icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

poppychor
27. feb 2024

@molly22 neviem ale je to strašné. Mám pocit že celkové poradie stojí na mieste. Pani mi sama nevedela povedať koľko rokov ešte cca budeme čakať.

molly22
27. feb 2024

@poppychor Hej, tie pani na úradoch nikdy nepovedia že kedy sa pár dočká, asi preto aby ich neskôr neobviňovali čakatelia, isto s tým majú skúsenosti. A tie roky čakacie to závisí od manželských párov aké majú požiadavky na dieťa, či ich tlačí vek a iné .........

joannita
28. feb 2024

@poppychor a ake mate poziadavky?

poppychor
28. feb 2024

@joannita od 0-2 poloromske bez udania pohlavia.

ryskka
29. feb 2024

@andrea_82 ahoj a ako vies ze presne na 15 den vam vyhotovili dolozku a odoslali?

andrea_82
29. feb 2024

@ryskka je na nej napisany datum vystavenia

ereska
29. feb 2024

@andrea_82 krasne si to napisala aj ja stale hovorim ze take krasne by po mne urcite nebolo 😂😂😂

janka2769
2. mar 2024

Ahojte, kedy začať s prípravou detskej výbavičky, (nákupom oblečenia a podobnych veci). Keďže sme sa posunuli v poradovníku na 11. v našom kraji. Zapísaní sme boli v septembri 2023. Poradíte, s čím skôr začať. Ako postupovať. Ďakujem

andrea_82
2. mar 2024

@janka2769 my sme sa prestahovali a este postupne dokoncovali. Ked sme sa dostali k detskej izbe, boli sme cca na 7. mieste. Povedala som si, ze kupim komody a pomalicky zacnem prat veci po starsom synovi. Ved mam este mozno aj rok cas, tak nech sa tie vydavky rozlozia. Ha-ha, mesiac na to nam zavolali, ze maju pre nas mimco.
Neviem, ako rychlo to u vas ide, ale tie zakladne veci mozes pomaly zhromazdovat. Oblecko este pockaj, nevies, ake velke bude dieta.

janka2769
2. mar 2024

@andrea_82 u nás to ide relativne rýchlo, od decembra do marca sme sme sa posunuli o 9 miest. (+ Pár žiadosti je pozastavených) Sme v BB kraji. Tak už pomaly pokukujeme po detských veciach. Tak podľa požiadaviek máme od 0-3 roky, aj súrodencov...

joannita
2. mar 2024

@janka2769 nemas sa kam ponahlat, uplne staci az ked vas oslovia s konkretnym dietatom. O to viac, ze mate tak velke vekove rozpatie, nevies ake velke dieta dostanete...
My sme nakupovali par dni predtym nez k nam maly prisiel..

janka2769
2. mar 2024

@joannita zatiaľ sa neponahlame s nakupovaním. Len ma zaujímalo, ako to prebiehalo u niektorých z vás.

hariet
2. mar 2024

@janka2769 ked uz sa to pomaly blizilo, kupila som len tak pre radost nejake pekne muselinove plienky a neutralnu deku, ale to bolo len tak, ze uz som sa odvazila po tych rokoch aj do detskeho oddelenia. Vsetko ostatne sme zhanali az potom, kocik sme kupili az ked bol maly u nas 2 tyzdne😀

janka2769
2. mar 2024

@hariet Veď práve, že za posledné mesiace sme sa posunuli rýchlejšie k prvej 10. Viem, že môžeme čakať na dieťa mesiac, alebo ešte pol roka.
Aj ja chodím pozerať detské oddelenia po dlhom čase.

andrea_82
2. mar 2024

@janka2769 my sme mali rozpatie 0-2 roky, tiez aj surodencov alebo dvojicky. Dostali sme novorodenca z utajeneho porodu. Tu je velmi tazko cokolvek kupovat, nevies ani aku autosedacku ani aku postielku a ci vobec kocik. Ale neviem si predstavit, ze by som to vsetko kupovala, ked sme uz chodili za malym do nemocnice. To bolo velmi hekticke obdobie, fakt by som nemala cas.

sabina1996
2. mar 2024

@janka2769 my sme mali rozpätie 0-6 mesiacov bez udania pohlavia. Nakupovala som keď sme boli na 2 mieste a to sme čakali ešte 2,5 mesiaca. Kúpila som kočík(čierny),vajíčko,odsavacku na nos, prebaľovacie potreby, na kŕmenie vecičky
vaničku,postieľku,oblečenie(body,nohavice,mikiny,ponožky,látkové,plienky). Ja mám rada jednofarebnost a jednoduchosť takze nič prehnane. Nakúpila som veľa veci v HM lebo majú take jemne farby pre obe pohlavia. A za mna ti mozem povedať že všetko maly vynosil a niektoré veci dodnes nosi keďže sú rastúce. My sme mali cca 2 týždne čas na nakupovanie kým prišiel k nám drobec domov a poviem ti že keby som nemala nakupene niektoré veci tak by som to nestihla keďže robím v nemocnici a mám služby. Do toho sme chodili ešte za malym a vybavovali papiere na podanie NO. Je to každého osobná vec kedy začne nakupovať ale nám to veľmi uľahčilo začiatok…🙂

