icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

janetinka27
10. júl 2023

@tarrra babika 😍

tulinka85
10. júl 2023

@tarrra je krásna princezná.. a môžem sa opýtať ako dlho ste čakali na pojednávanie , my sme podávali pred cca pol rokom a stále nič... Nemáme ani termín.

joannita
10. júl 2023

@lucka1609 co viem od nasej advokatky, tak TT je celkovo rychla. Nielen poradovnik, ale aj sud v Trnave je vraj super a rychly. Kedy ste podavali navrh?

tarrra
10. júl 2023

@tulinka85 čakali sme podla mna dlho...v januári sme podali návrh a potom to uviazlo ,náš súd to posunul súdu kde sa mala narodila ,a celé to potom išlo na vyšší súd do Nitry,ktorý rozhodol ze sa to ma konať tu kde byvame(to je jasne od zaciatku )ale vdakaBohu ešte sme dostali termín koncom júna tu v Čadci a nepresunuli to pod Žilinu keďže sa teraz tie súdy zlučovali...
Hlavne je ze to mame...
Ale teda 6 mesiacov sa to ťahalo...

lucka1609
10. júl 2023

@joannita návrh na osvojenie sme boli podať minulý týždeň vo štvrtok.

joannita
10. júl 2023

@lucka1609 aha tak to si urcite pockate aspon tie 3 - 4 mesiace si myslim. Mozno aj dlhsie.
V Ba sme cakali pri prvom dietati 10 mesiacov.
Teraz su aj dovolenky a sudy sa vselijako zlucuju, tak radsej pocitaj dlhsie

sonkasrnka
11. júl 2023

@andrea_82
@joannita
ahojte ďakujem veľmi pekne za objasnenie... 🙂 no mam partnera zatial nie sme svoji, ale však normalne planujeme buducnosť... a ja tak od detstva túžim mať adoptované dieťa a už mam dosť vysoký vek na premýšľanie o tom, tak zbieram informácie...
ja viem, že asi 2.r biele dieťa nie je jednoduché, ale verím aj to, že vačsina chce bábatko 🙂) obdivujem všektých, ktorí sa na toto dali... musí to byť fakt krásny pocit. len tá realita ma zaujímala od zromantizovanej predstavy 🙂) ešte raz vďaka 🙂

janetinka27
11. júl 2023

@sonkasrnka ahoj, ak budete ziadat o dieta na adopciu, tak je dolezite, ci ste manzelia. ak ste manzelia, ziadate spolocne. ak nie ste, ziada iba jeden. myslim, ze pre manzelov - ale to je iba moj nazor, je realnejsie dostat babo do starostlivosti.

joannita
11. júl 2023

@sonkasrnka musite byt manzelia ak chcete osvojit spolu dieta. Mozes aj ako jednotlivec, ale detom sa snazia najst skor komplet rodinu, aj ked nieje to nemozne osvojit si sama.
Tak to sa poponahlajte, bola by skoda neosvojit si dieta, ked po tom tuzis. Cakacky sa totiz stale predlzuju. Drzum palce 🙏

minusinka
13. júl 2023

Ahojte dievčatá
Neviete aká je čakačka v TN kraji 0-3 rokov a na etniku nám nezáleží? A chcela som sa ešte opýtať kde by bola lepšia príprava. Viem že ako Návrat alebo Usmej je skupinová no keďže môj muž chodí na turnusy stále rozhodujem či by bolo lepšie normálne na úrade. Či niekto to mal podobne a rozhodol sa pre úsmev?

andrea_82
13. júl 2023

@minusinka my sme teraz dostali maleho po 5 rokoch, ale chceli sme biele. S romskym chlapcom nam volali uz po roku, takze ak vam nezalezi na etniku, tak to bude rychlejsie. Pripravu sme robili v Navrate Zilina (mali sme to blizsie, aj ked patrime pod Trencin), nemaju skupinove sedenia. Len jeden vikend bola skupina, inak sme chodili individualne.

miriam439
13. júl 2023

@sonkasrnka Ale si dobre rozmyslite, ako podate žiadosť - či sama a ešte ako slobodná alebo spoločne s manželom, keď sa zoberiete.
Lebo ak sama a potom sa vydáte, zbytočne si to skomplikujete.
Mám osobnú skúsenosť, prešla som si tým, ale na pestúnstvo a dosť sa to skomplikovalo, že som sa medzitým vydala. A nie som si istá, ale zdá sa mi, že aj vydatá žena/muž si môže vziať sama dieťa do pestúnstva (so súhlasom manžela/manželky), ale u osvojenia to nie je možné - teda ak sa vydáte medzičasom, budete musieť ísť na všetko od začiatku (aj do poradovníka ako nová žiadosť, teda na sám koniec poradovníka). Overte si toto radšej na úradoch (a radšej hneď na krajskom úrade, kde budete podávať žiadosť).
Ale moja osobná rada - šup, šup svadba a hneď potom žiadosť o osvojenie ako manželia. Ušetríte si kopec problémov.

