icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

berginkan
27. feb 2022

@very_sad chod par stran dozadu rozoberali sme to 🙂

tulinka85
27. feb 2022

@berginkan ďakujem krásne za povzbudivé slová..verím, že máš pravdu

hariet
27. feb 2022

@tulinka85 vek 2,5 je vo vseobecnosti dost narocny, dieta je v obdobi vzdoru, plus nove prostredie.. Viem si predstavit, ze to mate teraz extremne narocne, ale neboj sa, to s vasim odhodlanim a laskou urcite zvladnete❤️ drzte sa

tanuska28
27. feb 2022

@tulinka85 aj my sme mali cca taky vek, strasne tazke ked sa spoji vzdor a vsetko nove pre dieta dokopy. Dalo to zabrat neskutočne, ani nechapem co vsetko sme my aj on zvladli. ale ako mu prešiel 3.rok ustálo to a je nam krasne. Zvladnete to 🙂

santamonica
27. feb 2022

@very_sad ahoj, tak ja som bola zamilovaná❤, do toho samozrejme prišli pochybnosti....u mňa skôr typu, či on ma bude ľúbiť ako mamu, pretože som naozaj mala pocit, že plakal a hľadal svoju biogickú mamu, nemal prvé mesiace rád dotyky, bol síce smieško, ale vedel byt aj strašne akoby smutný a nespokojný. Priznám sa, párkrát som stratila nervy a musela som sa vyrevat a dat sa dokopy....vedela som, že to chce čas a veľa lásky a presne to sa aj stalo.....a nedá sa povedať, že som ho ľúbila hneď od začiatku, to prichádzalo postupne, keď ma prvýkrát naozaj silno uprime objal a naozaj sa na mňa pozrel s láskou v očiach, že mama nechoď preč, tak ten pocit si pamätám presne, neskutočná láska v nás oboch a odvtedy niesú žiadne pochybnosti, zanedlho bude mať 4 roky a už rieši, či bol v mojom brušku a pod., takže mu už hovorím o srdiečkovych deťoch a pod., zatiaľ tomu nerozumie, dúfam, že to bude ok, teraz je to jeden milujúci chlapček, každý deň nám hovorí ako nás ľúbi, aj babinu, dedka, psov , no sme šťastní celá rodina.

tulinka85
27. feb 2022

@hariet
@tanuska28 jej dievčatá ani neviete ako ste ma povzbudili..pár dní pred cca týždňom boli ťažké , už som aj pochybovala či som spravila dobre, ale ľúbime ich, aj keď neposlúchajú, vymýšľajú, skúšajú našu trpezlivosť, tieto posledné dni už boli lepšie.. viem, keďže som pedagóg, že najdôležitejšie je ostať v kľude pri vzdore, nezvyšovať hlas, ale priznám sa, nedávam to občas.. už len dúfame, že to bude lepšie lepšie ♥️♥️♥️

miriam439
28. feb 2022

@lienocka1988
Ja keď som sa už v roku 2019 zaujímala o možnostiach a postupe osvojenia dieťaťa v pestúnskej starostlivosti (PS), tak už vtedy bol novelizovaný tento zákon
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

A tiež mi vedúca na našom UPSVAR už vtedy tvrdila, že budeme musieť absolvovať znovu celú 26 hod prípravu a posielať na krajský UPSVAR nanovo všetky potvrdenia (príjem, zdrav. stav., sob. list....)... potvrdenia by nebol až taký problém poslať, ale odmietam robiť znovu celú prípravu (ja som celou prípravou prešla už dvakrát a manžel 1x)...
A už vtedy tam bol riešený zoznam náhradných rodičov žiadajúcich o osvojenie.

