icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
26. okt 2024

@modrykolibrik v 46 babatko este dostanes.
Ak ale chces cakat kratsie, musite zmenit poziadavky, hlavne co sa etnika tyka. Tam sa cakanie skrati o polovicu urcite.
Na pestunstvo pozor, obnasa to riziko, ze bio rodina bude chciet dieta spat.

modrykolibrik
26. okt 2024

@joannita ja som pisala ze je mi jedno akeho bude etnika okrem romskeho. Kludne adoptujem aj zo zahranicia je mi to jedno len s romskym nesuhlasi partner

skeblicka777
26. okt 2024

@joannita no vidíš z tejto stránky ma to nenapadlo, aby mali aj keď nie ako manželia rovnaké práva na dieťa

joannita
26. okt 2024

@modrykolibrik zo zahranicia deti niesu, len zo slovenska. Cize ak sa povie ineho etnika, myslia sa romovia 🙂 pripadne mozete polorimske. Ja mam 2 poloromske a teda su belsi ako ja 🙂 vobec by si nepovedala ze maju romske korene.
Tiez som si to nevedela najskor predstavit, ale potom sme zmenili poziadavky.

modrykolibrik
26. okt 2024

@joannita skor sa asi zmierim s tym, ze ziadne dietatko mat nebudeme 😢

tecko28
26. okt 2024

@modrykolibrik rychlo si to vyriesila 🙂 Ale samozrejme nic v zlom, je uplne v poriadku to aj takto uzavriet,ak sa na to necitis. Len si treba este uvedomit jednu velmi dolezitu vec, ze ziadne dieta dane do adopcie nepochadza od idealnej matky a to romča/poloromča moze byt zdravsie, sikovnejsie a schopnejsie ako dieta z majority (biele).

marcelarefat
26. okt 2024

@modrykolibrik nevzdávaj to takto hneď na začiatku. Ja som bola samožiadateľka, osvojila som si novorodenca keď som máš 45 rokov. Teraz synček je už druhak na ZŠ. Vekovs hranica žien prvorodičiek sa posúva, uvidíš počas prípravy či neprehodnotis svoje požiadavky. Ukončiť proces adopcie ak to budeš tak cítiť, že to nedáš, môžeš hoci kedy. Ale ak túžiš po dieťatku a si ochotná a cítiš to tak, že chceš dať lásku, bezpečie, domov a máš v srdci dosť miesta pre niekoho, tak choď do toho.

mata71
26. okt 2024

@modrykolibrik vzdávat sa no tažke rozhodnutie , ešte tažšie ist a dat žiadost do adopcie,,vydržat a adoptovat,,,, o par rokov by si možno lutovala že si nevyužila šancu byt mama..... slova mama, dietatko to je motor čo ta má tlačit do predu...ver stoji to za to všetko

kikuska_wedge
26. okt 2024

@modrykolibrik bola som neplodna 15 rokov. V mojich predstavach som si niesla domov krasne babatko. Doma ma cakala nastajlovana vybava. Zlom prisiel na priprave, kedy nam hovorili, ake deti v CDR su. Biele a romske. Male a velke. Zdrave a chore. Jednotlivci aj skupiny. Tyrane a netyrane. Zneuzivane a nezneuzivane. A takto by som mohla pokracovat. Potom sme si polozili uplne jednoduche dve otazky. Kto sme, aby sme si mohli klast podmienky? Sme schopni lubit dieta bezpodmienecne? A tak sme si ani nie rok od skoncenia pripravy priviezli domov nielen jedno, ale rovno dve deti. Boli to starsie deti, chore, tyrane, zanedbane, oneskorene vo vyvoji. Bude to za chvilu 8 rokov. Casom ku nim pribudla aj mala sestricka. Lubim ich rovnako, ci prisli ako velky alebo maly a vzdy budem. Nikdy som ani na sekundu nelutovala nase rozhodnutie a naopak som kazdy den vdacna, ze prave ja mozem byt ich mamou. Mam uzasnu rodinu a pre mna tie najskvelejsie deti. Takze ak ti mozem poradit, skus sa na to pozerat nie svojimi ocami, ale ocami toho dietata a rozmyslaj o adopcii s pokorou a laskou.

ja1986
27. okt 2024

@kikuska_wedge krásne si to napísala ❤️

modrykolibrik
27. okt 2024

@kikuska_wedge ja ta chapem sama pochadzam z adopcie ale muz absolutne nesuhlasi s romskym dietatom a musim respektovat aj jeho rozhodnutie.

