Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@strelicia podla clanku ano, ale podla reality asi nie. Vincze ma na IG prisvevok z marca 2020 ze este sa len chystaju na pripravu, resp. Este sa nerozhodli ci do toho vobec idu. Priprava trva na upsvar tak pol roka, takze to nevychadza. A adeal vcera hovorila, ze cakaju 2 roky, alebo rok a pol uz si nepamatala
@joannita
@strelicia pokial viem, tak uz cakaju. a pekne v poradi. ziadne ulavy. jedna vec je nejaky instagram a druha co chce adela zverejnovat a ci nie. jej muz je dost zdielny s hrr a ona nie. takze uvidime, ako to nakoniec bude. moj nazor ze ju tam zavolali lebo inu celebritu taku nemame. aj ked remisova ma dve deti a par bysa ich este naslo… ale adela je tahak no za mna jej spoved ani pribeh nebol prinosom v tejto relacii
@kikuska_wedge inak oni cakaju normalne. mohli si riesit kopu kontaktov maju aj hniezdo zachrany no neurobili to. jy ich nemusim ale toto je sympaticke.
Ahojte žienky.
Potrebujem čím skôr radu, ak niektorá ste tu a riešili ste to.
Dnes idem prepisovať malému trvalý pobyt kvôli škole, nakoľko bývame teraz v inom okrese, ako máme zapísaný súčasný TP.
Zistila som, že potrebujem odovzdať na matriku kópiu jeho RL a rozhodnutia súdu o PS.
Ale samozrejme, že neplánujem RL odovzdať s údajmi jeho bio rodičov, nakoľko teraz bývame na dedine a viete, no...
Riešili ste to niektorá tak, že na RL dieťaťa ste zakryli údaje bio rodičov a spravili tak jeho kópiu?
Akceptovali vám to?
Vopred ďakujem.
@miriam439 maly este nieje váš? Ak nie tak treba dat aj sudne rozhodnutie a teda RL s udajmi jeho bio, s tym asi nic neurobis. Keby bol uz vas, tak staci novy RL.
Udaje kludne zacierni / prekri, teda nie ze kludne, ale urcite. Ja by som im tam neenchavala tak citlive info. Ja som tak preciernila ked som davala do poistovne nieco.
@joannita
Ďakujem.
Pripravila som si kópiu normálnu s údajmi a tiež druhú verziu so zakrytými údajmi o bio rodičoch. Uvidím, čo povedia, keď ponúknem to bez údajov.
Keď sme predtým riešili jeho trvalý pobyt, tak to som niesla na matriku v meste, to mi nevadilo, že sú tam údaje o bio. Ale teraz na dedine, kde nás každý pozná, mi to teda vadí... ale už vidím, ako sa budú kyslo tváriť.
Ahojte, neviete, je to bežné, že čakáme už 4 mesiace od podania návrhu na súd a stále nemáme ani vytýčené pojednávanie? Či mám len čakať ďalej, alebo sa obávať, že sa im niekde stratili naše papiere...
Podľa spisovej značky stále nič...
@joannita @bosorkabb @jesienka22
Ďakujem vám za info, budem vedieť, že sa to dá aj tak, že zakryjem.
Ale som dnes nevybavila nič, trepala som sa tam zbytočne, dnes mala matrikarka dovolenku. Takže zase dakedy inokedy to musím ísť riešiť.
@miriam439 ja by som v ziadnom pripade neprepisovala dietatu trvaly pobyt v ramci PS. Teda ak nechces, aby bio rodicia vedeli vasu adresu. Ono to totiz funguje tak, ze nova adresa trvaleho pobytu sa zasiela aj na predchadzajucu matriku. Teda ak sa bio alebo ktokolvek iny bude informovat v meste jeho sucasneho trvaleho pobytu na novu adresu, tak ten udaj poskytnu. Mari sa mi, ze sa ti dalo nejak utajit, ale len na zopar rokov.
@kikuska_wedge
Bohužiaľ nemám inú možnosť. Kvôli školskému zákonu má dieťa spádovú školu podľa miesta TP.