Takže u nás padlo také rozhodnutie, že keď dakedy do toho pôjdeme, tak rovno dáme návrh na osvojenie na súd so všetkými prílohami a krajskému upsvar to ani neoznámime. A uvidíme, ako zareaguje konkrétny sudca. Pokiaľ viem, tak krajský upsvar ukončil proces sprostredkovania toho dieťaťa dňom, keď nám bolo zverené do PS riadnym rozhodnutím súdu o PS. Takže toľko náš postoj k tejto ich byrokracii.
Inak v tom linku na zákon pozrite od § 33 riešia tieto veci... keď som to v 2019 študovala, jasne som tam našla uvedené, že ak som už pestún, budem v prípade potreby absolvovať LEN aktualizáciu, nie celú prípravu!!!!

rebekarebekova
28. feb 2022

@nikoleta177 ahoj, spravte si dalsiu akryalizaciu a nech vas zaradia uz teraz ZNOVA s tym koho idete do adopcie brat.. tam ste tiez "v poradovniku" (=nelogicka somarina) ale len akoze, chapes - vsak to uz je vase dieta.. nie dieta "v systeme".

Ta "preklapacka" je aj tak podla mna jej blbost, vsak kazde zaradenie ma svoje cislo spisu.

My sme boli zaradeni 2× (absolvovali 2 aktualizacie sucasne) kvoli novemu dietatu (bio sestra prvej) a adopcii prveho.

Napisala som to zrozumitelne?

lauha21
28. feb 2022

ahojte, krátko sledujem túto debatu a zvažujeme s mužom adopciu, chcela by som sa spýtať ako by to bolo keď muž má trvalý pobyt v trnavskom kraji a ja v bratislavskom… momentálne bývame v bratislavskom ale pravdepodobne najneskôr do 2 rokov začneme stavať dom v trnavskom kraji… čítala som tu že trnavský kraj je najrýchlejší v našom prípade by bolo teda logické riešiť ten trnavský asi. Je to možné ak iba jeden z nás má trvalý pobyt v tom kraji?
Prípadne kde odporúčate urobiť si prípravu?

rebekarebekova
28. feb 2022

Ahojte, mozem sudnemu navrhu na osvojenie?
1. Hore ste davali "hlavicku"? A co do nej?
Lebo v sablone je, ale na pestu navrh sme nedavali, vsak nizsie sme ako ziadatelia rozpisani..
2. Priloha - zdravotny stav nas a prcka - je nejake tlacivo? Ak nie, co tam treba dat? 1 veta pri dospelych je asi malo, nie?
A4 ci "ziadankovy" rozmer staci?
Dakujem

joannita
28. feb 2022

@lauha21 ono sa skor berie kde sa zdrzavate, nie kde mate trvaly pobyt. Ale skus sa opytat na upsvar ako to realne oni beru. Urcite by som to vyskusala v tom tt kraji, rozdiel v cakani na biele dieta je aj 5 rokov.

lauha21
28. feb 2022

@joannita vďaka za odpoveď 😊 asi sa ich budem musieť spýtať keďže my pravdepodobne v procese čakania zmeníme kraj bydliska…

joannita
28. feb 2022

@lauha21 aj ked treba mat na mysli, ze cakacky sa stale menia, V ba sa tiez kedysi cakalo 2 roky a natiahlo sa to na 6 - 7 rokov. A v TT zas viem ze este pred par rokmi sa tiez cakalo ovela dlhsie na biele dieta, vyse 4 roky. Stale sa to meni, cize aj za 2 roky ked sa prestahujete to moze byt vsetko inak...

kikuska_wedge
1. mar 2022

Pred 5 rokmi sme si domov doviezli nasich drobcov. Kocky vydrzte. Viem ze to cakanie, cely proces a niekedy aj ludia naokolo su na nervy. Ale naozaj to stoji za to. S muzom sme spolu 25 rokov, ale nase zivoty delime na zivot bez deti a s detmi. Za nas je ten s detmi 100 krat lepsi. A ked moj syn dnes na prechadzke rozpraval, ako je rad, ze uz je 5 rokov nas, tak mi az slza vysla. Drzim vam vsetkym palce, aby ste to mohli raz prezit.

