Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@mooonika1975 ja nedavam stat dieta do rohu, asi si si pomylila adresata
Tak bez trestu resp bez pocitenia dosledkov svojho nezelaneho spravania si ja neviem velmi predstavit vychovavat takeho 3-4 rociaka. Samozrejme nehovorim o fyzickom treste. Ale priklad: ked zacal hadzat hracky o zem- isli hned hore na sekretar a nemohol sa s nimi hrat. Kedze dohovor nepomohol ani dohoda, toto spravil zo 3x a uz s tym prestal. Nechcel si upratovat lego… parkrat som mu povedala, ze zbalim lego a pojde prec z bytu. Nepomohlo a tak som pred nim lego pobalila do vreca a slo fakt na tyzden prec. Bol z toho nestastny, ale nic sa nedalo robit a zrazu si uz vie aj co to popratat za sebou.
Mal obdobie, ked ma pri uspavani len tak z nicoho nic svacol rukou. Tak som sa postavila a odisla zo spalne. Nastavila som svoje hranice tak, ze sa proste nedam otlkat len tak a odchadzam. Tiez pochopil, ze neustupim a ked chce pri mne zaspavat, taketo vypady nesmie mat.
@joannita este mi napadlo. Ako je na tom tvoj maly s komunikaciou? Niekedy deti, ak sa nevedia dobre vyjadrit co potrebuju, reaguju bitim, pripadne su agresivnejsie. Ma to teraz tazke s novym clenom
rodiny.. Asi aj toho casu vela nemas len na neho, ale ja by som skusila mu vyhradit nejaky svoj cas na aktivitu iba s nim. Spolocne kino, alebo ze len ty a on pojdete na zmrzlinu alebo do herne. Drzim ti palce, aby ste to spolu prekonali.
@joannita ja viem
@joannita treba naviest dieťa k tomu, aby ju dodržalo, tu dohodu.Potom ho pochváliť, vyzdvihnúť skvelý čin a dieťa pochopí. Chce byt dobre. A nepočúvne deti sú väčšinou problém v tom , že chcú vyvolať emóciu, hocijakú, aj keď zlu, pozornosť rodiča
@indiankaindi priniesla si zaujimavy pohlad a vlastnu skusenost s dcerkou na tu nepodmienecnu lasku. Mna presne toto najviac trapi ked rozmyslam o buducnosti a dospievani nasho syna, ze mu ta bezpodmienecna/bezhranicna laska v tom uplnom
zaciatku jeho zivota bola brutalne odopreta😔 Ale verim, ze ked sa bude tymto zaoberat, bude mat pevne vztahove vazby a krasny vztah s nami a ze to vsetko spolu ustojime.❤️
@hariet zacal dost neskoro rozpravat, v podstate okolo vianoc az. Teraz uz hovori plynule vety, ale stale to nieje tak ako rovesnici, takze moze to byt kludne aj tym.
Dakujem za tie priklady, skusim to takto tiez.
Kym sme mali len jeho, dalo sa to v pohode zvladat, ale ked pribudla dcerka, tu pozornost treba rozdelit a to mi pride tazke.
Niekedy mam pocit ze to nezvladam, ze niesom dobra mama, ze to neviem proste.
Dobrý deň, prosím vedeli by ste mi zhruba povedať aké sú čakacie doby na novorodenca ( alebo cca do pol roka) v Za kraji? A ak sme sa rozhodli pre adopciu kde začať vybavovačky ? Ďakujem
@joannita ja mam uz vacsie dieta, teraz uz 11 rokov. Jasne, ze ked nedodrzi dohodu, pride dosledok toho, napr. mame dohodu, ze ked ma neporiadok v izbe a milionkrat uz som povedala nech si to uprace, tak si nemoze priviest kamaratky domov, mozu byt len vonku (nic brutalne, ale ak nedodrzuje dohodu tak si ich nemoze pozvat. Aj ked bola mala, som sa snazila vzdy nejak dohodnut, alebo dostala na vyber z dvoch, max. troch moznosti...ja netvrdim, ze je to jednoduche, len sa snazim v ramci moznosti dieta respektovat a drzat nehake hranice
@joannita to su normalne pocity dovolim si napisat skoro kazdej jednej mamy. Robime ako najlepsie vieme a niekedy je to ozaj tazke. Ked sme my boli deti, nasi rodicia si povacsine ten respekt ziskali prave tymi fyzickymi trestami, o ktorych uz teraz vieme, ze maju ozaj blbe nasledky az do dospelosti. Ja sa snazim ist inou cestou, ktora ale vyzaduje viac vzdelavania sa aj usilia. Lebo nejde o to zadupat v detoch tie prejavy, ktore sa nam tak nepacia, ale naucit ich zvladat ich emocie a prejavy, ktore este kvoli nezrelemu mozgu vo veku 2-3-4 roky nedokazu tak ovladat.
