icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

tarrra
22. feb 2022

@eusebia123 aha ďakujem pekne,no uvidíme ako to všetko bude,ale rada by som šla.malicka mala 2 r v 11/21

kikuska_wedge
22. feb 2022

@miriam439 👍 drzim palce

miriam439
22. feb 2022

@kikuska_wedge Ďakujem pekne ❤️

djura
24. feb 2022

Ahojte, idem sa podeliť o skúsenosť. Sme PS a aktúalne podávame žiadosť o osvojenie dieťaťa. Keď nám zrazu ma potrebu zavolať biomatka aby počula syna. Volala asi 20 minút somnou stým že určite chce aby sme si malého osvojili, ale asl 6x sa ma opýtala či preňu ostanú platné vyživovacie povinnosti... aspoň som ju vyspovedala detailne o genetike rodiny 🙂. Žiadala odomňa aby sme po súde ostali v kontakte (teraz sa ozvala po 2rokoch takže sa nebojím že by bola otravná-ale nepodceňujeme to), odpovedala som jej že právne nato nebude mať nárok, morálny sudca niesom ale osobne by som ocenila ak by nahlásila občas deti ktoré porodí ( aby mali mal neskôr prehľad o súrodencoch). Oboznámila som ju stým že malého vedieme k pravde o adopcii a chceme aby vedel približne odkiaľ pochádza a že nenegujeme obraz o biomatke ... v celku tento rozhovor možem radiť medzi tie neškodné ( i keď sme ostali ako obarený keď nás kontaktovala-nečakali sme to). Aktualne dlhodobo je v existenčnych problemoch (asi 5x som mala pocit že nam navrhne-podpísanie osvojenia za FO/nestalo sa samozrejme ), ale hlavne že sa potrebovala dohodnut otom či môže malému posielať baličky, že mu chce šetriť 🙂. Chcela hovoriť s malým, ten ju oslovoval "teta" a vysvetlil jej že on teraz nemôže hovoriť lebo pozerá požiarnika Sama" 😀 ( milujem ho má 4 roky ale slovník ako diplomat... úplne ju odpinkal bez nášej nejakej"cielenej manipulácie" 😀 myslela som že odpadnem )- nemá rád telefonovať.
Tak len dúfam že do súdu nebudeme musieť riešiť komplikácie tohto typu :-/.

berginkan
25. feb 2022

@djura no zvladli ste to super. musi to byt narocne, a hej decka za nas vela vyriesia 😍 drzim palce

djura
25. feb 2022

@berginkan ďakujeme, ano je to nová situácia... manžel bol na prášky...

berginkan
25. feb 2022

@djura to chlapi byvaju 😁 my musime drzat veci ale zase niekedy aj oni prekvapia ❤️

very_sad
25. feb 2022

@djura prosím ťa, čo je to to podpísanie osvojenia za FO?

andrea_82
25. feb 2022

@very_sad predpokladam, ze myslela financnu odmenu

lienocka1988
25. feb 2022

@djura ahoj, my mame tiež dieťa v PS. Už je aj právne voľná no pred dvoma týždňami mi soc. Ppracovníčka oznámila, že ak si ju chceme osvojiť musíme nanovo robiť prípravu a cely ten proces k zapisaniu do zoznamu žiadateľov . A až potom môžeme podať návrh na súd na osvojenie. ....celé mi to príde choré.

bosorkabb
25. feb 2022

@lienocka1988 to sa mi nezdá. Nič také sme nepotrebovali. Podali sme návrh na súd ktorý to ani neriešil.

