Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@kikuska_wedge áno boli. Tiež Senec. A tiež sa pýtali či je postieľka naša a podobne. Ale príspevok dali.
@kikuska_wedge
My sme o tento príspevok žiadali 3x...lebo úradníčky stále tvrdili niečo iné, že kedy máme nárok. Nakoniec som našla v zákone, že až keď budeme mať doma právoplatne rozhodnutie o pestúnskej starostlivosti (čiže nie to prvé neodkladne opatrenie)...
Nám sa všetko tak ťahalo, že sme mali dieťa doma takmer dva roky (chýbalo páru dní), keď sme príspevok dostali. Či boli na kontrole kvôli tomu nepamätám (lebo nám ako pestúnom chodievajú na kontroly aj bez toho, aby sme žiadali nejaký príspevok).
Ale keby robili kvôli nemu problémy, by som teda inakši prievan narobila na Upsvar...
hneď by som argumentovala, či malo dieťa dva roky spávať na zemi bez postieľky alebo ho nosiť v ruksaku, keď by som mu nekúpila kočiar, lebo oni nedali ešte príspevok...
A mimochodom - bio rodičom chodí niekto na kontrolu, keď dostávajú príspevok vyše 800 €??? - diskriminácia z ich strany, ak by mi neschválili príspevok, lebo už mám nakúpené veci a už ho teda nepotrebujem... už to je od nich diskriminácia, že vám prídu kvôli príspevku na kontrolu a iným bio rodičom nie!!!!
Nám dali dačo vyše 500 €... vtedy tak určoval zákon.
@kikuska_wedge
zo zákona - tam paragraf 3
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
A mimochodom, zákon hovorí, že sa poskytuje nielen na nábytok, ale aj oblečenie, obuv, hygienické potreby - a tie potrebuje stále... takže schváliť ho musia, aj keď budete mať už celú detskú izbu zariadenú...
Lebo napríklad bude potrebovať autosedačku väčšiu, športový kočiar a iné veci...
Tak sa nedajte a neverte ich táraninám!!!
Žienky, mám otázku na tie, ktoré máte dieťa v pestúnstve/poručníctve.
Neviete náhodou, či sa týka aj nás tá možnosť, podať si žiadosť o príspevok 100€, keď bio rodičia majú súdom nariadené platiť minimálne výživné na dieťa (teda výživné spadá do výšky maxim. 150 €)???
Nezisťovali ste to už niekto na Upsvar???
Dozvedeli sme sa, že nášmu malému porodila biomatka súrodenca. Vraj nám v lete volali, že je tehotná. Neviem o tom. Ok, už tam prebiehajú interakcie. Ja by som len chcela povedať, ak to číta naaahodou mamička, alebo ocko súrodenca nášho malého: Tak naša láska mala priezvisko začínajúce na J a končiace K. Narodil sa v Ružinove a patril pod DD Pezinok. Jeho súrodenec sa narodil niekedy na jeseň, predpokladám, že ma par týždňov. Ak by ste chceli udržiavať s nami kontakt, možno len emaily, časom by sa detičky mohli stretnúť. To by som bola veľmi rada. Ak by o sebe vedeli a boli v kontakte od detstva. Možno sa v tomto niekto spoznal alebo spozná … ďakujem
@evadek toto nepochopim, preco takto oddeluju surodencov. Brala by som to, ak by ste vy nemali zaujem, ale takto ...
@miriam439 presne tak. Aj keď si myslím, že to je nemožné. Už som kontaktovala aj profi mamu u kt. bol náš malý, ale nemá žiadne info. Dosť sa tým trápim, lebo ja mam dve sestry a neviem si predstaviť, že by som ich nepoznala :(. Tak by som sa tešila, keby sme o sebe vedeli a chlapci by sa poznali ❤️
@joannita vraj na zozname nemusíme byt zapísaní, ak majú niekde súrodenca kontaktujú tu rodinu ktorá ho ma. Tak mi to bolo povedane, potom sa spraví rýchla aktualizácia, doložia nejaké doklady a je. Ak by sme to vedeli v lete, že je tehotná a nie teraz keď si už niekto chodi na interakcie … My by sme momentálne chceli byt v nejakom kontakte s rodinou a chlapčekom, aspoň emaily. Časom keď bude vacsi sa možno stretnúť. Aby mali aspoň nejaký súrodenecky kontakt.
