Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Ahojte citam stare konverzacie ohladom adopcii a kocky Tam riesili ako to Funguje ked niekto ziada o osvojenie tak ze ponukaju aj deti ktore niesu pravne volne a ze teda vetsinov to tak je pri malych detoch my sme sa o tom sice bavili na pripravach ale nejako si nespominam na tuto temu viem ze bio matka ma tych 6 tyzdnov na rozmyslenie
To jedine ak si spominam spravne viem
Cize otazka znie 😀
Ak Nam ponuknu dietatko ( poziadavky mame 0-6m romske )
Ktore nebude este volne na adopciu pojdeme pozriet tak bio matka sa moze hoci kedy rozmysliet ze ho chce aj ked ho uz budeme mat my doma? 🫢
A je malo pravdepodobne ze by nam teda ponukli take male dieta ktore uz bude pravne volne ?
@pellka tak male deti su pravne volne iba ak matka podpise generalny suhlas alebo rodila utajene. Takze odpoved na tvoju otazku je ano, je to ojedinele. V ostatnych pripadoch navrh na pozbavenie rodicovskych prav na sud dava upsvar. Ale nez tento proces proces zbehne, tak dieta nie je pravne volne a ponuka sa v ramci pestunskej starostlivosti. Matka si to moze rozmysliet, ale to sa tiez stava ojedinele.
@martinka270888 drzim vam palce (a tiez som narodena 270883), cize 5 rokov presne rozdiel medzi nami :D
@erika219 och, u nas vybavuju len rok 2014 alebo 2015 :( snad sa uz coskoro dockate 🙂
@kikuska_wedge matka nieje pozbavena ked podpise generalny suhlas, musi najskor prebehnut sud. Pri nasom druhom dietati to trvalo 5 mesiacov....
Pri utajejenom tiez nieje hned pozbavena, tam ma tych 6tyzdnov, plus tiez musi prebehnut sud.
Ta docasna pestunska je tiez skor ojedinela, dieta s vacsinou stale ponuka na oscojenie a nemusi ist zatial do pestunskej...
@joannita myslela som tym, ze to ide rychlejsie ak podpisala suhlas a teda by to do tych 6 mesiacov mohli stihnut. Samozrejme ze o tom rozhoduje sud.
@janetinka27 jeminenku, to je dosť dlhá čakačka. Aký ste kraj?
@erika219 zilinsky
@janetinka27 Ja mám informáciu (získanú tohto roku 2023), že osvojenie riešia teraz žiadosti z roku 2013. Ale myslím, že sa to týka bielych detičiek.
@miriam439 nam povedali na priprave v roku 2021,ze sa vybavuje rok 2014. a teraz v januari mi ina pani z uradu povedala rok 2014 alebo 2015 (uz si nepamatam,ale zda sa mi,ze poveda 2014)
ak je to rok 2013, tak je to na zaplakanie:(
ano, je to cakanie na biele babo.
@janetinka27 Na zaplakanie je nielen tá strašne dlhá čakacia doba, ale aj to, že poskytujú rozdielne informácie. Však ak je to náplň mojej práce, tak predsa musím vedieť, s akými údajmi pracujem.
Ale aj tak je to strašné, lebo mi to vychádza tak, že si treba dať žiadosť už v 20. rokoch, aby ste sa dočkali prvého dieťatka ako 30.r a druhého dieťatka aspoň v 40.r, ak chcete pre neho súrodenca... píšem to s nadsádzkou, ale matematicky to tak vychádza 😕
Alebo sa potom presťahovať na 3-4 r do trnav. kraja ☺️
@miriam439 ved toto, strasne dlho sa caka, su rozne argumenty, ja do toho nevidim a nechcem ani nic zle povedat o pracovnickach, pretoze zrejme je tam vela agendy a malo pracovnikov, ale mozno na tom celom systeme je nieco, co nefunguje. rozumiem, ze je malo pravne volnych deti, ale teda zarazaju ma tie typy pripravy, ze pestunstvo s moznostou osvojenia... to je co za hybrid, tak pestunstvo ci osvojenie? aj nam tak bolo (niekym) poradene, nech to urobime takto - ze dieta budeme mat skor, sice najprv ho dostaneme docasne do pestunstva, ale niektore stalorodiace matky proste sa vzdy svojich deti vzdaju, takze dieta nam nakoniec ostane a mozeme si ho osvojit. a co potom maju povedat ti, co cakaju v poradovniku na osvojenie? ti sa potom ani nedockaju.
ja uz neviem, mam protichodne informacie, viem o tom malo, ale teda sa ani nemam ako dostat do obrazu, pokial nie je clovek priamo pri zdroji informacii.
@janetinka27 pestúnstvo s možnosťou osvojenia oficiálne nie je, stále je to pestúnstvo, to len možno pracovníčky skôr vedia odhadnúť, ale nikdy to nie je na 100%, vždy musíš rátať s tým, že k osvojeniu možno ani nebude môcť prísť... Okrem toho musíš rátať s možnosťou, že o Tebe bude vedieť bio rodina.