A tu, kde teraz bývame, vydala obec VZN, že prednostne prijímajú do škôlky a školy deti s TP v obci. Ostatné deti len ak budú voľné miesta.
Škola je preplnená a z kapacitných dôvodov nemôže otvárať nové triedy. No a nápor žiadostí je veľký, ledva som uprosila vlani riaditeľku, aby mi ho tu vzali do predškolskej triedy. Ale hneď ma upozornila, že do školy už takú výnimku urobiť nemôže, nakoľko je viazaná predpismi o počte žiakov v triede. Takže ak nebudeme mať tu TP, tak budem musieť zapísať malého do školy inde.
@miriam439 napriek tomu co ti povedala, by som jej aj zriadovatelovali poslala ziadost, aby ho prijala. Zdovodnila by som to socialnou inkluziou dietata. Vysvetlila by som vas narok na utajenie jeho novej identity. A prislubila zmenu trvaleho pobytu po osvojitelskom sude, v priebehu skolskeho roka. Myslim si, ze su to dostatocne dovody, ktore ona nemoze ignorovat. Za skusku nic nedas. Na prihlasenie do skoly mate este dost casu. Kedy vam uplynie 9mes. lehota PS?
@kikuska_wedge toto som ja skúšala a nie bez trvalého pobytu by to nešlo.
Musela som trvalý pobyt meniť.
A ak sa nemýlim pri PS ( pestunska starostlivosť) idú údaje vrátane súdnych rozhodnutí aj bio rodičom a tam adresa kde sa dieťa nachádza je. Majú dokonca možnosť nahliadnuť do spisu kde nájdu všetko.
@bosorkabb ja som myslela, ze su v predosvojitelskej a nie v pestu. Pri pestu je to naozaj jedno. Ja som v predosvojitelskej riesila skolku a zobrali mi aj bez zmeny pobytu a tiez tam bol natresk. Brali prednostne s trvalym pobytom v obci. Ale isla som osobne za starostom a riaditelkou. Je to o tom, ci chcu alebo nechcu. U nas boli ku nam velmi ustetovi. Starosta tym ze daval aj spravu o nas pre socialku, tak vedel cim prechadzame. Ale je pravda ze sme mensia obec.
@kikuska_wedge áno záleží od konkrétnych ľudí.
Tak píše PS čo je pestunska starostlivosť.
@janakjk my tiez cakame uz od zaciatku oktobra a stale nic. Aj som volala ale stale len ze to u niekoho stoji. Drzim palce nech to bude cim skor
@kikuska_wedge Áno, ako píše
@bosorkabb my sme v pestúnskej starostlivosti. Rodičia nejavia zatiaľ žiaden záujem.
Ale my sme od začiatku v osobnom kontakte s bio starými rodičmi, ktorý poznajú aj našu súčasnú adresu, takže ja už aj tak neutajím,, kde bývame, keby bio rodičia veľmi chceli, budú mať aj tak cestu, ako to môžu zistiť.
Bohužiaľ, išli sme do tohto druhu NRS a vedeli sme dopredu o + - a prijali sme to, lebo čakať 8-10 rokov na adopciu nebolo v mojich silách.
A čo sa týka toho prijatia do ZŠ bez zmeny TP, viem, že mi to neprejde, dopredu ma na to pred rokom v dobrom upozornila práve riaditeľka ZŠ a verím, že má pravdu.
Naša obec má také územné špecifikum a to vplýva na to, čo teraz riešim a aj obec to asi preto upravila cez VZN.
@tarrra
My sme dostali 3 deti naraz. Prostredny mal mat o dva mesiace tri roky. Tak nanho mi uz nedali matersk. Vraj nemam narok ani na tie dva mesiace,kedze pocas materskej by dovrsil 3 roky. Ale na mladsiu(mala 16 mesiacov) som mala mala matersku a nasldne rodicak. Spolu dokopy tri roky. Teda 6 mesiacov materska a 2,5 roka rodicak.
@tatiana198888 ďakujem aj ja držím palce