ja1986
2. mar 2024

@janka2769 ahoj, my sme pripravovali všetko až keď sme vedeli, že si Filipka berieme ♥️ za týždeň sme to dali 😅

kikuska_wedge
3. mar 2024

@janka2769 To vekove rozpatie je prilis velke na to, aby si nieco kupovala dopredu. Ja som si pri prvej adopcii pripravila zoznam, co by som mohla potrebovat a zoznam linkov, kde som chcela objednavat a vyhliadla si v obchodoch, co chcem kupit. Pri druhej adopcii som mala komplet vybavu, nakupenu, ale to sme mali urcene aj pohlavie a vek do pol roka. Teraz ako robim profi maminu a neviem ake dieta vlastne dostanem, by som to zuzila vlastne iba na jednu vec a to je autosedacka. Lebo to dieta potrebujem nejako previezt a ostatne sa da nakupit potom.

skeblicka777
3. mar 2024

@kikuska_wedge ja by som zasa ako profi, sedačku kupovala ako poslednú. Dieťa nevezie domov z prvého stretnutia a vek 0-3rokov, môžu byť 4 rôzne autosedačky, ak sa nebavíme o lacných 0-36kg.
@janka2769 veď vždy sú najskôr práve interakcie v Cdr, vždy minimálne 3, čiže potom posúdiš a kúpiš čo bude treba. Ja by som šetrila peniaze a dnes vieš kúpiť všetko do týždňa 🙂

zuzlicek44
3. mar 2024

My sme si základné veci,zabezpečili za 1 deň. Poviem príklad,v utorok poobede som rovno z roboty šla do obchodu a kúpila,postieľku,matrac atď...platila som okolo 150€ a mali sme základ
( fľašky,plienky,postieľku atď...) Autosedačku/vajíčko sme si na ten jeden prvý raz raz požičali. Kočík a sedačku sme kupovali v priebehu týždňa,už keď bolo bábätko u nás..úplne pohoda a s prehľadom.kupovala som všetko z druhej ruky.

butterfly333
Autor odpoveď zmazal
molly22
3. mar 2024

@janka2769 Dobrý deň, môžem sa opýtať aké máte požiadavky na dieťa, že to vo vašom kraji ide tak svižne. Ďakujem za odpoveď.🙂

janka2769
3. mar 2024

@molly22 jasné, 0-3 roky, aj súrodencov. Na pohlaví nezáleží, majoritné etnikum, a nejaké malé zdravotné choroby nevadia. Sme v BB kraji. Keď sme začínali boli sme na 39. A zapísaní v septembri 2023. Keď som volala vo februári na úrad boli sme 11, a plus
nejake pozastavene žiadosti.

molly22
3. mar 2024

@janka2769 Tak to máte super, my sme po 3 a pol roku na 52. mieste . Požiadavky máme podobne ako vy ale sme PO kraj. 😂

kikuska_wedge
3. mar 2024

@skeblicka777 ano ako pises. Nie kupovat, len si spravit prieskum a kde maju rychle dodanie. My sme mali malu doma za tyzden. Tak z niektorych eshopov by ani nestihla prist. A je to vacsia investicia. Ostatne sme kupili "po ceste".

janka2769
3. mar 2024

@kikuska_wedge a @skeblicka777 prieskum si robím aj na e-shopoch (kočíky, vaničky, postielky, autosedačky, aj ostatne detské potreby) len to nutkanie na nákup ešte nie je také, a vlastne ani neviem čo nám bude treba všetko kupit. Páčia sa mi napr. Kočíky rôznych značiek. Mam vybraté 3 kočíky, a z nich sa rozhodneme, ktorý kúpime.
A zapisujem si tiež linky na stránku. Aj si šetríme financie odkedy sme začali riešiť žiadosť na osvojenie.

Napr. Pár, ktorý s nami chodil tiez na sedenia, tak už majú bábätko doma. V BB kraji to ide rýchlejším tempom. Možno preto, že nie je toľko žiadosti, ako v druhých krajoch.

kikuska_wedge
4. mar 2024

@janka2769 ja som tiez mala vybraty aj hlboky aj sportovy kocik. Vedela som, ze hlboky moc nevyuzijeme, tak som kupovala z druhej ruky. A sportiak som si kupila potom novy. Aj tak mi tam mala nechce byt a musim ju nosit v nosici. To je tak mama mieni, dieta meni.

michaela329
4. mar 2024

Ahojte, asi trochu hlúpa otázka - ale do počtu hodín prípravy sa počítajú aj tie sedenia so psychológom a testy? Tieto dva týždne neviem kde mi hlava stojí a zakaždým sa to zabudnem opýtať 🫣🤦 Prípravu ideme cez Upsvar. Ďakujem

janka2769
4. mar 2024

@michaela329 ahoj, počíta sa všetko dokopy.

andrea_82
4. mar 2024

@michaela329 ano, my sme robili v navrate a tam nas mali na starosti stale tie iste tety. Ale my sme to uplne presne na hodinu neratali, mozno to dokopy bolo aj viac alebo menej hodin.