icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

pellka
14. jan 2023

Ahojte 🤚 tak Ma napadlo lebo vsimla som si ze ste pisali ze vam povedali poradie na celkovy pocet deti nie konkretne nato co mate v poziadavkach
My mame len romske / polo romske
( kosicky Kraj ) cize sa dozviem poradie Konretne na romske ci nie? Teda ak som spravne pochopila vsade to je ine cize ak by sa tu niekto nasiel s kosickeho kraja ako vam to poradie hovoria?? Niekto dokonca pise ze
Mu bolo povedane na dievca chlapca.. romske neromske niekto ze nie
Tak Ma
Zaujima ako to je a teda kludne aj z inych krajov budem Len rada 🙂

janetinka27
14. jan 2023

@luciskooo ach, som znicena z toho, co pises, takmer tri roky a este nie ste na rade. teraz ste mozno na 7.-8. mieste, tazko povedat, my sme sa od augusta do novembra posunuli o 2 miesta (pred augustom sme sa dlho nehybali). a od novembra sa snad aspon 1 miesto posunulo... ale pred vami su snad este pary, co maju ine podmienky

sabina1996
14. jan 2023

My cakame vyše 3 rokov na biele alebo zmiešané etnikum(uprednostňujeme dvojičky) do 6 mesiacov v KE kraji a sme momentálne 30 na dievča a 29 na chlapca… nám bolo povedané stále len jedno poradie a nikto nám nepovedal čakačku na iné etnikum. Myslím si že čakacie doby ktoré nám boli povedané na príprave určite neplatia možno česť výnimkám… takýmto tempom ešte aspoň 2 roky budeme čakať. Zatiaľ čo mám odsledovane tak najviac sme sa pohli cez covid obdobie tam to išlo cca 25 deti za pól rok. Zvyčajne sa v jari najviac posúvame….

tanuska28
17. jan 2023

Baby pardon ak sa to tu uz riesilo, ale ked je pojednavanie o pozbaveni rodicovskych prav, bio matka je pozvana na sud alebo ako? A dieta zastupuje pri tomto pojednavani kurator? Alebo toto pojednavanie neprebieha takto a nikto neni prizvaní? Dakujem

bosorkabb
17. jan 2023

@tanuska28 áno je pozvaná. Aspoň u nás bola a bola tam aj kurátorka dieťaťa.

joannita
17. jan 2023

@tanuska28 ano jasne, aj ona aj otec ak je znamy, su pozvani. Vacsinou vsak nepridu.
Ano dieta zastupuje kolizna, ta ho zastupuje az do uplneho osvojenia, cize bude chodit aj na vase pojednavania.

tanuska28
17. jan 2023

@bosorkabb
@joannita dakujem za info.

tanuska28
18. jan 2023

A mal tu niekto prosim vas skusenost ze matka sa neozyva prepasla dobu 6mesiacov ale na sud o pozbaveni prav prisla ? U nas to tak celkom vyzera ze to tak bude ... 😬

djura
18. jan 2023

@tanuska28 ahoj, unas prave vobec voooobec nechce prist a ani nepodpise papier tak sa to natahuje... ale telefonicky opakovane informovala uradnicku ze chce sa zbavit bio prav, aby maly kludne siel na adopciu...ale ani za svateho nepride podpisat...tak sa nam to natahuje...sudca stale pyta jej vypoved...
Vam drzim prsty dufam ze to dopadne dobre ❤️

tanuska28
18. jan 2023

@djura ja obcas nechapem system. Ked sme zacali interkacie atd.neodkladko neschvalili a sud ze nam ho davaju do pestunstva bol az o 12mesiacov, lebo ze bol covid a matka sa nemohla vyjadrit k tomu, bola vo vazbe. Naco sa mala vyjadrit zase ked uz jeho zlozku sud raz schvalil ze dieta je vhodne do pestunstva a zaradili ho do "ponuky". Ked som sud cely rok terorizovala ze rok zijeme bez pridavkov atd ze nemam na nic narok, plus ani CDR nam maleho nechcela dat bez sudu,tak ich napadlo ze sa matka moze vyjadit cez skype. Proste nonsens.. Tiez vam drzim prsty ❤️