@evadek tiež som rozmýšľala, ze skúsim takto pohľadať mladšieho brata nášmu synovi. Tiež sú z Ružinova, biomama sa volala Jana a minulý rok zomrela. Náš syn má 4,5 roka a jeho brat sa narodil v roku 2020, alebo koncom 2019 a volal sa Alexander Š...z, isto si ho niekto adoptoval, alebo je v procese....inak majú aj starších súrodencov, ktorí sú všetci adoptovaní. Možno ak by sa nám rodicia ozvali, bolo by fajn udržiavať aspoň kontakt, dat si vzájomne info, fotky a pripadne časom aj osobne, samozrejme iba ak budú obe strany s tým v pohode. Inak ako to je? Keď bude malý dospelý, môže sa dostať k informáciám o súrodencoch niekde? Ja napr. chcem zistiť aj, kde je jeho biomama pochovaná, aby sme jej v budúcnosti odniesli kvety pripadne.
Žienky, my sme síce pestúni, takže k info o bio súrodencoch máme prístup vďaka tomu.
My sme v kontakte s rodinami našich bio súrodencov... a ja som vďačná za to, zatiaľ je to fajn - nielen kvôli nášmu malému. Ale aj ja som získala som nové kamošky, mám sa s kým porozprávať o radostiach a problémoch s nim, spravíme si vždy v lete výlet... Proste zatiaľ je to fajn a prínos pre nás i malého.
@miriam439 môj muž ma práve vystresoval. Lebo ja som snilek, on je ten čo mi povie všetko čo sa môže stať. Či som si vedoma, že ti ľudia nám nemusia sedieť, že môžu byt úplne iný ako my… že tie stretnutia budú cudne. Že môžu byt ako niektoré mamičky na ihriskách, ktoré nedávam 😄… a čo od toho očakávam. Že čo keď sa príliš namota jedna alebo druha strana a nebude to fungovať. Že chápe prečo to robím, ale nemusí to dopadnút dobre.
@evadek no ved ma pravdu, ja by som do toho išla pomaly a opatrne, určite nie hneď výmena adresy a pod., najskôr by sme si písali, trochu sa spoznali a ak stretnutie, tak určite nie doma, ale niekde vonku/v hernicke a videlo by sa...ak by to nefungovalo, tak by som to povedala s tým, že keď budu deti väčšie.....ale aspoň by sme o ňom vedeli, mne je jasné, že pre malého to raz bude dôležité vedieť o rodine a biorodičov nemá ani jedného, takže tak.....ale jasne, ze aj obavy sú.
@santamonica áno, presne tak to chcem. Nechat len email. Alebo tc. A najprv si písať. A potom sa stretnúť niekde mimo bytu, vonku. Presne ako píšeš, obavy sú. Ale viac je ta túžba aby sme boli v kontakte. Aby vedel, že ma brata
@evadek ved to, škoda, že tí naši dvaja niesú bratia🐥🐣
@santamonica to nevadí, ak spolu vyrastajú sú bratia. Nie pokrvní, ale sú 🙂
@evadek to áno, ak máte dvoch, tak super, náš má už dospelého brata, takže sa vidia tak 2x za mesiac
Ahojte, ziadala niektora z vas predlzeny rodicak zo zdravotnych dovodov so spravami od psychologa (klinickeho) a logopeda? Podarilo sa?
@santamonica nie, jedného. A žiadne iné dieťa v rodine. A ani to na ďalšie nevidím. Je mi to hrozne luto. Ale snáď bude mat veľa kamarátov

Dievcata je mi z tohto statu na 🤮. A to bez ohladu na to, ci nam ho schvalia, ci nie. Je maximalne ponizujuce, aby nam robili setrenie z dovodu vyplaty prispevku. Samozrejme, ze kazdy sudny clovek zabezpeci zakladne potreby este pred tym, ako pride dietatko k nemu domov. Ak by bola navsteva iniciovana, kvoli kontrole starostlivosti o malu, nepoviem ani slovo. Tak ci tak, pockam si na vysledok. Ak nam prispevok neschvalia, podam voci rozhodnutiu odvolanie.