icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

rebekarebekova
10. máj 2023

@ninquewen aj ja by som rada dieta dala takto na menej hodin, ale predlzeny RP asi nedaju len preto, ze dieta je prijate do rodiny a citlive, ci?
Vy mate nejaku "serioznu" diagnozu?

rebekarebekova
10. máj 2023

@aliziana tak mam teda dat "romsku narodnost" do prihlasky?

aliziana
10. máj 2023

@rebekarebekova národnosť sa vyberá a môže sa meniť, ak vyberiete dieťaťu rómsku, bude mať rómsku. To nie je ako občianstvo. Ja uvádzam malému vždy slovenskú (aj keď je Róm)

anina1211
10. máj 2023

@rebekarebekova Pri adoptovaných deťoch,to nie je tak prísne. Mne dala potvrdenie psychlogička,že je malý moc na mňa naviazaný. Ma aj alergiu a ekzém.

joannita
10. máj 2023

@aliziana hm to som prekvapena, lebo raz sa to tu riesilo a skusene baby pisali ze je to etnikum nie narodnost, ale tak asi mas pravdu....

@rebekarebekova kazdopadne je to myslim na tebe aku mu tam das. K narodnosti sa prihlasujes, nieje ti dana.

floriss146
10. máj 2023

@joannita malú sme brali rovno z pôrodnice mala 2 týzdne.

joannita
10. máj 2023

@floriss146 tak potom mate narok na prispevok pri zvereni a ak sa nemylim, vyplacaju ho na zaklade neodkladneho opatrenia, ale musite mat podany navrh na predosvojitelsku.
Nam to bolo tak vyplacane, hned po pravoplatnosti neodkladka som nabehla na upsvr a poziadala. Podmienka bola podany navrh na predosv. Co som vydokladovala, kedze my sme podavali 2 v 1.

floriss146
10. máj 2023

@joannita zajtra ideme na podateľnu podať ten Predosvojiteľlský návrh.Tak potom behnem do Socialnej poisťovne ,dúfam teda že to bude ok.Dám vedieť ako som pochodila.A aký je návrh 2v1 ? nám to pomáhala spísať pani na úrade a nespomínala nám o tejto možnosti .

andrea_82
10. máj 2023

@floriss146 ak sa mylim, nech ma dievcata opravia, ale "kocikovne" vyplaca urad prace, nie socialna poistovna.

Niekedy sa neda dat navrh 2v1. Predpokladam, ze ked ste brali dieta take male, tak este nebolo pravne volne.

floriss146
10. máj 2023

@andrea_82 áno máte pravdu,nie Sociálna poisťovňa ale na Úrad prace.Dieťatko máme z utajeného pôrodu.Po 6 týzdňoch ,keď sa neozvala bio.tak už bolo právne voľné.

rebekarebekova
10. máj 2023

@anina1211 ktovie, ktora diagnoza zohrala rolu..
Aj u nas bude dost pravdepodobne problem s psychickym zvladanim skolky, ale psychologicku (zatial) nenavstevujeme.

joannita
10. máj 2023

@floriss146 my sme pri oboch detoch podavali 2v1, cize neodkladne + predosvojitelska v jednom navrhu. Vacsinou sa to podava tak. Ale pri utajenom je to asi inak, neviem

miriam439
10. máj 2023

@rebekarebekova Nebojte sa dopredu, ako bude dieťa zvládať škôlku - všetko sa ukáže časom.
Ja som myslela, že prvý deň ten môj klieštik malý bude robiť takú scénu, že sa pol dediny zbehne pozrieť na divadlo. A čuduj sa svete, úplná pohoda, ani sa mu hlas nezachvel. To ale ja prišla prišla domov, doma ticho a mne vyšli slzičky 😢
Poobede som po neho utekala medzi prvými, že ak tam dodatočne začal revať a on vysmiaty, ešte mi povedal, že načo som poň tak rýchlo prišla.