stastnamama33
1. mar 2022

@kikuska_wedge veľmi pekne povzbudenie,ďakujeme💓

tulinka85
2. mar 2022

@kikuska_wedge to je kráse.. , snáď sa toho aj my dožijeme.. sme na začiatku, ale nás už zas potešilo prvé mama, ocko aj keď sa to strieda ešte aj s menami, ale zvykáme si aj keď začiatky sú ťažké.. ♥️🙏

kikuska_wedge
2. mar 2022

@tulinka85 aj našim chvíľu trvalo, než nás úplne oslovovali mama, tato. U nás pomohlo, že sme sa tak začali oslovovať my s mužom medzi sebou. To chce iba čas. Uvidíš všetko sa naladí.

stastnamama33
2. mar 2022

Dievčatá,myslíte si,že je možné,že by v tejto situácii u nás zostávali aj nejake ukrajinské detičky?

skeblicka77
2. mar 2022

@stastnamama33 ja si myslím, že časom k tomu určite príde, ak sa boje neskončia a deti sa nebudú mať kam vrátiť ☹️. Asi 3 dni dozadu písal Krajniak, že prevádzajú deti z ded z mesta Ľvov a myslím, si že neboli jedine ☹️

lienocka1988
2. mar 2022

@miriam439 veľmi pekne ti ďakujem za info a aj za novelu. Veľmi si mi pomohla...🙂.

jazmina87
3. mar 2022

@stastnamama33 prave vcera som natrafila na ukrajinsky pribeh, kde "ponukali"novorodencov dvojicky,ktorym zabili oboch rodicov...bola som v soku,chcela som tam napisat,no zavahala som....onedlho pridali novy pribeh ze babatka pojdu do rodiny v Taliansku....

Je to hrozne,vela deticiek teraz isto pride o rodicov a to co teraz napisem mozno nebude pekne,ale skor vypocitave....ale keby sa nasi uradnici zobudili,mozno mohli prehodnotiť adopciu zo zahranicia v tejto chvili a ponuknut Ukrajine vopred takúto možnosť "spoluprace"...lebo ked nie my, iné štáty sa zobudia a urobia to ...a popravde,aj ked vojna skončí a s tymi detmi by ste chceli ist neskor navstivit ich rodny kraj,bude to hned za rohom, nie z opacneho konca Európy...

janetinka27
3. mar 2022

@jazmina87 na jednej strane ano, ale na druhej strane... tie siroty mozno nemaju rodicov, ale je pravdepodobne, ze maju inych clenov rodiny, tety, starych rodicov atd. a dnes nie je problem dohladat rodinu. bolo by otazkou casu, kedy by sa k detom prihlasil niekto z ukrajiny alebo kedy my sami by sme zistili, ze deti maju svojich pribuznych, ktori ich miluju a hladaju. v takejto krize, akou je riziko smrti, vsetko sa deje rychlo, sa moze stat presne to, ze dietatko pride do rodiny iba na kratky cas. iba kym sa najde jeho rodina, iba kym sa vytvoria bezpecne podmienky. prijat dietatko za takychto podmienok nie je pre kazdeho, iste nie pre toho, ktory by sa ho neskor nedokazal vzdat.
vsetci cakame na babo a prichylili by sme urcite mnohe babatko/dietatko z ukrajiny, ale to dietatko ma zrejme niekde svoju rodinu a ta ho bude chciet naspat. a pre dietatko bude tiez lepsie, ak sa po tejto situacii vrati spat do svojej rodiny.

