icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

tulinka85
25. máj 2022

Krásny deň kočky, chcem sa opýtať , tie, ktoré ste vybavovali rodičovský príspevok na dieťa , aké papiere ste potrebovali k tomu dokladovať okrem žiadosti ? A teda platí stále, že RP v našom prípade platí do 3 rokov od právoplatného zverenia do starostlivosti ? Ďakujem za odpoveď.

rebekarebekova
25. máj 2022

@tulinka85 RP vam patri NAJDLHSIE 3 roky od pravoplatnosti prveho sudu.
MOZE BYT ALE priznany aj OD vykonatelnosti sudu.
Pobera sa 3 roky.

rebekarebekova
25. máj 2022

@joannita drzim palce nech uz ide vsetko hladko a neodkladko schvalia.
Ja by som tam zavolala a slusne a milo sa opytala, ze v akom stadiu je vas navrh.

joannita
25. máj 2022

@rebekarebekova dakujem, ja uz som na nervy z toho, neskutocne sa vsetko natahuje. Malu pozname od jej 2m a stale ju nemame. Teraz uz ma skoro 8m 🤦‍♀️
Volala som na infocentrum dnes, ale tam ti nepovedia moc...
Pravnicka ma stale odhovara aby som nevolala priamo vyssej sudnej uradnicke, lebo ze oni to nemaju radi, ze aby nam to neuskodilo. Tak ja neviem..... Zatial cakame, ale nemam vela casu, v robote ma uz nepotrebuju, cize aj preto ma to stve toto cele 🤢

berginkan
25. máj 2022

@joannita 😔🙏

rebekarebekova
25. máj 2022

@joannita moje nervy, musi to byt uz unavne.. a mrzi ma, ze sa to tak natahije.
Stale je u profi mala? Ako casto sa vidate?

Na "nasom" sude nebol problem volat aj so sudnymi uradnikmi, ale toto je brutal individualne..
Vsak vies.

Drzim palce moooc.

miriam439
25. máj 2022

@joannita Do tohto by sa už mal konečne niekto obuť a začať robiť v tom poriadok. (Ale kto, však?)
Je to neskutočný chaos v celom tomto systéme, zákony sú akože dané, ale každý z úradníkov či sudcov si ich prispôsobí podľa svojho.
A deti a my si môžme akurát tak trhnúť.
A vraj sa všetko má robiť v prospech dieťaťa a bla bla bla... ale čo je na tom prospešné pre dieťa, že zbytočne trčí niekde u profi mami (aj keby ju neviem ako milovala), keď stráca čas, ktorý by mala stráviť s vami - jej budúcimi rodičmi?
A kto vám nahradí ten stratený čas, ktorý ste nemohli stráviť spolu?

janetinka27
26. máj 2022

@joannita to je strasne, nemas radsej volat sudnej uradnicke, nemaju to radi... prave naopak, mal by ich clovek riadne uhnat,aby sa tieto veci nediali, ved co je na tom dobre? ale nas ucia,aby sme sa este bali ozvat,aby sme si este nepohorsili. takto by uz bol vrchol,ved to by bola "pomsta" uradnicky, keby vam este prihorsila.

joannita
26. máj 2022

Baby mame tooo, dnes schvalili neodkladko ❤️❤️💪💪

joannita
26. máj 2022

@janetinka27 hej mas pravdu, uplnu. Ale sudcovia su zial jesitaci, ktori nemaju radi ked im niekto hovori ako a kedy co maju robit 🤷‍♀️
Ale dobre to dopadlo, tesim sa 🙂

janetinka27
26. máj 2022

@joannita tesim sa s vami 🙂

berginkan
26. máj 2022

@joannita gratulujem!!!

tulipan43
26. máj 2022

@tulinka85 potrebuješ papier so sociálnej poisťovne, že si poberala materský príspevok a právoplatné rozhodnutie zo súdu napr. neodkladko, či zverenie, neviem aký máte Vy a tuším ešte rodný list dieťaťa. a Budeš ho dostávať tri roky od prvej právoplatnosti rozhodnutia súdu.