tanuska28
20. jan 2023

Ahojte baby zase ja :D asi tu budem mat teraz vela prispevok ale neda mi to.Mame maleho v pestunstve, matka sa pocas tych rokov ozvala kazdych 6mes.vzdy posledne dni aby to stihla. Pred letom sa vsak nestihla ozvat a ozvala sa az po 8mes. To sme ale mali uz podany navrh na zbavenie rodicovskych. Teraz vsak nastala situacia kedy konecne po vela vela nesiacoch sud vyzv upsvar nech sa vyjadri, ti tam spisali ze matka sa teda neozvala atd. Lenze matka sa teraz zase ozvala a volala mi s tym ze sa chce stretnut s malym. Viem ze to musi ist cez upsvar atd.tak to este neviem ako dopadne, kazdopadne štvu ma dve veci, jedna tá ze asi na ten sud pride a to ze sa neozvala nebude relevantne lebo bude mat zrazu zaujem a druha vec je tá ze matka bola zavreta vo väzbe za tyranie dietata. Nas maly je uzasny chlapec, neskutocny smejko, uz ma 4roky.A teraz ho mam vystavit tomu, ze matka ktora tam na detoch robila brutalne veci s otcom tak sa snim pridu hrat. Toto je pre deti zdrave a nikto ich od toho neuchrani? Keby slo o alkohol alebo ze je na drogach, to by som brala. Ma pravo ho vidiet , a maly vie ze bol v inom brušku...to by šlo, ale tyranie je uz prilis citlive na deti. Podla upsvaru sud ju asi nepozbavi prav, kedze sa ozvala, bola vo vazbe mala prekazy na stretnutie s nim..atd. Kedze ale nie som ucastnik konania nic nezmozem
Tak ma napadlo ci sa nedá nejaky posudok od psychologa ze toto proste nejde ? Alebo neviem fakt.... Nemate niekto skusenosti prosim ?

yukki
20. jan 2023

@tanuska28 neviem, z akého okresu si. Ale každopádne adresuj toto aj na socialku. A ak musíš, súhlas so stretnutiami na úrade práce a sociálnych vecí a rodiny v prítomnosti ich pracovníka... Opakujem, ak musíš...
Ak máš v sebe tú silu, chovaj aa k matke obozretne, zistuj, nakoľko sa s ňou dá, a nájdi taktiku.
Tiež na kuratora/soc.pracpvnicku choď v zmysle A vy si myslíte, že je to v poriadku? Keď sa takto správala k jednému z detí, je v poriadku, že sa snaží udržiavať kontakt s naším? Je to naozaj v prospech dieťaťa?

tanuska28
21. jan 2023

@yukki dakujem za rady... Snad to nejak zvladneme vyriesit ...

tanuska28
31. jan 2023

Prosim Vas stal sa niekto z vas poručnikom v pestunstve ? Nam volala z upsvaru pani ze poručnikov ustanovila niekoho z nasho obecneho uradu

bosorkabb
31. jan 2023

@tanuska28 ja s manželom.
A je nás tu takých viac.
Ale návrh sme podávali sami.

juliagas
31. jan 2023

Ahojte prosim vas neviete niekto ako sa hýbe poradovnik v Trnave?

sabina1996
31. jan 2023

Náhodou niekto z KE kraja? Ako ste na tom ? 🙂

torpilla123
1. feb 2023

@all ahojte. Nevie niekto prosim, ako je to s danovym priznanim za minuly rok, ked uz mame v predosvojeni maleho, ale etse stale nie je osvojeny, cize ma meno a priezvisko po bio matke? A potrebujem tam sopisat meno, priezvisko a rodne cislo. Bud cez zamestnavatela (co nechcem, ani doteraz som im tuto info nedala), alebo ked si podavam sama, rovnako to musim vyopisat, kedze ho mame v starostlivosti. Ale on uz asi v polke tpho roku aj tak dostane nove meno a rodne cislo po osvojeni. Neviem, stacilo ze som tuto info musela zdielat nansocialke a upsvar. Aj to uz mi pride vela. Dakujem ;)

patuska00
1. feb 2023

Ahojte ženy keď ste skončili prípravu a keď ste podpísali papiere mali ste už pripravenu záverečnu správu lebo ja som skončia ešte v decembri s dneska prišli na návštevu a pani povedala že budeme mať ešte jedno stretnutie na podpis mne už ide všetko na nervi od decembra stále tak

andrea_82
1. feb 2023

@patuska00 nie, správu sme boli podpisovať tiež až na poslednom stretnutí. Pri aktualizáciach sme to už vyriešili mailom a poštou.