Naozaj vyskusaj pri tvojom konkretnom probleme mu urcit hranice tym, ze zadefinujes tie tvoje: Nenecham sa bit, odchadzam. A chod do vedlajsej izby. U nas toto 100% zabralo.
@indiankaindi pozeras sa na veci len cez svoje skusenosti. k hrackam atd je to prave vacsinou uplne naopak, vsetko tie deti chcu a beru, kazdy kto sa im trochu venuje je pre nich zaujimavy.
k tym odbornikom vravis ze si precitala ale z toho co pises, prave oni vravia nieco ine. podla mna si si to zle ty vysvetlila. prepac ale taketo pracovanie s dietatom je velmi necitlive a nevhodne pre tieto deti
@indiankaindi a lubim ta menej ked robis zle? au toto zabolelo
@berginkan pozri v navrate tiez hovorili, ze naj je americky styl, kde si z dietatom adoptujes aj jeho biomatku. Takze ich "rady" ma doviedli na aktualizaciu upsvar. Tiez mi "radili", aby som deti zapojila do adopcie dalsieho dietata tri roky vopred. My sme sa rozhodli inac, lebo naj poznam nase deti a viem s cim su ok a s cim nie. Takze moja rada je taka, ze len ty sama musis prist na to, co na tvoje deti zabera. A k tym trestom napisem len tolko, ze ak nie su primerane urcite sposobuju traumu. Ale ak im dnes vypnem za trest wifinu, tak to na nich ziadnu traumu nezanecha. Traumu mali zo stahovania sa z rodiny do rodiny, zo zlomeneho nosu a inych nasilnosti, podpalenych vlasov, vyhrazok tipu zabijem ta a inych pre nas ani nepredstavitelnych veci. V dosledku coho bolo dieta mentalne a fyzicky zaostale s neurologickymi tazkostami a pomocovanim. A toto dieta sa za dve minuty statia "v kute" ukludnilo natolko, ze bolo schopne komunikovat. Lebo z toho bol ritual, ktory v nasej rodine znamena, postojim, ukludnim sa, porozmyslam a pokusim sa to odkomunikovat. A v zavere by som rada napisala este k tym traumam z opustenia. Teraz napr. navrat vydal clanok o tom, ako si deti ktore boli adoptovane ako babetka nesu traumu z toho, ze boli nechcene a ako im to poskodzuje mozog. (To vazne?) Niekedy mam potom pocit, ze za vsetkym hladaju adopciu. Pritom niekedy to je aj obdobim vzdoru alebo nastupom puberty a neadoptovane dieta sa sprava rovnako alebo este horsie a s adopciou to vobec nesuvisi.
@joannita aj surodenec casto znamena regres v schopnostiach
@joannita ahoj, tak som precitala co pises a pisu aj dalsie.
Popravde sa tesim, ze viacere priznali, ze nemaju dokonale deti a ze je to fuska, lebo nedavno som nadobudla pocit, ze len ja sa trapim.
Teraz idem mudrovat - 2 deti su zahul a megaobrovsky.
Pisala si, ze maly je polroka iny.
Nie je to presne doba, ako ste riesili malu?
Odtial vietor fuka.. vy v strese, sklamani, nahnevani.
Tieto nase poklady vsetko citia.
Aj ja sa snazim obcas fake-ovat, skryvat nepohodu ale oni vseeetko odhalia a patricne "ocenia".
Pacila sa mi rada s individualnym casom pre teba a syna. Taktiez ta o uznani pocitov.
Ked zacnes bojovat, prehrali ste obaja. Ci? U nas takto.. k veci boli komenty o nezrelosti mozgu a velkych ocakavaniach od deti..
A vies co? Zacni sa viac starat o seba. Priebezne pracovat na ukludneni seba. Nakontaktuj sa na fakt dobru psychologicku a nebud na to sama.
Drzim palce.

@indiankaindi uz rozumiem, dakujem 🙂