Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@bosorkabb My akurát máme v rozsudku obmedzenie ohľadom toho, že ak by dieťa vycestovalo do zahraničia na viac ako 30 dní, je to potrebné vopred nahlásiť. Ale ako píšeš, ohľadom PS nie je problém vybaviť dieťaťu pas, ísť s dieťaťom na dovolenku do zahraničia a pod., pestún zastupuje dieťa vo všetkých bežných záležitostiach. Boli sme aj na dovolenke mimu Európu a nebol problém. Akurát sme si dali preložiť súdne rozhodnutie do angličtiny, že ja som zákonný zástupca, a nahlásili sme to aj na ambasádu, aby na hraniciach nemali problém, že pašujeme dieťa 🙂
@miriam439 preco si myslis ze su zbaveni RP? Vy ste chceli? Idete adoptovat?
Mas pravo vediet urcite..
@janakjk idete podavat o osvojenie? Lebo my hej a HENTO v prilohach nemame a veru sa to ani nechystam robit.
@rebekarebekova my už sme podali, a toto nám prišlo zo súdu, už budeme mať o mesiac pojednávanie a toto máme doručiť, pri malej sme to nerobili, tak neviem čo to presne chcú..
@janakjk aha, takto. Snad niekto poradi, kto ma skusenost.
Prijem za poslednych 12 mesiacov ste nepodavali s navrhom?
Inak 3 kopie vsetkeho sa podavaju na sud, vsak?
@janakjk my sme to mali podobne pri predosvojitelskej, urobila som tabuľku, kde som dopísala sumy za mesiac a prefotila som posledné faktúry za dané veci, plyn, elektrina, vodne a stočné, internet, poistky za auto a dom.....a na pojednávanie sa brali originály faktúr, pravdaže ich nikto nepýtal ....
@rebekarebekova ani neviem, či až tri kópie..
@striga8658 a vy ste to niesli na súd v deň pojednávania? Lebo my tam máme uvedené že minimálne 7 dní pred termínom pojednávania súdu predložte.... Tak nerozumiem, či to teda tam mám poslať poštou...
@janakjk poslala som poštou tabuľku a kópie faktúr, originály faktúr sa brali na pojednávanie
@striga8658 ďakujem
Ahojte akurat riešime adopciu je tu niekto???
@joannita no ževraj nebol pravne volný tak 17.2 bol súd v komarne na uvolnení na adopciu a teraz čakame na pravoplatnost už pomaly 3 týždeň. Ako 11.1 nam volali potom 17.2 bol prvý súd o uvolnení teraz zas čakať neviem dokedy na rozhodnutie potom zas ísť podať žiadosť navrh, neodkladné a zas čakať týždne a malý k nam dojde ak sám po vlastných 🤔🤔🤔🤔🤔🤔
@ivka3901 sme na tom rovnako, tiez cakame na pozbavenie prav matky. Uz raz v januari odrocili ten sud a dali ho az na marec 🤦♀️ a potom este tiez cakat na pravoplatnost....
Okrem toho ze nemozeme byt s malou skor ma stve aj to, ze tym padom nestihneme mozno ten prispevok 800e ktory sa dava max do pol roka dietata. Jasne nieje to podstatne, su to len peniaze, ale tak 800 e by pomohlo.
@ivka3901 tykame si tu tak budem tykat 🙂
Od augusta je to vyse 800e menil sa zakon ale tety na upsvar casto nevedia. Preto vrelo odporucam tuto diskusiu, tu sa dozvies zarucene relevantne info, priamo "z terenu"
Tych 800e je max do 6m dietata. Do jeho 6m si musite stihnut podat navrh na sud, cize neodkladne opatrenie. Ak to nestihnete, 800e nebude...
@joannita oki jasné no my sme v štádiu že čakame na rozhodnutie toho súdu čo bolo uvolnenie na adopciu a potom letíme hneď na UPSVAR podať navrh, žiadosť neodkladné a potom zas čakať kedy vytíčia súdne pojednávanie potom zas čakať na rozhodnutie a ešte jeden problém je že v komarne na súde neodkladné opatrenie zamietavajú a bez toho nam asi malého nedajú domov tak neviem či toto všetko stíhame do 6 mesiacov a tie peniaze ona sa tam hádala, že som neni bio matka tak nemam narok na tie peniaze a šak ona podáva len papier ona nevie kolko mi schvália nie???
@ivka3901 gratulujem a zároveň držím palce, aby bol čo najskôr u Vás. Tieto právne veci v rámci adopcie to je niekedy na palicu. Stále rozprávajú aké je dôležité a podstatne dat dieťa do rodiny co najskôr a kym je mini právne voľné a veci okolo toho, tak už je z mini, pol ročne dieťatko v tom lepsom prípade. Cely tento systém je na hlavu postavený.
@ivka3901 navrh podavate na sude, nie na upsvare.
Neodkladko nieje pojednavanie, to sa rozhoduje bez pojednavania, vacsinou do 7 dni, niekedy ale aj do 30dni. Ak neschvaluju u vas neodkladka, tak je to blbe, lebo tym padom to asi nestihate do 6m dietata. Musite potom cakat az na pojednavanie o predosvojitelsku starostlibost ale pojednavania kym vytycia to trva minimalne 4 mesiace, u nas v Ba aj 3/4 roka. Je to otrasne toto cele, ja uz jedno adoptovane dieta mam a je to na chuja tieto tortury sudne ti poviem.
Narok na ten prispevok MAS na 100% ak zo stihnete teda. Nepocuvaj tety z upsvatu, uz vela bab tu pisalo, ze im tvrdili ze nemaju narok, ale nakoniec vdaka tejto diskusii dosiahli svoje, lebo si tu radime v tychto veciach a hlavne mame nastudovane zakony.
Prispevky teraz ale neries, hlavne nech prebehnu cim skor sudy.
@ivka3901 co sa tyka toho neschvalovania neodkladka - podla info, co tu odzneli kedysi, nie je to len o sude, ci daju neodkladko. Sud sa vraj vacsinou riadi vyjadrenim kuratora. Skuste poriadne vyspovedat Upsvar, ze kde je vlastne problem s tym neodkladkom. Ja by som sa nenechala odbyt informaciou. Treba sa podla mna pytat, zaujimat sa, presviedcat. V tomto procese je len malo veci, kde presne zakon urcuje postup. Vacsina je o ludskom faktore.

@tanuska28 súd sa tak rozhodol sám. Bolo to v rozsudku o PS. Nežiadali sme o to. Úprimne som ani nevedela že je to potrebné.
Cesta do zahraničia, výroba pasu a podobne je bežný úkon na ktorý nieje potrebný súhlas nikoho stačí rozsudok súdu o pestúnskej starostlivosti. Čiže tieto veci môžu pestuni vykonávať.