icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

striga8658
12. mar 2023

@saxano2222 nazreli do každej izby, popytali sa na naše výdavky (plyn, voda, elektrina) a to bolo všetko.

pellka
12. mar 2023

@saxano2222 U nas bola 10 minut opytala sa par otazok a to bolo vsetko nekontrolovala byt ani izby
vobec nic

saxano2222
12. mar 2023

@sabina1996
@striga8658
@pellka
dakujem vam, my sme BA kraj a trochu ma zneistila tou hodinou a pol čo tu chcú byť. ale tiež myslim že to bude menej, uvidíme, hlavne sa tešíme že dalši krok bude za nami 🙂 Mame 30/31r tak uz budeme radi ked budeme aspon v zozname 🙏🏻

pellka
12. mar 2023

@saxano2222
Aj nam vraveli ze taka hodka
Tiez som sem
Pisala
Co ma caka 😃😃
Neboj
Drzim
Palce nech ste cim
Skor v zozname my sme od 17.01.2023

nikoleta177
12. mar 2023

Baby, prosim Vas, potrebujem sa uistiť:
Vykonateľnosť neodkladneho opatrenia 29.1.2021.
Právoplatnosť neodkladného opatrenia 16.3.2021.
To znamená ze mam pravo na rodičovský príspevok do 16.3.2024 (cize aj za marec 2024) a nastupit do práce musim 17.3.2024? Ďakujem a prajem pekný zvyšok dňa 🙂.

andrea_82
12. mar 2023

@saxano2222 my sme tuto navstevu absolvovali 2x, kedze pocas cakanie sme sa uz stahovali. Prisli, ukazali sme im miestnosti, kde bude dieta spat, ci pren mame miesto. Potom sme sa rozpravali, ako fungujeme v domacnosti, kto vari, kde pracujeme... Do skrin nepozerali ani nekontrolovali, ci mame utrety prach.

pellka
12. mar 2023

@andrea_82 ahoj dobre ze to tu spominas… my sme kupili dom no este sa nestahujeme…
Mam si volat az ked v dome budeme uz byvat? Ci treba ohlasit uz teraz?

lubka1709
12. mar 2023

@bejulik 9rokov sme čakali PO kraj😴

sabina1996
12. mar 2023

@lubka1709 no to som počula že PO kraj je najdlhší na čakačku

andrea_82
12. mar 2023

@pellka staci im to oznamit az vtedy, ked sa prestahujete. Nemusite mat zmeneny trvaly pobyt, ale zmenu miesta pobytu treba hlasit. Zostavate byvat v rovnakom kraji ako ste teraz?

joannita
12. mar 2023

@nikoleta177 ano RP dostanes este za cely marec 2024. Do prace mozes nastupit podla zakona AZ 3 roky od skoncenia materskej dovolenky. RP budes dostavat sice len do 03/24 ale na RD (cize voci zamestnavatelovi) mozes byt tak ako pisem, uz ale bez prispevku.
Ak ale chces nastupit do prace, mozes nastupit od 1.4. 2024 nemusis od toho 17.3.
Mala som to podobne a nastupila som az od prveho dna v mesiaci. (tie zvysne dni v marci vlastne cerpas tu RD 3 roky od skoncenia MD)
Ked ti bude zamestnavatel pindat (tie 3 roky od skoncenia MD) je to normalne v zakone, tiez som ti riesila v robote.

nikoleta177
12. mar 2023

@joannita ďakujem ☺️

pellka
12. mar 2023

@andrea_82 ano stahujeme sa len o par ulic dalej zbytu do domu no najskor az v lete alebo na jesen

miriam439
Autor odpoveď zmazal
miriam439
12. mar 2023

@nikoleta177 To, čo ti dnes večer napísala joannita, mám potvrdené aj z ministerstva, že to tak platí!!!
My sme brali 11 mes. dieťa, takže mal viac ako 4 roky, keď som prestala poberať rodičovský príspevok a dovtedy som bola z práce na rodič dovolenke.
Materskú som poberala odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD a rodičovský príspevok do konca mesiaca, v ktorom uplynuli tri roky od nadobudnutia právoplatnosti neodkladka. Takže mne "štát platil" viac ako tri roky, nikto na úradoch s tým nemal problém, dokonca sám Upsvar mi určil správne, že dokedy budem poberať RP.
Ja som písala na ministerstvo ešte kvôli niečomu inému a pritom som si overila všetko to, o čom dnes písala joannita. Takže jej riadky a vysvetlenie berte na 100% a nedajte sa odbiť na úradoch, keď budú tvrdiť niečo iné.
@lubka1709 tiež si toto prečítaj

Inak, pred asi 3 rokmi dozadu niekedy na jar sa tu vo veľkom rozoberal tento postup a potvrdilo to z praxe veľa žien, že tak dostávali, ako tu píšeme teraz.
Jednu žienku tiež chceli oklamať na Upsvar, vtedy to riešil aj jej zamestnávateľ (ich právnik) aj Ústredie Upsvar v Blave.. . a výsledok bol ten, že jej okresný Upsvar nemal pravdu a musel jej to doplatiť.