Toto všetko veľa párov odrádza a radšej nebudú riskovať a idú iba do osvojenia.
Takže áno, vieš sa dostať skôr k dieťaťu, ale s rizikom...
@aliziana ano, suhlasim a aj o tom pisem, ze pracovnicky poznaju matky, ze opakovane rodia a opakovane sa vzdavaju deti. takze je to rychlejsia cesta k dietatu, ze mnohi pestuni chcu v skutocnosti osvojenie, ale nechcu cakat tak dlho ako sa caka na osvojenie. bolo nam poradene, ze je tu sice riziko, ze matka sa dietata nevzda, ale ze to riziko je minimalne, lebo sa vzdala uz viacerych deti. takze vlastne naco cakame v poradovniku na osvojenie, ked pred nami su pestuni, ktori dostanu dieta do pestunstva po par mesiacoch cakania a uz vopred vedia, ze si ho budu moct osvojit. takze ten poradovnik na osvojenie nema konca, ked prichadzaju nove a nove pary, co skoncia pripravu a uz im ide dieta do pestunstva a za par mesiacov riesia osvojenie, kym ostatni stoja v poradovniku bez pohybu donekonecna.
@janetinka27 nedavno tu pisala baba, ze mali v pestunstve dieta, uz malo myslim aj 3 roky zhruba, tiez im bolo ponuknute ze bude vhodne na osvojenie. Bohuzial sa ozvala bio matka, ze ho chce a trvala na tom. Ako to dopadlo uz nenapisala, ale pravdepodobne, podla toho co priebezne pisala, siel k bio matke.
Niekomu sa to mozno podari a celkom rychlo, niekomu zial nie. Podstupuju velke riziko ti ludia....
@joannita ano, rozumiem tomu riziku, len... je to pre mna trochu namotavanie aj tych rodicov, v podstate s vidinou kratsej cesty k dietatu podstupuju riziko, ze o dieta mozno pridu. toto je ten smutnejsi pripad a nikto by to nechcel zazit. lebo ked ziadatelom niekto povie, ze tato matka rodi a rodi a opusta deti, tak je lakave si vziat jej dieta do pestunstva a nasledne dufat v adopciu. ale tento pristup vytlaca vlastne ziadatelov o osvojenie, pretoze to dieta by nakoniec bolo volne na osvojenie a ludia v poradovniku by sa ho dockali. a na druhej strane dava nadej ludom, ktori v skutocnosti vobec nechcu byt len pestuni, ale chcu mat dieta rychlejsie a zaroven sa zenu do rizika, ze o dieta raz pridu.
ja pisem aj vyssie, ze do toho len velmi malo vidim, ale myslim si, ze ak je niekto ochotny byt "len" pestunom, sprevadzat deti napriklad do dospelosti, pomahat rodine, ktora si mozno to dieta nakoniec vezme k sebe, tak potom ano, nech su pestuni. ale ak dufaju v osvojenie, tak potom nech su v poradovniku na osvojenie.
ale to je mozno moje zjednodusene vnimanie, neviem.
@janetinka27 ale ano mas pravdu, z casti urcite.
Prave som nasla tu diskusiu, vola Adopcia proces, cakanie. Myslim ze aj ty si tam.
Ta baba sa vola Lubkak29 a prispevok je z 09.8.2022.
Mne az zle doslo ked som citala co tam pise. Bio rodicia su osadnici a maly ma ist k nim. Advokat im povedal ze na 80% je to prehrane a to sa obul do toho aj ombucman.
@janetinka27 tak vieš, všetci majú túto možnosť, to už je na zvážení každého jedného... niekto ide do toho aj s tým rizikom, niekto si radšej počká a riskovať nebude
@joannita ano, tam som to citala. neviem si predstavit,co museli prezivat. hrozne je to,ze zaruka nie je,clovek zije v pavucinkovej nadeji.
@aliziana ano,tu moznost mame vsetci, ale myslim, ze definicia pestunstva a adopcie je odlisna z nejakeho dovodu, ten dovod ma pravny,funkcny, psychologicky zaklad. a clovek by sa mal rozhodnut, co vlastne chce dietatu ponuknut a aky pravny vztah medzi nimi bude. tiez,aky vztah si k nemu chce vytvorit,ci sprevadzajuci, podporujuci, ci je schopny zmierit sa jedneho dna s odlucenim od dietata. alebo chce prevziat plnu zodpovednost, rozhodovanie, nerozlucitelnost.