nikoleta177
25. feb 2022

@lienocka1988 my sme v rovnakej situácii... Dnes mi volala pani z úradu a skoro ma slahlo keď mi to povedala... nechápem 🤦

nikoleta177
25. feb 2022

@bosorkabb vraj je nová novela zakona

lienocka1988
25. feb 2022

@nikoleta177 prosím ťa a nevieš v akom zákone sa to zmenilo. Ja to neviem nájsť 😔

nikoleta177
25. feb 2022

@lienocka1988 nepytala som jej presne na zakon...bola som v soku a nahnevana ☹️

lienocka1988
25. feb 2022

@nikoleta177 tiež som na to tak reagovala. Len ako nám hádzať polená pod nohy....😔

rebekarebekova
25. feb 2022

@lienocka1988 ano, treba sa znova zapisat do poradovnika.. ale mala by stacit aktualizacia.

rebekarebekova
25. feb 2022

@nikoleta177 ono je to vlastne len formalita ak neratam tu aktualizaciu - u nas 2 hod tusim.

aliziana
25. feb 2022

@rebekarebekova @lienocka1988 aj nám hovorili, že ak nestihneme do 2 rokov, tak musí prebehnúť aktualizácia...

bosorkabb
25. feb 2022

@nikoleta177 ale tam je aktualizácia a nie nová príprava. Ja by som podala návrh na súd a počas čakania na dátum pojednávania urobila aktualizáciu.

nikoleta177
25. feb 2022

@lienocka1988 my mame podanu ziadost o druhe dieta. V decembri nas zaradili do poradovnika. V utorok bola vyslovena osvojitelnost syna a dnes mi volala pani z uradu ze keďže mame podanu druhu žiadosť (na druhé dieťa) tak uz nic nemusíme, len podat navrh na sud ALE po podani navrhu na sud si musíme znova podat ziadost so všetkými potrebnými papiermi o druhe dieta. A keby sme sa nejakym zazrakom pohli v poradovníku do maja-juna tak potom nas znova zaradia na koniec... Lebo druhu žiadost "vycerpame" na prvé dieta... Vraj kvoli novej novele zákona je to teraz takto 🤦

lienocka1988
25. feb 2022

@nikoleta177 no úžas. Ako to môže len nejaký idiot od stola vymyslieť.

joannita
25. feb 2022

@nikoleta177 nerozumiem tomu asi. My sme si mohli podat ziadost o druhe dieta az po predosvojitelskom sude, preto asi nerozumiem celkom..... Tomu nerozumiem ze druhu ziadost vycerpate na prve dieta 🤔

nikoleta177
25. feb 2022

@joannita syna mame rok v PS. Pocas toho roka sme podali žiadosť na druhe dieťa (konkrétne dievcatko). Teraz vyslovili osvojitelnost syna a mozme si ho osvojiť. A dnes mi povedali ze žiadosť na dievcatko-druha ziadost pojde na syna 🤷....

djura
26. feb 2022

@very_sad finančna odmena 🙂

djura
26. feb 2022

@lienocka1988 no tak to teda je chore... dúfam že to bude nedorozumenie nejake...

Ved pripravu sme mali na osvojenie nie na ps ak v tom je rozdiel... dieta sme chceli na osvojenie len nam ponukli dieta dops s tym ze urcite pojde do osvojenia...tak ked takuto kravinu mi navrhnu ako vam tak ma porazi... asi urcite...

Velmi vam drzim prsty aby to bola len miatočna informácia

djura
26. feb 2022

Najkrajšie narodeniny ♡ držím vam všetkým prsty ♡

very_sad
26. feb 2022

Ahojte ado mamy, chcela by som sa spýtať, ako ste to mali s Vašimi citmi k svojim adopciatkam? Čo ste cítili prvé dni, týždne? Ďakujem za akékoľvek odpovede.

tulinka85
27. feb 2022

@very_sad My sme práve na začiatku.. máme už ich v predosvojiteľskej 2 týždne... Sú to súrodenci 2,5 a 5,5.. sme na začiatku, zvykáme si. Dajú neskutočne zabrať.. najmä 2,5 ročný Viktor. Momentálne aj keď je to krásne a tešíme sa, sme neskutočne unavení a vyčerpání, ale veríme, že to bude lepšie a lepšie...

berginkan
27. feb 2022

@tulinka85 bude 🙂