hariet
26. máj 2022

@joannita gratulujem!! Dali ste to. Mate za sebou fest narocny cas 🙂 Tak sup pre malu a krasny spolocny zivot🥰

joannita
26. máj 2022

Dakujeme dievcata 😘

joannita
27. máj 2022

Baby poradite? Ja som to za tie 4 roky zabudla 😂
Kolko dni mam na to, aby som sla vybavovat MD?
Potrebujem k tomu asi RL, neodkladne opatrenie (vykonatelne aj pravoplatne?), preberaci protokol a co este?
Na upsvar vybavim pridavok na dieta? Ci na to este nemam narok? (tych vyse 20 eur kazdy mesiac)
Prispevok pri zvereni na ten uz narok nemame.
Dakujem krasne 🙏

tarrra
27. máj 2022

@joannita ahoj ja som to pred mesiacom vybavovala.
Najprv mi dali na sociálnom tlačivo ,kde mi dali v práci razitko. Dohodla som sa na soc.odkedy bude MD-aby si mala všetky dni nejak pokryté,ja som bola dovtedy PN.
Potom som šla na upsvar kde som tiež predložila rozhodnutie zo súdu a RL.pridavky vybavené🙂choď si tam čo najskôr lebo teraz bude zvýšený ten prídavok za máj ,100€ bude na dieťa.
A tretiu vec čo sme vybavili bolo že manžel si nahlásil dieťa v práci aby mal nárok na daňový bonus.
To je asi všetko čo treba😊

joannita
27. máj 2022

@tarrra dakujem, musim to obehat.
A nevies aka je lehota na vybavenie materskej? 8 dni ci?

tarrra
28. máj 2022

@joannita vieš čo presne neviem ale bola milá ťa pani,žiadne lehoty nespomínala a vravela mi že úplne v kľude nech si to obeham a donesiem jej do konca mesiaca

berginkan
28. máj 2022

@joannita myslim ze nie je lehota. oni ti to aj spatne vybavia. ja som to nahlila kvoli zamestnavatelovi iba

tulinka85
29. máj 2022

@joannita ja som pred mesiacom vybavovala, lehota nie je žiadna, dokonca mne aj spätne vyplatili...

joannita
29. máj 2022

@tulinka85 co vsetko si potrebovala dolozit pls?
Asi uznesenie, preberaci protokol, rodny list, tlacivo na matersku a este nieco?

tulinka85
29. máj 2022

@joannita presne všetko to, čo píšeš... Myslím, že nič iné.

berginkan
29. máj 2022

@tulinka85 to nie len tebe. myslim ze dpatne vyplacaju do 6 mesiacov

miriam439
29. máj 2022

@joannita
Materské budeš chcieť zrejme odo dňa prevzatia dieťaťa, však? Myslím, že soc. poisť. nemá určené dokedy treba prísť, ale myslím, že keďže sa blíži koniec mesiaca, tak by bolo dobré tam zájsť tento týždeň (oni začiatkom júna budú uzavierať máj).
Ak nestihneš do uzávierky, tak určite vyplatia za tých pár dní mája aj spätne (zrejme naraz s materským za jún).
Ale ak sa nič nezmenilo a dobre si pamätám, tak prídavky ti z UPSVAR dajú až od mesiaca, v ktorom nadobudne neodkladné opatrenie právoplatnosť.
My sme tiež brali dieťa koncom jedného mesiaca a právoplatnosť nadobudlo neodkladné až koncom nasl. mesiaca a prídavky vtedy priznali až od toho ďalšieho mesiaca. (Ale nám z nejakého dôvodu poslal DeD za tie dni stravné).
Ale žiadosť si kľudne môžeš dať už teraz a potom len doložiš právoplatnosť.

tulinka85
Autor odpoveď zmazal
tulinka85
30. máj 2022

Dievčatá mám ešte otázku, budúci mesiac máme predosvojitelsky sud v Piešťanoch , máme samozrejme dokladovať opäť papiere.. dokladovania ste aj vy že ste spôsobilý na právne úkony , kto to prosím potvrdzuje...ostatné rozumiem, toto ma akurát zaskočilo...ďakujem za radu.

tulipan43
31. máj 2022

@tulinka85 nie je to náhodou potvrdenie od lekára, že ste spôsobilý vychovávať deti a že nie ste napr. dispenzarizovaný u psychiatra. Ak sa mýlim opravte ma.

kikuska_wedge
31. máj 2022

@tulinka85 nepamatam si, ze by sme to dokladovali k sudu. Ale standardne sa to na uradne ukony preukazuje cestnym vyhlasenim.

ereska
1. jún 2022

@tulinka85 myslim ze je to potvrdenie od lekara ze ste ok neberiete ziadne lieky nenavstevujete psychiatra proste ze ste sposobily vychovavat dieta