icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
8. aug 2022

@bosorkabb dakujem. Predbezne som si to pozerala a asi bude stacit pomenit z predosvojitelskej na pestunsku. Snad to bude ok. A podavala si na sude y nas, ci podla trvaleho pobytu malej?

bosorkabb
9. aug 2022

@kikuska_wedge najprv podľa trvalého malej potom už u nás. BA3 zbavil matku práv na môj návrh ako pestuna.

kikuska_wedge
9. aug 2022

@bosorkabb ked to bude o par mesiacov aktualne, tak ti napisem. Este neubehla lehota. Uvidim este aka bude sutuacia a skusim potom kontaktovat socku, nech jej skusia dat podpisat generalny suhlas.

bosorkabb
9. aug 2022

@kikuska_wedge v pohode kľudne napíš.

kikuska_wedge
9. aug 2022

@bosorkabb tak ze navrh na zbavenie uz dali, nakolko ju nechala v porodnici. Vraj je tam vtedy kratsia lehota. 🤷🏻‍♀️

tanuska28
9. aug 2022

@kikuska_wedge asi iba tych 6 tyzdnov

berginkan
9. aug 2022

@kikuska_wedge tak to su super spravy 🙂

tecko28
10. aug 2022

@jennifer130 povodne na zdrave neetnicke do 5 rokov, malu oznacili ako poloromku, lebo ma trosku tmavsiu plet a bio mama neudala otca. Nevieme teda ci je alebo nie, kazdopadne nie je tmavsia od nas, so mnou je uplne rovnaka, krasne nam zapadla do rodiny. Mala 5 mesiacov, ked nas oslovili

rebekarebekova
10. aug 2022

Ahojte pestuni, tiez vam prislo rozhodnutie o znizeni opakovaneho prispevku pre dieta?

jennifer130
10. aug 2022

@tecko28 dakujem za odpoved a mozem sa spytat mozno som prehliadla kolko ste cakali?aj ste menili poziadavku na poloromske a aky ste kraj. .. dakujem za vas cas

tecko28
10. aug 2022

@jennifer130 cakali sme 11 mesiacov, poziadavku sme menili len ustne (neoficialne) ked sme volali na urad-ze nas mozu oslovit aj s takym a sme NR kraj

bosorkabb
10. aug 2022
ivana2703
10. aug 2022

@rebekarebekova áno, dnes. Znížili o výživné, ktoré má platiť bio.

11simca16
10. aug 2022

@rebekarebekova Ahoj, je v rozhodnutí napísané na základe čoho Vám to znížili ?Tam to musí byť uvedené. Bio platia výživne štátu, úradu práce. Teda platili.

rebekarebekova
10. aug 2022

@ivana2703 a teda bio rodic to bude doplacat dietatu???

Alebo bude pravda toto?
"Navrhuje sa tiež zmena vo výplate výživného, ktoré súd určil platiť biologickým rodičom na účet príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti. To sa v súčasnosti vypláca ako súčasť opakovaného príspevku dieťaťu, tzn. je zahrnuté vo vyplatenej sume opakovaného príspevku. Po novom sa opakovaný príspevok dieťaťu zníži o sumu súdom určeného výživného. Dieťa však o žiadne peniaze nepríde. Úrad práce ho bude vyplácať dieťaťu prostredníctvom inštitútu náhradného výživného. Náhradní rodičia oň nebudú musieť žiadať, výplata náhradného výživného bude automatická."

https://www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka...

Na co (si) to tak komplikuju?

rebekarebekova
10. aug 2022

@11simca16 presne - "platili".

I ked pochybujem ze vacsina z chudakov bio na to mala..

matkaasebko
10. aug 2022

@11simca16
@rebekarebekova baby a myslíte si že teraz keď sa toto všetko takto nejak mení budú bio postihnutelni zabtobze neplatia to výživné?Doteraz to nijak nebolo riešené...len či náhodou nezačnú od nich vymáhať...aj keď by nemali z čoho...

jennifer130
10. aug 2022

@tecko28 super dakujem ak mozem este poslednu otazku.to ste riesili teras niako alebo uz davno🙃

tecko28
10. aug 2022

@jennifer130 rok 2019

11simca16
10. aug 2022

@matkaasebko Mohli by, niektorý majú na alkohol, drogy, na deti nemajú .Veľmi dávno na kuratele povedala, však majú ekzekúciu za ekzekúciou čo s nimi...Viem niekde je to veľmi ťažke, ale to aj zneužívajú.