martinkaa131
27. okt 2024

Ahojte, nevie nekton aka je cakacka v TT? Rozumiem, ze zalezi na podmienkach. My len teraz zaciname pripravu. Bez preferencie etnika, pohlavia, aj male zdravotne problemy su ok. Ale babatko do 6 tyzdnov. Aj dvojicky by sme prijali ale na tie sa asi este dlhsie caka. Dakujem vopred! Este niekto zacina teraz? Neviem ako pre vas, ale kym sme konecne zacali s pripravou od zaciatku procesu trvalo 6 mesiacov! Drzim palceky vsetkym! 🙂 A tiez dakujem za toto forum, vela informacii som sa dozvedela.

butterfly333
27. okt 2024

@martinkaa131 TT kraj cca 2roky

martinkaa131
27. okt 2024

@butterfly333 Jej dakujem! Viem ze zalezi velmi aj na tom kolko deti sa narodi a ake maju aj ini poziadavky. Aj vy ste si z tt nedavno adoptovala? Kolko to trvalo a ake ste mali poziadkavky ak sa smiem spytat? dakujem. 🙂

kikuska_wedge
27. okt 2024

@modrykolibrik ved to je v poriadku, kazdy mame nejake limity. U nas to bol napr. vyrazny zdravotny hendikep. Nastartujte pripravu a tam si tieto limity upresnite. Odporucam vam Navrat alebo Usmev ako dar.

zuzka208
28. okt 2024

@martinkaa131 ahoj kde si robíte prípravu ak to nie je tajné 😉

martinkaa131
28. okt 2024

@zuzka208 Nie je, v usmeve, v navrate nas nechceli... dlha story..teda najprv ano a potom ked sme mali zacat ze radsej nie.... Totiz, manzel je cudzinec a nam navrhli nech sa vratine ked bude vediet plynule po slovensky :/ takze, leto preplakane kym sme neodprosili ludi v usmeve aby nas zobrali- a boli zlati, ale bolo to naozaj tazke, lebo na UPSVARe nam pripravu nemozu spravit-...ale to je uz za nami a tesime sa!
Manzel bol i ked dost nahnevany, zato ze nevie, to znamena ze musíme cakat dalsie 2+ roky aby mohol si adoptovat? kolko ludi by chcelo hovorit viacerymi jazykmi a nase deti budu moct.

zuzka208
28. okt 2024

@martinkaa131 v ktorom úsmeve robíte prípravu?Nám dnes prišiel email z úsmevu začíname 9.11 v Trnave.

martinkaa131
28. okt 2024

@zuzka208 Jej tak to budeme spolu! poslem ti správu. 🙂

ma5ma
29. okt 2024

Ahojte, dnes sme si priniesli domov deti na hostovsky pobyt. Prvá noc, 7 deti spí. A mne sa spat nedá. Veľmi zvláštne krásny pocit.

kikuska_wedge
30. okt 2024

@ma5ma to poznam. A ako to zvladaju deti?

lienocka1988
30. okt 2024

@vargatomas1 ahoj prosím zistila so ako to je s príspevkom náhradnému rodičovi pri dvoch zverených ďeťoch (nie súrodencoch)?

krkavcia_mater
1. nov 2024

@ma5ma To poznám. prva noc je taka ina, taka emočne nabitá

krkavcia_mater
1. nov 2024

Ahojte, nemate prosim skusenost so sudom Ba II. ako dlho trva vytycenie pojednavania, osvojitelsky sud? Dakujem 🙂

kikuska_wedge
1. nov 2024

@krkavcia_mater viac ako rok sme cakali na pojednavanie. Ale my sme sli tesne po novej sudnej mape.

ma5ma
3. nov 2024

@kikuska_wedge Sama som prekvapena ze je to velmi fajn. Akurat neviem či je to tym ze sme si s detmi sadli od prveho okamihu alebo ze oni su tak zvyknute na zmeny ze jednoducho sa prisposobili alebo je to prave statsna kombinacia aj aj .
Pekne papaju , pekne spia poobede aj vecer , ziaden plač.

kikuska_wedge
3. nov 2024

@ma5ma ono to moze byt naozaj ako pises. Ak mali za sebou viacero takychto zivotnych zmien (staci, ze vystriedali viac profi rodin), tak ta prvotna adaptacia nie je problemova. Skor je u takychto deti problem udrzat si a pestovat dlhodobe vztahy. Preto je pre nich uplne super, ze vo vas nasli stabilny a najma trvaly domov. Iste sa vam casom vynoria bubaci z pod postele v podobe nespracovanych traumatickych zazitkov, ale tak to ma byt, aby sa im dusicka uzdravila a isto to zvladnete. Drzim palce

ma5ma
4. nov 2024

@kikuska_wedge veľmi pekne ďakujem

fowi
4. nov 2024

@krkavcia_mater my sme v BA II riešili osvojenie pred necelým rokom a ak si dobre pamätám tak cca 2 mesiace to mohli byť

krkavcia_mater
5. nov 2024

@fowi tak to sa mi zda pekne rýchlo 🙂