@lubka1709
Ty si hlavne pozri PRÁVOPLATNOSŤ na úplne prvom rozhodnutí súdu, keďže ste dieťa brali z nemocnice, keď malo dva týždne, predpokladám, že to bolo neodkladne opatrenie vydané v 3/2020... ale pochybujem, že bolo zároveň aj právoplatne!!!
Ak bolo právoplatne naozaj 9.6.2020, tak nárok na rodičovský príspevok máš do 30.6.2023 - a najmenej dovtedy budeš v práci na rodičovskej dovolenke a predpokladám, že sa ti možno dovtedy dostane do rúk aj rozhodnutie z Upsvar, či ti schvália predĺžený RP kvôli dlhodobému nepriaznivému zdr. stavu dieťaťa... ak schvália, tak ostaneš v práci naďalej na rodičov. dovolenke!!!

lubka1709
12. mar 2023

@sabina1996 bol to boj ale stálo to zato

lubka1709
12. mar 2023

@miriam439 16.5.2020 nadobudlo právoplatnosť neodkladne opatrenie tak do 16.5.2023 budem poberať rodičak a ako píšeš možno sa podarí hneď aj ten predĺžený zajtra Vam baby píšem ako dopadnem

lubka1709
12. mar 2023

@miriam439 9.6 to bolo nadobudnutie právoplatnosti čo sa presúval spis malej

saxano2222
13. mar 2023

@andrea_82
@pellka
@striga8658
Dievcata dik za povzbudenie, nakoniec tu boli ca hodinku a vyplnovali sme dotaznik, ak osi predstavujeme prichod dietatka, aka je nasa zivotna filozofia,co sa zmeni v zivote, aky mame vztah s manzelom, ako sa stravujeme 😵‍💫
normalne som musela rozmyslat nad niektorymi odpovedami, prekvapili ma tety. ale celkovo si myslim ze to bolo ok 🙂 (dufam ze aj ony 😉)

joannita
13. mar 2023

@lubka1709 tak 16.5, alebo 9.6 je pravoplatnost? Stale pises inak.

lubka1709
13. mar 2023

@joannita 16.5 právoplatnosť dnes som ju bola overiť lebo som to nemala tým že sa spis prehadzkval.Bola som na UPSVaR tak že nemám nárok a hotovo lebo materská mi bola vyplatená od 1.4.2020 jej vravím ja tu neriešim materskú ale rodičak tak stále dookola že len do 3rokov lebo materská bola poberana od 1.4.2020 im vravim ale právoplatnosť nadobudlo až 15.6.2020 že nie a hotovo že to idú riešiť a dajú vedieť bola som za právnikom tak že mám počkať ako sa vyjadria a keď povedia že nie tak zajtra mám prísť za ním

joannita
13. mar 2023

@lubka1709 ok tak za cely maj mas narok este na RP.
Boze to su taki neschopaci, az to pravda nieje! Ok ries to pekne a povedz im, ze mas niekolko znamych s ado detmi a preto vies ako to je, kedze oni (my) sme to mali tak ako pozadujes.

joannita
13. mar 2023

@lubka1709 a povedz jej, ze halo teta, staci si otvorit google a ukaz jej toto co posielam. A zaroven jej oznam, ze ked ti to nechce uznat, obratom pises staznost na ministersvo a vypytaj si od nej jej meno a priezvisko (toto je dolezite aby si si vypytala aj ked ho vidis, ale musi vediet ze na nu sa budes stazovat) Lebo ty si si na 100% ista tym co jej tvrdis. Ja som presvedcena o tom, ze po tejto vyhrazke si to koza aspon zisti. A este by som si dala zavolat jek veducu
Drzim palce a daj vediet

lubka1709
13. mar 2023

@joannita toto som jej ukázala a ona stále svoje áno áno ale vy materskú máte od 1.4.2020 tak vy už nárok nemáte máte splnené do veku 3rokov a ďalšia verzia že dieťa je už osvojené to ako už bolo naše tam je zákon do 3rokov veku dieťaťa 🫣

joannita
13. mar 2023

@lubka1709 boze 🤦‍♀️🤦‍♀️

lubka1709
13. mar 2023

@joannita asi tak ja už som hotová z toho

lubka1709
13. mar 2023

@joannita ešte mi vraví by sa nahláste na Urad práce a uvidíte či Vám vijde predĺžený rodičovský jej vravím nikde sa nebudem hlásiť pokračujem ďalej keď sa nemýlim a potom no ale my s Vami nemáme nič spoločné už od 15.3 tak buď sa nahlásite na úrad alebo socialku na predĺžený zadarmo a keď Vam bude priznaný rodicak bude Vam spätné vyplateny

joannita
13. mar 2023

@lubka1709 strasneeeee, uplne strasne. Ja by som sa neovladla a nahucala na nu. A veru by som sa uz aj rovno stazovala. Toto nieje normalne, ze my vieme viqc ako ona 🤦‍♀️
Dufam ze si ju vychutnas ked ti to uznaju (a to na 100% uznaju) lebo ja by som tam potom osobne sla a velmi by som si ju vychutnala.

lubka1709
13. mar 2023

@joannita idem tam zajtra čo povie keď sa mala ozvať do 15:30hod no bohužiaľ neozvala sa tak zistila že mám pravdu a ako sa má ospravedlniť podľa mňa.Poobede sa mám stretnúť s právnikom.Tak som zvedavá

andrea_82
13. mar 2023

@lubka1709 Jemine, mna tu dviha z gauca, ked citam tie vase dotahovacky s uradnikmi. A to sa ma to este ani netyka. Tajne dufam, ze tety na nasom urade budu informovane, ked to raz budem riesit. Ako citam, tak maju stale tie iste argumenty. Ten dovod, ze dieta uz mate osvojene, tak sa na vas vztahuju rovnake lehoty ako na beznych rodicov, som tu uz citala viackrat. Drzim palce, aby si to vyriesila co najskor.