Ale napríklad u nás sa potom objavil taký problém, že on v škôlke fungoval v pohode, vôbec tam neplakal, všetko fajn, aj kamošov si našiel v pohode. Ale prišiel domov a doma sa začal cirkus - stačil malý popud (napríklad, že som mu kázala preobliecť sa) a on spustil plač, nervy a nevedel čo so sebou. Ale postupne som prišla na to, že on je hlavne strašne hladný a potreboval sa odreagovať nejako, akoby bol asi moc presýtený tými zážitkami v škôlke a nevedel to tam tak rýchlo spracovať... a tak sa po príchode domov potreboval vyrevať, vyzúriť a potom sa už túlil ku mne, aby som ho upokojila.
To trvalo také 3-4 mesiace a potom to akosi prešlo. Proste potreboval čas na adaptáciu.

rebekarebekova
10. máj 2023

@miriam439 vdaka za zdielanie skusenosti.

floriss146
11. máj 2023

@joannita u nás pri prepustení z pôrodnice sme už mali neodkladné aj právoplatnosť.Inak by nás domov nepustili.Potom sme ,ako na ihlách čakali 6 týždňov,zákonná lehota či sa ozve alebo neozve bio.A keď sa neozvala ,tak sme mohli pokročiť ďalej teda ten predosvojitelský podávame.

floriss146
12. máj 2023

@joannita dnes som bola na úrade.Chcela som podať žiadosť na Jedorázový príspevok dieťaťu pri zvereí do náhradnej starostlivosti. A že nárok ešte nemáme ,až po úplnóm rozhodnutí súdu.Že nestačí neodkladné opatrenie + právoplatnosť, tiež máme podané na súd predosvojitelskú starostlivosť.Tak to ozaj mám čakať,kedy prebehne súd?to môze trvať. X...mesiacov.Alebo sa mýlia na úrade ?

floriss146
12. máj 2023

@floriss146 a @joannita ,tak nakoniec ten nárok máme.Vďaka pani úradníčke ktorá,overila a potvrdila naše presvedčenie.Som jej moc vďačná za pomoc.

evkasus
12. máj 2023

Ja aktuálne riešim kedy dať malého do škôlky. V auguste má 3 roky. Prípravu sme robili na úrade, takže nič moc. Zaujalo ma, čo ste tu spomenuli, že v Navrate odporúčajú aspoň do 4 rokov nechať doma. My máme malého z pôrodnice ale aj tak...chcela by som urobiť, čo bude preňho najlepšie. Dosť vyhľadáva už spoločnosť detí ale zároveň chce ma mať všade ako poistku. Moje okolie mi dáva rôzne rady...respektíve kamoška, ktorá v škôlke pracuje ma pobáda, aby som ho dala. Rozumiem, že s každým dieťatkom je to individuálne ale bola by som vďačná za vaše skúsenosti. V akom veku ste dali adoptované dieťatko do škôlky?

rebekarebekova
12. máj 2023

@evkasus a ty to ako citis?

evkasus
12. máj 2023

@rebekarebekova No ja som to uz dlhsie citila, ze nedat ho ten nastavajuci skolsky rok. Ale teraz som taka rozpacita...kvoli tomu, ze sa strasne tesi, ked mame navstevu s detmi. Svojho bratranca 10 rocneho uplne zboznuje...toho aj bavi hrat sa s takym drobcom aj niekedy nie...ma uz svojich kamosov. Zial moje kamosky uz maju odrastene deti a u nas na ulici nemame take male. Citim, ze ho chcem nechat pri sebe, stale mame to puto take pevnejsie a pevnejsie. Zaroven vidim aky je sikovny, ako sa posunul a ako rad sa hra s detmi, ktore sa s nim chcu hrat.

