icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

nikadomi
26. nov 2022

@juliagas na papieri nebude nikdy nikde napísané etnikum- je to diskriminaçné. Dozvieš sa to len ak ústne- tety na úrade, v CDR, príp. v nemocnici ak budete brať priamo odtiaľ. Ja mám skúsenosť pri utajenom, že aj keď sme tú tému načali- nikto sa nám k tomu nevyjadril, že nemôžu. Ak je to pre Teba tak silno dôležité, vyšpecifikuj si požiadavky, ale pri adopcii platí, že na 100% Ti nikto nič nezaručí. Mnohé sa nedozvieš, niečo sa dozvieš pomimo, niečo pošepky, závisí od toľkých faktorov a čo adopcia, to iná skúsenosť. Najdôležitejšie je otvorené srdce a niekedy príliš neriešiť, netlačiť na pílu, nechať sa viesť zo dňa na deň, poradiť sa tu a užívať si ten proces.

kikuska_wedge
26. nov 2022

@juliagas nenam deti z utajeneho porodu. Ale prve sme mali majoritneho etnika a dcerka je poloromska. Druhe sme mali romske a dcerka je uplny opak. Genetika je carovna. V kazdom pripade sa na nas vsetky 3 podobaju, akoby sme si ich porodili. Nielen odpozorovanou mimikou ale aj fyzicky.

juliagas
26. nov 2022

@nikadomi ano ja rozumiem vserkemu mali sme interakcie akoze biele babeno ale dozvedeli sme sa ze je romskeho povodu origos … tak sme cuvli netrufame si s manzelom na vychovu romskeho nie ako by vyzerali deti ale vadi nam ich sposob zivota nehovorim vsetko je diskutabilne…. Ale romske s nasho pohladu nie neni som rasista to vobec ale nereufame si na tu vychovu samozrejme nikoho nechcem urazit aj romske deti su krasne sikovne nadane ale nerrufaame si ale tie vycitky su strasne 😭

juliagas
26. nov 2022

@kikuska_wedge ano samozrejme je to indi vindy ja sa oen bojim tej vychovy v puberte dajme tomu …. Aj ked mne osobne by to bolo jedno ale muzovi celej rodine nie nikto by romske neprimol…. Trha mi to srdce ale nic nenarobim

tanuska28
26. nov 2022

@juliagas a na priprave ste preberali etnicitu ? Vieš dost vela urobi co dietatko zazilo. Ak budete mat biele a tazko sa bude vyrovnavat so stratami , tak vychova tazsia bude aj pri bielom. Urcite nemen poziadavky na romske ked mas takyto nazor to je jasne, nepresviedcam ta , len som chcela podotknut ze tazsie to moze byt z hladiska psychiky pri hocijakom dietati, necakaj ze pubertu zvladnes lepsie pri bielom

juliagas
26. nov 2022

@tanuska28 ano jasne ved to moze byt aj ori bielom aj pri bio mne je vsetko jasne… a chceme novorodenca len teda sa este urcite nacakame 😭😭🙈

kikuska_wedge
26. nov 2022

@juliagas ved na to sluzia spravy, fotografie, interakcie. Prijmete take dietatko, ktore si zamilujete. Nicoho sa neboj. Ak iskra nepreskoci, mozete odmietnut. U nas to v oboch pripadoch bola laska na 1 pohlad. Slzy mi tiekli od radosti, nie od nestastia.

juliagas
26. nov 2022

@kikuska_wedge noooo a u nas to take nebolo 😭😭 a mam s toho vycitky ze to dietatko sme tam nehali 😭

kikuska_wedge
26. nov 2022

@juliagas nemas mat preco vycitky. Bolo by nezodpovedne a nespravne sa tvarit, ze je to ok, ak nie je. Kazde dietatko si zasluzi, aby bolo nielen milovane, ale aby pre svojich rodicov znamenalo vsetko.

juliagas
26. nov 2022

@kikuska_wedge ano to mas pravdu … ale ked konecne to prislo a zrazu zase cakame to ma ubija najviac soms toho taka deprimovana a nalsie ivf sa uz necitim ist mam zmiesane pocity

nikadomi
26. nov 2022

@juliagas to je úplne v poriadku a legitímne, že ste sa takto rozhodli, sk sa na to necítite. O dieťatko nemaj obavy, rodinku si nájde. Aj vy si nájdete to svoje, len nedkôr. Pýtala si sa stále na uvedenie etnicity v papieroch- tak presne sko dom písala- v papieroch to nikde uvedené nebude- ani pri etnickom ani pri žiadnom. My máme dve rómske- dokonca ani v telefonáte z úradu sa etnicita nikdy neriešila- vždy nás nazývali žiadateľmi "tolerantnými k odlišnostiam", keď sme komunikovali o tejto téme.

juliagas
26. nov 2022

@nikadomi no mi mame ze majoritneho novorodenca a ajtak sa nam ozvali s vyse pollrocnycm a romskym nerozumiem tomu vobec…

joannita
26. nov 2022

@juliagas vzdy volaju a skusaju ponuknut aj ine dieta ake mate v poziadavkach, nam tak ponukli niekolko deti, ktore sme teda zial museli odmietnut...

pellka
26. nov 2022

@juliagas ahoj a ako dlho trvalo kym vam Ponukli romske ?? Zaujima ma to lebo my sme ziadali Romske 😀

juliagas
27. nov 2022

@pellka no v poradovniku sme 2.5 roka

andrea_82
27. nov 2022

@juliagas nam tiez tak volali po roku s romskym, skusili. Aj ked sme to mali vyslovene napisane v ziadosti. Znova sa pytala, ci nam teda s takymi detmi volat nemaju.

