icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

miriam439
17. feb 2022

@kikuska_wedge
Znova som si teraz prečítala tie § o poskytovaní materského zo zákona o SP.
A vlastne som si teraz všimla, že bio matka má podmienku, aby za posledné dva roky bola nemocensky poistená aspoň 270 dní.
Ale pri inom poistencovi (čo sme vlastne aj my - podľa § 49) tam vidím podmienku, aby bol NP 270 dní pred podaním žiadosti o materské.
Tak toto sa môže chápať dvojako:
1) že nie je podstatné, v akom časovom horizonte nazbieraš tých najmenej 270 dní NP - takže kľudne môžeš byť NP napr. 269 dní, potom byť nezamestnaná rok, dva, tri... a potom 1-2 alebo viac dní zase NP a požiadať o materské.... a vznikne ti nárok
2) že nárok na materské ti vznikne iba vtedy, ak si bola tesne pred podaním žiadosti o materské, NP najmenej 270 dní.

A ako poznám naše zákony a naše úradníčky, tak sa celkom obávam, že je to tá druhá možnosť.

A vlastne je ešte možnosť č. 3 - že úradníčka na SP si ani len neuvedomí rozdiel v litere zákona, o ktorom práve teraz píšem a bude proste skúmať len to, či si v čase podania žiadosti o materské NP a či si nazbierala za posledné dva roky dobu NP najmenej 270 dní.

Najlepšie by si spravila, keby si mohla osobne zájsť na SP a tam by sa pozreli na tvoje údaje v systéme a hádam natrafiš na ochotnú a pravdovravnú úradníčku.

miriam439
17. feb 2022

@kikuska_wedge
A kým ti trval pracovný pomer, bola si tak krátko zamestnaná, že bez obdobia PN nenazbieraš tých 270 dní?
Lebo pokiaľ mám ja vedomosti z tejto oblasti, tak NP trvá, kým trvá prac. pomer. Teda aj ak si PN.
Akurát, že počas PN nemáš mzdu, teda nemáš vymeriavací základ na odvod poistného, teda poistné neodvadzaš.
Pracovala som predtým ako účtovníčka a keď bol niekto PN, tak sme do SP neposielali odhlášky z NP, akurát že sa potom v mesačných výkazoch do SP muselo uviesť, koľko mal odpracovaných dní v danom mesiaci.
Mali sme v práci aj krátkodobé, ale aj dlhodobé PN a stále sme zamestnancov uvádzali do výkazov ako poistencov (samozrejme, že počas PN nemali mzdu)

kikuska_wedge
17. feb 2022

@miriam439 predtym som bola zamestnana skoro 10 rokov. Od maja som na urade prace.

kikuska_wedge
17. feb 2022

@miriam439 som to este pozerala. Za ineho poistenca sa povazuje aj otec. A u toho sa berie 270 dni v poslednych dvoch rokoch. Skocim na tu socialku. Len tam som sa fundovanej odpovede nikdy nedockala.

joannita
Autor odpoveď zmazal
joannita
17. feb 2022

@kikuska_wedge tak nasla som to. Pocas PN sa sice neplati poistne do SP, ale zapocitavaju sa do tych 270 dni.

kikuska_wedge
17. feb 2022

@joannita si poklad. Dakujem

miriam439
17. feb 2022

@joannita
@kikuska_wedge
Žienky, nechcem vám odporovať...
ale z praxe viem, že niekedy záleží na jednom slovíčku (samozrejme aj na tom, ako si to slovíčko vysvetlí úradník, ktorý rozhoduje o danej veci).
Ale čo Mihal píše článok, kde to vysvetľuje (uvedený link vyššie), tak tam som videla dátum 4.5.2020 a teda musíte pozrieť aj znenie zákona o SP z daného obdobia. To vám prikladám v prílohe.
Takže áno, vtedy to platilo tak, ako uviedol Mihal - aj u otca, aj u rodičov z NRS - bolo treba 270 dní za posledné dva roky.

miriam439
17. feb 2022

Dnes tam tie slová "posledných dvoch rokoch" pri iných poistencoch chýbajú...
Preto som poobede písala o tých možnostiach, ako sa to môže vysvetľovať.