miriam439
10. aug 2022

@rebekarebekova
Nám prišiel dnes pozdrav z UPSVAR, takmer ma porazilo. Zdôvodnili to tým, že v novele zákona bol vynechaný jeden ods. a tým pádom sa výživné posudzuje ako príjem dieťaťa (no sranda, čo vám poviem, príjem, ktorý nikdy neuvidí).
Ale vraj náš UPSVAR nám vybavil, aby sme dostávali náhradné výživné. Podľa znenia, ako to tam napísali, tak za júl a august prídeme o cca 130 €, lebo náhradné výživné budeme dostávať až od 1.9. (počkajú na právoplatnosť tohto listu, čo mi prišlo toto rozhodnutie a až od nasledujúceho mesiaca začnú vyplácať NV).
Takže to vypadá, že spätne NV za júl a august nedoplatia. Tak neviem, či si ho budem sama súdne vymáhať od bio rodičov alebo čo?
Ale budem volať na UPSVAR, tak uvidím, čo povedia.

A práve minule sme sa bavili doma o tom výživnom, že či to UPSVAR bude niekedy riešiť, že naši bio rodičia neplatia výživné... a môj názor je, že zrejme nebudú riešiť, lebo keby riešili, tak by museli ísť za to do basy. No a štátu sa neoplatí živiť takých asocialov v base. Už dávno som čítala, koľko veľa peňazí stoji štát jeden väzeň.
No a naši bio by si museli pekne dlho posedieť v base, kým by si tam "zarobili" na výživné, ktoré už viac rokov neplatia na viac detí. 😕

Tak teraz neviem, či touto zmenou v zákone chcú zároveň začať nejako riešiť týchto neplatiacich bio rodičov, alebo sa len stal "zrejmý omyl" a nepozornosťou nejakého úradníčka vypadol jeden odstavec zo znenia zákona a skomplikuje to život viacerým ľuďom.

matkaasebko
11. aug 2022

@11simca16
@miriam439 ja práve napríklad nemám záujem dostať našu bio do basy...vychádzame celkom "ok" a nepotrebujem aby bola nejak riešená keďže má pri sebe doma ešte súrodencov mojich dievčat...a preto by som to rada nejak podchytila pokiaľ by niečo takéto hrozilo...

tanuska28
11. aug 2022

@miriam439 vám chodi vyzivne na ucet? Nie na upsvr ?

11simca16
11. aug 2022

@matkaasebko ak si dobre vychádzate, to je dobre. Ale nie každý bio je taký.

rebekarebekova
11. aug 2022

@miriam439 "vas upsvar vam vybavil"???
To kto takto formuloval?
Vsetci to tak maju.. a preco od 1.9.?

rebekarebekova
11. aug 2022

@miriam439 Navrhuje sa tiež zmena vo výplate výživného, ktoré súd určil platiť biologickým rodičom na účet príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti. To sa v súčasnosti vypláca ako súčasť opakovaného príspevku dieťaťu, tzn. je zahrnuté vo vyplatenej sume opakovaného príspevku. Po novom sa opakovaný príspevok dieťaťu zníži o sumu súdom určeného výživného. Dieťa však o žiadne peniaze nepríde. Úrad práce ho bude vyplácať dieťaťu prostredníctvom inštitútu náhradného výživného. Náhradní rodičia oň nebudú musieť žiadať, výplata náhradného výživného bude automatická."

https://www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka...

miriam439
11. aug 2022

Žienky, teraz som si v kľude ešte raz prečítala a som sa upokojila - všimla som si totižto až teraz, že do dňa právoplatnosti tohto rozhodnutia, bude ako po starom a od právoplatnosti bude už náhradné výživné.... však čítajte aj vy. Prikladám naše rozhodnutie.

miriam439
11. aug 2022

@rebekarebekova
@tanuska28
Výživné majú platiť bio rodičia na účet Upsvar. Ale viem, že neplatili.
A áno, formulovali to takto: "Z podnetu tunajšieho úradu...."

rebekarebekova
11. aug 2022

@miriam439 pobavilo, ze "vybavili,". 😂 teba nie?

very_sad
12. aug 2022

Ahojte, kočky z trenčianskeho kraja, ako dlho ste čakali na predosvojitelsky sud?