sabina1996
27. nov 2022

@juliagas záleží to asi skôr od úradu alebo úradníčky lebo my čakáme 3 roky a nikdy nám nikto nič neponúkol mimo našich požiadaviek…

juliagas
27. nov 2022

@andrea_82 ano ak nas sa znovu pytali ze ci s takym volat nemaju no nemaju! Jasne mame napisane v ziadosti na ake dietatko si trufame

juliagas
27. nov 2022

@sabina1996 ano mizno to zalezi aj od nich v akom kraji cakate?

sabina1996
27. nov 2022

@juliagas Košický…

erika219
27. nov 2022

Ahojte, prosím neviete ako je na tom Nitriansky kraj? Ďakujem ❤️

lussy666
28. nov 2022

ahojte, prisla som sa k vam poradit....citam, sledujem vas uz dlho, prezivame tuto zivotnu etapu teraz tiez, ale zijeme na morave. konecne sme snad uspesne na konci a dostali sme krasneho 18mes. chlapceka...no a moja otazka....resp. opisem nasu situaciu...zijeme v pohranici, muz pracuje a ma trvaly pobyt v cr. ja som dobrovolne nezamestnana, nikde nie som vedena, zdravotku si platim na slovensku, lebo tam mam lekarov, a kedze zijeme blizko hranic, a do par rokov chceme ist na slovensko, nechcem to menit...socialku si neplatim. trvaly pobyt mam tiez na slovensku.mame 12r. bio dcerku, pridavky dostavam zo sr.
dnes som volala pani na upsvar kvoli rodicovskemu prispevku, a ona mi tvrdi, ze nan nemam narok, ze to musi ist cez manzela v cr....nevedela mi dat ziadny odkaz na info, proste ma chcela zrusit..mne sa to nezda, viem ze na matersku nemam narok, to mi je jasne, ale preco nie rodicovsky? za to, ze je maly z ciech? to je predsa hlupost....skusala som najst nejaku infolinku na upsvare, nenasla som...pripadne keby ste vedeli, kde by mi v tomto poradili, alebo nebodaj ste vy nieco podobne zazili....dakujem vam za precitanie a pripadne reakcie 🙂

patuska00
Autor odpoveď zmazal
joannita
28. nov 2022

@lussy666 maly je z ciech? Nerozumiem.....
Maze dieta osvojene z ciech ci zo slovenska?

lussy666
28. nov 2022

@joannita z ciech, aj my sme z ciech, ja tu mam prechodny pobyt. na sk mam trvaly

joannita
28. nov 2022

@lussy666 aha, tak to sa mi tiez nezda ze by si mala dostavat z SK rodicak 🤔
Neviem nikdy som toto neskumala, ale pride mi to take nelogicke nie? Preco neziadas v CR rodicak?

lussy666
28. nov 2022

@joannita lebo ja som tu nebola nikdy zamestnana, nikde vedena, okrem toho, ze som si vybavila ten prechodny pobyt kvoli adopcii...viem, ze to mozno znie nelogicky, alae tym, ze je to pohranicie, k lekarom a tak chodim na sk, teraz mi islo skor o to, ze ked citam tie podmienky na RP, splnam vsetky, nevidim dovod preco by som ho nemala dostat. dnes pani na urade bola v poho, ale evidentne nevedela co ma robit, nestretla sa este s takou situaciou a pani, na ktoru ma odkazala mi nebrala telefon. skusuim zas rano, len ma napadlo, ze vy tu viete vsetko, tak ci nahodou 🙂

miriam439
29. nov 2022

@lussy666 Myslím si, že v tomto ti my vyjadrime asi len osobný názor, ale nie kompetentné informácie. Neviem, či sa tu nájde rovnaký prípad, aby ti mohli dať info z praxe. Ak áno, budem rada.
Komplikácia je podľa mňa v tom, že dieťatko je z Čiech (môj osobný názor).
Ale idem ti pohľadať link, kde si napíš a dajú ti odpoveď. A rovnako si napíš aj na rovnaký úrad v Čechách. Poprípade počkaj na odpoveď zo Sk úradu a potom napíš na ČR úrad...

miriam439
29. nov 2022

Tu píšem ja... naposledy tento mesiac som s nimi niečo riešila a odpovedali veľmi rýchlo (kratšie ako týždeň).
Skús im to tak opísať ako reálne máte situáciu... a uvidíš...
Teraz, keď mi odpísala pani, bola tam aj kópia môjho dopytu s mojimi údajmi a tak by som to kľudne šla riešiť s tým mailom s odpoveďou aj na náš okresný Upsvar (ale nebolo treba).

1992dominika
1. dec 2022

ahojte skupinka, ja sa chcem podeliť o to, čo nám povedali na príprave. Vraj čakanie do roka na dieťatko do 1roka bez etnika. Skoro som odpadla, že tak rýchlo, keďže som si myslela, že to dlho trvá. Som sa veľmi potešila, ale nefixujem sa stále na ten časový rámec a už nie vôbec po prečítaní si vašich skúseností. My sme žiadatelia z Trnavského kraja a teda ešte sme neukončili prípravu sme asi tak v polovici. Myslíte si, že ten termín do roka od zapísania do zoznamu je reálne?