ak chce adopciu, chce mat vlastne dieta, potom nech ide do adopcie. ak chce byt pestunom a byt pri dietati v urcenom obdobi, aby ho preklenulo v milujucej rodine, nech je teda pestunom. lebo toto pestunstvo s moznostou adopcie sa, ak dobre rozumiem, pouziva ako neferova skratka k dietatu, no zial tito pestuni zrejme nie su pripraveni sa jedneho dna s dietatom rozlucit.oni tuzia po celom dietati, nie mu byt len oporou na urcity cas. a casto je tato skratka uspesna, lebo su proste zname matky, ktore rodia a deti nechcu ich.riziko tam je, ale tu je problem ten,ze urad v skutocnosti vie, ze cakatelia chcu adopciu, nie pestunstvo, ze vyjadruju protichodnu tuzbu, chcu podstatu osvojenia, ale pred uradom vyjadruju tuzbu po pestunstve.
mozno to znie nejako v pohode, jednoducho, ale ked ste v poradovniku v zilinskom kraji, kde je poradovnik neuveritelne dlhy a docitate sa, ze su tu cakatelia na romske dieta cakajuci uz takmer 3 roky a stale nie su na rade, potom je tu nieco zle.
podla mna sa to zneuziva, ze sice s rizikom,ale zakratko dostane jeden par dieta,tesi sa,samozrejme. ale iny par caka a caka a caka a ked sa konecne nejake dieta dostane do systemu, pride pestun a dostane ho on akoze do pestunstva,
no v skutocnosti zakratko do adopcie, ale to je predsa klam, nie?
vysledok je ten isty, dieta je adoptovane milujucou rodinou.ale je to spravodlive pre tych, co jasne vyjadrili svoj zamer a isli do adopcie?
proste ma to hneva,uz duplom,ked zilina prestala poskytovat info o poradi,iba raz za rok a to tiez iba celkove poradie.chyba mi tam psychologicka a ludska stranka celej veci, som sklamana. tym nechcem kritizovat konecne pracovnicky.
ja tomu rozumiem takto,mozno sa mylim, ale sklamanie je velke.
tym som chcela povedat, ze v celom procese najradneho rodicovstva existuje urcite riziko, ktore sa nijak neda ostranit.
no prave preto,ze ide o tak citlivu vec, mala by fungovat podla jasnych pravidiel.
nesmie tu byt priestor pre pristup "kto neriskuje, nevyhra".
to je predsa na slucku, ked niekto takto riskuje svoje city, rozlucenie a pritom na to nie je pripraveny. a urad by to v ziadnom pripade nemal podporovat. a uz vobec nie ponukat.
ale ak toto cele zle chapem, tak sa naozaj ospravedlnujem a beriem vsetko spat.
mozno je tychto pripadov velmi malo, neviem. mozno zaujem o tento typ pestunstva s osvojenim nie je velky zaujem. a neviem, v ktorych konkretnych krajoch je takato moznost
@janetinka27 ale to dieťa by medzitým zbytočne čakalo "v systéme", možno pár mesiacov ale možno pár rokov... kým bude voľné...
Však nech si všetci dajú túto možnosť, bude rovnocenný poradovník, aj Ty budeš spokojná a každý bude mať rovnakú šancu. Nikto im nebráni, takže nechápem, o akej nespravodlivosti hovoríš...
@aliziana hovorim skor o detoch, o ktorych sa vie, ze budu volne. kde su matky zname tym, ze rodia a opustaju deti (aj nam to bolo takto poradene).
nespravodlive mi to pride preto, lebo ti rodicia nechcu v skutocnosti pestunstvo ale adopciu.
Aktuálne info Prešovský kraj, momentálne sa vybavujú čakatelia z r.2013 (biele babo )
My sme zapisani v januári 2015 a sme 21.v poradí.
@janetinka27 ja len podotknem, ze v Ba kraji sa caka na romske dieta tiez skoro 3 roky a v Ba je poradovnik dlhsi ako v Za. V Ba sa zacina na cisle 300, v ziline pokial viem o dost menej.
Tam skor ide si myslim o uradnikov o ich sikovnost a ochotu. V tom bude pes zakopany v Ziline.
@aliziana v podstate je to len nejaky moj vylev, asi z frustracie
@joannita no ved toto, toho sa obavam.aj ked z kontaktu s nimi som mala vzdy dobry pocit, najma s pani K., ta vsetko vysvetlila,ochotna.ale co sa tyka samotnej prace,sikovnosti,neviem posudit.ale pevne verim,ze robila co mohla. ale ako to naozaj je,neviem.mozno je chyba inde,nie priamo v tych "koncovych" pracovnikoch, neviem.donedavna som bola plna nadsenia,vedela som,ze musime cakat,ze sa dockame,ale teraz od posledneho zavolania na urad vidim,ze je to na dlhe cakanie a dufat,ze by sme sa dockali este aj druheho, uz nedokazem
@janetinka27 ale takych matiek a deti co sa o nich vie je strasne malo… a tiez nechapem uplne o akej nespravodlivosti hovoris. jedine nespravodlive je to, ze to urady komplikuju a niektore uradnicky su hyeny.

@janetinka27 Nie ani my nemáme 😊 tiež čakáme prvý raz...tak uvidíme kedy sa konečne dockame 😊