icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

striga8658
15. aug 2022

@torpilla123 ja som to tam napísala , normálne mena detí, tiež sme nemali z utajeného

torpilla123
15. aug 2022

@striga8658 no, len potom to vobec nie je tak, ze info o nas vzhladom k osvojenemu dietatu je uplne vsade utajene. Manzelovi vadi, ze uz aj asi 15 sestriciek ma info, lebp chodime denne za malym, clovek nikdy nevie, ako sa k nam spatne da dopracovat. Ak chapes co myslim....

striga8658
15. aug 2022

@torpilla123 chápem, ale ja som to ináč nevedela poriešiť, a to nám ináč lepilo, biologicky rodičia bývajú od nás 20 km.....

torpilla123
Autor odpoveď zmazal
torpilla123
15. aug 2022

@striga8658 ved prave, aj ti od nas podobne...proste prirodzene mame strach...

bosorkabb
15. aug 2022

@torpilla123 tieto údaje predsa majú zdravotná poisťovňa, úrady práce vlastne celý aparát štátu.
Nie je to utajené ani náhodou to ešte súdy vás čakajú.
Detská lekárka a podobne.
Sociálna poisťovňa ti nezoberie tlačivo ktoré nie je kompletne. Čiže to vypísať musíš.

joannita
15. aug 2022

@torpilla123 pre socialnu, zdravotnu poistovnu musis vsetko vypisat jak je aj sudne rozhodnutie predlozit, to proste neobides. Do roboty nrmusis davat ziadne udaje o dietati a matke. Ja som udaje dietata na tom tlacive soc. Poist zaskrtla a tak poslala zamestnavatelovi.
Ale nechapem teraz, tak je z utajeneho ci nie?
Pises ze je, ale viete o matke. Tak potom urcite nieje z utajeneho?

joannita
15. aug 2022

@torpilla123 aha prepac teraz citam ze nemate z utajeneho.
Potom ale bacha na to co som pisala. Ak ste podali navrh na sud este predtym nez matka bola pozbavena prav, matke pojde tiez uznesenie sudu kde vam bude zverene. Takze bude vediet vase mena, adresu atd.
Lebo pises ze sa obavas, ci matka alebo jej rodina nerobi na HR v tvojej praci, alebo soc. Poist (bio matky co daju dieta na osvojenie vacsinou nerobia nikde a ziju fakt v uplne inych pomeroch) ale to ze matka bude vediet kde byvate z uznesenia je predsa ovela vacsie riziko.

torpilla123
15. aug 2022

@joannita skusim to zhrnut, aby som upresnila moje obavy. Matka bola pozbavena prav, jednou prilohou navrhu na sud bolo aj vyhlasenie, kde jeden z bodov je zanik pravneho vztahu dietata a rodicov. Cize oni nedostanu ziadne dokumenty, rozhodnutie. Matersku bude vybavovat zamestnavatel, cize oni posielaju potom schvalenu moju Ziadost o metersku, a preto aj pytaju rozhodnutie, lebo aj to sa potom posiela do socialnej poistovne. Rozhodla som sa, ze na oficialnom tlacive zo socialnej poistovne, na Ziadosti napisem meno a rodne cislo maleho, ale v rozhodnuti tie udaje, ako aj udaje matky (ak tam budu uvedene) preskrtnem. Verim, ze to nebude problem, dolezite je, ze ja budem mat rozhodnutie o predosvojitelskej starostlivosti, ja ako osoba budem mat dieta v starostlivosti. Moje obavy si skor typu, ze ak sa uvadza meno maleho, ci si jeho priezvisko AK Nahodou ma niekde nejakeho znameho matka nespoji, ma trosku nestandardne priezvisko. A potom tam bude prepojenie na nas. No, mozem sa len odlit, ze to tak nebude :(

joannita
15. aug 2022

@torpilla123 tak potom super ked je pozbavena 👏
Matersku si ale ries SAMA. Sama si chod odniest tlacivo a sudne rozhodnutie do soc. Poist. Presne kvoli tomu, aby zamestnavatel nevidel rozhodnutie sudu a sama si vybav matersku.
Mam 2 adoptovane deti a vzdy som si to riesila sama a aj baby tu v diskusii co viem.
Ano bezne ked je zena tehotna, riesi to zamestnavatel ale ja by som NIKDY nedala zamestnavatelovi sudne rozhodnutie rozhodnutie do ruky. Tam potrebujes dolozit aj RL maleho a preberaci protokol z CDR/porodnice, takze naozaj dost osobnych info...
Ked si to vybavis v SP, das si tam potvrdit na kopiu toho tlaciva ze to prevzali a to posles mailom zamestnavatelovi a prekryjes meno maleho.

