vyplatia mi materskú? A niekto tu mynule daval zákon na to nemate niekto nahodou prosím aby som ím vedela dokazať a potvrdid že to je vzákone ? Ďakujemmmmm 🙏🙏🙏🙏

andrea_82
16. feb 2022

@andreasmola na materske mas narok, ak si zamestnana a mas odpracovanych aspoň 270 dni. Treba ist do socialnej poistovne a vyplnit ziadost.

joannita
16. feb 2022

@jesienka22 jasne dakujem pekne za skusenost 🙂
Mne vsak hostovsky neriesi situaciu, nemam tolko dovolenky a PN mi nikto nechce dat len tak. Neplatene volno tiez nieje rozumna vec, nakolko by som asi nemala narok na matersku a tym padom na vyssi RP. Vypoved neprichadza do uvahy, lebo taku pracu, kde mi takto vychadzaju v ustrety s chorobami dietata a mozem robit z HO a za taky plat len tak nenajdem. Ano je to len praca, ale treba sa pozeraz aj na buducnost, z coho uzivime tie deti.
Ty si ako riesila hostovsky v praci?
Mne jedine o co ide je, aby nerobili problemy, ze chceme podat navrh az po pozbaveni matky prav, co bude o 2 tyzdne plus pravoplatnost. Myslim ze nechceme tak vela od nich, ved ide o nasu bezpecnost kedze sme z jedneho mesta ako matka. A ich prisluby, ze nech podame navrh skor ale matke sa to neposle..... Ehm. Vela x mi v zivote ludia nieco slubovali a nedodrzali. Nasledky nebudu niest oni, ale my a mozno cely zivot. Im sa to lahko povie ked sa ich to netyka....

gelinka75
16. feb 2022

@andreasmola nepotrebujes zakon, prides, das NO a potvrdenie o prevzati dietata a rovno tam vypises ziadost o materske

jesienka22
16. feb 2022

@joannita Ja som sa dohodla, ze si vycerpam zvysok dovolenky a dorobim nejake projekty po nociach na ciastocny uvazok, tj znizim si uvazok na potrebny cas hostovskeho. Tj zostala som v PP a zostal mi narok na materske. Rozdiel vo vymeriavacom zaklade na materske u mna nevznikol, aj ked si to treba preverit, ako by to bolo pripadne u teba. Dalsia moznost by mohla byt aj vziat si neplatene volno a nasledne dovolenku. Tu neviem uplne presne, ci sa to da mat NV pred vycerpanim dovolenky. Malo by vsak vziat si neplatene volno a tesne pred nastupom na maetrsku ist na 1 den do prace, pripadne mat na ten den "volno na navstevu lekara".
Odporucam overit u zamestnavatela pripadne aj v SP.

andreasmola
16. feb 2022

@gelinka75 kde presne mám isť vďaka?

krkavcia_mater
16. feb 2022

@tarrra jeeej, gratulujem! ❤❤❤ To je úžasné!
Snáď sa už aj my tento rok dočkáme 🙏

tecko28
16. feb 2022

@andreasmola materske sa vybavuje v Socialnej poistovni, zamestnavatel ti dava potvrdenie o zamestnani , kde uvedie posledny den, kedy si pracovala

tarrra
16. feb 2022

@krkavcia_mater vďaka❤️určite áno,prajem vám to

berginkan
16. feb 2022

@joannita no, tak som to myslela, ze by ste pockali kym ju zbavia. ci oni nechcu pockat? prepac ak som popletena som chora :(

very_sad
16. feb 2022

@jesienka22 baby, ja keď Vás tu tak čítam, tak musím povedať, že klobúk dole pred Vami, ako v tom viete chodiť, ako poznáte zákony, fakt obdiv, ako všetko ovládate. Ja si poctivo zapisujem rady, ktoré sú tu, ale, aj tak, niekedy sa v tom stracam, len toľko som chcela😀

joannita
16. feb 2022

@berginkan hej my chceme pockat, len CDR to povazuje za akesi predlzovanie casu z nasej strany. Akokeby my sme za to mohli, ze odrocili pojedko o pozbaveni. A navrhli nam preto, ze sa matke neposle to uznesenie s nasimi udajmi.
No ako ja som bola najskor za, ale pravnik ma vyviedol z omylu, ze to neni len tak, lebo sudca porusuje zakon a mozu byt problemy.
CDR asi nema pravomoc nutit nas do toho aby sme podali navrh aj ked nieje pozbavena. Musime sa s nimi este porozpravat.
Skore uzdravenie inak

joannita
16. feb 2022

@jesienka22 to su super rady diky. Keby nebol sud o zbaveni prav matky o 2 tyzdne, tak to asi tak riesim asi, ale takto pockame. Verim ze v CDR to pochopia, aj ked tvarili sa inak. Neviem ani, ci oni to musia chapat, podla mna oni nerozhoduju o tom kedy si my mame podavat navrhy, skor upsvar by mal ked tak.

erio
16. feb 2022

@tarrra srdečne gratulujem, teším sa s Vami. ❣️

andreasmola
16. feb 2022

@tecko28 jasne ale ja nepracujem a z materskej na matersku idem 🙂

tecko28
16. feb 2022

@andreasmola ak mas narok na materske, cize ak tvoj pracovny pomer trva tak robis to iste, potrebujes potvrdenie od zamestnavatela v tomto pripade o tom, ze si stale u nich zamestnana a vznika ti narok a z coho ti vypocitaju materske

miriam439
16. feb 2022

@andreasmola
Ahoj, mám otázku - pracovný pomer ti stále trvá, akurát že si doma na rodičovskej dovolenke?
Poberáš z UPSVAR rodičovský príspevok?

Ak spĺňaš najhlavnejšiu podmienku - že ti trvá nemocenské poistenie a plus ostatné podmienky, tak na materské od SP by si mala mať nárok, aj keď "z materskej na materskú ideš".
Bio matky tomu hovoria - reťazové materské.

Prikladám link na akt. zákon o sociálnom poistení, materské je riešené od § 48
My sme brané ako iný poistenec.

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

berginkan
17. feb 2022

@joannita aha jasne chapem. niekedy mam pocit, ze to CDR len stazuje a kladie polena akokeby toho nebolo uz dost. a diky 🤗

skeblicka77
Autor odpoveď zmazal
kikuska_wedge
17. feb 2022

Dievcata neviete ako sa pocita ta podmienka odpracovanych 270 dni na materske? Zamestnana som bola do aprila 2021 ale od februara 2021 som bola PN. Cize ak by som sa nezamestnala, tak ak nastupim na matersku do konca aprila 2022, tak mi vznikne narok a potom uz nie? Dobre tomu rozumiem?

andrea_82
17. feb 2022

@kikuska_wedge pocas PN ti pracovny pomer trval? Teraz mas aky stav? RD, urad prace...? V prvom rade musis byt zamestnana, bez toho ti narok na materske nevznikne ani teraz, do toho aprila.

kikuska_wedge
17. feb 2022

@andrea_82 Pomer mi trval do aprila, pn do maja. Od vtedy som na urade prace. To viem, ze musim byt zamestnana. To mam dohodnute, ze ma kamarat pro forma zamestna, ked budeme podavat na sud. Len ma zaujima, ako sa pocita tych 270 dni. Ci tam ide aj ta PN alebo nie. Lebo podla mna nejde.