tulinka85
13. júl 2023

Dievčatá momentálne čakáme na posledný súd konečného osvojenia.. Návrh sme podávali cca pred 5 mesiacmi.. konečne nám prišla nejaká odpevd, že to posúvajú súdu v Trnave a nie v BA kde patríme, je to bežný postup ? Snáď už nebudeme dlho čakať...

jazmina87
13. júl 2023

Ahojte NR kraj 🙂 neviete ako sa to teraz posuva v poradovniku? Ak je tu niekto v prvych pozíciách,od akeho roku prosim cakate?

tarrra
13. júl 2023

@tulinka85 no to vyzerá podobne ako u nás...dieťatko je z TN?lebo u nás to presne takto išlo a natiahlo sa to 6 mesiacov kvôli tomu ze súdy si ti medzi sebou posúvali ten spis,až kým to vyšší súd nerozhodol a potom kým sa spis vrátil späť a dostali sme termín...

joannita
13. júl 2023

@miriam439 ano pravdu, ak sa ziadatelka v procese cakania vyda, musela by absolvovat vsetko odznova s manzelom a aj v poradovniku by museli zacat od najvyssieho cisla.
Rovnako aj naopak aj sa ziadatelia rozvedu a zena chce osvojit sama.

joannita
13. júl 2023

@tulinka85 a vy ste odkial? Kde byvate? Posledny sud zvykne byt tam, kde sa zrdziavaju ziadatelia a teda aj dieta. Ak teda nieste z TT tak divne, ale mna uz nic neprekvapi 😁
No presunom spisu sa to zasa zdrzi s tym rataj, mozno o mesiac - dva. Ale ako som tu pisala, sud v TT je vraj rychly, tak snad budete mat stastie

tulinka85
13. júl 2023

@joannita sme okres Senec, teda patríne návrh sme podávali na súd Bratislava II.. dnes nám došlo o presune do Trnavy , tak teda čakáme ďalej.. 🤦🙏

joannita
13. júl 2023

@tulinka85 tak potom asi dieta je z TT predpokladam, niekedy to poslu na sud odkial je dieta, ale nestava sa to casto.
A potom sa este niekedy stava, ze z toho sudu odkial je dieta (tt) to poslu este raz spat na sud odkial su ziadatelia a takto sa handrkuju a posuvaju medzi sebou 🤦‍♀️

sonkasrnka
14. júl 2023

@joannita
@miriam439
Ahojte, jeeeemine ženy ešteže mi to hovoríte... toto by mi ani len nenapadlo. Ďakujem vám 🥰 chcem na dovolenke v auguste otvoriť túto debatu... lebo už sme sa o tom rozprávali, ale legislatívne veci mi neboli úplne známe...
joj ale bola by som rada, keby nejaké dieťa 2-3ročné sa nájde...🤍 snáď to nie je nemožné

joannita
14. júl 2023

Dnes mi toto prislo do Edupage a nechapem, to.
Syn bude od septembra predskolak v skolke, cize chapem ze sa to vztahuje na stravu zdarma, ale nechapem preco je tam vobec spomenute ze ide o dieta zverene nam do starostlivosti rozhodnutim sudu. Jednak je uz je 4 roky oficialne nas a tym padom v ociach zakona je brany ako nase biologicke dieta a preco to tam vobec spominaju, co to ma s tym spolocne a preco na edupage este k tomu.
Rozumiete tomu niekto?

kikuska_wedge
14. júl 2023

@joannita je to tam uvedene alternativne rodic alebo osoba, ktorej bolo zverene. Je to univerzalny text, ktory isiel vsetkym bez ohladu, ci maju bio dieta, alebo dieta zverene

joannita
14. júl 2023

@kikuska_wedge ano mas pravdu, teraz tam vidim to slovo "alebo" 🤦‍♀️

kikuska_wedge
14. júl 2023

@joannita to nic. Aj mne sa taketo situacie stavaju. Sme na to proste citlivejsie

hariet
14. júl 2023

@joannita ja som podobne paranoidna, odkedy si to tu dala tiez rozmyslam, ze ako dokelu je mozne, ze to vedia😃🙃🙃🙃

joannita
14. júl 2023

@hariet 😂😂

corvina1
16. júl 2023

@djura prosim Vas, ako dopadol sud?dakujem..my sme na tom p
odobne

pellka
17. júl 2023

Ahojte fakt Nikto z kosickeho Kraja sa tu nenajde kto
Je uz zapisany do zoznamu cakatelov a caka ? Hrozne toto ze fakt nikto 😕😕
Alebo aspon Niekto kto ma
Prehlad o cakacej dobe ako to ide vo vasom
Kraji ako dlho cakate ako sa to Hybe ? som fakt smutna ze v KE kraji sa to fakt vobec nehybe som zvedava uz ked sa nikto
Neozve z Ke kraja ako ste natom vy o kolko miest za aky cas ste sa posunuli snad sa niekto ozve 🙃

corvina1
18. júl 2023

@pellka ja som z KE kraja

pellka
18. júl 2023

@corvina1 ahoj a kolky ste v poradi? Ste uz zapisany?