magimary
12. máj 2023

@evkasus Evi, augustové deti celkovo NEmusia nastúpiť do škôlky, ak môžu zostať doma (teda ak si to ich rodič môže dovoliť)- takže ak to ty tak cítiš, že chcete byť ešte spolu, tak spokojne posuň nástup do škôlky o rok...
ver, že Malý nič nestratí, naopak-môže skôr získať...
Ak sa teší kolektívu, je to fajn, je to zdravé-ale toto mu vieš zabezpečiť aj tým, že s ním budeš chodiť do hracích kútikov/materských centier a tam bude interagovať s inými deťmi...
Zatiaľ -v tomto veku a ešte aj v prípade adoptívnych detí- má pre jeho budúcnosť určite viac benefitov, ak zostane s tebou doma ako to, že pôjde do kolektívu (kolektív bude zažívať ešte roky rokúce, takže o nič nepríde).
Ak môžeš s ním ešte byť doma, tak to využi (málokto má také možnosti, takže to ber ako bonus k tvojmu rozhodovaniu).

evkasus
12. máj 2023

@magimary Ďakujem Majka. Asi presne niečo takéto som potrebovala počuť, že to bude preňho väčší benefit, ak zostaneme ešte spolu. Sme v poradovníku aj na druhé, tak mi to dáva aj tak zmysel zostať ešte doma. 💛

magimary
12. máj 2023

@evkasus a presne to som si aj myslela, o to skôr!
keď príde nové bábätko, aj pre Malého bude lepšie, ak sa zžijete aj s ním a jeho prítomnosťou, aby nezažil vystupňované zosadenie z trónu...
ver svojmu srdcu a maminkovskej intuícii...
on naozaj nič nestratí.
Si zober, koľko rokov strávi v kolektíve (2-3+9+4+5 atd, atd, atd) a koľko rokov LEN s Tebou...
myslím, že keď si ten jeden rôčik pridáš, všetko sa vám to určite zúročí... ♥

kattyb
12. máj 2023

@evkasus naša malá bude mať tri roky v júli a dávam ju do škôlky od septembra.Boli sme už párkrát pozrieť ,veľmi sa jej páčilo a ona nemá problém kde sú deti,že idem aj preč.Tak som sa rozhodla ,že skúsime a ak by náhodou bol problém tak stále ju môžem odhlásiť,nakoľko opatrujem maminu ,tak som doma.

anina1211
12. máj 2023

@kattyb Ja som dala až 5 ročného,u nás je žial ,aj nedostatok miest v školkách. Tohto roku sa to ma už zlepšiť. A ja som ,by ho nemohla dať už 3. ročného do kolektívu,mal časté cikacie nehody. Upravilo sa to až nesķôr.

bosorkabb
12. máj 2023

@evkasus moja išla v 3 rokoch a veľmi sa tešila. Rada tam chodila. Už pôjde do školy a neľutujem.

anina1211
12. máj 2023

@bosorkabb Každé dieťa je iné. Náš tam chodí nasilu. Jednoducho musí,pritom sa tam nič nedeje,prečo by sa mu tam nemalo páčiť. Je prehnane na mňa naviazaný. A ma tam ,aj kamošov. A do prvej triedy sa neteši, nakoniec máme odklad.

marcelarefat
12. máj 2023

@evkasus ja som malého dostala tiež ako novorodenca. Som s ním sama, takže bol aj je citovo na mňa veľmi naviazaný, do škôlky šiel ako 3 ročný a zvládol to tak ako aj ostatné deti.

kikuska_wedge
12. máj 2023

@evkasus my me si našich priviezli v marci a už v septembri nastúpili do škôlky. Mali vtedy 4 a 5 rokov. Ale manžel ostal doma na rodičovskej dovolenke, až kým nešli do školy. Keď sme mali potrebu, tak ostali doma a do škôlky nešli alebo šli na obed domov. Úplne flexibilne sme to dokázali prispôsobovať ich potrebám. V škôlke sa posúvali, mali nové podnety a aktivity. Tým, že boli v škôlke nebolo treba toľko času tráviť okolo domácnosti, o to sme mali popoludní viac času na seba. My sme si ich tiež chceli nechať doma, ale deti sa do škôlky vyslovene pýtali. Tak sme to riešili takýmto kompromisom.

joannita
12. máj 2023

@floriss146 no super, takze je to tak, ze po neodkladku musite mat podany navrh na predosv. A potom mate narok ano?
Uradnicky vela x zial nevedia sami, vzdy sa radsej opytaj tu, my ti poradime lepsie 🙂