kikuska_wedge
17. feb 2022

@miriam439 chyba to tam ale otcov posudzuju za dva roky. Tak si neviem predstavit, ze nas by posudzovali inak.

bebotka
17. feb 2022

@kikuska_wedge dni na PN už po skončení pracovného pomeru sa nepočítajú, počítajú sa len dni, keď si bola na pnke ešte počas trvania zamestnania.

miriam439
17. feb 2022

@kikuska_wedge
Ja neviem, ako to momentálne riešia na SP v praxi... bolo by to lepšie, keby aj u iných poistencov za posledné dva roky bolo treba 270 dní.
V takom prípade by si stále tú podmienku spĺňala.

aliziana
17. feb 2022

Ahojte, pozerali ste niekto tu Silnu zostavu? Oplati sa?

joannita
17. feb 2022

@aliziana pozerala. Ako dalo sa... Aj ked ja neviem, ostrihonova pre mna nieje dobra moderatorka, bolo to take neprofesionalne cele, ale miestami aj zaujimave.

strelicia
18. feb 2022

@aliziana pozerala som, hovorila tam Adela ze si chcu adoptovat dieta do 1 roka male a na etniku nezalezi. Prajem jej to, ale ja co som sa pytala ked som mala 40 tak mi uz nebolo odporucene do adopcie ist, koli vysokemu veku a vzhladom na to ze som z toho isteho kraja ako ona, kde sa caka na zdrave babatko aj 7-8 rokov, tak som sa zlakla a ani som do toho nesla. Takze som prekvapena, ze u nej to problem nebol.

joannita
18. feb 2022

@strelicia ani u nas to nebol problem v Ba kraji a uz mam teda po 40tke par rockov. Prave sme v procese s dietatkom.
A poznam teda viac bab z Ba co po 40tke si osvojili, jedna v 45.
Ale ked ste mali poziadavku len biele dieta tak chapem, lebo fakt by ste sa dostali na radu pred 50tkou.
Adela ma 41 a dieta dostanu mozno do roka, tak to je dost rozdiel...

strelicia
18. feb 2022

@joannita fiha myslis ze tak rychlo dostanu babatko? ja som myslela ze v BA je to na niekolko rokov.

joannita
18. feb 2022

@strelicia oni maju bez urcenia etnika, cize to je tak 2 roky, 2 a pol max. My sme na poloetnicke teraz cakali 2,5 roka. Ano na biele sa caka aj 7 rokov, ale to skoro vsade 5-7 rokov. Okrem Trnavy, tam asi 2 roky na biele dieta.

andrea_82
18. feb 2022

@strelicia kedy hovorila, ze do 1 roka? Lebo ja som prave zachytila, ked hovorila, ze poziadavku na vek nechce verejne hovorit.

strelicia
18. feb 2022

@andrea_82 tak dufam ze si to dobre pamatam, ale hovorila ze skratka nechcu vacsie ale male babatko. Oni uz cakaju 2 roky.

joannita
18. feb 2022

@strelicia este necakaju 2 roky, max rok a pol ani to podla mna nie. Podla vinczeho IG profilu

ivana2703
18. feb 2022

Môžem sa opýtať ako to je pri obmedzení rodičovských práv bio matky okrem vyživovacej povinnosti k dieťaťu? Čo všetko my ako poručníci môžeme vybaviť v mene dieťaťa?

krkavcia_mater
18. feb 2022

@joannita my cakame v Ba kraji 2 roky, na etniku nezalezi, zdrave do 6 mesiacov veku.. akuratne v marci mame aktualizaciu 🙂

very_sad
18. feb 2022

@very_sad pripájam link na tu silnú zostavu,kde bola téma adopcia

strelicia
18. feb 2022

@joannita podla toho clanku cakaju na adopciu 2 roky

kikuska_wedge
18. feb 2022

@joannita tak mi uz cakame cez 2,5 roka bez rozdielu etnika do 6 mesiacov a este zopar mesiacov budeme. Vobec tomu nerozumiem.

nikadomi
18. feb 2022

My sme našu malú dostali po 2,5 roku čakania. BA bez ohľadu na etnikum. A už ju vyše roka máme doma, čiže tie čakačky sa predlžujú..