torpilla123
15. aug 2022

@joannita dakujem velmi pekne za informaciu 🙂 tak to potom urobim. Mam uz iba jednu otazocku. Mozem to spravit aj o par dni potom, co sme doma s malickym? Ci to musim cim skor? Len neviem, ako si budeme doma zvykat, ci to manzel zatial sam zvladne kym pojdem na socialku ;)

torpilla123
16. aug 2022

@joannita este mi napadlo, ze najprv si musela mat asi potvrdenu cast D zamestnavatelom, peciatku a podpis, a potom si dopisovala, a podavala ziadost na SP, ze? inak si to neviem predstavit. podat ziadost bez potvrdenia zamestnavatelom, potom to SP musi zamestnavatelovi este poslat naspat. ze?

joannita
16. aug 2022

@torpilla123 ano mozes to urobit par dni potom, ja som to tiez tak riesila, oni ti matersku vyplatia aj spatne odo dna prevzatia.
A ano, najskor ti zamestnavatel potvrdi to tlacivo, (datum nastupu na MD je den prevzatia dietata) a ty to nasledne odnesies s RL, preberacim protokolom a uznesenim do SP.
Ked zamestnavatel bude naliehat ze je to jeho praca, trvaj na svojom, ze nemozes im davat do ruky tak osobne udaje a urobis tak sama.

torpilla123
16. aug 2022

@joannita dakujem velmi pekne za vsetky rady! 😘

pellka
16. aug 2022

Ahojte najde sa tu niekto kto robil
Pripravu sedenia v kosiciach alebo michalovciach? Ako dlho priprava trvala?? Popripade kam ste chodili?? Budem velmo vdacna ak sa niekto ozve dakujem.

kikuska_wedge
16. aug 2022

Dnes sme videli malinku. Laska na 1. pohlad. Som z nej hotova.

patuska00
16. aug 2022

@kikuska_wedge wau mate veľa radosti ja by som hneď ju brala domov.tiez sa teším s vami aj ja by som chcela vidieť 🥰🤩malinku

vargatomas1
16. aug 2022

@kikuska_wedge velka gratulacia prajem hlavne aby ste ju mali uz doma

kikuska_wedge
16. aug 2022

@patuska00
@vargatomas1 dakujem dievcata. Ona spinkala vo vajicku, ked ju profi priniesla. A ked rozlepila ocka, tak sa na nas hned zacala usmievat. Vobec neplakala. Vyzerala spokojne, ze ju mojkam a nosim. Otacala sa za mnou, ked som nieco povedala. Hotove zlaticko. 🥰 Zajtra rano ideme zase.

patuska00
16. aug 2022

@kikuska_wedge wau až do plaču tak krásne.a koľko má mala mesiacov

magimary
16. aug 2022

@kikuska_wedge boli ste v BA alebo v PK?
Presne som si myslela, že to bude láska na prvý kuk 💕.
Čakala som, kým napíšeš a aj som tušila, čo napíšeš 👏👍

sabina1996
16. aug 2022

@pellka v Košiciach,Úsmev ako dar cca 5 mesiacov

kikuska_wedge
16. aug 2022

@patuska00 3 mesiace

kikuska_wedge
16. aug 2022

@magimary v PK. Vsetky tie moje deti som si hned zamilovala. Ci malu, ci velke ... no proste hrca v hrdle, slzy na krajicku a velky usmev. Starsi sa uz nevedia dockat na zajtra, ked aj oni uvidia sestricku.

magimary
17. aug 2022

@kikuska_wedge takže u mojej kolegyni (asi G.)👍.
Hej, viem, preto som aj teraz čakala, že to bude podobné ako si to mala pri väčších....

patuska00
17. aug 2022

@kikuska_wedge to super a koľko ste čakali na bábo a to je biele.prepav že sa stále pýtam lebo aj ja budem čakať tiež za bábo ešte pár príprav a uz budeme zapísaní.

kikuska_wedge
17. aug 2022

@patuska00 zapisany sme boli 3 roky. Malinka je papierovo romska.

patuska00
17. aug 2022

@kikuska_wedge to je super hlave nech je zdravá držím vám palce.

tanuska28
17. aug 2022

Baby este prosim vas ohladom tych rodicovskych prav. Na pozbavenie sud len rozhodne, alebo budeme prizvaní ako navrhovatelia aj osobne alebo ako...??

nikadomi
17. aug 2022

Od dnes definitívne naša 😍