miriam439
3. mar 2022

Žienky, chcem sa s vami podeliť o skúsenosť.
Minulý týždeň som tu písala, lebo som chcela meniť trvalý pobyt malému, lenže matrikarka nebola v práci, tak som to vyriešila až dnes.
Vzala som na ObU jeho rodný list a rozhodnutie súdu so zakrytými údajmi jeho bio rodičov.
Akceptovali mi to takto, ale o chvíľu vytlačila z počítača prihlasovaci lístok na TP a tam je kolónka, že za občana do 18 r. treba uviesť údaje zákon. zástupcu alebo opatrovníka - a bum - krásne vypísané všetky údaje jeho bio rodičov a moje vôbec. Ale hlavne, že pod tým som sa podpisovala už ja, ako zak. zast. alebo opatrovník.
Keď som ju na to upozornila, že prečo tam ona dala jeho bio, tak vraj jej to tam natiahlo zo systému a ona to meniť nemôže.
Takže to sem píšem pre to, aby som vás upozornila, že hoci si myslíte (rovnako ako som si myslela aj ja), že zakrytými údajmi na dokumentoch zatajite identitu bio rodičov, asi je to márna snaha, zrejme sa k tomu vedia na úradoch hravo dostať....
Pozn. Sme síce zatiaľ pestúni, ale zároveň aj poručníci a mala som informácie, že naši bio rodičia sú už pozbavení rodič. práv, dieťa má už vyslovenú osvojiteľnosť (je aj právoplatnotná).

joannita
3. mar 2022

@miriam439 tak to je divne ked su pozbaveni bio. Asi by som to riesila a zohnala si nejak to uznesko o pozbaveni. Ved tym padom bio s dietatom nemaju nic spolocne po pravnej stranke 🤔

miriam439
3. mar 2022

@joannita Myslím, že zavolám na súd a akože popri oznámení zmeny TP sa budem o tom informovať... a možno napokon zistím, že ich nepozbavili rp 😨

joannita
3. mar 2022

@miriam439 dieta ma asi koliznu ci? Neviem ako je to pri PS. Ale ak ma koliznu, tak ona musi mat toto info ci su bio pozbaveni

bosorkabb
3. mar 2022

@miriam439 systém si tie údaje natiahne sám z databáz. Nie je to novinka. Len málo ľudí o tom vie.
Treba sa informovať na upsvar či ako kedy boli bio zbavení práv a či je to právoplatné.

miriam439
3. mar 2022

@joannita
@bosorkabb
Budem si to teda musieť ísť prezistit na upsvar k tej pani, čo nám chodí na kontroly alebo rovno na súde k tajomníčke, čo jej posielam správy o PS do spisu.
Lebo, ak to chápem dobre, ak by boli bio rodičia už pozbavení rodič. práv, tak by už nemali byť nikde uvádzaní ako jeho zákonní zástupcovia, aj keď dieťa ešte nie je osvojené.
Zrejme kvôli tomu sme boli ustanovení ako jeho poručníci, aby sme my boli jeho zákonní zástupcovia, či nie?
Ako neide mi už teraz o to, že tých bio rodičov natiahlo zo systému na ten prihlasovací lístok k TP, to už neovplyvním, ale o celkový princíp a chápanie podstaty. Lebo môže sa stať, že podobný problém vyskočí v budúcnosti aj v nejakej inej oblasti (škola, nemocnica,...)

A práve preto som tu dnes písala, aby som trochu upozornila na to, že na úradoch si vedia zistiť oveľa viac info, ako si my myslíme (takže asi dakedy je zbytočné trápiť sa so zakrývaním údajov, ktoré by sme chceli "zatajiť".
Ale na druhej strane, kopec údajov by si možno mohli zadovážiť zo systému sami a nepreháňať zbytočne nás po rôznych úradoch pre potvrdenia.

bosorkabb
4. mar 2022

@miriam439 to že je niekto poručík neznamená že bio rodičia musia byť zbavení práv.
Tiež sme boli porucnici a zároveň bio rodičia mali svoje práva.
Až keď ich zabavili práv sme si malú osvojili.
A tento stav trval vyše roka.

tanuska28
4. mar 2022

@bosorkabb ako ste prosim ta poziadali o poručnictvo ? Treba na to schvalenie sudom ? Náš má kolizneho az na druhej strane republiky a pride mi to zvlaštne , ze o zvolenie ist do zahranicia atd.treba vzdy ziadat jeho....