patuska00
1. feb 2023

@andrea_82 ale sme boli na posledne stretnutie v decembri 14

andrea_82
1. feb 2023

@patuska00 my keď sme robili poslednú aktualizáciu, tiež trvalo vyše mesiaca, kým nám napísala správu, nestíhali.

patuska00
1. feb 2023

@andrea_82 no však aj tu tiež nestíhajú dnes prišli na návštevu lebo bývame už v novom dome vtedy keď prišli tak sme bývali u svokrovcov a teraz máme ešte čakať na iné stretnutie to je už na podpis

andrea_82
1. feb 2023

@patuska00 verím, že sa ti to zdá dlho. 🙂 Nám trvala celá prvá príprava presne rok, tiež sme už boli nervózni, kedy to skončí.

kikuska_wedge
1. feb 2023

@patuska00 aj my sme to tak mali. Po poslednom stretnuti pani psychlogicka spisala spravu a boli sme tam este raz, ju podpisat. Tiez to trvalo dlhsie. Podpisuju to dve osoby. Jedna z nich bola PN. Vy ste tam zase mali sviatky. Odporucam zvyknut si na cakanie. V tomto procese sa jddnoducho caka na vsetko, ale trpezlivost dieta prinasa.

bosorkabb
1. feb 2023

@torpilla123 manžel k daňovému priznanie prikladal rozhodnutie súdu, pravdaže aj rodné číslo. Daňový úrad to vyžadoval.

joannita
1. feb 2023

@patuska00 vzdy sa to takto taha zial, tusim sme ti to uz aj pisali..... Tusim si to bola ty. Je to na nervy chapem, ale presne ako pisu hore, odporucam zvyknut si na cakanie :(
Ked sa dostanete v poradovniku do cojaviem prvej 30tky az 50tky, tak to bude na nervy, lebo to sa taha neskutocne. A potom ked vas oslovia, budete cakat kym matku zbavia prav aby ste si mohli podat navrh a potom budete cakat kym vytycia prve, druhe pojedko......atd.
Je to narocne, ale si na zaciatku 🙏

lucka1609
1. feb 2023

Ahojte 😊 vedel by mi niekto poradiť prosím?
Máme malú, najskôr bola v profi rodine, potom sme si ju zobrali do náhradnej osobnej starostlivosti.
Konečne po roku sme mali súd ohľadne zbavenia práv bio matky ale medzi časom podpísala aj papier,že teda malú nechce.
Ona sa o malinku nezaujímala od jej narodenia,čiže od kedy je malinka u nás.
Momentálne sme malinkej aj poručnici.
No moja otázka znie.
Musíme prejsť prípravou aj keď ja prípravu na profi rodičstvo mám (keď som čítala obsah čo zahŕňa príprava na osvojenie je to teoreticky to isté), malú máme v rodine od jej narodenia.
Už som z toho zúfalá a vyčerpaná.
A ak už niekto prešiel osvojenim aj cez súd aké otázky sa vás pýtal sudca/ sudkyňa?
Ďakujem

kikuska_wedge
1. feb 2023

@lucka1609 ste specificky pripad. Bolo by dobre, aby ste sa poradili s upsvar. Oni budu ucastnikom sudneho konania, bolo by dobre, aby ste vo veci postupovali jednotne. Nepises kolko je mala vo vasej NOS. Ale musi byt minimalne 9 mesiacov, aby ste mohli ziadat o osvojenie. Ak nie je, museli by ste najprv ziadat o zverenie do predosvojitelskej starostlivosti. Co sa tyka otazok sudu, boli to obycajne otazky preco si chceme deti osvojit, kto zabezpecuje starostlivost a pod. Nic specialne. Poukazali sme na to, ze mame s detmi vytvoreny taky vztah, ako ma dieta s biologickymi rodicmi. Ze je medzi nami vytvorena silna vztahova vazba. Ze je v najlepsom zaujme, aby boli nami osvojeni atd

lucka1609
1. feb 2023

@kikuska_wedge malinku máme zverenú v NOS od septembra 2021.
Tým pádom predosvojitelskú máme splnenú 😊